15.09.16
14:02
Здравейте,днес ми излязоха и вторите изследвания, всичко ми е в норма,даже много добре,но както преди така и сега билирубинът ми е завишен 23 при норма до 17.Говорил съм и с други хора,които са на мнение,че е нормално при трениращите да бъде завишен и да не се притеснявам,но все пак бих искал да чуя и вашето мнение.Аз съм на 18 тренирам близо от 3 години
Поздрави!
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 15.09.16 14:27.
15.09.16
14:54
това не е добре...отиди на лекар...той е токсичен и не се извежда от организма ;)
казано от Te4o0 на 15.09.16, 14:02:
бих искал да чуя и вашето мнение.
Ето в тоя много добър медицински сайт всичко е обяснено подробно и точно: http://www.arsmedica.bg/lab/lipidi-zhlachni-pigmenti/bilirubin
По-голямата част от билирубина се образува при разпадането на хемоглобина, а се обезврежда в черния дроб и се отделя от организма. Завишен ще бъде (както е написано в статията) при повишено образуване или при затруднено отделяне. Можеш да се консултираш с три вида специалисти: гастроентеролог за черния дроб и жлъчката, хематолог за заболяване на кръвта (преждевременно разпадане на еритроцитите и съдържащия се в тях хемоглобин) и лекар по спортна медицина дали мускулни травми могат да доведат до повишено количество.
Обаче така и така си задал тоя въпрос. Щеше да получиш по-точен отговор, ако беше написал какви други лабораторни изследвания са ти правени едновременно с билирубина? Кръвна картина? АСАТ, АЛАТ, ГГТП? А в урината имаш ли билирубин или завишен уробилиноген?
Мнението беше редактирано от Миро на 15.09.16 21:49.
Добрем, в случай,че не съм уточнил, ето снимка на част от тях, в която се вижда и отговорът на въпроса ти,Миро,
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Te4o0 на 16.09.16 18:33.
казано от Te4o0 на 16.09.16, 18:30:
Добрем, в случай,че не съм уточнил, ето снимка на част от тях
Ами нямаш проблем с черния дроб според изследванията. Можеш да се консултираш със специалист хематолог. Има ги в по-големите областни градове и поликлиники. Може би ще ти направи подробно изследване на еритроцитите както в тая статия: http://www.arsmedica.bg/lab/hematologichni/eritrotsiti-rbc
Ще повтори изследването в друга лаборатория. Освен това може да изследва една от съставките, директен билирубин. Което ще даде повече информация какъв е проблема. Ако са ти правени и изследвания на урина, заедно с тези на кръв, виж и там дали всичко е в нормата. По-точно за билирубин и уробилиноген в урината.
Иии нещо друго. В статията за която дадох линк е обяснено, че билирубина може да бъде повишен и след вземане на лекарства. Точка 2: “2. Прием на някои медикаменти – салицилати, сулфонамиди, антибиотици, които изместват билирубина от мястото му на свързване с албумина.”
Да, правиха ми изследвания на урината също,абсолютно никакъв проблем.Всичко е дори по -добре от колкото можех и да искам,на 2 места са ми правили изследвания.. като разликата беше 1 месец, почти идентични бяха.А по принцип проблеми до сега съм нямал никакви с черен дроб жлъчка и т.н.(никакъв дискомфорт).Колкото до медикаменти,не употребявам никакви,затова не бързам да се притеснявам,при който и доктор да съм ходил до сега отговора беше обикновенно един и същ ” Ако тренираш тежко,почини си 1 седмциа ,иначе няма проблем).Но аз все пак предпочитам да съм в час с нещата,дори да няма място за притеснения.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Te4o0 на 16.09.16 21:55.