25.03.16
17:22
Здравейте!
От известно време насам имам едно питане, на което не мога да намеря отговор никъде в нета. Става въпрос за следното - аз съм момиче на 23г, висока съм 169см и тежа 52кг. От малка винаги съм спортувала много активно и не съм имала никакви резки промени във физиката - слаба съм със сравнително изразени мускули за момиче, поради естеството на спортовете, с които съм се занимавала. Откакто се помня обаче, винаги коремът ми е бил слабото място.
Проблемът ми всъщност е следният - колкото и здравословно да се храня, колкото и да тренирам тази област, не мога да постигна “плосък корем”. Нямам предвид от гледна точка на мускули или на мазнини, а че в почти никой момент коремът ми не е плосък, с изключение на сутрините. Веднага след като изпия 1 чаша вода обаче, коремът ми се подува, същото става и щом хапна 2-3 хапки нещо си, независимо какво. Четох доста относно това каква може да е причината за това, но навсякъде се говори за “bloating”/”подуване” при приемане на определени храни, след обилно хранене, непоносимост към лактоза и т.н, което не е случаят с мен - на практика незаисимо какво приема, коремът ми спира да бъде “плосък” и се оформя едно доста забележимо подуване, което нормалните хора получават след като са изяли цяла пица например :d (с изключението, че при мен не е неприятно или болезнено и не се чувствам тежко). Питането ми е - някой знае ли каква е причината, която стои зад това? Изводът, до който аз стигнах е, че може би коремните ми мускули не са достатъчно силни, за да “държат” корема, но нямам идея дали това е правилно.
Благодаря предварително!
Темата беше редактирана от eve на 25.03.16 17:28.
25.03.16
17:52
Здрасти!
Напоследък много зачестяват подобни теми.
За съжаление няма как да преценим какъв е случаят при теб. Ако смяташ, че е по-скоро здравословен проблем, отиди при специалист.
Ако нямаш никакви оплаквания, то си задай въпроса дали си обективна в това колко точно ти се подува коремът. Защото е нормално сутрин да е по-плосък, а през деня това да се промени (все пак се храним, поемаме течности, телата ни непрекъснато се променят).
Няма как да сме като пластмасови кукли във всеки един момент.
Успех
25.03.16
18:34
Здравей, благодаря за отговора.
Не мисля, че е здравословен проблем, тъй като не ми причинява физически дискомфорт и не се провокира от определени храни, а и на практика се случва откакто се помня.
Също така смятам, че съм обективна относно това колко се подува, тъй като имам доста реалистична преценка за тялото си и не гоня някакви конкретни цели, освен да бъда здрава и тонизирана. За да дам по-ясна представа за самото подуване - близките ми често забелязват как след като сме хапнали заедно, изведнъж коремът ми става от почти плосък до тип “бременна в 3тия месец”, в смисъл рязка разлика. В 95% от случаите това не ме притеснява особено, но има едни 5%, в които например съм си облякла по-прилепнала дреха и не мога да изпия дори 1 чаша вода, без коремът ми да се подуе и прилепналата дреха да започне да изглежда леко гротескно, поради което бих искала да разбера каква може да е причината това да се случва и дали мога да го предотвратя.
Та въпросът ми по-скоро е дали някой е изпитвал подобно нещо и може да сподели опит на какво се дължи :)