Как да не кача свалените килограми?

18.09.16
17:46

Здравейте,

Вече месец и половина съм на НВД и отслабнах с около 5кг. Но вече не се издържа. Храня се е едно и също всеки ден: закуска - омлет и краставици и следващите 3 хранения от пилешко и зеле. Позволявах си и чийт, няма да лъжа. Бях в голям дефиц и сега ме е страх, че ако добавя въглехидрати в менюто ще си върна свалените килограми. Средно приемах по 700-800 калории дневно. Днес смятах колко калории трябва да приемам, за да задържа теглото си и получих 2100, което ми се стува много. Мисля си да ги направя около 1200, но така няма ли да кача?

Carbohydrate

18.09.16
17:54

Няма да качиш, АКО имаш хранителен режим. Това значи 4,5,6 хранения за денонощие и да е съобразено с тренировките и дневния режим. Това е задължително! Как то и постепенно захранване до 1200 ккал....примерно за 1 седмица да ги стигнеш...И разбира се, въглените трябва да са хубави - нисък ГИ...Да, тренировките могат да ти помогнат също. Наблегни на силовото трениране, не на аеробно.

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 18.09.16 17:55.

18.09.16
18:01

казано от Carbohydrate на 18.09.16, 17:54:

Няма да качиш, АКО имаш хранителен режим. Това значи 4,5,6 хранения за денонощие и да е съобразено с тренировките и дневния режим. Това е задължително! Как то и постепенно захранване до 1200 ккал....примерно за 1 седмица да ги стигнеш...И разбира се, въглените трябва да са хубави - нисък ГИ

Ще се опитам отново да продължа с някакъв режим, но вече да включа  повече храна. До сега се хранех 4 пъти през 4 часа. И сега смятам да продължа така. Или да ги направя на 3 часа. А ако плавно увеличавам калориите мога ли да ги стигна тези 2000 за месец примерно?

Carbohydrate

18.09.16
18:27

Всичко зависи от това, дали правилно е изчислено. Обикновено опитът показва, че винаги са прекалено много. За това подхода с захранването помага и тук. До като бавно увеличаваш калориите, за да свиква организва, го наблюдавай: тегло, мерки.....Когато калориите ти са достатъчни, ще се задържиш на това ниво. Но имай предвид, че дневния калориен баланс зависи от ежедневието. Може да варират стойностите. един ден си на по-малко калории от друг ден. Даже е препоръчително да е така. В ден, когато тренираш, се храни по-малко въглехидратно и повече белтъчно.....Думата за теб е - “постепенно”.

Според мен 700-800 калории дневно са прекалено малко калории и веднага можеш да ги вдигнеш на поне 1200, които също са малко, но вече не звучат така плашещо. По-добре не яж толкова малко, за да не си прецакаш организма.

Не знам как си изчислила тези 2100 калории, не си споменала никакви мерки и активност. На мен ми се виждат малко множко за момиче понеже аз като си смятам моето калорийно равновесие излиза около 2100 - 2200.

19.09.16
23:27

Мда, и на мен ми се виждат множко 2100.

Здравей!

На колко години си? Колко си висока и колко килограма тежиш сега?
Каква ти е физическата активност?

До този момент си гладувала и не само, че си приемала малко калории, но и менюто ти е било бедно на незаменими хранителни вещества.
Моят съвет е да се съсредоточиш в увеличаването на калориите, както и в разнообразяването на менюто и добавяне на повече хранителни източници + да обърнеш внимание на полезните мазнини, защото са липсвали.

Вероятно ще има разлика в теглото ти, но обикновено това се случва след дълги периоди с оскъдно хранене. Всичко ще се нормализира с времето, но не се оставяй да попаднеш в кръговрата “недостатъчно хранене - глад - описаният от теб чийт (понеже тялото не издържа) - йо-йо - чувство за вина - глад - преяждане - йо-йо...”

Спортувай, увеличи калориите (не мога да кажа до какви стойности, защото не си дала информация за себе си, но каквато и да е тя, според мен минимумът ти трябва да са посочените 1200).

Ако се чувстваш ОК с 4 хранения дневно, не е нужно да увеличаваш броя им.

23.09.16
22:35

казано от Вероника Налбатска на 21.09.16, 11:36:

Здравей!

На колко години си? Колко си висока и колко килограма тежиш сега?
Каква ти е физическата активност?

До този момент си гладувала и не само, че си приемала малко калории, но и менюто ти е било бедно на незаменими хранителни вещества.
Моят съвет е да се съсредоточиш в увеличаването на калориите, както и в разнообразяването на менюто и добавяне на повече хранителни източници + да обърнеш внимание на полезните мазнини, защото са липсвали.

Вероятно ще има разлика в теглото ти, но обикновено това се случва след дълги периоди с оскъдно хранене. Всичко ще се нормализира с времето, но не се оставяй да попаднеш в кръговрата “недостатъчно хранене - глад - описаният от теб чийт (понеже тялото не издържа) - йо-йо - чувство за вина - глад - преяждане - йо-йо...”

Спортувай, увеличи калориите (не мога да кажа до какви стойности, защото не си дала информация за себе си, но каквато и да е тя, според мен минимумът ти трябва да са посочените 1200).

Ако се чувстваш ОК с 4 хранения дневно, не е нужно да увеличаваш броя им.

На 20 години съм, 169 см и в момента съм около 55-56кг. Сега започвам с фитнеса. Опитам да увелича храната, но ме е страх да  е кача. Вече 4 хранения не са ми достатъчни, постоянно съм гладна и изтощена. Даже често ми се вие и свят. Осъзнавам, че “режимът” ми не е бил правилен и сега се опитвам да го оправя, но  е знам как. Какво да хапвам за  отделните хранения и преди и след тренировка. Кога да са въглехидратите и какви да са? Как да тренирам?

23.09.16
22:38

казано от Тодор Димитров на 19.09.16, 13:57:

Според мен 700-800 калории дневно са прекалено малко калории и веднага можеш да ги вдигнеш на поне 1200, които също са малко, но вече не звучат така плашещо. По-добре не яж толкова малко, за да не си прецакаш организма.

Не знам как си изчислила тези 2100 калории, не си споменала никакви мерки и активност. На мен ми се виждат малко множко за момиче понеже аз като си смятам моето калорийно равновесие излиза около 2100 - 2200.

Ами аз вече организма си го прецаках. Опитвам да увелича калориите, но не знам какво да добавя. Въглехидратите ме притесняват. Кога да ги приемам и по колко?

По принцип не съм някакъв експерт и не мога да ти кажа на 100% кое е правилното, но и то това с храненето от всичко, което прочетох разбрах, че не е чак толкова точна наука.

Може да започнеш със следната пропорция: 35% протеин, 45%  въглехидрат и 20% мазнини. Тази пропорция си я разпредели така, че да приемаш около 1500 - 1600 калории на ден. Ако имаш проблеми със смятането питай и ще помагаме.

Когато започнеш да си подбираш храната така, че да се впишеш в пропорцията и калориите според мен сама ще уцелиш правилната храна. Мисля си, че в твоя случай няма кой знае какво значение на кое хранене каква храна да ядеш. Просто гледай да се храниш по-често - поне 3-4 пъти на ден. Като знаеш колко калории и от каква храна трябва да ги приемеш ще можеш спокойно да я разпределиш на приблизително равни количества между храненията. Не забравяй също така да ядеш и вечер около 2 часа преди лягане, а не да хапнеш в 19 ч. и след това чак на другия ден в 10 ч.

На фитнеса какво правиш? Важно е да правиш подходящите упражнения и кардио, за да има по-голям ефект цялата работа.

28.09.16
13:04

казано от Тодор Димитров на 27.09.16, 13:55:

По принцип не съм някакъв експерт и не мога да ти кажа на 100% кое е правилното, но и то това с храненето от всичко, което прочетох разбрах, че не е чак толкова точна наука.

Може да започнеш със следната пропорция: 35% протеин, 45%  въглехидрат и 20% мазнини. Тази пропорция си я разпредели така, че да приемаш около 1500 - 1600 калории на ден. Ако имаш проблеми със смятането питай и ще помагаме.

Когато започнеш да си подбираш храната така, че да се впишеш в пропорцията и калориите според мен сама ще уцелиш правилната храна. Мисля си, че в твоя случай няма кой знае какво значение на кое хранене каква храна да ядеш. Просто гледай да се храниш по-често - поне 3-4 пъти на ден. Като знаеш колко калории и от каква храна трябва да ги приемеш ще можеш спокойно да я разпределиш на приблизително равни количества между храненията. Не забравяй също така да ядеш и вечер около 2 часа преди лягане, а не да хапнеш в 19 ч. и след това чак на другия ден в 10 ч.

На фитнеса какво правиш? Важно е да правиш подходящите упражнения и кардио, за да има по-голям ефект цялата работа.

Гледам да имам 4 хранения през околко 4 часа. Закуската е яйца, понякога добавам и извара, може и малко овесени ядки. И после предимно пилешко и някакви зеленчуци. Пак внимамвам какво хапвам, но да си призная не броя калориите с точност. Позволявам си и нещо между храненията, че понякога не издържам - ядки, плод, оризовки. А за фитнеса сега правя сплит тренировка - горна/ долна част и после един ден почивка. Кардиото ми е на заден план.

Според мен трябва най-малкото да си броиш калориите, а както казах по-горе да спазваш някаква пропорция между протеин, въглехидрати и мазнини. Тези ядки, които ядеш между храненията съдържат много калории и най-вече мазнини. Яйцата също съдържат мазнини и ако ядеш много бързо ще надвишиш дневния прием. Пилешкото също трябва да се съобразяваш какво е. Ако е бут с кожа - лошо.

Не знам какво е “сплит тренировка”, но предполагам, че е силова и това е добре. Ако искаш да топиш мазнини си трябва и кардио 25 - 35 минути към тренировката. При кардиото е важно пулсът ти да е в определен диапазон, за да се горят от мазнините - ако ти е прекалено нисък ефектът е доста по-малък.

Като цяло не разбрах какво точно искаш да постигнеш. По мерките, които си дала ми се струва, че си си добре.

28.09.16
19:46

казано от Тодор Димитров на 28.09.16, 17:15:

Според мен трябва най-малкото да си броиш калориите, а както казах по-горе да спазваш някаква пропорция между протеин, въглехидрати и мазнини. Тези ядки, които ядеш между храненията съдържат много калории и най-вече мазнини. Яйцата също съдържат мазнини и ако ядеш много бързо ще надвишиш дневния прием. Пилешкото също трябва да се съобразяваш какво е. Ако е бут с кожа - лошо.

Не знам какво е “сплит тренировка”, но предполагам, че е силова и това е добре. Ако искаш да топиш мазнини си трябва и кардио 25 - 35 минути към тренировката. При кардиото е важно пулсът ти да е в определен диапазон, за да се горят от мазнините - ако ти е прекалено нисък ефектът е доста по-малък.

Като цяло не разбрах какво точно искаш да постигнеш. По мерките, които си дала ми се струва, че си си добре.

Ами имам още малко за сваляне. Предимно в коремната област. От яйцата хапвам белтъците,  най- много 1 жълтък на ден. А ядките са по 20-30 грама максимум просто да си залъжа глада и то не всекидневно. Пилешкото е предимно филе, но понякога си позволявам и пържола от бут. Понякога и риба.А кога мога да консумирам плодове. Прочетох, че най-добре до обяд, но понякога и вечер ми се хапва грозде или ябълка примерно. Тренировка ми е силова. А за кардиото след нея ли да го правя? И какво да е, на крос тренажора или тичане на добрата стара пътека?

Така както го описваш излиза, че се храниш правилно. Все пак според мен е хубаво да се пише и да се опиташ да спазваш някакви количества и калории.

Кардиото се прави след силовата тренировка. Не знам дали да ти препоръчам крос тренажор или пътечка. Аз преди години тренирах на крос тренажор и ми беше доста по-трудно и неприятно отколкото на пътечка, но тогава не знаех нищо за пулса и нямах представа какво правя и колко да се натоварвам. Мога да ти дам пример за пътечката, защото в момента аз използвам нея. Там където тренирам на самата пътечка има една табличка, която казва спрямо това колко годишен е трениращият колко трябва да му е пулсът. В моя случай той трябва да е поне 143. По тази логика за твоята възраст ти трябва да гониш пулс поне 152. Аз за момента само ходя, като за да вдигна пулса вдигам скоростта и наклона на пътечката. Правя по 35 минути, защото доколкото съм чел, ако е повече няма много смисъл и се изчислява човек, а и не искам да е много малко, за да мога да изгоря колкото се може повече мазнини.

Закрит Акаунт

29.09.16
16:43

казано от Тодор Димитров на 29.09.16, 16:37:

Кардиото се прави след силовата тренировка. .

Според доста осведомени хора, включая и тук, това е напълно противопоказно, макар масово да се практикува от трениращите. Не случайно, ако видиш десетките мнения в нет пространството на признати капацитети в областта, основно се дава съвет, че кардиото се прави или в нетренировъчни дни, или например сутрин, ако да кажем ще тренираш вечерта или следобяда. Защо е така ................. защото ако го правиш след силовата тренировка, във връзка с отделеният кортизол, може да се формира процес, който да ти “яде” от мускулите.

Мнението беше редактирано от Закрит Акаунт на 29.09.16 16:45.

29.09.16
17:35

казано от Dydo на 29.09.16, 16:43:

Кардиото се прави след силовата тренировка. .

Според доста осведомени хора, включая и тук, това е напълно противопоказно, макар масово да се практикува от трениращите. Не случайно, ако видиш десетките мнения в нет пространството на признати капацитети в областта, основно се дава съвет, че кардиото се прави или в нетренировъчни дни, или например сутрин, ако да кажем ще тренираш вечерта или следобяда. Защо е така ................. защото ако го правиш след силовата тренировка, във връзка с отделеният кортизол, може да се формира процес, който да ти “яде” от мускулите.

Точно затова спрях кардиото за сега :D Чета много противоречиви мнения. Почти всеки казва нещо различно. Правих 15 мин рано сутин на гладно, но после прочетох доста стадии, че това не е правилно. После преди тренировка те изтощавало, след тренировка ти ядяло мускулите. Много сложно ще излезе това кардио :D Сега смятам да пробвам HIIT да видим какви ще са резултатите. Нямам възможност сутин да правя кардио и силовата да ми е по-късно през деня. Ще видя дали в почивния ден ще мога да го правя. А и друг въпрос имам преди силовата правилно ли е да “загрея” с 5 минути колело или пътека? Доста често съм го чувала.

29.09.16
17:37

Така както го описваш излиза, че се храниш правилно. Все пак според мен е хубаво да се пише и да се опиташ да спазваш някакви количества и калории.

Кардиото се прави след силовата тренировка. Не знам дали да ти препоръчам крос тренажор или пътечка. Аз преди години тренирах на крос тренажор и ми беше доста по-трудно и неприятно отколкото на пътечка, но тогава не знаех нищо за пулса и нямах представа какво правя и колко да се натоварвам. Мога да ти дам пример за пътечката, защото в момента аз използвам нея. Там където тренирам на самата пътечка има една табличка, която казва спрямо това колко годишен е трениращият колко трябва да му е пулсът. В моя случай той трябва да е поне 143. По тази логика за твоята възраст ти трябва да гониш пулс поне 152. Аз за момента само ходя, като за да вдигна пулса вдигам скоростта и наклона на пътечката. Правя по 35 минути, защото доколкото съм чел, ако е повече няма много смисъл и се изчислява човек, а и не искам да е много малко, за да мога да изгоря колкото се може повече мазнини.

Вече по-сериозно ще се заема със сметките. А за кардиото ще редувам крос тренажора и пътеката. Сега ще пробвам и HIIT. И ще следя пулса.

Фитнесът, тренировките и храненето според мен не са точна наука и за тава има толкова много разнопосочни мнения за повечето неща. По това, което съм чел няма как да се сваля мазнина - винаги покрай нея заминават и мускулите, но пък нали за това са силовите тренировки.
Гледам в залата, че доста хора с мускули правят кардио след силовата тренировка и по пътя на логиката щом имат мускули, значи кардиото не е успяло да им ги изяде. Разбира се може и да не съм прав, но и аз както Fit Girl нямам време за отделно кардио.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1