Да вярвам ли на online калкулаторите?

06.03.16
16:42

Здравейте бб-тиймъри! От доста време посещавам вашия сайт, но се регистрирах, защото имам нужда от малко помощ. Момче съм, на 20 год. тежа 85 кг при ръст от 1.78см. От 2 седмици съм в дефицит. Диетата ми не е кой знае колко стриктна, имам предвид, че не изчислявам всичко до последната калория. Мисля, че трябва да спомена, че преди тези 2 седмици съм имал ежедневие на един обикновен студент, който живее на около 15 мин от университета- отива на лекции, връща се, пие кафе с приятели и се прибира. Лошото при мен е, че съм на ръба между “едро” момче и “skinny-fat” момче. Просто всяко лято работата ми е такава, че отслабвам, но омазняването в предната част на тялото (визирам корем и гърди) си стои. Та преди 2 седмици започнах романса си с тежестите, изчислих си калорийния баланс, според който трябва да приемам около 2600 кал. Тренирам 4 пъти седмично, но коефициента ми за активност съм го приел 1,375 ( Някъде в сайта бях прочел, че е по-добре да взема по-малкия коефициент). От тези калории извадих 20 % и излезе, че трябва да приемам около 2100 кал.( Казах, че диетата ми не е много стриктна, защото приемам плюс, минус 150кал.). До тук всичко добре, но след като дойде време за приемането на тези 2100 калории удрям на камък. Тази храна ми идва много. Корема ми гръмва, а след 3-тото хранене, което е около 2-3 следобяд, съм толкова наяден, че мога да ям чак в 10-11 вечерта. Макронутриентите ги приемам разделно както е описано в една от важните теми в този раздел, но просто храната ми идва в повече. Визуално резултати няма, кантарно също. Това ме довежда на мисълта, че някъде бъркам. Въпроса ми към вас е дали, защото цяла зима съм водил кажи, речи заседнал начин на живот, хранил съм се 2- максимум 3 пъти на ден, метаболизма ми е толкова забавен, че не мога да се доверя на изчислените калории от формулите и калкулаторите? Дали не трябва да намаля калориите с още малко?

П.П. Може би ще попитате и затова ще спомена, че приемам около 160-170 гр въглехидрат, 170-180 гр протеин и 65-75 гр мазнини.

Темата беше редактирана от Zoraxter на 06.03.16 18:36.

Здравей, ако правилно разбирам, започнал си тези промени на навиците си преди 2 седмици. Това е малко време за изводи и вземане на решения. Дори да приемем, че всичко в сметките ти и нагласата е съобразено, нужни са още 2 седмици, за да проследиш, дали и какъв напредък има спрямо първите 2.

Калориите са си калории, но когато седнеш да се храниш, виждаш пред себе си храни - какви са те най-вече в твоя случай?

06.03.16
18:32

Менюто ми се върти около яйца, пил. филе, овес, извара и зеленчуци.

06.03.16
21:01

Имай малко търпение,и резултатите няма да закъснеят,просто на организма му трябва малко време,да зацепи.Храни се с истинска храна,не яж боклуци,тренирай тежко с базови упражнения,и ще видиш,че ще се получат нещата.

Аз лично не виждам причина да не им се доверяваш... При огромен процент от хората работят.

07.03.16
11:17

Калкулаторите са само за ориентир за да видиш откъде да почнеш, после коригираш с 200ккал нагоре или надолу, докато видиш промени на кантара. Две седмици са добър интервал от време за корекция.

08.03.16
21:12

Благодаря Ви, момчета. След още 2 седмици ще пиша как е положението! :)

23.03.16
12:42

2100 ККал ми се виждат доста за 85 кг и бавен метаболизъм ако искаш да сваляш. Пробвай да си сметнеш нещата отново като потърсиш различни формули и по- специално такава която взема под внимание активното ти тегло - колкото би тежал без мазнините.

Но както и да е де, дори и без формули всъщност според мен имаш отлична отправна точка - казваш че за 2 седмици с по 2100 ККал на ден не си мръднал нито визуално, нито на кантар - ами това е чудесна новина - означава че си установил че на теб 2100 ККал са ти калориите за поддържане на теглото при твоята си активност в момента и вече от тук трябва да извадиш 20% примерно, което е 1680. То така се прави най- добре - използваш формулите за отправна точка и после вече се следиш в следващите 2-3 седмици - ако сваляш прекалено (над килограм на седмица, значи трябва да завишиш калориите, ако качваш, трябва да ги намалиш, ако си стоиш на килограмите значи си уцелил точните калории за поддържане и вече от тук вадиш някакъв процент. Пробвай на 1700 ККал следващите 2 седмици и пак гледай какво се случва. Според мен ще видиш резултат. Като страничен бонус ще поемаш по- малък обем храна и това няма да те тормози. Win-win ситуация :)

Успех и да кажеш как е.

28.03.16
13:34

Точно това и направих колега- намалих калориите до 1700-1800 и мога спокойно да се похваля, че вече тежа около 81,5. Мисля, че темпото, с което свалям е нормално за горе-долу 2 седмици и половина. Хубавото на всичко е, че виждам разлика в огледалото, което ме мотивира още повече. Благодаря на всички за съветите! Продължавам смело с cut-a и с нетърпение очаквам да видя разликата след 1-2 месеца. Пожелавам лек и спокоен ден на всички бб-тиймъри! :)

04.04.16
12:16

Браво, браво, чудесно е че виждаш резултатите. Сега вече наблягай на тежестите, за да запазиш колкото се може повече от мускула, който имаш, докато отслабваш.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1