09.07.04
12:27
Как да определя дневните си калорийни нужди ? Висок съм 171, тежа 67кг и съм на 16г. Питам, защото имам паласки и искам да ги махна, затова ще правя диета и много кардио, а никъде в сайта не можах да намеря и не видях да има такава тема във форума. BTW повече от 1 път на ден кардио има ли проблем да се прави - примерно сутрин велоергометър или бягане, следобед футбол 2 часа (ако се води въобще за кардио де) и вечер пак велоергометър? Да не стане така, че да сваля мускулна маса, а паласките да останат :lol: И питам като уточнявам, че взимам аминокиселини след кардио.
П.П. Сори ако съм се объркал и е имало такава тема :wink:
Е братле то стават 3 кардио на ден, ще ти се ебе меча :)
И ще останеш само кожа и жили :)
За калориите - никога не сам мерил калории :) всеки да го приема както си знае, за мен е важен приема на протеин другото е баланс.
Ехехе :D ми добре де значи аз футбол така или иначе почти всеки ден играя значи остава 1 кардио отделно - велоергометър. Кога е най-подходящо, защото съм чел противоречиви мнения - сутрин или след тренировка?
http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=45
Виж тоя линк доста подробно е описано....
Мерси за линка обаче малко се обърках... Значи в сайта пише дневния енергоразход и още много работи как се изчисляват. Изчислих го и ако избера средна активност е 2962, а тежка - 3495 калории. На мен т’ва ми се вижда супер много. Значи за сваляне на мазнини трябва да се приемат по-малко калории отколкото се изгарят т.е. като се извади от приема на калории енергоразхода трябва да се получи отрицателно число. Сега как да изчисля колко калории трябва да приема или просто да извадя 1000 или 2000 калории от енергоразхода?
14.07.04
01:20
Тази статия най-вероятно е на един стар мой познайник. Той е доста пристрастен, стане ли дума за НВД. Тълкуванията на тези цитирани от него изследвания са минимум 5 ръка. Играли ли сте на развален телефон, като мънички? Много ме радва този стар изпитан подход на замазване на индивидуалността на човещките организми. Това е така защото изследванията датират от онзи период, в който онова което е добро за масата няма как да не е добро за отделния индивид.
Я да видим, цитира ни се излседване за 2 групи атлети, а не ни се казва индивидуалното тегло на всеки, индивидуалния профил на тоя средностатистически атлет отсъства, а именно - мазнини към ту тъканна и органна маса липсват, неговата раса и пол, да не говорим за генетичната предразположеност. Въобще излседвания основаващи се на статистика ме правят да ми се драйфа. Всички тези излседвания се правят защото така е по-евтино, от колкото да се събира информация за индивидите, върху които същата тая информация ще се използва в последствие.
В същата статия се цитират доста факти, ала тълкуванието им е повече от пристрастно. Тялото ни далеч не е толкова глупаво, че да работи само в 1 режим както се опитва да ни внуши съставителя на въпростната статия. Всичко е според зависи. При едни работи, а при други не!
Ще го обясня така.
Атлет А и атлвт Б имат еднакво тегло в килограми.
Атлет А има нужда от 3000 кило калории за да поддържа теглото си.
Атлет Б има нужда от 3500 кило калории за да поддържа теглото си.
Атлетите са с еднакъв % мазнини. Странно хранят се по 1 хранителен режим и въпреки това има явна разлика в количеството енергия нужно за поддържане на теглото при нулев калориен баланс?!?!?
А... в статистиката не е отбелязано, че китката на атлет а е 24 сантиматра докато тази на атлет Б е 20, както и че разликата им в ръста е 20 сантима в полза на атлет А. Пропуснах ли да отбележа, че А е чернокож (сърповидно клетъчна анемия), а Б прекалява със солта (статистите пропуснали тоя фактор)...
Ала тука има още около 18 атлета всеки със своите си специфики, нищо я да замажем с още атлети...
Данните от най-точните статистики, немогат да се считат като факти, само заради общия процент. Истината е в индивидуалният подход. Когато даден институт събира данни на хиляди хора, в продължение на години, планирайки и работейки с тях като постоянно ги следи, контролира и описва може да създаде профили. Профилите се групират по сходни белези. Ключови белези. 2 еднакви профила няма да има. Няма да има и 2 еднакви хранителни режима. Та такъв тип изследвания и класификации се правят на хора от цял свят в друга една област на едно много загадачно място с цената на грандиозни разходи. Централата на ЦРУ в САЩ. Те защо не разчитат на статистики?
Е статистиките, ако не друго могат да ни развличат нали! :D
P.S: Това с растителните мазнини и рака... Ако въпросните учени са излседвали рафинирани мазнини и маргарин спрямо масло и мас е едно, но ако са излседвали нерафинирани студено пресовани ненаситени и полиненаситени мазнини спрямо мас, лой, масло трябва да се опомене.
Защо споменавам това. Ами притеснявам се някъде при преписването да не е станало малка грешка. Примерно да е пишело, че употребата на маргарин и слънчогледово олио, съответно рафинриан зехтин може да повиши риска от поява на рак, докато при употреба на мас и масло неповлиява съществено на статистиката.
Множеството читатели сигурно не са запознати в същността на технологията на добива на рафинирани масла и производството на маргарин така добре както с производството на масло и мас. Някой да ме подсети след 20 юли да изнудя Биотехнолога на BB-team да Ви каже той онуй за тези неща.
rewave според мен трябва да намалиш калориите с около 200/300 и от там да почнеш да си следиш теглото ако примерно сваляш повече от 1 килограм на седмица значи трябва да увеличиш калориите, а ако пък несваляш нищо ги намали с още 200 и така докато ненацелиш колко точно са ти калорийните нужди. При мен тоя вариант действа добре. Незабравяй ,че след като почнеш да сваляш ще ти намелее теглото и от там и енергиините нужди (логино ама да си кажа :D ), така че ако искаш да продължиш да сваляш ще трябва пак да намаляш калориите още. Но най-важното е да следиш на каде ти върви теглото и от там да си регулираш калориите.
А тези цифри които пише в статията се ориентировачни и това не означава ,че са точни но са добри като за начало и ти след това да се настроиш, имаше и друг начим да си определиш калориините нужди мислия че беше да си умножиш теглото по 42 или 44 незнам точно колко беше, някои друг да каже.
Надявам се да съм бил полезен