Вредят ли ми наистина млечните продукти?

31.03.16
22:41

Здравейте, бях писала преди във форума, че страдам от аменорея в резултат на доста безрасъдно отслабване... и тъй като продължавам да се боря с нея, получих съвет от диетолог, на който подробно обясних какво ям, и той ми каза, че трябва да спра всички млечни продукти под всякаква форма, защото ми вредят на хормоналния баланс и това е една от грешките в яденето ми, и пречка затова, че все още не се оправям. Тъй като сутрин и без това намирам доста трудно време да си направя сандвич със около 60-70 гр. сирене и маслини, доста се притесних.... моля ви, кажете ми, според вас наистина ли млечните продукти ми вредят и оказват влияние на аменореята ми... и трябва ли наистина да ги спра? (sweat)

И другото, което ми каза, беше, че трябва да спра и цитрусите, защото са едни от най-вредните плодове, заради киселинността и оцветителите. 

Моля, кажете си мнението по въпроса, защото се чувствам адски объркана.....

Спри ги за 2-3 седмици, виж как ти се отразява и прецени. Някои хора изобщо не толерират млечни.

01.04.16
20:47

Не ми се иска да ги спирам, защото първо нямам финансовата възможност да ги заменя с нещо друго подходящо, тъй като месо хапвам на обяд или вечеря и не мога на закуска също.. а и честно казано аз си ги обичам, и сега ми идва като гръм от ясно небе.

Според вас вярно ли е това твърдение, че млечните продукти ми вредят на хормоналния баланс? Моля ви, който знае, нека отговори, защото наистина имам нужда да разбера, а не всеки да ме обърква както си иска :(

Здравей! Направени ли са изследвания на хормоните ти и знае ли се кои не са в референтните стойности?

По какъв начин диетологът ти е установил, че млечните продукти ти влияят по този начин?

Даде ли ти насоки за целия хранителен режим (калории, белтъчини, мазнини, въглехидрати)?

Спряла ли си да сваляш тегло? Колко си висока, колко тежиш? Опиши как точно се храниш.

01.04.16
21:33

казано от katenceto mihailova на 01.04.16, 20:47:

нямам финансовата възможност да ги заменя с нещо друго подходящо, тъй като месо хапвам на обяд или вечеря и не мога на закуска също.. а и честно казано аз си ги обичам, и сега ми идва като гръм от ясно небе.
:(

Искаш да кажеш че на закуска ядеш млечни, на обяд и вечеря - месо? Къде ти е растителната храна...и не говоря за краставица и зелена салата...

02.04.16
00:44

Вероника, това са резултатите от последните ми изследвания, когато съм приемала противозачатъчни - това е юли 2015 г.

LH ( Лутеинизиращ Хормон ) 16.13 IU/ l     М: 1.7-8.6; Ж: фол. 2.4-12.6, овул. 14-96, лут. 1.0-11.4, мен. 7.7-59
FSH ( Фуликул Стим. Хормон ) 3.13 IU/l         М: 1.5-12.4; Ж: фол. 3.5-12.5, овул. 4.7-21.5, лут. 1.7-7.7, мен. 25.8-134.8
Estradiol (Естрадиол)          3051.00 pmol/l     М:28-156;Ж: 1-10г.22-99.1,фол. 46-607 овул. 315-1828, лут. 161-774, мен. до201

По последни спомени май ендокринологът ми каза, че са добре границите и изследванията ми.

Относно диетолога, тъй като нямам финансова възможност, се съгласи онлайн да ми даде съвети относно храненето. Тя каза, че от личен опит знае, както и че има много статии за това, че вредят. Относно насоки - каза ми, че като количество и общо казано е добре, и че месото като цяло към 150 гр. на ден е добре (тъй като преди време приемах само 100….)

Това, което ме ужасява и притеснява, че не само че СПРЯХ ДА СВАЛЯМ, но и съм качила килограми определено! Започнах да ям по-стабилно, и въпреки че лекарите бяха сигурни, че с качването на тегло + лекарства ще се оправи положението, не се... и съм много отчаяна да не остана инвалид за цял живот :(

Мисля че бях описвала преди подробно менюто, но май е изчезнала темата, затова ще опиша отново няколко различни варианта на храненето ми. Моля ви,  само не ме съветвайте за скъпи храни, защото наистина финансово не можем да си го позволим, особено след хилядите дадени пари за изследвания и прочие..

Закуска: сандвич от 2 филии с масло, 60-70 гр. сирене + 5-6 големи маслини ИЛИ омлет от 2 яйца, масло, към 60 гр. кашкавал, 1 домат и 1 филия хляб
Обяд: , когато за вечеря ще ям месо, гледам на обяд да не ям отново и най-вече хапвам към 300-300 и нещо гр. супа (леща/боб/грах/картофена) + 250 гр. салата (ряпа + морков/цвекло+морков/зеле+морков/зелена салата с краставици, репички и лук), овкусена ЗАДЪЛЖИТЕЛНО със зехтин. Когато за вечеря е супа, на обед ям това, което съм изброила за вечеря по-долу.
Следобедна закуска: любимото ми, защото обичам много плодове - към 250-300 гр. ябълка или портокал или круша или каквото има.
Вечеря: когато е месо, най-вече е пилешко бутче с част от гърба / свинско месо с гарнитура от картофи или зеле или зеленчуци или ориз или просто салата. Понякога хапваме и скумрия или пъстърва.
Ако съм яла месо на обяд, на вечеря е супа - някоя от гореизброените + салатка.

Все си мисля, че се храня добре, особено наблюдавайки повечето ми приятелки, които са си здрави, а дори ядат по-малко. (знам.... това е много строго индивидуално..)

Какво ще кажете, просто имам чувството, че никога няма да изляза от тази ужасна черна дупка, в която попаднах и се инвалидизирах.... :(

Не искам да се бъркам в съветите, дадени ти от специалисти, но се замисли:
- ендокринологът ти прави изследвания, казва ти, че всичко е наред, вероятно ти е дал съвети да качиш тегло, защото доколкото разбирам, причината за аменореята ти (която при теб май е вторична) е именно рязко отслабване и ниско тегло (и нисък процент телесни мазнини);
- диетоложката ти ти дава онлайн съвети на база какво е чела по темата и без да изследва хормоните ти, заключава, че млечните продукти са ти довели хормонален дисбаланс.

Възможно е да пречат, но е възможно да нямат никакво отношение по проблема ти. Доколкото разбирам, ти не прекаляваш с тях.

Според мен е по-важно да гледаш цялата картинка: целия хранителен режим, неговата балансираност, както и личното ти тегло + процент телесни мазнини. Едва ли на този етап сиренето на закуска и киселото мляко следобед са проблем.
Подозирам, че все още се стараеш да ограничаваш калориите и мазнините в менюто си, както и се страхуваш да не качиш тегло.

Не си казала все още колко си висока и колко тежиш, нито на колко години си, но мисля, че ти е ясно, че ако причината за аменореята е поднормено тегло и нисък процент мазнини, то трябва да качиш тегло (не говорим за излишно наднормено тегло, защото и това е пречка, а да поддържаш здравословен процент телесни мазнини).

Храни се повече, отколкото, когато си била на диетите.
Спортувай (но не прекалено, не до изнемощяване и с по-ниска интензивност).

Включи още полезни мазнини в менюто си (омега 3 или крилово масло като добавка, по-често хапвай риба; може понякога да включиш кокосово масло, макар че е по-скъпо; яж яйца - както белтък, така и жълтък - те не са скъпи; добави ядки и семена). Струва ми се, че и протеинът, който си набавяш е нисък, а като добавиш ядки/семена ще допринесеш и за увеличаването му.

Махни хляба (предполагам е бял), избягвай рафинирани продукти. Добави като източник на въглехидрати пълнозърнести храни (с цели зърна).
Към зеленчуците можеш да добавиш зеленолистни (спанак, дива рукола, тученица, лапад, киселец, магданоз).
Излизай на слънце, добави витамин Д3 като добавка, успокой емоциите си и ако имаш високи нива на стрес в ежедневието, е добре да работиш в посока намаляването им.

Обсъди тези неща с лекарите си, с близките си (не знам пълнолетна ли си или не). Има решение, просто трябва да се работи в посока премахване на причините за състоянието ти.

Опитах се да намеря предишната ти тема, но според мен си била с друга регистрация, когато си я пускала.

02.04.16
16:06

И аз не смятам, че са в големи количества, за следобедна закуска не ям кисело мляко, а най-вече плодове, сигурно не си забелязала :))) сиренето го ям на закуска и е максимум 70 гр., а кашкавалът също е на закуска и пак е около 60 гр. някъде, това не е голямо количество, нали?

Относно ограничаването на калориите - не е съвсем вярно, защото определено вече не се ограничавам от каквато и да е храна, естествено, не ям както преди (каквото ми видят очите, докато не ме заболи корема от преяждане ), но се старая да хапвам наистина добре! Почти всеки ден гледам в менюто ми да присъстват и въглехидрати, и мазнини, и протеини. Не споменах колко месо ям, каквото и да е, общо взето е около 150-60 гр. Достатъчно ли е като количество?? Това много искам да разбера.

Висока съм 1,66,  от 70 кг. за около 8 месеца със спорт + ‘’‘режима’’  станах 55 кг. Но откакто увеличих и оправих храненето си, сега съм към 60 и малко кг. ТОЕСТ качила съм си тегло.  Вероника,не мисля, че може да става дума вече за липса на подкожни мазнини или пък поднормено тегло, не си ли съгласна? :/

Относно добавките - пила съм какви ли не, 3-4 месеца пих омега 3, отделно всичко друго възможно изписвано ми, както и това, което препоръча, но нямаше никакъв ефект, дори леко подобрение...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1