Странна болка при клек

02.01.07
21:20

Преди около месец и нещо започнах да тренирам отново крака и най-вече започнах да правя клек (преди никога не бях правил).Като за начало почнах с малки кила и гледам да правя горе-долу 15-20 повторения.Всичко добре,НО проблема идва при това,че като правя клек и щангата я сложа върху задното рамо и я отлепа от стойката получавам някаква странна болка в лявата част на гърба и то само в лявата част.Първо мислех,че не го правя с изправен гръбнак и нарочно карах да ме гледат и отделно ми казаха, докато клякам да гледам нагоре и това правих,но пак същото :? .Обаче в началото като почнах клековете не знаех точно къде се слага щангата и я слагах на врата,тогава тази болка я нямаше,но според мен не е най-умния начин само да я държа на врата,че накрая ще вземе да стане някой фал.Та това беше,нека някой ако знае защо се получава това да каже,че още не съм почнал да правя клек сериозно и вече се отказвам :?

03.01.07
07:13

[quote author=“SpUd3r”]Преди около месец и нещо започнах да тренирам отново крака и най-вече започнах да правя клек (преди никога не бях правил).Като за начало почнах с малки кила и гледам да правя горе-долу 15-20 повторения.Всичко добре,НО проблема идва при това,че като правя клек и щангата я сложа върху задното рамо и я отлепа от стойката получавам някаква странна болка в лявата част на гърба и то само в лявата част.Първо мислех,че не го правя с изправен гръбнак и нарочно карах да ме гледат и отделно ми казаха, докато клякам да гледам нагоре и това правих,но пак същото :? .Обаче в началото като почнах клековете не знаех точно къде се слага щангата и я слагах на врата,тогава тази болка я нямаше,но според мен не е най-умния начин само да я държа на врата,че накрая ще вземе да стане някой фал.Та това беше,нека някой ако знае защо се получава това да каже,че още не съм почнал да правя клек сериозно и вече се отказвам :?

Изправи гърба, изпъчи гърдите и събери максимално лопатките. Щангата я постави малко под горния ръб на лопатките. Ръцете ги събери, така че да “заключиш” щангата.
И не се отказвай  :wink:

03.01.07
19:12

[quote author=“shemeta”][quote author=“SpUd3r”]Преди около месец и нещо започнах да тренирам отново крака и най-вече започнах да правя клек (преди никога не бях правил).Като за начало почнах с малки кила и гледам да правя горе-долу 15-20 повторения.Всичко добре,НО проблема идва при това,че като правя клек и щангата я сложа върху задното рамо и я отлепа от стойката получавам някаква странна болка в лявата част на гърба и то само в лявата част.Първо мислех,че не го правя с изправен гръбнак и нарочно карах да ме гледат и отделно ми казаха, докато клякам да гледам нагоре и това правих,но пак същото :? .Обаче в началото като почнах клековете не знаех точно къде се слага щангата и я слагах на врата,тогава тази болка я нямаше,но според мен не е най-умния начин само да я държа на врата,че накрая ще вземе да стане някой фал.Та това беше,нека някой ако знае защо се получава това да каже,че още не съм почнал да правя клек сериозно и вече се отказвам :?

Изправи гърба, изпъчи гърдите и събери максимално лопатките. Щангата я постави малко под горния ръб на лопатките. Ръцете ги събери, така че да “заключиш” щангата.
И не се отказвай  :wink:

Абе образно си го казал, ама все пак, ще те поправя, защото може да се контузи:
Гърба се изправя ВЕРТИКАЛНО, все едно някой те тегли право нагора, както и врата. Може тръгнеш да се ‘изправяш’ давайки прекалено назад пак е опасно, пада много тежест на долните прешлени и става зле...

Гърдите не се се пъчат, това ще предразположи към неправилно кривенe на гъrба назад. Изобщо при стемеж да стойш изправен гърдите не играят изобщо оставяш ги на автопилот, както се наместят от отстаналото което правиш.

Лопатките НЕ СЕ СЪБИРАТ и както правят някой пъчат се и си събират плешките, това не трябва да се прави. Плешките се дават надолу и леко назад. Но това при някой иска доста време за да се формира, трябва да се тренира.

Наблягам на това, защото ако тръгне да прави едно неправилно ‘изправяне’ ще пласира някои прешлени непраивилно и при поемане на тежестта и леко движение ще се хецне и както е със заключени ръце на щангата... виждал няколко пъти такива изтърсвания, гадна работа.

Един тъп въпрос: Ти щянгата непосредствено върху тялото ли я слагаш? Трябва да увеличиш площта на която я слагаш, за да има по малко пресиране. Сложи някакви донапреди... въздлавница, юрган... какво има...
:lol:  :lol: 

И най-важното щом отскоро правиш това упражнение. Трябва тялото да ти е 105 процента загрято преди да го почнеш.

Поздрави

MO

03.01.07
22:33

[quote author=“SpUd3r”]Преди около месец и нещо започнах да тренирам отново крака и най-вече започнах да правя клек (преди никога не бях правил).Като за начало почнах с малки кила и гледам да правя горе-долу 15-20 повторения.Всичко добре,НО проблема идва при това,че като правя клек и щангата я сложа върху задното рамо и я отлепа от стойката получавам някаква странна болка в лявата част на гърба и то само в лявата част.Първо мислех,че не го правя с изправен гръбнак и нарочно карах да ме гледат и отделно ми казаха, докато клякам да гледам нагоре и това правих,но пак същото :? .Обаче в началото като почнах клековете не знаех точно къде се слага щангата и я слагах на врата,тогава тази болка я нямаше,но според мен не е най-умния начин само да я държа на врата,че накрая ще вземе да стане някой фал.Та това беше,нека някой ако знае защо се получава това да каже,че още не съм почнал да правя клек сериозно и вече се отказвам :?

Увий някаква блуза около лоста ,и можеш леко да дръпнеш раменете назад ,щангата я сложи на трапеца ,не на врата и не би трябвало да има проблем
Мен ми се е случвало като сложа голяма тежест да поставя щангата погрешно на врата (по-нагоре от необходимото) и е адски неудобно
Накарай някой напреднал от залата да ти покаже къде се слага и свиквай

04.01.07
11:40

Аз преди от незнание и си я слагах на врата (върху трапеца),но ми обясниха,че се слага върху задното рамо и проблема,за които говорих се появява само като я сложа щангата там,чъдя се да не би да е от това,че ръцете ми отиват прекалено назад тогава и от това да става нещо друго :roll:
Другото,което е не знам длаи ме разбрахте понеже написахте да слагам нещо меко около щангата,мен не ем боли,където е щангата,а сигурно поне едно 20 см под нея :?

ПС - днеска е ден за краката и ще се моря пак да видя къде греша

MO

04.01.07
12:17

[quote author=“SpUd3r”]Аз преди от незнание и си я слагах на врата (върху трапеца),но ми обясниха,че се слага върху задното рамо и проблема,за които говорих се появява само като я сложа щангата там,чъдя се да не би да е от това,че ръцете ми отиват прекалено назад тогава и от това да става нещо друго :roll:
Другото,което е не знам длаи ме разбрахте понеже написахте да слагам нещо меко около щангата,мен не ем боли,където е щангата,а сигурно поне едно 20 см под нея :?

ПС - днеска е ден за краката и ще се моря пак да видя къде греша

Като сложиш нещо меко и е по-удобно като цяло ,казвам ти накарай някой да ти покаже мястото където се опира и коригирай движението (правилна стойка ,главата назад ) и ще изчезне болката

04.01.07
12:36

e аз лично не разбрах как си слахаш щангата на задното рамо..
по принцип се слага на трапеца и колкото по надолко е по трапеца , толкова по тежно може да клякаш...но ти трябва хубав лост

29.08.16
01:03

Тогава аз да ви попитам, преди бях възпалил ротаторен маншон, уж се оправих, но рамото си понаболява,пука , имам чувството, че се напомпва и почва да боли. Нямам, обаче кой знае какви проблеми при лег, нито ако го тренирам..имам проблем при клек, когато държа лоста някак си чувствам че рамото ми е мн изкривено тъй като лоста идва по назад и след това ме боли..

29.08.16
15:33

казано от Musclemania на 29.08.16, 01:03:

Тогава аз да ви попитам, преди бях възпалил ротаторен маншон, уж се оправих, но рамото си понаболява,пука , имам чувството, че се напомпва и почва да боли. Нямам, обаче кой знае какви проблеми при лег, нито ако го тренирам..имам проблем при клек, когато държа лоста някак си чувствам че рамото ми е мн изкривено тъй като лоста идва по назад и след това ме боли..

Имал съм подобна алогична болка в ротаторния маншон при държане на щангата зад врат. Установих че колкото по- широк хват прилагам и като не пускам много назад щангата, толкова по- малко ме боли. При мен не се подуваше, просто нещо все едно ме дърпаше между рамото и гръдните мускули. С времето си отшумя и повече не ми се е появявал дискомфорт. Не съм мазал нищо, нито пък някаква друга терапия.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1