26.02.16
20:33
Здравейте!
Преди около 5-6 месеца започнах да изпитвам болка в горната лява част на гърба, точно до плешката. Знаех, че работата не е на добре обаче нали съм твърдоглав и глупав, продължих с тежки тренировки за гръб и болките постепенно се усилваха, докато една вечер в залата ,така се “сецнах”(при бицепсово сгъване с щанга), че не можех да се прибера и да легна после. Отидох на доктор, направиха ми снимка и на снимката се виждаше леко изкривяване на гръбначния ми стълб. Докторът също ми каза, че имам гръбначно изкривяване, но не ми обясни какво е точно, нито пък каква е травмата и от какво е причинена.Единствено ми каза да спра фитнеса и да не правя никакви “тяги” и “клекове”. Според това което видях на снимката мисля, че имам сколиоза но доста по лека форма от снимките в интернет. Също така когато стоя повече време пред компютъра осещам болка в гърба. Не съм спрял фитнеса, тренирам си редовно, но не правя нито тяга нито клек. Откакто съм ги спрял нямам прогрес, дори немога да кача килограми. Спомням си че когато наблягах на тежки серий на тягата имах доста голям и оформен бицепс дори без да го тренирам усилено.Интересува ме дали е разумно да започна пак да правя базовите упражнения при положение, че имам гръбначно изкривяване. Намерих подобна тема, но много различни мнения.Ако има някой с повече опит и познания, моля нека се отзове.
Извинявам се, че е малко дълго, но исках да дам повече подробности. Благодаря предварително!
26.02.16
22:48
Първо изправителна гимнастика, после на плуване. Като дете имах гръбначно изкривяване и това ме оправи.
Щангите няма да избягат, има време и за тях.
А тягата има добър ефект при сколиоза и лордоза, но при неправилна техника и идиотско напомпани амбиции само ще си влошиш положението.
27.02.16
12:16
Искай мнение от друг специалист, защото ми е малко странно това “Отидох на доктор, направиха ми снимка и на снимката се виждаше леко изкривяване на гръбначния ми стълб. Докторът също ми каза, че имам гръбначно изкривяване, но не ми обясни какво е точно, ...”.
След като не знаеш какво ти е точно, как да знаеш какви мерки да предприемеш? :)
Поздрави!
На този етап наблегни повече на изправящите гърба упражнения-висене на лост, гимнастика и т.н, конслултирай се с рехабилитатор, ходи на масажи.. тяга забрави на този етап. Пред компютъра гледай да стоиш изправен и да не се осукваш, а най-добре не се застоявай много или поне ставай на всеки 15-20мин. за да си почине гърба. Успешно възстанояване!
Мнението беше редактирано от Петков на 28.02.16 01:55.
28.02.16
10:55
Благодаря на всички за съветите! Макар и да не правя тяга, си правя гребане и мечка на машина и нямам проблем, затова мисля да ги продължа. Колкото до доктор, ако искам да ме прегледа специалист, трябва да отида до София.