11.09.16
11:15
Започвам да тренирам отново и така да се каже тръгвам от кота нула. Имам няколко въпроса . Целта е показване на ММ, килограми (цялостно напълняване). Тренирам три пъти седмично - два пъти през седмицата вечер и един път уикенда след обед. Ходя на работа и водя активен начин на живот.
1. Като добавки за възтановяване и покачване на ММ съм се спрял на следната комбинация. Carbo Gain на NOW и Whey Protein на Pure Nutrition + 40 гр. глюкоза след тренировка. От тук идват двата пъви въпроса. Това ли е оптимално като хранителни добавки за покачване на килограми и дали да пия и една доза преди тренировка. Както казах тренирам три пъти седмично, тренировките са ми базови.
2. Принципно съм решил да купувам каквито и да е хранителни добавки след като направя 1 месец, но започнах да тренирам 3 пъти седмично и като сложим и това че работя, натоварванията си стават сериозни. Знаете в началото мускулната треска е навсякаде имах съмнения и за претрениране онзи ден. Та въпроса ми е дали да чакам още 20 дни или да започна по рано. Мислих си да си взема едно малко протейнче от 900 гр, виждам че има промоция на NOW, което да е преди комбинацията за която писах по горе.
3. BCAA и дали да ги включа. Прегледах статията Тихомир Велев за BCAA и протейна, но все пак се чудя кое да избера за преди тренировка. Искам да усетя прилив на енергия, защото както казах тренировките са ми базови с цел покачване на ММ и като цяло храненето преди тренировка ми куца. Тренирам вечер и се чудя дали да не вечерям преди тренировка и след като тренирам само да си пия протейна и да лягам.
4. Мога ли да се преборя с катаболните процеси успешно, ако са набавям сутрин си набавям протейн натурално примерно с извара и белтъци и ще има ли разлика ако правя друга закуска примерно въглехидратна - мюсли/макарони.
Благода предварително
12.09.16
09:48
Здравей!
Успех в подновяването на тренировките и в постигането на целите!
Навсякъде говориш за добавки, но не засягаш темата с храненето, която е от основно значение за твоята цел с покачването на теглото.
Защо искаш да приемаш глюкоза след тренировка? Подозирам какъв е отговорът, но все пак ми е любопитно какви са причините зад твоя избор.
Колкото до хранителните добавки и дали са оптимални за целта ти: ако храненето ти не е, те няма да помогнат. Прочети първия абзац от тази статия: http://www.bb-team.org/articles/5132_bb-team-otgovarya-kakva-dobavka-da-si-kupya-za-pokachvane-na-muskulna-masa Впрочем, в нея има информация и за глюкозата.
ПротеИнче на прах не ти е нужно, ако набавяш необходимите количества с храната.
BCAA има повече смисъл да си купиш. Не е задължително да ядеш преди тренировка и е важно цялото хранене да не ти куца, а не отделна част от него. Според мен е по-добре да ядеш след тренировката при описания от теб сюжет.
За кои катаболни процеси говориш?
Здравей, благодаря за отговора
Храненето мислех да го отворя в отделна тема в подходящия раздел. Храненията са ми така горе долу
7:30 /12 /16 /18 30/ 21 30. Стремя се да вдигна както въглехидратите, така и белтъците максимално.
Както съм написъл мисля да започна с хранителните добавки чак след като направя месец в залата, но предвид това че почувствах симптом на претрениране реших, дали не е удачно да ги включа по рано.
Темата с глюкозата е много дълга. Преди ми е давано като съвет във форума. Сега пак чета, че след тренировка е добре да се приемат бързи въглехидрати, които да възтановят ниво на глюкоген. Колко е правилно незнам.
Изречението: “при редовна употреба на високи дози, както и влошаване на маркерите на въглехидратния метаболизъм, като повишаване на кръвната захар и влошаване на инсулиновата чувствителност” малко ме върна на тезата на един известен български лекар, които твърдеше, че ако приемаме по една вместо две лъжици с кафето, ще подобрим здравето си. Може ли да се каже, че ако пиремаш повече бързи въглехидрати след тренировка след време ще даваш по високи нива на кръвна захар на гладно от тези ако не ползваш глюкоза.
Пот катаболитни процеси имам предвид, катаболизма в който тялото изпада през ноща и това дали една добра протеинова закуска би била за предпочитане пред въглехидратната.
13.10.16
09:44
Храната винаги е на първо място, независимо целите ти. Но добавките както знаем винаги имат своето място в режима ни. Все пак храната, която ядем не е от най-качествената и не можем да бъдем сигурни, че си набавяме всички макронутриенти чрез нея. За начинаещ, който цели покачване на мускулна маса и тегло като цяло, бих ти препоръчал:
Хубав суроватъчен протеин
Някакъв вид въглехидратна напитка ( Витарго, Декстроза, Глюкоза, Гейнър...)
БЦАА
Хубав Мултивитаминен и Мултиминерален комплекс
Като за начало мисля че това ще ти е добре, ако имаш финансова възможност можеш да добавиш и Креатин Монохидрат. Омега 3 мастни киселини, глутамин....