02.07.16
23:23
Здравейте ,извинявам се ако темата се дублира,просто не можах да открия отговор на въпроса ми. Никога не съм спазвал много стриктни хранителни режими,но от месец и малко спазвам.Започнах да ям 4,5 пъти на ден и по по малко тъй като много ми се подува стомаха от предишните ми навици.Взимам и протеин на прах сутрин,след тренировка и вечер преди лягане по 30 грама,тежа около 110,115 килограма , 190 съм висок.Също спрях всякакви тестени продукти,пържено.Наблягам повече на салати,риба,телешко,пилешко,всякакви зеленчуци,супи от коприва и лапат,яйца.Въпроса ми е тъй като е трудно да привикна към този режим все още , защото предишния ми начин на хранене беше просто умопомрачителен,понякога след между храненията или вечер след последното хранене не всеки ден но доста често огладнявам отново,и за да не ям пак отбивам глада със 2 ,3 ябълки или праскови със плодове който имам под ръка,без грозде.И през деня понякога ми се случва така и тичам за някакъв плод.Целта ми е нито качване на мускули нито горене на мазнини,по малко и от двете ако може,нещата се получават добре за сега,но си иска време.Та въпроса ми е добре или зле е че отбивам глада между храненията с плодове тъй като си направих график да си ям по час и не искам да го развалям.И ако е зле , ако може да ме посъветвате нещо.Благодаря ви много !
Темата беше редактирана от Ivan Avramov на 02.07.16 23:29.
Здрасти :)
Пробвай с ядки като огладнееш.
А за да не огладняваш,планирай храненията си и не пропускай протеина в основните порции
Не знам дали е удачно само с плодове да заместваш,имат доста захари. Ако са плодове,мисля че е най-добре кисели
03.07.16
12:21
Здравей, Иване,
Причини да огладняваш може да има много, но надали в случая е полезно да задълбаваме в теории на храненето. Нещо съвсем базово и практично, което може да опиташ, е следното:
1. Проследи след какво хранене (като състав и количество) огладняваш. Дали е спорадично или системно (казваш, че не е всеки ден, но е често, колко често)?
2. Съгласно това, което си описал, старай се да имаш протеин във всяко хранене, като количеството му е поне колкото дланта ти. Ако протеинът ти все още е малко и пак огладняваш, увеличи го два пъти.
3. Обърни внимание колко време ти отнема дадено хранене и опитай да дъвчиш по-дълго и по-спокойно. Особено тези хранения, след които най-често огладняваш.
Пробвай с тези малки промени поне за седмица и сподели, дали ще има подобрение.
И най-важното - вече си направил очевидно доста позитивни стъпки в храненето си. Това, че “хакваш” плод тук-там не е драма.
03.07.16
17:51
казано от Димитър Михайлов на 03.07.16, 12:21:
Здравей, Иване,
Причини да огладняваш може да има много, но надали в случая е полезно да задълбаваме в теории на храненето. Нещо съвсем базово и практично, което може да опиташ, е следното:
1. Проследи след какво хранене (като състав и количество) огладняваш. Дали е спорадично или системно (казваш, че не е всеки ден, но е често, колко често)?
2. Съгласно това, което си описал, старай се да имаш протеин във всяко хранене, като количеството му е поне колкото дланта ти. Ако протеинът ти все още е малко и пак огладняваш, увеличи го два пъти.
3. Обърни внимание колко време ти отнема дадено хранене и опитай да дъвчиш по-дълго и по-спокойно. Особено тези хранения, след които най-често огладняваш.Пробвай с тези малки промени поне за седмица и сподели, дали ще има подобрение.
И най-важното - вече си направил очевидно доста позитивни стъпки в храненето си. Това, че “хакваш” плод тук-там не е драма.
За дъвченето се опитам да го правя , но ми е доста трудно първоначално защото преди се хранех като мисирка.Благодаря ще ви послушам и ще опиша прогреса.:)
03.07.16
18:01
казано от Ivan Avramov на 03.07.16, 17:51:
За дъвченето се опитам да го правя , но ми е доста трудно първоначално защото преди се хранех като мисирка.Благодаря ще ви послушам и ще опиша прогреса.:)
Разбирам те. Имаше период в моето битие, когато се хранех толкова бързо, че ракетите на SpaceX биха ми завидели. Промяната не е от днес за утре, но просто мисли за това и му отдели внимание. Ползите са много по-големи, отколкото си представяме в началото.
Да обобщим - вдигаш протеина, забавяш дъвченето и след седмица споделяш как е. :)
03.07.16
18:53
Да другата неделя по това време. :).Също искам да попитам тъй като доста обичам лук и чесън.Ям по доста и от двете ако си правя салата ако нарежа един домат режа 2 средно големи глави лук от малък доста си ми харесва.Лошо или добро е според вас ?
Мнението беше редактирано от Ivan Avramov на 03.07.16 18:56.
Дали да ядеш плодове и зеленчуци е лошо? Напротив, трябва да наблягаш на тях. Те ти дават много, а нищо не ти взимат. По-качествена храна от плодовете и зеленчуците няма. :)
03.07.16
22:05
Здравей Иване,
налага се да направиш малко корекции по хранителния режим, за да ти пасва по-добре на твоите нужди.
не се предоверявай на протеина на прах. една доза 30 грама има много малко калории и се усвоява прекалено бързо (в сравнение с нормалните източници - месо, яйца, сирене, риба...). все едно си сложил в печката купчинка вестници - изгарят бързо и няма как да те топлят няколко часа))).
виж, ако добавиш към дозата протеин 30-90 грама овес ИЛИ 200 грама сметана - тогава работата е съвсем различна.
за закуска ти препоръчвам 3-4 яйца, малко сирене, домат, краставица, 1-2 филийки черен хляб... може и протеин с овес, ама само ако много бързаш )))
след тренировка нека да има една доза протеин, както си му е редът. можеш да добавиш малко бързи въглехидрати (20-50 грама) за да възстановиш мускулния и чернодробния гликоген. освен това, ако не приемеш въглехидрати, част от протеина ще бъде използван за гориво, вместо липсващите въглехидрати.
когато си гладен, ама наистина гладен - значи е време за следващата порция храна - белтъчини, въглехидрати, мазнини. не си губи времето с плодове - седни и се нахрани като хората.))) или намали времето между храненията, или увеличи количеството на всяко хранене, така, че да те изкара до следващото хранене.
ако държиш последното ти хранене да е протеин - поне добави 10-20 грама краве масло - ще те засити, ще те държи сит много по-дълго време, ще забави усвояването на протеина, и следователно по-ефективно ще усвоиш протеина. освен това няма да ти повиши кръвната захар, няма да се наложи да отделяш инсулин, няма да трупаш мазнини. )))
успех.