Дневника на една начинаеща! :)

Темата е заключена.

29.02.16
11:48

Здравейте! След дълги размисли се престраших да си направя дневник. :) Имам много въпроси и малко отговори в момента, но смятам, че с общи усилия ще успея. Като начало си поставям мънички цели, защото съм забелязала, че високите ме стресират.
Минавам към мерките.

На 25 години съм, в момента съм 88-90 кг. при ръст 1.80 см.
Имам доказана инсулинова резистентност. Не съм далече от истината само някакакви 50 единици инсулин ме делят от перфектните резултати. И тук идва голямото НО:
Реших, че е време да се заема сериозно със здравето си. Искам да сваля общо около 10-15 кг. Не искам да го правя с глад и мизерия, искам да е по правилния начин.
Ендоктинологът ми даде насоки какво да ям и какво не, изписа ми хапчета и до там, но ми се струва, че не съм на прав път. Знам колко са важни плодовете и фрешовете, но пък при ИР не са препоръчителни и съм в задънена улица.

Трета седмица съм спряла:
- сладки неща;
- газирано;
- фаст фуудс;
- кафе и цигари (почти);

Работя динамична работа, за 10 часа ми се събира около 1 час сядане. През др. часове съм в движение.
След работа започнах да тичам, сутрин правя малко коремни преси (70-80) зависи колко време имам.

Храната през деня гледам да я приготвям вкъщи.

Примерно меню:
Закуска: овесени ядки + кисело мляко, кафе без захар.
Междинна: плод
Обяд: салата + пил. Филе на скара, фреш
М/у обяда и вечерята ако огладнея ям плод, активия натурална или пълнозърнесто рогче с извара.(водят го диетично)
Вечеря: почти като обяда или само салатка.
Ако се почувствамм гладна хапвам малко ядки, кис. мляко, солети, плод (ябълка).
Пия около 3 л. вода на ден. Отделно са фрешовете, кафе и чай понякога.
Предстой ми да си избера фитнес и съответно треньор.

И накрая няколко въпроса:
1. Има ли тук инструктоти от Пловдив и ако да биха ли се занимавали с мен?
2. Ако има някой със сходен на моя проблем свирзан с инсулинова резистентност бих желала да обменим опит.
3. Колко често е добре да се тегля,  защото ми се струва, че прекалявам.

Благодаря за отделеното време, на всички, които ще хвърлят поглед на моя дневник.(sun)

казано от mnml на 29.02.16, 11:48:

Като начало си поставям мънички цели, защото съм забелязала, че високите ме стресират.

Здравей и добре дошла! Много е хубаво, че си разбрала как се чувстваш добре. Много хора се хвърлят на големите цели и скоро прегарят, защото често пътят към тях не е толкова праволинеен.

Ендоктинологът ми даде насоки какво да ям и какво не, изписа ми хапчета и до там, но ми се струва, че не съм на прав път. Знам колко са важни плодовете и фрешовете, но пък при ИР не са препоръчителни и съм в задънена улица.

Не знам какво ти е споменал ендокринологът и какви съвети ти е дал за храненето, но смятам, че можеш да постигаш целите си и да бъдеш здрава дори с минимално количество плодове. Ако разчиташ на тях за набавянето на конкретни витамини/минерали, то трябва да изяждаш огромни количества, за да си набавиш необходимата дневна доза. И пак не е сигурно. Ето защо има витамини и минерали под формата на добавки.
Ако ядеш плодове, защото ги обичаш, то моят съвет е да се съобразиш с лекаря си и да НЕ пиеш фрешове. При фрешовете се изхвърлят фибрите, които забавят усвояването на фруктозата и така плодовата захар навлиза по-бързо. А и с фрешове се прекалява с количеството и се поглъща повече от нужното.

Примерно меню:
Закуска: овесени ядки + кисело мляко, кафе без захар.
Междинна: плод
Обяд: салата + пил. Филе на скара, фреш
М/у обяда и вечерята ако огладнея ям плод, активия натурална или пълнозърнесто рогче с извара.(водят го диетично)
Вечеря: почти като обяда или само салатка.
Ако се почувствамм гладна хапвам малко ядки, кис. мляко, солети, плод (ябълка).
Пия около 3 л. вода на ден. Отделно са фрешовете, кафе и чай понякога.

Това ли е режим от лекар?
Според мен, без да приемаш мнението ми за категорично, режимът ти не е оптимален - има прекалено много въглехидрати, прекалено малко белтъчини и никакви полезни мазнини (освен ако не слагаш в салатите).

Идея: добави в закуската яйца; махни фреша от обяда и добави зехтин в салатата; не яж следобед плод и активия, а си носи сурови ядки или пък някакъв домашен сандвич, в който знаеш какво има; във вечерята не пропускай източника на белтъчини, “само салата” не е хранене. :)
Намали фрешовете.

1. Има ли тук инструктоти от Пловдив и ако да биха ли се занимавали с мен?
3. Колко често е добре да се тегля,  защото ми се струва, че прекалявам.

Съветвам те да се свържеш с този човек от Пловдив и да попиташ дали би се занимавал с теб. :)

3. Не по-често от веднъж на 2 седмици, ако сегашното ти често мерене те филмира. А и теглото ни варира непрекъснато - днес може да си Х, утре да си Х+1, а на третия ден да си Х-0.5. :) Не са важни само числата, а и от какво идват те.

Успех!

01.03.16
08:28

Благодаря, за доброто посрещанв Вероника. Знаех си, че нещо куца в идеята на доктора. Като цяло ми даде едни абсурдни неща. 2 малки парчета банан, 5 л. мюсли за деня, 2 ореха. Знам, че не съм с идеални кг. но ми се струва, че неговия метод е гладуване, а не искам да съм гладна и злобна дебелана. :D Предпочитам с диета и спорт да постигна желаното.
Салатите са винаги овкусени с малко зехтин и сол. (Като цяло и преди щадях солта, не я обичам)
Ще се свържа с човека, които ми препоръча. Днес имам среща и с човек от един фитнес до работата, да видим какво ще каже.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1