Моля за мнение и препоръка относно храната.

Здравейте. За първи път пиша във форума и се извинявам предварително, ако нещо не съм направил както трябва по правилата. До сега предимно съм чел статиите тук и съм пробвал различни работи. На 23 години съм от Варна и съм бивш състезател по водна топка. Според формулката за изчисляване, RMR ми e 2600. От 1 седмица съм си направил нещо като режим, което разбиращите веднага ще кажат, че няма нищо общо с режим, но все пак :) Решил съм да свалям мазнини и си направих следното меню (това съм консумирал през миналата седмица): Сутрин към 08:00 пия прясно изцеден сок портокал/лимон. Около 10:00 купичка овесени ядки с ниско маслено кисело мляко и лъжичка мед. Обяда ми е към 13:30-14:00 и гледам да ям пилешко или риба /на грил тиган или фурна/ с някаква салата предимно марули, или само салата домати/краставици/зеле. Към 16:00-17:00 пия чай. Позволявам си 2-3 пъти в седмицата на обяд да ям печени картофи. През целия ден изпивам около 3 литра вода. Предполагам трябва да вкарам още едно хранене след обяд, но се надявам да ме посъветвате нещо. Относно тренировките... нямам много време за фитнес, старая се да правя упражнения вкъщи когато мога.Обичам да вървя и когато времето позволява вървя по 7-8 км на ден, което мисля все пак си е някакво движение и активност далеч от тази в залата. За сега мога да се храня няколко пъти на ден, но след известно време ще се кача на пасажерски кораб да работя и там ще ми е малко сложно с храненето. Целя максимален ефект и знам, че няма да стане с пръчка и магия.

Отворен съм към предложения, градивни критики и съвети.
Поздрави.

Темата беше редактирана от Денислав Станчев на 20.09.16 18:45.

21.09.16
00:09

Здравей,

Сметнал си си БМР 2600, а калориите от храната, от движението и малък дефицит за да сваляш смяташ ли си?

Старая се да смятам тези който приемам. От ходенето между 6-8км горя средно 350-370 калории. По това което смятах по формули и умножих 2600 х 1,375 ~ 3600 калории, а при дефицита да приемам ~ 3300, а аз приемам сега с това хранене пооо-малко от тази цифра. Знам, че като е по-малко пак не е добре, нали ?

21.09.16
10:49

Не знам колко килограма си и как ти е метаболизма, но 3300 Ккал ми се виждат доста за да сваляш. 1.375 също е доста висок коефициент. И най- важното - трябва да знаеш всеки ден калориите, които ядеш. Има два начина - или си изготвяш меню, което ти е със сметнати калории и можеш да ядеш дълго време - примерно понеделник едисикакво, вторник едисикакво и така за цялата седмица, защото всеки ден едно и също ще ти писне, а и не е добре еднообразна храна, може да ти се появят дефицити от нещо. Другия начин е да си ядеш каквото ти се яде или имаш налично и да си смяташ калориите за всеки ден.

За по- малкото калории на ден че не е хубаво, не е идеално, но ако не гладуваш и не се чувстваш отпаднал не мисля че е голям проблем за клинично здрав млад мъж да яде 1 или 2 дни по- малко от предвиденото.

Пробвай така на тези 3300 Ккал/ден за две седмици примерно. Притегли се и си примери с шивашки метър бедрата, талия, ханш, гърди и бицепс и си ги запиши. След двете седмици пак се притегли при същите условия - сутрин на гладно след баня и на “студени” мускули - не след тренировка. Ако сваляш на тези 3300 Ккал - супер, продължавай така. Ако нямаш разлика, значи трябва да извадиш още 10-20 процента и да пробваш за още две седмици как е. А ако си качил, значи още по- драстично трябва да орежеш калориите.

Про-тип: свали си на телефона и се научи да ползваш myfitnesspal calorie counter - ще ти улесни неимоверно писането и сметките на калориите.

Успех и да докладваш как се движиш.

Може и аз да не съм направил сметките. Изтеглих това прилоложение и по зададените от мен ръст, тегло, години и колко искам да свалям на седмица (сложих 1кг като най-голямо възможно) ми даде прием 1960 на ден. Огромна разлика с това което смятах, но все пак мисля, че това приложение ще ги е сметнало по-вярно. Проблема е, че нямам възможност за режими. Примерно днес съм карал само на фрешове почти 2 литра различни плодове и малко пиле на грил преди час. Мисля това да ми е за днес. Ще update-вам инфо :). Мерси за мнението и съвета.

Калориите от първите ти постове ми се струват ненормално много. За 3000+ калории си мисля, че човек трябва да е професионален спортист или да е много сантиметри и килограми. Щом MyFitnessPal ти дава 1960 явно не си много слаб или нисък.
Според мен може да се опиташ да спазваш тези 1960 калории за седмица и да видиш как ще потръгне. Фрешовете, които пиеш в големи количества не са много полезни. По-добре, ако можеш яж плодовете цели без да ги изстискваш, а и може да замениш част от тях с някакви зеленчуци.

Да, реално съм объркал с математиката при първоначалното смятане. Фрешовете ги пия защото като съм в движение ми е по-лесно, но когато имам възможност и аз ги предпочитам в твърдо състояние :).
Мерси и на теб.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1