01.03.16
16:22
В тренировката си за корем включвам навеждния встрани на скрипец/понякога с диск, с цел натоварване на косите коремни мускули, както и упражнения с усукване на торса. Напоследък често чета, от източници с различно ниво на достоверност, че навежданията встрани с тежест са “неестествено за гръбнака движение”, предразполагащо към травми. В допълнение, някои от източниците добавят, че усукването е много по-ефективен метод за адресиране на косите коремни мускули (с което до някъде съм съгласна, по собствено усещане). Интересно ми е какво е мнението на хората от форума по темата.
:)
Темата беше редактирана от BGDN. на 01.03.16 16:22.
01.03.16
16:29
Е в ежедневието си често ни се налага да се усукваме и да правим неестествени движения. Някои от тях водят и до травми. Аз най-добре тренирам косите мускули , като правя “часовник” . Не съм имал проблеми досега
казано от ME4O_TURIST на 01.03.16, 16:29:
Е в ежедневието си често ни се налага да се усукваме и да правим неестествени движения. Някои от тях водят и до травми. Аз най-добре тренирам косите мускули , като правя “часовник” . Не съм имал проблеми досега
Мисля, че не се разбрахме. Идеята била, че усукването е (по)естествено движение от навеждането под този ъгъл, заради анатомията на гръбнака, а тежеста добавя допълнителен риск.
Аз си правя руски туистове, едно такова леко странично повдигане крака на стенд и woodchop на скрипец, последното го харесвам особено.
01.03.16
16:51
Подобни упражнения създават впечатление, че талията ти е огромна, а всъщност ти развиваш мускулатура, но седи неестетично.
01.03.16
16:53
Спокойно, разбрахме се ;)
казано от Ростислав Арнаудов на 01.03.16, 16:51:
Подобни упражнения създават впечатление, че талията ти е огромна, а всъщност ти развиваш мускулатура, но седи неестетично.
Естетичното е субективно. На мен ми харесва.
ПП. На моя “дамски” ханш от 82см му се отразяват много добре. Най-тясната точка на мъжката V-образна физика е по-ниско от женската талия. Не, че е по темата,де.
Мнението беше редактирано от BGDN. на 01.03.16 17:15.
01.03.16
17:14
Харесва ти , защото нямаш толкова ясно изразени . Виждал съм някои момчета, които вземат стероиди и имат силно развити коси коремни мускули . Наистина не е много свежа гледка :D
казано от ME4O_TURIST на 01.03.16, 17:14:
Харесва ти , защото нямаш толкова ясно изразени . Виждал съм някои момчета, които вземат стероиди и имат силно развити коси коремни мускули . Наистина не е много свежа гледка :D
Защо трябва автоматично да се подлага на съмнение вкусът ми и да се отдава на някакво незнание?
Коригирах си горното мнение с допълнително обяснение. Не виждам нужда да започам да обсъждам женската (моя) способност за развиване на мускулатура спрямо мъжете на АС и защо сравнението е неподходящо. Темата е друга.
Мнението беше редактирано от BGDN. на 01.03.16 17:25.
01.03.16
17:26
Това с незнанието си е изцяло в твоята глава :) Изобщо не съм имал за цел да бъда язвителен
15.03.16
10:14
казано от BGDN. на 01.03.16, 16:22:
...В допълнение, някои от източниците добавят, че усукването е много по-ефективен метод за адресиране на косите коремни мускули (с което до някъде съм съгласна, по собствено усещане). Интересно ми е какво е мнението на хората от форума по темата.
:)
Ако при тези усуквания и навеждания гръбнакът ти излиза извън това, което наричаме “неутрална позиция” определено вредата е повече от ползата. Гръбнакът е проектиран да противостои на усуквания, затова и отделните прешлени не са особено склонни към ротация. Самата функция на косите коремни мускули е повече стабилизираща, затова анти-ротационните и статични натоварвания биха били по-добър избор.
казано от Solomon Kane на 15.03.16, 10:14:
казано от BGDN. на 01.03.16, 16:22:
...В допълнение, някои от източниците добавят, че усукването е много по-ефективен метод за адресиране на косите коремни мускули (с което до някъде съм съгласна, по собствено усещане). Интересно ми е какво е мнението на хората от форума по темата.
:)Ако при тези усуквания и навеждания гръбнакът ти излиза извън това, което наричаме “неутрална позиция” определено вредата е повече от ползата. Гръбнакът е проектиран да противостои на усуквания, затова и отделните прешлени не са особено склонни към ротация. Самата функция на косите коремни мускули е повече стабилизираща, затова анти-ротационните и статични натоварвания биха били по-добър избор.
Всъщност поясният дял на гръбнака не се усуква. Гръдния се усуква. Той, разбира се няма касателство към трениране на коремната мускулатура, така че в случая става въпрос за усукване в коремно поясния мускулен корсет, една от чиито задачи е да пази именно тази част от потенциално опасни движения като...усукване.
И аз бих заложила на статични упражнения в гиляма част от случаите, освен ако човека изпълняващ ги няма достатъчно добра двигателна култура и познания.
Друг е въпроса, какво е (и дали го има) предимството на тежести за корем пред собствено тегло.
Мнението беше редактирано от Margi на 15.03.16 13:19.