01.09.16
17:48
Здравейте! Аз съм нова тук .Съжалявам ако повтарям темата.Ако може за съвет .
Тъй като последните 2 години смених работата си и съм по 12 ч. в седнало положение , качих 10 кг. Т.е вече нямам почти никакво движение .Висока съм 160 , тежах 50 кг.,вече съм 60 кг. и не се издържа . Най-кофти е че храненето ми е ограничено и пак качвам или по - точно не свалям и грам. Не ям пържено , тесто , газирано не пия от 10 години , сладко ям , но ограничено и то .Миналотто лято се оказа , че имам проблем със щитовидната жлеза , не ми предписаха нищо , начален стадии на Хашимото било .Де факто от там съм имала забавяне на метаболизма .Това разбрах. Започнах да чета много .Накупувах куп добавки - селен, спирулина , омега 3 , хром , започнах да пия Ликуид фор фит (мислех ,че задържам и вода ,защото постоянно съм с подут корем)., витамин Е , витамин Ц .Пробвах Форсколин , пробвах Годжи Бери , Акай бери - НИЩО.Отчаях се , от размер xs , вече съм М.Забравих да кажа - на 32 години съм . Предположих , че може и от години да е , четох , че след 30 год. отслабването става по - трудно .А при мен в комбинация и с постоянно седене на работа е трагедия .Може би решението ми е само спорт ? Преди години ходех да тичам на стадиона , но вече нямам това време , затова реших да си купя велоергометър , по-удобно ще ми е да спортувам вкъщи. Моля ви за съвет - по колко време на ден трябва да въртя ? По - принцип съм издържлива .Искам по - бързи резултати .Но нямам представа как да ги постигна с велоергометъра? Благодаря !
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 01.09.16 18:09.
01.09.16
18:10
казано от sonia на 01.09.16, 17:48:
Миналотто лято се оказа , че имам проблем със щитовидната жлеза , не ми предписаха нищо , начален стадии на Хашимото било.
Здравей, нека започнем с това - потвърдена диагноза ли е? Поне от две различни лица?
01.09.16
18:18
Здравей! Хубаво си го написала, но накрая се “изложи”. Ако целта ти е да премахнеш тези излишни килограми - това е голяма грешка! Излишните ти килограми са само следствие, а основната причина е, че по някакъв начин си почнала да трупаш тези килограми. Така, че трябва да се съсредоточиш на първопричината, а не на следствието. “Като отрежеш един клон на растение, ще порасне друг такъв, защото е заложено така..” Даже да допуснем, че ще се избавиш от тях, няма да се насладиш на това, защото ще се върнат по-бързо, отколкото очакваш и още повече....
Причината за трупането на килограми, не е само в това, че водиш заседнал начин на живот! Причината е комплексна, която е довела до забавянето на метаболизма, нарушаването на стомашната микро флора, инсулинова резистентност, хормонални проблеми и т.н. За това, трябва да нормализираш първо всичките тези неща, а те ще доведат до дълготрайно отслабване и здраве.
Бързаш да се справиш със следствието на проблема и не виждаш, че това е симптом просто...и да го лекуваш - файда йок))....
Предлагам ти да се замислиш върху здравословен хранителен режим и ПРОМЯНА В НАЧИНА ТИ НА ЖИВОТ - защото това е причинителя на “болестта ти”.
Как ти се струва?
казано от Димитър Михайлов на 01.09.16, 18:10:
казано от sonia на 01.09.16, 17:48:
Миналотто лято се оказа , че имам проблем със щитовидната жлеза , не ми предписаха нищо , начален стадии на Хашимото било.
Здравей, нека започнем с това - потвърдена диагноза ли е? Поне от две различни лица?
Благодаря за вниманието . :)
Само от един лекар е . Реално аз имах всичките симптоми - бях и постоянно уморена със ставането сутрин,напълняването , главоболия , депресия . След това започнах с добавките , които четох ,че помагат при Хашимото .След 3 месеца видях подобрение , след 6 вече умората ми премина.Благодарение на добавките, мисля .Декември (2015 г). ми изпадна една бягаща пътека , която имах възможност да ползвам само един месец обаче.Тогава свалих 2 кг. Но се наложи да я върна и ;пак започнах да качвам .
казано от Carbohydrate на 01.09.16, 18:18:
Здравей! Хубаво си го написала, но накрая се “изложи”. Ако целта ти е да премахнеш тези излишни килограми - това е голяма грешка! Излишните ти килограми са само следствие, а основната причина е, че по някакъв начин си почнала да трупаш тези килограми. Така, че трябва да се съсредоточиш на първопричината, а не на следствието. “Като отрежеш един клон на растение, ще порасне друг такъв, защото е заложено така..” Даже да допуснем, че ще се избавиш от тях, няма да се насладиш на това, защото ще се върнат по-бързо, отколкото очакваш и още повече....
Причината за трупането на килограми, не е само в това, че водиш заседнал начин на живот! Причината е комплексна, която е довела до забавянето на метаболизма, нарушаването на стомашната микро флора, инсулинова резистентност, хормонални проблеми и т.н. За това, трябва да нормализираш първо всичките тези неща, а те ще доведат до дълготрайно отслабване и здраве.
Бързаш да се справиш със следствието на проблема и не виждаш, че това е симптом просто...и да го лекуваш - файда йок))....
Предлагам ти да се замислиш върху здравословен хранителен режим и ПРОМЯНА В НАЧИНА ТИ НА ЖИВОТ - защото това е причинителя на “болестта ти”.
Как ти се струва?
Благодаря за отговора.
Аз точно тези неща се опитвам да нормализирам от 1 година .Дадох сума ти пари за добавки , за които четох ,че помагат .Обаче проблема с теглото остава.Начина ми на хранене ... , хмм... - храня се по един, два пъти на ден , като на работа 12 - те часа ям по - много малко - да кажем малка порция броколи със сирене или домат с половин пържола или малко кашкавал с пълнозърнеста филиика .И пак ми става тежко .Проблема е че вечер като се прибера от работа, сядам да ям нормално , след което се оправям и лягам .Ставам в 5ч. и пак на работа .
Започнах да пия зелен чай също , хъни буш , джинджифил , ройбос . За да рестартирам метаболизма ... , чувствам се по - добре физически , но не отслабвам грам . Затова реших да пробвам с велоергометъра .
При мен храненето е малко сложно - аз не мога да ям по няколко пъти на ден , не мога да ям точно определана храна през деня.
Та искам да кажа , един човек , който няма проблем с метаболизма ако се храни като мен би трябвало да отслабва или поне да не качва...
01.09.16
19:10
Скоро имаше един човек с твоето заболяване, хашимото, тук на форума...четох, че не трябва да слиза под определено количество ккал на ден (май бяха не по-малко от 1200 ккал) иначе започвало обостряне на заболяването...Така ли е?! Бих се пробвал да направя диета, която подхожда.......предизвикателство си е....хранене през 3 часа
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 01.09.16 19:17.
казано от Carbohydrate на 01.09.16, 19:10:
Скоро имаше един човек с твоето заболяване, хашимото, тук на форума...четох, че не трябва да слиза под определено количество ккал на ден (май бяха не по-малко от 1200 ккал) иначе започвало обостряне на заболяването...Така ли е?!
Уоу , това не го знаех . Преди няколко месеца реших да пробвам диетата “Зоната” , знаете там какви са минималните порциите , съответно и калориите.Честно казано започнах да се подувам повече.И се отказах . Ходих и при д-р Байкова , която общо взето ми даде една готова диета , която включва предимно протеини . Пробвала съм и протеинова диета - в началото добре - олеква ми и после пак се подувам . Да не би наистина намаляването на калории да обостря ?! Честно казано когато ми казаха - начален стадии на Хашимото и след приема на добавките , когато умората и главоболията ми преминаха , помислих , че съм се оправила или че ми е сбъркана диагнозата .Оф.....
Бих се пробвал да направя диета, която подхожда.......предизвикателство си е....хранене през 3 часа
Аз няма да мога да ям през 3 часа. В Смисъл мен едно хранене през деня ми идва в повече , заради седенето цял ден сигурно .Аз не израсходвам никакви каории цял ден ,само ми тежи на корема храната . Освен ако не е по шепичка .Първото ми ядене е в 11 или 12 ч. тогава огладнявам . Преди това съм на кафета и чайове . И вечерята ми е към 20ч. (тя е по - обилна, което знам , че не трябва)...
02.09.16
08:31
казано от sonia на 01.09.16, 19:28:
Бих се пробвал да направя диета, която подхожда.......предизвикателство си е....хранене през 3 часа
Аз няма да мога да ям през 3 часа. В Смисъл мен едно хранене през деня ми идва в повече , заради седенето цял ден сигурно .Аз не израсходвам никакви каории цял ден ,само ми тежи на корема храната . Освен ако не е по шепичка .Първото ми ядене е в 11 или 12 ч. тогава огладнявам . Преди това съм на кафета и чайове . И вечерята ми е към 20ч. (тя е по - обилна, което знам , че не трябва)...
направо си го забавила метаболизма си))
02.09.16
08:42
казано от sonia на 01.09.16, 18:52:
Само от един лекар е . Реално аз имах всичките симптоми - бях и постоянно уморена със ставането сутрин,напълняването , главоболия , депресия . След това започнах с добавките , които четох ,че помагат при Хашимото .След 3 месеца видях подобрение , след 6 вече умората ми премина.
1. По какъв начин лекарят установи, че имаш Хашимото? По симптомите “умора, главоболие, депресия, наднормено тегло” или по нещо друго?
2. Добавките назначени от лекаря ли бяха или сама си ги назначила, след като си прочела в интернет?
3. Лекарят даде ли насоки за хранителен режим, след като установи, че имаш Хашимото?
Ако при 1 не са направени типични изследвания, ако при 2 си назначила сама някакво лечение, ако при 3 не е имало насоки за хранене, то те съветвам да потърсиш второ лекарско мнение, както и да се направят изследвания, за да се установи дали имаш или не такова заболяване.
казано от Вероника Налбатска на 02.09.16, 08:42:
казано от sonia на 01.09.16, 18:52:
Само от един лекар е . Реално аз имах всичките симптоми - бях и постоянно уморена със ставането сутрин,напълняването , главоболия , депресия . След това започнах с добавките , които четох ,че помагат при Хашимото .След 3 месеца видях подобрение , след 6 вече умората ми премина.
1. По какъв начин лекарят установи, че имаш Хашимото? По симптомите “умора, главоболие, депресия, наднормено тегло” или по нещо друго?
2. Добавките назначени от лекаря ли бяха или сама си ги назначила, след като си прочела в интернет?
3. Лекарят даде ли насоки за хранителен режим, след като установи, че имаш Хашимото?Ако при 1 не са направени типични изследвания, ако при 2 си назначила сама някакво лечение, ако при 3 не е имало насоки за хранене, то те съветвам да потърсиш второ лекарско мнение, както и да се направят изследвания, за да се установи дали имаш или не такова заболяване.
Направих и изследвания на кръв.Не помня точно показателите в момента ,но МАТ мисля ,че беше съвсем малко завишен.Останалите са в норма.Минах и на ехограф - леко оголемена щитовидна жлеза.Доктора ми каза , цитирам : ” имаш Хашимото - начален стадии,следващата година ела за профилактичен преглед.Няма диети ,няма хапчета в твоя сшучай .” Това ми каза ,аз дори не знаех какво е това Хашимото.Добавките ги започнах сама,след като се запознах какво е това Хашимото.