02.09.16
15:36
Здравейте :) На 16 години съм и тренирах 4 години хандбал, а от 2 месеца ходя на фитнес. Моята история с отслабването започна миналото лято бях висока 161 и тежах 60кг, макар че тренирах бях с много подкожни мазнини. Започнах да отслабвам и свалих 10 кг за 2 месеца, но почти бях спряла да тренирам заради здравословен проблем, а и гладувах. Влезнах в болница, защото повръщах всичко..
Зимата се взех в ръце относно храната трябваше да кача, защото бях станала 45кг... качих си до 53кг тренирах 3 пъти в седмицата. Цяла зима всеки месец аз бях болна на антибиотик и постоянно с температура без грам сили, и постоянно ядене вече бях 58кг.. започнах отново да гладувам и нищо не ставаше свалям 2, а после качвам 2. Март месец започнах да чета повече за режими и за тренировки.. Започнах да тренирам почти всеки ден дори често правя двуразови тренировки, а и всеки ден вървя по най-малко 2-3 часа пеша. Когато изчислих колко калории трябва да приемам, за да свалям по 500гр седмично ми дава от 700 до 900.. естествено не ям толкова, защото миналото лято започнах така, аз ям доста повече от 1300 до 1500калории дневно, защото не издържам на тренировките. Вече съм висока 163 и тежа 60кг... върнах си всичко, макар че съм с добре оформено тяло до някъде на мен ми се вижда много и искам да сваля поне 4-5 кг мазнини, но единсвеното което става е да качвам...
Не знам до кога ще издържа да тренирам всеки ден по 2 пъти, защото имам дископатия и разместване на костите в кръста, макар че ходя на терапии той отново започна да се надува и да боли страшно много.
Темата беше редактирана от Anastasia M на 02.09.16 15:37.
Някъде бъркаш в сметките със сигурност. Не може със 700 Ккал, двуразови тренировки и ходене по 2 часа да прогнозираш по 0.5 кг на седмица. Много повече трябва да ти е прогнозата. Да не говорим че прием 700 Ккал са много малко за каквото и да било. Оттук нататък всичките ти сметки са под съмнение.
Опиши моля те последните 3 дни какво си яла и как си смяташ калориите.
02.09.16
18:07
Последните три дни:
Първи ден:
Закуска- Праскови и около 20-30 грама бадеми.
Обяд-Не голяма порция ориз и 2 филии пълно-зърнест хляб.
След обедна закуска: Половин кофичка кисело мляко2% с малък банан.
Вечеря-Пилешко месо със краставица.
Втори ден:
Закуска- Мляко с овесени ядки
Обяд-Пилешко със салата
След обедна закуска-Две препечени филии пълно-зърнест хляб със половин домат
Вечеря-Голяма салата
Трети ден:
Закуска-Голямо кисело мляко
Обяд-Салата от зеле и телешко филе
След обяд:Ядох шоколад малко, защото ми падна кръвното и ми беше адски зле.
Вечеря-все още не съм яла за вечеря, но мисля да ям пилешка супа.
Всеки ден първата ми тренировка е след закуската и най-често е 50-60 минути крос в парка, а втората ми след втората закуска и е във фитнеса където загрявам на пътеката 20-30 мин след това тренирам на уредите около 60мин и накрая на тренировката правя пак кардио на пътеката 20-30 мин.
Тези дни май ям по-малко, но се надух цялата заради кръста и днес не съм ходила във фитнеса, защото не мога да си изправя гърба..
Мнението беше редактирано от Anastasia M на 02.09.16 18:10.
Някъде генерално бъркаш при сметките. По коя формула го смяташ?
Намери по-добре някой читав калкулатор в нета и сметни... Под 1000 ккал на ден гледай да не падаш.
Ако искаш да сваляш мазнини, можеш да си поиграеш и с това какви количества протеин, мазнини, въглехидрати приемаш и кое работи за теб. От друга страна - кантарът не е показател за форма - започни да си правиш прогрес снимки, мери си талията, дупето, бедрата и т.н. - мани го кантара. :)
Още нещо - логиката да се убиваш от тренировки, за да компенсираш или да забързаш процеса и т.н. - не работи; накрая ще си претренирала, а с това хранене по 700ккал - може би пак болна... Яж пълноценни храни, докато се почувстваш сита, не се тъпчи, тренирай си с време за почивка, експериментирай с различни видове натоварване - силово + кардио и така... Но според мен лично тия общо 2-3 часа акрдио на ден са излишни...
И пази здравето, то е най-важното, особено в тази възраст е важно какво ще правиш с тялото си, защото може да окаже ефект върху много неща - хормони, психика и т.н. Недей да гладуваш и не се плаши нито от тежестите, нито от храната - ще намериш своя баланс, сигурна съм!
Успех!
п.п. Има едно приложение - MyFitnessPal - може да го разцъкаш, полезно е в смятането на калории и т.н.
Мнението беше редактирано от RogueOne на 02.09.16 19:55.
02.09.16
20:34
Мерките ми са ужасни 97-98 ханша*имам доста изпъкнало дупе*, 92 гръдна, 58 бедро, 68 талия..
Виждам разлика в ръцете, но тях не съм мерила.. яд ме е че краката са стегнати от средата на бедрото надолу и си личи, че тренирам, но този широк ханш и вътрешната част на бедрата ме побъркват..
03.09.16
10:45
Здравей!
Ти имала ли си някакъв вид хранително разстройство и били ли са взети мерки навремето (когато описваш ниското лично тегло, повръщането на храната и т.н.)?
Прощавай за личния въпрос, не е нужно да отговаряш.
Има как да се подобри менюто ти - да добавиш още източници на белтъчини, както и на полезни мазнини, защото в момента липсват. Сигурна ли си, че имаш 1500 калории дневно?
Според мен е добре и да намалиш тренировките - можеш да оставиш бягането навън, но да махнеш това във фитнеса и да оставиш само частта с тежестите.
При каква физическа активност се засилват болките ти - имаш ли някакви наблюдения?
03.09.16
16:11
Да, бях започнала да развивам болемия и бях в болница два пъти за 1 седмица.
Болките се засилват когато тренирам повече в момента явно пак ми се е разместила костта, защото имам отново нещо като бучка.Така или иначе ходя през два месеца на терапии за кръста, но този път май ще е по рано. Днес сутринта се мерих и теглих.. още 1кг съм качила, а мерките са същите. Не знам направо съм в супер смотано настроение ето днеска втори ден от както съм в това състояние не съм излизала почти никъде, защото чувствам ужасна болка дори при ходене, а какво остава да тренирам..
Не мога да си обясня, защо качвам така наистина стегнала съм се малко от както тренирам, но тези килограми не си ги обяснявам..
Днес съм яла сутринта 2 яйца с домат и малко шунка, втора закуска кисело мляко с две филийки Тонус, обяд риба тон в собствен сос.
Много ми се ходи днес на фитнес, но ще гледам какво ще правя..
03.09.16
18:10
Възможна причина би могла да бъде, че ядеш прекалено малко, а тренираш повече от необходимото (или поне така изглежда на първо четене).
1. Опитай се да намалиш нещо в тренировките - например бягането, премахни това от залата, а другото (когато бягаш навън) го прави през ден.
2. Също така увеличи малко храненето - не яж за основно хранене “голи” салати, а добави месо/риба/яйца/млечни, зехтин.
Нагледно ще дам пример с описания от теб втори ден:
Втори ден:
Закуска- Мляко с овесени ядки -> предполагам, че млякото ти е около 100 г, овесените ядки дали имат 20-30 г? Ако е така, добави към закуската 2 яйца например (варени, на очи, бъркани, омлет - както ги обичаш)
Обяд-Пилешко със салата -> в салатата да има мазнини, пилешкото да е цяла пържола, а не 2 хапки
След обедна закуска-Две препечени филии пълно-зърнест хляб със половин домат -> добави източник на белтъчини, можеш да намажеш филийките с извара+чубрица+зехтин и отгоре да сложиш доматите
Вечеря-Голяма салата -> добави към салатата риба (печена във фурна или на скара) или пак някаква пържолка (може друго месо).
Ако ти допада, направи 1+2 в продължение на 2 седмици, наблюдавай се, виж как ще се чувстваш и дали нещо ще се промени към по-добра посока.
Колкото до кръста - не знам какво точно ти се размества, но ако толкова много те боли, а има време до виждането ти с терапевта, защо не му/й звъннеш още сега? Също така внимавай с техниката си на упражненията в залата.
1 кг разлика не е повод за притеснения - такова колебание е нормално дори в рамките на 1 ден.
03.09.16
21:31
Благодаря ти наистина много.. не знам как да ти опиша просто.
Разглеждах дневници и мисля да си направя един и така да следя. Ще се опитам да хапвам подобно на твоето меню, което даде и така. Говорих с мама за терапевта още вторник ще отидем, а днес побягах 30 мин само, защото болката е ужасна.
Дойде ми днес и пак ядох сладко защото след тренировката ми причерня.. чувствам се адски дебела и всичко ми е тясно.. и си хвърлих кантара буквално .. хаха това е от днес.
03.09.16
21:37
Да, чудесна идея е за дневника, а ако не ти е полезен/не ти хареса в последствие, ще ни кажеш и ще го изтрием/затворим.
Опитай.
Ще те следя. :)
Добре си направила с кантара. Не се качвай сега. По-важното е да пооправиш храненето, както и да не прекаляваш с тренировките.
За менюто - аз просто добавих някои неща към твоя пример. Хубаво е да разнообразяваш храните, а не всеки ден да ядеш едно и също.
Спри с бягането тези дни, докато не те види терапевтът ти. Не продължавай да правиш нещо, при което описваш болката като ужасна.
Ако толкова много те боли и при другите тренировки (в залата), по-добре задръж до вторник, а след това се съобрази с препоръките на специалиста.
Нищо фатално няма да се случи, ако не тренираш 2-3 дни. :)
03.09.16
21:49
От утре си правя дневник решено е ! Днес съм много щастлива благодарение на помощта ти, а бях се отчаяла. При тренировките в зала започва да ме боли и гръбначния стълб след това не мога дори да стоя седнала.
03.09.16
21:53
Няма да се отчайваш. :) Тези неща са поправими. Важното е да не се връщаш към миналото с хранителните казуси, да не тормозиш тялото си и да се види дали не правиш нещо погрешно в тренировките си, което да провокира болките.
Може да е неправилна техника на движенията и т.н. Обсъждай всичко това с човека, който е запознат със състоянието ти.
Чакаме дневника и първите отчети. :))
03.09.16
22:17
Във фитнеса правя по 5-6 упражнения и ако е за горна част гледам по-леко, но правя повече повторения и серии. Сега мисля да тренирам с някой по-опитен момиче или момче, за да видя как ще е с по-добри тренировки. Също така мисля и да спра с двуразовите, а да са по един път, защото може да е прекалено, знам ли.. б