06.02.06
15:19
пускам тази тема защото ми стана интересно до каква степен ви се товарят мускулите на тренировка , тоест във всяка серия ли стигате отказ
или само в последната , след като не можете да направите повече повторения сами ви помага приятел или правите дроп серия ...
все такива неща които стресират мускула допълнително за да расте,може би аз не тренирам достатъчно зверски и затова не раста достатъчно , незнам искам да видя и при вас как е положението . Ако правите 4 серии работни с каква тежест с такава каквато можете да дигнете максимум 10 8 6 4 или 10 10 10 8 с увеличаване на тежеста ...
Но най вече питам за натоварването отказа на всяка серия ли ви е и какви методи прилагате за разнообразяване на тренировката за да не привиква организма към едно и също . И има ли граница на претрениране ако в една тренировка да кажем стигнем отказ ( имам предвид сами не можем да направим повече повторения ) и трен партниор ни помогне да довършим още 3-4 повторения до абсол/тен отказ .
болката за приятел ли я смятате ( в тренировката става въпрос )
айде чакам мнения
еми аз стигам до отказ само в последната серия... дроп серия правя само на лежанката и то само когато не съм се напомпал хубаво .. иначе гледам да ги правя 8 8 6 като примерно на последната на всяко упражнение правя 4-5 и 1-2 парта ми помага, помагат ли ти на повече от 2 поветорения значи килата са много поне аз така мисля иначе да се избегне привикването при ръцете правя 2 седмици бицепс с прав лост от стоеж и с дъмбели после 2 седмици примерно скотово и концентрично някфи такива и не забелязвам да съм в застой .. на мен ми писва и да правя едно и също остави че се свиква.. :)
Ако стигаш до отказ при всяка серия ,удължаваш времето за въстановяане, ако изобщо и можеш да се въстановиш.Така нервната система се шашка и познай какво става
06.02.06
17:28
дам прав си затова и аз последната серия я правя до отказ , но самият стрес вече не е такъв както преди ,докато неска направих следното клек по 10 повторения 6 серии лег екстензии 4 серии и 1 дроп серия н лег пресата като сложих много и свалях два пъти , на пресата краката направо ми се сплескаха нямах никакви сили изцеден напълно обаче сега усещам мускулната треска и че краката ми са скапани докато при другата тренировка ..... която до сега правех нищо на другия ден мога да клякам пак . За това имам предвид кога да разбера че трябва да правя нещо щото няма да продължавам да си раста с едноо бразното 10 10 8 повторения на лежанката като редувам горна долна и кофички .... не става спирам по някое време .
Ще е супер ако правиш такива тренировки по често и не претренираш.. А ако сменяш упражнения и не се напомпваш като хората не търси проблема в залата.. Аз за крака сега правя напади 3х12 и екстензии за задно бедро и едвам ходя после.. иначе така на 2-3 седмици си правя някаква много тежка тренировка с по големи тежести и повече повторения но това е ако се чуствам добре и е максимум 2 пъти месечно..
djgorgio-ASTOR искам да те питам и аз за повторенията. В последната ми трен за гърди направих първата серия 5повторения, втората и третата по 3 (май). Та въпросът ми е тва не е хубаво така ли?
djgorgio-ASTOR извинявам се за невежеството, но ще обясниш ли по-подробно, защото аз не можах да схвана, а пък май правя грешка.
благодаря предварително
Ами накратко 1-3 се развива силата (много малко маса, подобрява се нервната проводимост) 3-5 (същото с малко повече маса) 6-12 (Класически повторения за маса + сила) над 12 - вече за издръжливост- слабо за маса, още по зле за сила над 20-30 вече сме в аеробната дейност
Аз правя всяка серия до отказ!
Увеличавам интензивността като намалям повторенията (съответно покачвам тежестта) и почивките! Правя доста често изотеншъни - задържам по средата на амплитудата на движението! Също вкарвам от време на време суперсерии с упражнения за една и съща мускулна група! По-рядко си позволявам да правя цели тренировки само с негативни повторения! От време на време правя тренировки само с единици и двойки, по 10 серии!
[quote author=“djgorgio-ASTOR”]Ами накратко 1-3 се развива силата (много малко маса, подобрява се нервната проводимост) 3-5 (същото с малко повече маса) 6-12 (Класически повторения за маса + сила) над 12 - вече за издръжливост- слабо за маса, още по зле за сила над 20-30 вече сме в аеробната дейност
С 1-3 ПОВТОРЕНИЯ КАКВА СИЛА НА ПРАСЦИТЕ ЩЕ РАЗВИЕШ?
Т.е., това което си написал не е валидно за всички мускулни групи взети под един знаменател, а е валидно за различните типове влакна, които се натоварват с различния брой повторения. Не е ли така? :) С голям брой повторения се натоварват едни фибри, с малък съвсем други фибри.
И 100 повторения екстензии за крака или 2 000 да правиш, анаеробната работа си остава анаеробна - т.е. тренировката с тежести няма как от анаеробна да стане аеробна.
Затова се редуват тренировки с тежести с кардио тренировки, затова се въртят малък, среден и голям брой повторения.
:) Не се обиждай за мнението, просто нахвърлих малко нещата във порядък :0
djgorgio-ASTOR аз това в общи линии го разбирам не разбирам разликата м/у 6-8 и 8-6. 8-6 значи че като сложа тежестта, трябва да е като за 8 пък даже и да направя и по-малко
моля помогни!!! (отново)
10.02.06
16:33
[quote author=”Питона”][quote author=“djgorgio-ASTOR”]Ами накратко 1-3 се развива силата (много малко маса, подобрява се нервната проводимост) 3-5 (същото с малко повече маса) 6-12 (Класически повторения за маса + сила) над 12 - вече за издръжливост- слабо за маса, още по зле за сила над 20-30 вече сме в аеробната дейност
С 1-3 ПОВТОРЕНИЯ КАКВА СИЛА НА ПРАСЦИТЕ ЩЕ РАЗВИЕШ?
Т.е., това което си написал не е валидно за всички мускулни групи взети под един знаменател, а е валидно за различните типове влакна, които се натоварват с различния брой повторения. Не е ли така? :) С голям брой повторения се натоварват едни фибри, с малък съвсем други фибри.
И 100 повторения екстензии за крака или 2 000 да правиш, анаеробната работа си остава анаеробна - т.е. тренировката с тежести няма как от анаеробна да стане аеробна.
Затова се редуват тренировки с тежести с кардио тренировки, затова се въртят малък, среден и голям брой повторения.
:) Не се обиждай за мнението, просто нахвърлих малко нещата във порядък :0
Това е интересно. Винаги съм се чудел защо различния брой повторения пределят вида на тренировката. Имаш ли някаква по-детайлирана информация по темата. Не че е пряко свързано с тренировките, все пак ти стига да знаеш, че трябва да тренираш толкова серии с толкова повторения, но от биологична гледна точка си е много интересно :)
10.02.06
16:58
абе тая работа с повторенията и мене малко не ми се струва стабилна, защото като тренирах с една щанга 30 кила(като не можех да ходя на фитнес) съм стигал и до 120 повторения от лег, по 3 серии всяка до отказ, и пак направих маса.И сила си имах- от 50 веднъж стигнах осмица с 70.Незнам, сигурно ако бях тренирал “правилно” щях да имам по добри резултати
10.02.06
17:44
При различния брой повторения(различното време, за което правим серията) тялото използва различни източници на енергия, които ни определят и типа на тренировката.
Те са три:
1. Анаеробна алактатна - в първите 20 сек на упражнението преобладава този режим. За енергия се ползва АТФ(аденозин-трифосфат) и КФ(креатин-фосфат). Този тип развива главно силата - повторенията са в ранга 1-3. Почивките са по продължителни - 4 - 10 мин, заради по-бавното възстановяване на нервната система.
2. Анаеробна лактатна - преобладава от 20 - 120 сек. За енергия се ползва гликозата в кръвта, разградена от гликогена. Този тип развива мускулната структурна хипертрофия(важно за културистите). Повторенията са в ранга - 4-12 . Почивките са 2-5 мин.
3. Аеробна - 3 мин и нагоре - Аеробната система може да ползва за енергия, който и да е от трите макроелемента(белт, мазн, въгл.). В този режим трябва да присъства кислород. Режима осигурява енергия по-продължително време, но с по-малък интензитет се извървшва упражнението.
И да добавя:
Не това дали тренираш с тежести или не, определя дали си в аеробен или анаеробен режим на работа.
Дори и само при тичането в първите секунди се използва енергията от анаеробната система.
[quote author=”Питона”]С 1-3 ПОВТОРЕНИЯ КАКВА СИЛА НА ПРАСЦИТЕ ЩЕ РАЗВИЕШ?
А що да не развиеш ??? с 50 ли ще я развиеш
Е ти сега и за мускулите на клепачите ще кажеш че не става.
Говорим в общи линии а не за мг като сфинктер и малкия пръст на крака
jalokin Задай въпроса по точно ,че нищо не разбрах
ми аз бях написал че правя 6-8 повт, а ти написа че е по-добре 8-6. Не разбирам разликатА?
[quote author=“jalokin”]ми аз бях написал че правя 6-8 повт, а ти написа че е по-добре 8-6. Не разбирам разликатА?
Ами същото е от 8 до 6 защото в последната серия винаги има спад , мисля че сега е ясно
По късно тоя диапазон се изменя, при профитата е 10-12 вече (Колман например)
значи мислиш че начинът по който съм ги правил не развива напълно потенциялът ми (т.е. правя грешка с такова изпълнение)??? И да ги правя по 8повт ли? благодаря предварително!
[quote author=”Палпатин”]
Те са три:
1. Анаеробна алактатна - в първите 20 сек на упражнението преобладава този режим. За енергия се ползва АТФ(аденозин-трифосфат) и КФ(креатин-фосфат). Този тип развива главно силата - повторенията са в ранга 1-3. Почивките са по продължителни - 4 - 10 мин, заради по-бавното възстановяване на нервната система.
2. Анаеробна лактатна - преобладава от 20 - 120 сек. За енергия се ползва гликозата в кръвта, разградена от гликогена. Този тип развива мускулната структурна хипертрофия(важно за културистите). Повторенията са в ранга - 4-12 . Почивките са 2-5 мин.
Аз не съм особенно съгласен с това :oops: Смятам че серия изпълнена с 5-8 повторения (до отказ) се извършва в анаеробна алактатна енергетична производителност (около 20сек. и че културистите се стремят точно към това), а не към анаеробна лактатна. b/w КФ сам по себе си не се използва за енергия а се разпада до фосфат и свързваики се с аденозиндифосфат се получава отново АТФ
11.02.06
10:17
Обясних го най-общо.
То и глюкозата не се използва сама по себе си, а се превърща в АТФ(всичко се превръща в АТФ) Културистите се стремят точно към анаеробна лактатна, защото в този режим могат да постигнат саркоплазмена хипертрофия.
В анаеробния алактатен режим - саркоплазмена хипертрофия се постига много трудно. Затова трибойците(при тях преобладава миофибриларната хипертрофия) не са толкова надути като културистите.
Разбира се към всичко по-горе трябва да се добави фактора напрежение(tension) на мускула. Защото има разлика между бавно и бързо изпълнение на упражненията.
Характерно за анаеробната лактатна енергетична производителност е усъвършенстването на гликолитичните механизми и повишаването на тъканната адаптация към работа при кислороден дълг.
При натоварвания от 20 сек. Мускулната работа е краткотраина и ензимните механизми не активизират чернодробния гликоген, а горивото се осигурява от АТФ и КФ (както каза). Разликата между това което казваш ти и аз е че аз смятам че серия от 5-8 повторения е все още в анаеробна алактатна енергерична производителност. Това не значи , че ако правиш 12 няма да имаш хипертрофия а просто при първите ще е по значителна.
При силовите трибоици знаеш защо така се получава. Тренировки на 100%максимум а повишаването на интензивноста от 80% (което е културистична натовареност, участват всички мускулни влакна) на 100% става възможно единствено чрез повишаване на честотата на нервните импулси от ЦНС до мускулните влакна от 10 до и над 50 в сек. Просто няма как едни да правят 1 повторение при 100% от мускулните влакна в анаеробно алактатна производителност а други по 6 да кажем пак в същата и резултата при двамата да е един и същ.
12.02.06
18:48
:) Да погледнем от друга страна въпроса.
Културистите целят огромна мускулна маса, нали? Следователно, за да постигнат този ефект, те трябва да се стремят тренировката им максимално да е ориентирана към саркоплазмената хипертрофия.
Какъв е принципа на саркоплазмената хипертрофия?
Мускулните снопове са оградени от голямо количество кръвни съдове, нервни влакна и т.н. При саркоплазмена хипертрофия се образуват нови кръвни съдове и се увеличава общото количество на саркоплазмената течност в и между клетките, за да може големите количества млечна киселина да се изхвърлят по-бързо.
За да може да преобладава саркоплазмената хипертрофия трябва да преобладава анаеробният лактатен енергиен режим, защото при него за разлика от алактатния режим се образува млечна киселина. ;)
Всъщност културистите така са си набримчили и саркоплазмената и миофибриларната хипертрофия че си е***о маиката :lol: Но си прав че се стремят най-вече към нея. Според Павел Цацулин за да се комбинира развитието на силата с мускулния растеж препоръчва броя на повторенията да е от 4-6, следователно за саркоплазмената са малко повече 6-8-10. И всичко е толкова относително зависи от вида на мускулните влакна (бързи, бавни) тва съм сигурен че си го знаеш де :wink: . Важно е да има хипертрофия аз съм на мнение че не винаги саркоплазмената е по-добра. При тренировките на проф. Павел Добрев всичките му възпитаници достигат само до миофибриларна хипертрофия и резултатите им са невероятни.
Лично мнение изградено от наблюденията които имам върху клиенти е че големите мускулни групи отлично реагират на натоварвания които са на границата на лактатната и алактатната. Серии от 15 до 30 сек. и може би истината е някъде по средата :) просто не бива да изхвърляме на боклука с лесна ръка ни едната ни другата...
12.02.06
21:08
Значи момчета и аз искам да задам един въпрос свързан със темата.Да стигам ли до отказ във всяка серия която правя.Примерно имам работна тежест 100кг.Със 100 кг мога да направя 7 повторения като 2 3 с парт.Или е по добре да правя 6-8повторения със 85-90кг без да стигам до отказ.Надявам се ме разбрахте,става въпрос за вдигане от лег.
[quote author=“Sparkito”]Значи момчета и аз искам да задам един въпрос свързан със темата.Да стигам ли до отказ във всяка серия която правя.Примерно имам работна тежест 100кг.Със 100 кг мога да направя 7 повторения като 2 3 с парт.Или е по добре да правя 6-8повторения със 85-90кг без да стигам до отказ.Надявам се ме разбрахте,става въпрос за вдигане от лег.
Първо си изясни какво е да стигнеш до отказ, какво е да спреш преди него и какво е да го преминеш :wink: !
Тази седмица започнах нов тренировъчен цикъл - след като изгледах филма на Майк Менцер “Mike Mentzer’s HIT”! Не мога да опиша възхищението си от методиката представена във филма! Още при първата си тренировка по тази методика се разбих тотално - едва се завлякох до протеиновия бар в залата ми :D !
Нямам време да прочета темата изцяло (пък честно казано доста ме мързи) затова ще отговоря набързо на титулярния въпрос.
Много рядко стигам до отказ, дроп серии не правя
Болката я смятам за приятел, да.
Разнообразявам от време на време, на 3 тренировки да кажем правя нещо наистина различно (всяка тренировка си преженявам колко серии ми трябват, колко ще мога да понеса, това не го броя за промяна. Също и вариациите в работните тежести, това са неща които зависят от моментото състояние). Например за гърди само лежанка, за бицепс само скотово, за грб само набирания. Такива неща
Точно определен лимит нямам - въпрос на момент е. Понякога мога мног, друг път нищо...според зависи е работата.
Като цяло доста интуитивно тренирам.
Както казах по горе НЕ. Така поставяш нервната система в много голям шок, и удължаваш времето за въстановяване . Само в последната е предостатъчно.Виж например Дориан само в една серия да отказ какво е постигнал
7 повторения, от които 2 - 3 с помощ е далеч след границата на отказа. Реално 100 кг можеш да ги вдигнеш сам, чисто 4 - 5 пъти, нали така?
Отказ е когато не можеш да изпълняваш чисто САМ дадено упражнение (това всъщност е така нареченият позитивен отказ). Помощника трябва да помага само като те затисне щангата, за да я оставиш на стойките, не да я вдига вместо теб ;)
Отказ във всяка серия на всяко упражнение наистина не е нужен, или ако се прави, сериите трябва да са малко. Не може да се гони отказ в 12 - 15 и повече серии за даден мускул.
13.02.06
18:49
Okay момчета разбрах благодаря много че ми изяснихте това!
По-здрави :wink: