За храненето преди и след тренировка - отново.

17.01.16
18:00

Здравейте!
С мъжът ми сме начинаещи фитнес ентусиасти. Той е тренирал и преди, но са минали повече от 5 години, така че го пиша към начинаещите :)
Малко инфо преди питането - аз съм на 27 години, тегло 63кг, ръст 165 см. Аз по-скоро нямам точно определна цел в килограмите, но -5 мисля, че е постижимо.
Той е на 26 години, тегло 115кг, ръст 181см. Цел 100кг, съответно също по-голямата цел е изчистването на мазнините /при него има доста на корема и паласките/
Та.. това хранене ни е много трудно. Общо взето сме спрели тестяно, сладко и газирано. Проблема ни е основно в храненето след тренировка. Тренираме късно - от 8 до към 9 и половина вечерта. Налага се, понеже той е на работа до 17:30, прибира се, хапваме нещо /пиле с ориз, яйца, риба примерно/ и за да спазим 90 мин преди тренировка храненето, отиваме в 20:00. След това, обаче, сме много гладни, а докато се приберем, изкъпем, е станало 10 и нещо. И за двама ни не е приятно да ядем толкова късно, веднага лягаме после.
Можем ли след тренировка да си правим някакъв протеинов шейк например? Или каквото и да е леко, колкото да ни възвърне силите в организма, но да не ни натъпква? А основната вечеря да си я изместим преди тренировка? На мен най-добре ми е салата, но чета, че не е добре зеленчуци и плодове преди  и след това.
И още нещо - редно ли е така рязко да се спират и сладкото и тестяното? Идеята ми е, че мъжът ми не се наяжда лесно с по 1 пържола и малко салата, а работи физически активна работа, и липсата на енергия му пречи. Вчера ми се оплака, че му причерняло на следобедната почивка.
Ще съм благодарна на всякакви мнения по въпросите! :)

17.01.16
20:43

Здравей!
Да,  шейкът е вариант, но ви препоръчвам да си носите по някой банан/два в чантата и да ги изядете веднага след тренировка. Може да намалите времето, в което не сте яли преди тренировка от 90 на 60 мин. Няма да е проблем. Разбира се ако самото хранене не е много обилно. Може последното ви хранене да е преди тренировката, а след това банани. Относно рязкото спиране на сладкото, тестените изделия и газираното - няма проблем, освен ако не сте диабетици. Хубаво ще е да си изчислите колко калории приемате на ден и колко ви трябват. Това е от мен и успех!

18.01.16
16:08

Много благодаря за отговора, заболяха ме очите днес да чета, но се прехвърлям в хранителните режими. Да видим какво съм разбрала :)))

Не се налага да ядете преди тренировка - спокойно можете да оставите храненето за след нея, но след като не вие приятно да хапвате тогава - ОК. Напомням, че не е наложително да се изяжда голямо количество храна, за да се осигури много енергия. Със салатки и плодове трудно ще се заситите. Интервалът между храненето и тренировката е нещо много относително - твърде много зависи от количеството и вида на храната. Няма проблем при рязкото елиминиране на боклучавите храни. Едно от решенията е течна храна, да. Парче мръвка и/или цели яйца + някакъв шейк с извара (вариантите са наистина много), например. Натъпкването е въпрос по-скоро на количество.

Преди всичко ми се струва, че гладувате твърде агресивно.
Уверете се, че приемате достатъчно енергия.

Разбира се, че трябва да си захраните организма с хранителни вещества след тренировка. Протеинов шейк е удачен избор. Изберете някой, който се усвоява бързо и има добър аминопрофил. Аз в момента пия един на евърбилд и съм адски доволна.

27.02.16
20:00

Очевидно претренирате, затова изпитвате такива “странични ефекти”. Гледайте силовата тренировка да не надвишава час, а кардио тренировката - 30-40 мин. Аз лично бих заменил протеиновия шейк с аминокиселини. Хранене - минимум час след тренировката, щом целта е сваляне на килограми. Не бих препоръчал рязко спиране на бързи въглехидрати, заместете сладките неща с повечко плодове за начало. Ориз и картофи са неподходящи храни в случая, поне по мое виждане - по-добре ги заменете с леща, броколи, моркови. На мен лично течната храна ми се отразява добре, тъй като насища, затова препоръчвам всякакви зеленчукови и пилешки супи, приговени по подходящия начин.

27.02.16
20:07

казано от AcTivE на 27.02.16, 20:00:

Очевидно претренирате, затова изпитвате такива “странични ефекти”. Гледайте силовата тренировка да не надвишава час, а кардио тренировката - 30-40 мин.

Първо какво общо има претренирането с продължителността?!? И второ хайде бе, претрениране. Дрън-дрън.

27.02.16
22:15

Имах предвид, че час и половина тренировка за начинаещи ми се струва доста, да кажем ако “ентусиазмът” им се базира на 4-5 такива тренировки седмично, макар да не е упомената честотата и оттам може да идва този спад в енергията на мъжа й , а не само от орязването на въглехидратите . Такова предположение направих, няма нужда от перчене приятелю, със сигурност авторитета тук си ти.

Carbohydrate

29.02.16
00:18

След тренировка може да се изяде само белтъчна храна във вашият случай. Вие целите намаляване на теглото. След тренировка изгарянето на калории не приключва, а продължава и ако тогава се нахраните с калорична храна, даже и при малко количество, процеса на горенето ще спре и ефекта от тренировките ще е минимален, имайки предвид, че преди тренировката сте се нахранили. Най-добрият вариант ще е да изпиете преди лягане протеинов шейк и това е. Няма да умрете. Сутрин, обаче се нахранете, не пропускайте закуската ;) Успех!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1