Ахххх тази тяга

30.07.16
08:47

Здравейте. Накратко, четвъртък правих гръб и винаги включвам мъртва тяга в тренировката.Вдигам я в 7 сета по 2 повторения. Та започнах първо с хубава загрявка на земя и после с леки килограми.Работните серии почнах със 70 кг и направих 3 от тях.След това минах на 80кг още 3 и качих на 90 та дръпнах и тях. За последната пробвах единична със 100 кг, но дръпнах само до коленете и видях, че няма да стане и пуснах (бях с колан от 90 още).Нямаше ми нищо и довърших цялата тренировка с другите упражнения без проблем.Но след като правих трапеца усетих напрежение и болка в гърба, над кръста.Отмина,но вечерта се завърна та до сега. Когато държа гърба изправен няма проблем,но ако взема дълбоко въздух, наведа се напред или просто като пускам главата надолу се усеща болката.Мога да си докосвам пръстите и да правя коремни,но с гадна болка. Мускулатурата около гръбнака e доста стегната бих казал. В залата имаше момче с доста стаж като трибоец,мисля, и по едно време дойде и ми каза,че ме е наблюдавал по време на тягата и,че имам една от най-добрите техники в залата. Но все пак мисля, че от опита със 100 стана нещо. Болките са в зоната на снимката,но и дори по-надолу.Сега правя различни разтягания и масажи и мажа с мехлем. Аз мисля,че може да съм прищипал нещо, приятели ми казват,че е само мускулна треска. Та, ако някой е срещал подобен проблем от тягата да каже. Иначе мисля да посетя и лекар ако не отшуми тези дни, защото най-малкото е дискомфортно да не се навеждаш напред и да спиш в определена поза.
:)

Carbohydrate

30.07.16
09:03

Като всички начинаещи, не стига, че не си научил техниката (от това е), ами и се хвърли на 2,3 повторения, което е направо глупаво. Ще приключиш с тренировките, преди да си почнал, за винаги.......ако продължаваш по този начин....
Забрави направо за тягата за неопределено време, до като не ти премине болката....и всичките упражнения, в които ти причинявя болка. После, почни от “нулата”, като нормален и здравомислещ човек. Не гони килограми в тежестта....те няма да избягат... (8 повторения)....Ако искаш да правиш по 3 повторения, то ги прави с тежеста за 5 повторения, но намали почивката между сериите ;)
П.П. това на снимката става не само при тягата, но и при всяко повдигане на голяма тежест. Също става с повдигане на малка тежест, когато е правено много пъти и мускулите са уморени. Тогава не могат да предпазят гръбначния стълб да стои в изправено положение. Точно там става “прегъването”.....Като бивш докер, съм го получавал ;)

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 30.07.16 09:05.

30.07.16
09:16

казано от Carbohydrate на 30.07.16, 09:03:

Като всички начинаещи, не стига, че не си научил техниката (от това е), ами и се хвърли на 2,3 повторения, което е направо глупаво. Ще приключиш с тренировките, преди да си почнал, за винаги.......ако продължаваш по този начин....
Забрави направо за тягата за неопределено време, до като не ти премине болката....и всичките упражнения, в които ти причинявя болка. После, почни от “нулата”, като нормален и здравомислещ човек. Не гони килограми в тежестта....те няма да избягат... (8 повторения)....Ако искаш да правиш по 3 повторения, то ги прави с тежеста за 5 повторения, но намали почивката между сериите ;)
П.П. това на снимката става не само при тягата, но и при всяко повдигане на голяма тежест. Също става с повдигане на малка тежест, когато е правено много пъти и мускулите са уморени. Тогава не могат да предпазят гръбначния стълб да стои в изправено положение. Точно там става “прегъването”.....Като бивш докер, съм го получавал ;)

Значи тренирам от месец и половина,но преди това може би година съм учил само техника на тяга,клек и лежанка с домашна щанга 20 кг. И като почвах четох,че за да се качи сила на клек и тяга се правят повече серии (7 в случая) и 2,3 повторения и 3-5 минути почивка.Та това правих досега. И като се замисля за този кратък период значително качих силата на трите движения. Но не знам като методика дали е добре.Да речем, ти какво може да ме посъветваш да правя като методика на клека и тягата? Повторения,серии,килограми и почивка?

Carbohydrate

30.07.16
09:33

Много е просто). Щом си се контузил, значи нещо не е наред! При тренировките това НЕ ТРЯБВА да става. Това може да стане само при състезание, когато рекорда измества всичко друго.....
Та, значи, че ти е рано. Качил си и.....приключил)))с тренировките...Тук трябва за се подхожда разумно. За начинаещ, защото си такъв, се почва от много повторения с малка тежест, като постепенно се намаляват повторенията...до 8, може и 5, може и 3, но това не са пределните ти тежести. Провиш тройки с тежест, която правиш петици!!!

30.07.16
10:07

казано от Carbohydrate на 30.07.16, 09:33:

Много е просто). Щом си се контузил, значи нещо не е наред! При тренировките това НЕ ТРЯБВА да става. Това може да стане само при състезание, когато рекорда измества всичко друго.....
Та, значи, че ти е рано. Качил си и.....приключил)))с тренировките...Тук трябва за се подхожда разумно. За начинаещ, защото си такъв, се почва от много повторения с малка тежест, като постепенно се намаляват повторенията...до 8, може и 5, може и 3, но това не са пределните ти тежести. Провиш тройки с тежест, която правиш петици!!!

`

Наистина май са ми дошли в повече powerlifting клипчетата :D Сега си давам сметка, че заради това трябва един вид да прекъсна или олекотя доста тренировките. Преди да стане това пък забелязах,че имам леко подуване ниско долу в дясно на корема,което ми е ставало и преди без тренировки, но с повечко натоварване. Значи сега спирам тежките упражнения до пълно възстановяване и после почвам леко с повторенията :) При мен това идва, че започнах наистина много дребен и нали направих здрав хранителен режим,защото исках доста да заприличам на “човек” и за този месец и половина качих едно 8 кг та станах 60-61 и това ме караше да тренирам и по тежко и да вдигам и калориите. Ама май ще забавя, защото няма смисъл да се осъкатя нещо и да трябва да правя дълго прекъсване.
Благодаря за съветите :)

Carbohydrate

30.07.16
10:15

Даже да тренираш здраво, както го правиш ти(не правилно), ще стигнеш до предела на възможностите си....за....има няма 1,5-2 години, но риска е огромен да не останеш здрав......а тренирайки “бързай-бавно”, ще стигнеш до “предела”(след това трябва специфично трениране)...за ....3-5 години да речем......после без Анаболи, прогреса е равен на нула))).....Та, задай си въпроси, какво ще правиш по-натам ))

30.07.16
10:28

казано от Carbohydrate на 30.07.16, 10:15:

Даже да тренираш здраво, както го правиш ти(не правилно), ще стигнеш до предела на възможностите си....за....има няма 1,5-2 години, но риска е огромен да не останеш здрав......а тренирайки “бързай-бавно”, ще стигнеш до “предела”(след това трябва специфично трениране)...за ....3-5 години да речем......после без Анаболи, прогреса е равен на нула))).....Та, задай си въпроси, какво ще правиш по-натам ))

Аз започнах с една цел- да се оформя като физика, защото някак си не е нормално момичета да имат по-големи ръце от твоите. Сега вече с 35 ръце е къде по-добре :D Но от самото начало съм си решил, че искам да тренирам, за да развия максимално моите възможности натурално- маса и сила. Колкото толкова с мoята генетика. Но подбора на килограми за дадено упражнение винаги ми е бил проблем,защото си казвам щом мога да вдигна тази тежест в повторения,значи ще я правя и забравям за претоварването. Иначе като правя по-леко после се чувствам виновен,че не съм оползотворил тренировката. Но трябва да намеря някакъв баланс. :)

Carbohydrate

30.07.16
10:32

не се притеснявай, всички сме минали през това)))).....даже още го правим))

30.07.16
10:35

казано от Carbohydrate на 30.07.16, 10:32:

не се притеснявай, всички сме минали през това)))).....даже още го правим))

Не се съмнявам :D

30.07.16
10:56

По-скоро потърси причината за тази болка, а не просто да седиш и да чакаш да отмине. То ще мине след ден-два, но после ако го направиш същото, какъв ще е смисълът ;)
Техниката може би ти е добра, след като си положил толкова усилия, може и да не е - това няма как да го знаем. Просто на пределна тежест няма как да не поддаде някое слабо звено, иначе няма да е пределна тежест. Продължавай си, хубаво си избрал 7х2, пък и не ги правиш всички серии тежки, просто виж откъде идва проблемът и го поправи. Опитай се да разтегнеш, ако имаш възможност на масаж ходи, направи клипове, гледай техниката и т.н.
Ако имаш желание, може да си направиш и дневник тук,  така ще можеш да проследиш тези неща много по-лесно.

30.07.16
11:27

казано от satisfaction на 30.07.16, 10:56:

По-скоро потърси причината за тази болка, а не просто да седиш и да чакаш да отмине. То ще мине след ден-два, но после ако го направиш същото, какъв ще е смисълът ;)
Техниката може би ти е добра, след като си положил толкова усилия, може и да не е - това няма как да го знаем. Просто на пределна тежест няма как да не поддаде някое слабо звено, иначе няма да е пределна тежест. Продължавай си, хубаво си избрал 7х2, пък и не ги правиш всички серии тежки, просто виж откъде идва проблемът и го поправи. Опитай се да разтегнеш, ако имаш възможност на масаж ходи, направи клипове, гледай техниката и т.н.
Ако имаш желание, може да си направиш и дневник тук,  така ще можеш да проследиш тези неща много по-лесно.

Болката доколкото разбрах е от претоварен гръб по-просто.Значи аз преди да започна имах доста слаб кръст и ме болеше без да правя нищо,просто заради слабото ми тегло. Сега след като покачих теглото се забелязват мускулите точно около кръста и болката я няма. И точно мислех, че от тяга съм се оправил.Нали карах си по тази методика,но тази седмица придобих страх. Първо заради този проблем с гърба сега, а и това подуване леко болезнено ниско долу на корема. Имам главно страх от хернии. Не искам да си направя такива проблеми, защото е страшна работа. За сега съм решил просто да фиксирам едно тегло на базовите упражнения и да го правя един месец. След това ще покачвам според-зависи.Но тази седмица мисля да правя само гърдите по-тежко (обичайното 5x5 с 55 кг ). Няма да правя клек и тяга главно заради коремната област.Това ми е най-голям страх да не получа херния или някакво свличане. И да речем за клек си фиксирам 60 кг а за тяга 70. Да ги правя така за месеца, а после да преценя. Да нямам 100 90 кг на този етап,защото излежда се претоварвам и това подуване...... Иначе най-скоро след като се възстановя, ще гледам моята фитнес дружка да снима техниките да се видя от страни,а и да питам може би.Но винаги държа гърба и кръста изправен при клек и тяга и стягам всичко преди да започна.
:)

30.07.16
21:01

казано от Super Иван на 30.07.16, 09:16:

като почвах четох,че за да се качи сила на клек и тяга се правят повече серии (7 в случая) и 2,3 повторения и 3-5 минути почивка.Та това правих досега.

Методът може да е добър за по-напредналите, но за начинаещи не е подходящ според мен. По-добре прави нещо като пирамида. Започваш с някаква тежест и 10 повторения. Прибавяш дискове (2,5 или 5 кг) с които успяваш да направиш само 7-8 повторения, прибавяш отново два малки диска с които стиигаш само до 5-6 повторения, още два малки диска и си на 2-3 до 4 повторния. И вече след това, ако не усещаш преумора и дискомфорт можеш да опиташ и единици през 2,5 или 5 кг до отказ.
Сега залягай на лежанките и набиранията. И бъди внимателен и предпазлив с упражненията натоварващи кръста като: тяга. гребане, Т-щанга (мечка), упражнението за трапец, клек, военна преса, бицепсово сгъване от стоеж и подобни. Вместо гребане с щанга можеш да правиш с дъмбел и опора на единия крак и също гребане на машина с опора за гърдите..
Иначе браво затова, че си качил 8 кг. Значи наистина тренировките и храненето ти са били на 6. За сегашното ти собствено тегло, тежестите които си използвал са доста сериозни. Имаш сила. Пази се от травми. През първата година са най-чести.

Аз се чудя как определени хора успяха да разберат, че техниката на момчето не е читава и ще приключи с тренировките доживот. Явно звездите им го говорят.

Към автора - вземи си фоумролер или си направи един от пвц тръба увита в нещо и си направи самомасаж на гърба. Най-вероятно ще се почувстваш много облекчен и скоро ще мине. Едва ли си се контузил, по-скоро си натоварил гърба една идея повече и затова си натегнат. Нищо страшно ;)

30.07.16
21:45

казано от Миро на 30.07.16, 21:01:

казано от Super Иван на 30.07.16, 09:16:

като почвах четох,че за да се качи сила на клек и тяга се правят повече серии (7 в случая) и 2,3 повторения и 3-5 минути почивка.Та това правих досега.

Методът може да е добър за по-напредналите, но за начинаещи не е подходящ според мен. По-добре прави нещо като пирамида. Започваш с някаква тежест и 10 повторения. Прибавяш дискове (2,5 или 5 кг) с които успяваш да направиш само 7-8 повторения, прибавяш отново два малки диска с които стиигаш само до 5-6 повторения, още два малки диска и си на 2-3 до 4 повторния. И вече след това, ако не усещаш преумора и дискомфорт можеш да опиташ и единици през 2,5 или 5 кг до отказ.
Сега залягай на лежанките и набиранията. И бъди внимателен и предпазлив с упражненията натоварващи кръста като: тяга. гребане, Т-щанга (мечка), упражнението за трапец, клек, военна преса, бицепсово сгъване от стоеж и подобни. Вместо гребане с щанга можеш да правиш с дъмбел и опора на единия крак и също гребане на машина с опора за гърдите..
Иначе браво затова, че си качил 8 кг. Значи наистина тренировките и храненето ти са били на 6. За сегашното ти собствено тегло, тежестите които си използвал са доста сериозни. Имаш сила. Пази се от травми. През първата година са най-чести.

Благодаря :) Наистина всеки ден броях макроси и калории :D Мисля за тяга и клек да включа пирамида да речем от 50 до 70 кг. Защото нямах проблеми с тези килограми (дори 80).Иначе лежанка правя 5x5 и изглежда работи (за този период от макс 45 сега е 65 :D ). За кръста- пазя го доста, гледам да е прав по време на дадено движение. Много ме плаши само това подуване ниско в дясно на корема. Е и сега го гледам не е болезнено, ама го има. Най-вероятно ще сложа реванол и тази седмица без тяга,клек и лег преса. Ще я карам deload, за да възстановя максимално и се надявам следващата да е всичко точно и да почна по-разумно :)

30.07.16
21:50

казано от Херцог Трън на 30.07.16, 21:44:

Аз се чудя как определени хора успяха да разберат, че техниката на момчето не е читава и ще приключи с тренировките доживот. Явно звездите им го говорят.

Към автора - вземи си фоумролер или си направи един от пвц тръба увита в нещо и си направи самомасаж на гърба. Най-вероятно ще се почувстваш много облекчен и скоро ще мине. Едва ли си се контузил, по-скоро си натоварил гърба една идея повече и затова си натегнат. Нищо страшно ;)

Точно това правих :D ама да ти кажа ми помогна много като бащата седна на мен и с няколко намествания се чу едно пук :D и веднага усетих как се отпуска мускулатурата около гръбнака. Сега веднага с мехлема и се надявам и утре да мажа и да отшуми.  Остава дискомфорта при корема с това леко подуване. Ей само да не съм направил някаква херния, че не ми се мисли. Преди пак имах такова без тренировки и мина само. Дано и сега се махне в тази deload седмица :)

Carbohydrate

30.07.16
22:03

Запомни за винаги: техниката е най важното нещо в едно движение, а за тягата, това е всичко. Ако при определени килограми, техниката ти почва да се изкривявя, то никога не прави компромиси с нея....Иначе...ти вече знаеш...от тук нататък ще е по-зле, имай го предвид ;)

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 30.07.16 22:03.

30.07.16
22:13

казано от Carbohydrate на 30.07.16, 22:03:

Запомни за винаги: техниката е най важното нещо в едно движение, а за тягата, това е всичко. Ако при определени килограми, техниката ти почва да се изкривявя, то никога не прави компромиси с нея....Иначе...ти вече знаеш...от тук нататък ще е по-зле, имай го предвид ;)

Винаги съм стремял възможно най-добра техника.И с големите килограми уж казаха,че е “перфектна” , но изглежда като товаря за пръв път толкова,въобще цялото си тяло от тягата, дава някои отражения. Няма да ходя толкова бързо вече на тези килограми,макар че ги вдигам.Изглежда,че избива от другаде :)

от тук нататък ще е по-зле, имай го предвид ;)

Защо? Ще се мре ли?

казано от Херцог Трън на 31.07.16, 14:52:

Защо? Ще се мре ли?

Каква е идеята на малоумния ти коментар? Лошо изпълнение на тяга може да не те накара да “умреш”, но като нищо да те осакати за цял живот.

01.08.16
21:25

[quote author=“Super Иван” date=“1469904608”Остава дискомфорта при корема с това леко подуване. Ей само да не съм направил някаква херния, че не ми се мисли. Преди пак имах такова без тренировки и мина само. Дано и сега се махне в тази deload седмица :)

Трябва да прочетеш и се запознаеш с дишането при някои упражнения. Особено на лежанките не се препоръчва продължително задържане на дишането при избутване на голяма тежест. От това се повишава вътрешнокоремното налягане. Диафрагмата натиска върху някои коремни органи и може наистина да се получи херния.

казано от Иван Илиев на 01.08.16, 19:55:

казано от Херцог Трън на 31.07.16, 14:52:

Защо? Ще се мре ли?

Каква е идеята на малоумния ти коментар? Лошо изпълнение на тяга може да не те накара да “умреш”, но като нищо да те осакати за цял живот.

Идеята е, че му предрича как всичко ЩЕ е по-зле. А ти нямаше ли да се пръждосваш от форума? Щото пак изказваш мнение по теми, от които много малко разбираш.

01.08.16
22:36

казано от Миро на 01.08.16, 21:25:

[quote author=“Super Иван” date=“1469904608”Остава дискомфорта при корема с това леко подуване. Ей само да не съм направил някаква херния, че не ми се мисли. Преди пак имах такова без тренировки и мина само. Дано и сега се махне в тази deload седмица :)

Трябва да прочетеш и се запознаеш с дишането при някои упражнения. Особено на лежанките не се препоръчва продължително задържане на дишането при избутване на голяма тежест. От това се повишава вътрешнокоремното налягане. Диафрагмата натиска върху някои коремни органи и може наистина да се получи херния.

Аз до колкото знам преди да се кляка се взима дълбоко въздух и се държи докато не се изправиш. И за тягата така знам че от вдигане до пускане се държи въздухът. А за лежанка вземам въздух и след всеки допир до гърдите, по време на изтласкването, издишам догоре.

01.08.16
22:41

Та сега да кажа, гърба се възстанови вече и няма болки,  а за подуването, ходих на лекар и след прегледа каза, че не е от тежестите и че няма проблем да вдигам. Оказа се леко възпаление на лимфни възли, което се получавало от жегите и бръсненето lol. Сега ще слагам студен реванол компреси докато не мине и за всеки случай тази седмица без тяга, клек и лег преси. :) :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1