31.01.16
22:16
Какви ще са ефектите при ходене около 4-5 километра в час в продължение на няколко часа? Говоря за 3-4 часа, а защо не и 7-8. Навсякъде чета, че ще започнат катаболни процеси след първия час, но няма ли някакъв начин да ги спрем и да горим максимално количество мазнини и да загубим минимално количество мускули. През тези няколко часа кардио, ако приемаме аминокиселини или някаква друга добавка можем ли да намалим загубата на мускулна маса? Изобщо някой правил ли си е такъв експеримент и какви са му впечатленията?
Не мисля, че има място за притеснение. Поне според мен ММ не се губи толкова лесно. Много хора се притесняват да не загубят ММ от прекалено много кардио или от повечко вървене пеша дори, но с подходящо хранене и почивка, това просто няма как да стане.
Поне аз съм на това мнение.
Едно време като живеех в Сливен, имаше един бивш спортист, който поради някакво стечение на обстоятелствата не беше добре психически.
Та тоя човек ставаше в ранни зори и буквално обикаляше града по 1-2 пъти през деня. Обиколката му започваше сутринта и свършваше в късния следобед, и така почти всеки ден. А под “обикаляне” нямам предвид просто мотаене и шляене назад- напред, а почти постоянно вървене със средна до бърза скорост. Същият този човек беше доста едър, с изразена мускулатура и тн.
Малко нелепо и по детински звучи (тип градска легенда) но така си беше.
31.01.16
22:52
На мен тази тема също ми е интересна-загуба на мускулна маса.Давам пример със себе си.Аз съм 182 см .и 80 кг.Предполагам,че съм някъде между 12-15 % подкожна мазнина.Интересно ми е кога започва загубата на мускул.Освен това,че съм пристрастен към Кросфит ,така също обичам и бягането.Та мисълта ми е ,че като имам около 15% процента ,то не е ли нормално да се започне загуба на мускул при много нисък процент подкожна мазнина или греша.
01.02.16
00:12
При прекалено рязко сваляне на калорииния прием следва и загуба на мускулна маса. За това е най-добре да намаляваш калориите плавно. По този начин шанса да сваляш ММ е най-малък.
казано от Тодор Златанов на 31.01.16, 22:16:
Какви ще са ефектите при ходене около 4-5 километра в час в продължение на няколко часа? Говоря за 3-4 часа, а защо не и 7-8. Навсякъде чета, че ще започнат катаболни процеси след първия час, но няма ли някакъв начин да ги спрем и да горим максимално количество мазнини и да загубим минимално количество мускули. През тези няколко часа кардио, ако приемаме аминокиселини или някаква друга добавка можем ли да намалим загубата на мускулна маса? Изобщо някой правил ли си е такъв експеримент и какви са му впечатленията?
Първо, ходенето не бих го нарекъл кардио. Горят се калории, но при адекватен калориен прием, нищо не се губи (дори мазнини).
Второ, за еднократно ли става въпрос или за редовно? Ако е еднократно - нищо няма да стане. Ако е редовно - въпроса е защо? Защо ще губиш толкова часове в ходене, само за да изгориш малко калории, като има по-ефективни и бързи начини да свалиш мазнини?
казано от Ross на 31.01.16, 22:52:
Интересно ми е кога започва загубата на мускул.
Не е задължително да започне изобщо. От тренировки (били те аеробни или не) е малко вероятно да губиш мускулна маса, стига да имаш адекватно хранене (т.е., ако не си в негативен калориен баланс).
казано от Ross на 31.01.16, 22:52:
Та мисълта ми е ,че като имам около 15% процента ,то не е ли нормално да се започне загуба на мускул при много нисък процент подкожна мазнина или греша.
Да, принципно е така.
01.02.16
00:49
За редовно имах предвид колкото да изчистиш до 10-12% подкожни мазнини да кажем. Може ли да предложиш тези ефективни начини за сваляне на мазнини?
01.02.16
13:08
Ако редовно почнеш да ходиш така, то мускулатурата ще се трансформира. Ще стане по не забележима, ще се развиват бавните мускулни влакна, които са по-издържливи. Обема на другите влакна ще намалее значително, определено.....Ще ставаш по “обтекаем”, ипъкналите форми ще намалеят в обем, ще се загуби от силата им, ще станеш по-сух)))
01.02.16
14:03
Няма значение дали ще е някакво изкачване на планина или ще се въртиш в града като луд...
Не, аз нямам предвид 1 година да го правиш, а до толкова, че да свалиш подкожните мазнини до към 10% да кажем.
Аз за това питам ако някой го е правил да сподели впечатления или ако е правил някакъв друг подобен екстремен експеримент като да плува 2-3 часа примерно.
казано от Тодор Златанов на 01.02.16, 14:03:
Няма значение дали ще е някакво изкачване на планина или ще се въртиш в града като луд...
Не, аз нямам предвид 1 година да го правиш, а до толкова, че да свалиш подкожните мазнини до към 10% да кажем.
Няма да стане точно както си го замислил. И има огромно значение дали е “планинско” или “градско”. ☺
01.02.16
17:34
Може ли да обясниш каква е разликата дали ще е “градско”, “планинско” или на пътека във фитнеса да кажем?
Искаш да ти обясня разликата чежду това да се търкаляш по бягащата пътека и това да се изкачваш часове наред през каманаци и гори??
01.02.16
18:01
Да, много ясно, че да изкачиш някой връх примерно ще ти донесе много по-голямо удоволствие, естествено, че не питам за това. Става въпрос като изгорени калории, защото каквото и да избереш пак гориш калории, може и скачане на въже да е примерно няма никакво значение. Затова ти зададох този въпрос защото аз не виждам “огромно значение” и за да ми обясниш.
Мисля, че Маргарита нямаше предвид удоволствието :), а това, че при ходене по пресечен терен мускулите се натоварват много повече, съответно се горят повече калории и се отслабва по-ефективно.
Поправете ме, ако греша. :)
Мнението беше редактирано от Елена на 01.02.16 18:12.
01.02.16
18:38
Естетвено,че има огромна разлика дали тичаш на тартан,на асфалт или планинско.При планинското бягане натоварването е по-голямо и съотяветно ще изгориш повече.Тук две мнения изобщо не трябва да има.Опитай спринт на тартан и спринт по нагорнище и сам ще разбереш за натоварването.
казано от Тодор Златанов на 01.02.16, 00:49:
Може ли да предложиш тези ефективни начини за сваляне на мазнини?
Диета. Тя е основното.
казано от Тодор Златанов на 01.02.16, 14:03:
Аз за това питам ако някой го е правил да сподели впечатления или ако е правил някакъв друг подобен екстремен експеримент като да плува 2-3 часа примерно.
Да обсъждаме сваляне на мазнини, без да си споменал нищо за диетата е безсмислено.
Аз ще се включа, ако може, с един въпрос към по-запознатите, за да не отварям нова тема, като е станало дума за кардио.
Ако реша да правя кардио по 20 минути всеки път след тренировка, 5 пъти седмично, и съм на 2200 калории, примерно и свалям следващите 10 дни и изведнъж спра. Ако ги намаля на 2000, ще свалям ли със същото темпо ? Имам предвид, ще се приспособя ли към кардиото и по-малко влияние ли ще оказва то ?
02.02.16
12:12
Ако си в калориен дефицит и без кардио ще сваляш,но според мен от кардиото можеш да извлечеш само ползи,стига да не е монотонно бягане.Имаш много варианти за кардио тренировка-спринтове,бърпита,скачане на въже,скачане на пейка,подскоци със свити към гърдите колене,клекове собствено тегло и т.н.
Мнението беше редактирано от cRossfit на 02.02.16 12:13.
02.02.16
16:16
казано от Тодор Златанов на 01.02.16, 18:01:
Да, много ясно, че да изкачиш някой връх примерно ще ти донесе много по-голямо удоволствие, естествено, че не питам за това. Става въпрос като изгорени калории, защото каквото и да избереш пак гориш калории, може и скачане на въже да е примерно няма никакво значение. Затова ти зададох този въпрос защото аз не виждам “огромно значение” и за да ми обясниш.
Многочасов преход в пресечен терен с голяма сборна денивелация е огромен енергоразход и е несравним с ходене из града. Да не говорим как ще се надишаш с мръсен и запрашен въздух при втория вариант.
03.02.16
17:41
Ако всекидневно си приемаш нужните белтъчини и се наспиваш, нямаш грижи откъм загуба на мускулна маса. Според мен обаче многочасовото кардио изисква прекалено много откъм време и търпение. Не че няма да отслабнеш, но голям е шанса да го зарежеш преди да е минало достатъчно време, за да даде ефект. По-добрият вариант е едночасови (приблизително) кардио тренировки по на често в продължителен период от време и ще те преобразят. Преди 2-3 години свалих около 7кг за едно лято, защото ходех на кикбокс, където всяка тренировка започва с поне 3 обиколки на стадиона.