19.09.16
17:46
Здравейте! Наскоро си изкарах капачката и след дълъг възстановителен период и лежене на едно място имам следния проблем:Немога да бягам бързо като преди..ако може да ми дадете упражнение за това ..благодаря предварително
19.09.16
18:32
Както казваше Абаджиев (може и да греша);)), силата е нещо преходно.....ако не я използваш, просто си заминава, как то и издържливостта.....
Упражненията са спринтове. Прави пирамида: спринт 5 м, почивка, спринт 10 м, почивка, спринт 20 м, почивка, спринт 30 м, почивка и така до 50 м,...после обратно: 40,30,20,10…...Правиш така няколко тренировки...примерно 30 дни.....и после започваш да прибавяш по +10 м - стигаш до 60 м, правиш такива 3 тренировки, ..После прибавяш още +10 м - 70 м стават.......правиш такива 3 тренировки.....После +10 м - стават 80 м...........и така до 100 м.....
19.09.16
21:14
Този метод би трябвало да работи,но ако можеш да препоръчаш някакви други цифри ,защото попринцип съм свикнал да бягам по доста разстояния ,например: 20м спринт,крос,40м спринт,крос,60м спринт,крос,80метра спринт,крос и така например до 600+м спринт
19.09.16
21:31
казано от Kristiyan Goranov на 19.09.16, 21:14:
Този метод би трябвало да работи,но ако можеш да препоръчаш някакви други цифри ,защото попринцип съм свикнал да бягам по доста разстояния ,например: 20м спринт,крос,40м спринт,крос,60м спринт,крос,80метра спринт,крос и така например до 600+м спринт
Ти искаш да бягаш по-бързо, за това не трябва да правиш крос дълго време, защото хипертрофираш влакната да са издържливи, но не и бързи...Общо казано стоиш на едно място....Не може да си бърз и издържлив едновременно! Ако искаш бързина, то трабва да тренираш влакната, които отговарят за бързината, а това са гликолитичните влакна, без митохондрии. Те работят около 1,2 минути ( стаери на 1,500 м бягане) и после произведената млечна киселина от тези влакна, прави съкращението на мускула невъзможно! Написах примерно, защото не знаех на какво ниво си. Спринта е силово натоварване, за това и при него важат правилата за трениране, като при щангистите или трибойците - малко повторения, повече почивки между сериите ( ако си напреднал обаче и си достигнал горните границите на нормалната физическа активност), а ако не си, то трябва да умаряш доста мускула, за да се включват всичките влакна при работа и да може нервния импулс да задейства по-голямо количество влакна...общо казано, до достигането на възможностите на организма, тренировките са едни, а след като достигнеш границите си - са специализирани!
19.09.16
21:43
видях в съседната тема, че пишеш за футбол...общо взето, бързината, ако си бил бърз преди, ще си я върнеш до същото ниво. Това е средно ниво за всички. На и във футбола има има разделяне на позиции според бързината, съотношението на мускулните влакна...има много бързи, те стават нападатели, има среднисти-полузащитници и защитници....Нападателите са много бързи, но не са издържливи, за това повечето време стоят и чакат удачен пас(подаване), защото трудно се възстановяват от произведената млечна киселина от бързите влакна....
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 19.09.16 21:46.
19.09.16
23:40
Играя краен защитник,където също се изисква скорост,като играя на голям терен 100/50 м,ми се налага да бягам непрекъснато напред и назад,успявам да издържа на високо темпо поне 70 мин,като след това намалям значително темпото на игра и след средата рядко излизам.
Като гледам как си задаваш въпросите ми става ясно, че не ти трябва програма за увеличаване на скорост или друго, а подобряване на техниката на бягане. Отиди при треньор ако имаш възможност. Аз ще ти препоръчам да правиш тези упражнения:
https://www.youtube.com/watch?v=b3sQaKOjCl0