Пълен застой при сваляне на килограми

28.09.16
13:37

Здравейте! Жена на 30г съм. Пиша във форума, тъй като имам нужда от съвет. Ще се опитам да обясня програмата си на спортуване и начина на живот най-общо.
  Висока съм 180, 80кг. Целта ми е оформяне и сваляне на килограми. Допреди 2г. и половина тежах 70кг. Дотогава съм тренирала тае-бо и степ. Изглеждах прилично. След това имах здравословен проблем, който ме “извади” от спорта  за около година. Започнах от ” а-б”. Килограмите скочиха до 86. За около 8 месеца може да се каже, че почти напълно възвърнах физическата си издържливост. Беше много трудно, но успях. Сега тренирам почти всеки ден, като редувам тае-бо, степ, кръгови тренировки и канго джъмпс. От “завръщането” ми мина над година вече. Но свалените килограми са едва 5. Потя се максимално, скачането ми е на ниво, но килограмите си стоят на 80. Толкова усилия полагам, а не мърдам. Имам някакви лични проблеми, но не би трябвало това да е проблемът..Всеки има такива.. Изследванията ми показват нормални показатели. Работата ми е на бюро. По цял ден стоя, нямам възможност за движение...Пробвала съм варианта да се храня 3-4 пъти, не се получава сваляне. Понякога имам лек напредък, като започна да ям само ябълки и круши през деня , но и това е временен вариант, тъй като после организмът си иска своето...НВД-режимите са чудесни, но аз стоя зад бюро 10 часа. Не извършвам никакво движение. Полагам много усилия, една от добрите съм в групите, но килограмите и мерките ми са не това, което целя. Моля посъветвайте ме нещо. Спортът ми е приоритет номер 1..а съм на 30, все още нераждала, а изглеждам ужасно...

Dizzy

28.09.16
16:17

Ориентиране към РБД и намаляване леко на количествата храна - да кажем 1/5 по-малко калории. В дългосрочен план действа. Количеството храна ти е ключа към свалянето на килограми. Това дали и как тренираш влияе по-скоро на съотношението на мастна към мускулна тъкан.

Кантарът не е достатъчно мерило за успех. Добави измерване на обиколките не по-често от веднъж седмично.

За движението - би ти помогнало да побутнеш нещата като замениш някое от типичните кардио тренировки с някаква силова. Едни обикновени клякания в домашни условия с тежест в ръцете също става.

Carbohydrate

28.09.16
16:47

Е, какво да кажем ние, които сме над 40 вече отдавна...спокойно! ще се оправи всичко! Под напрежение си и това оказва огромно влияние, даже и да не го забелязваш, но щом го пишеш...) значи си наясно....
1. Направи си дневник - хранителен и тренировъчен режими, разписани през времето в което не спиш) ;
2. Ето някои конкретни съвети, които трябва да си ги нагласиш за теб, като количество:
- сутрин обязателно изпивай по 1 чаша вода, като се събудиш
- закуската трябва да съдържа: млечно-кисели бактерии, белтъчини (извара, белтък от яйца) и раститерни мазнини (до 30-35 г за целият ден)
- ябълките са хубав вариант за междинно хранене..до 3 броя през деня, разпределени равномерно...можеш да ги съчетаеш с овесени трици (20-30-50 гр) и вода...
- между ябълките можеш да ядеш по 10 бадема или 2,3 ореха
- на обяд: зеленчуци, месо (пилешко, телешко, свинско, риба) не повече от 150 гр
- Тренираш сигурно вечер, след работа.....ако е така, то 1 час преди тренировка е хубаво да се заредиш с някакъв бавен въглехидрат...след тренировка не се яде поне 1 час....после можеш да ядеш зеленчуци и белтъчини - САМО. В този ден ще си на минус калории (от -500 до -700). Т.е., ако ти трябват 1800 ккал, то в този ден ще си само на 700 -900 ккал. ( 30-35 г мазнини общо за през деня,.... 3 ябълки, кисело мляко, 10 бадема, 50 г трици, 50 г извара, зеленчуци колкото искаш(без моркови и цвекло) и 2 варени белтъка за през нощта.

В ден без тренировка, можеш да зареждаш с въглехидрат ( кафяв варен ориз, пълнозърнести макарони), но трябва да е съобразено количеството с дневния режим - да не е повече от колкото ти трябва! Примерно, ако си изчислила, че ти трябват 1800 ккал, то толкова и приемаш, може малко да намалиш, например на 1600 ккал - това всичко е относително и трябва да си го набараш точно за твоя организъм...

Ще дойде ден, в който ще си прималяла, тогава зареждаш с ориз (кафяв) ..като калориите да са над необходимата норма с близо 50%. Това трябва да се прави 1 на две седмици или по често, според твоя организъм....

Всичко написано горе действа, но пак повтарям, че е различно за всеки човек.....Няма как да ти се напише точно, при положение, че нищо не знаем за ежедневието ти. Бих ти направил програма, но ти тренираш и ще трябва да е съобразено храненето с тренировките.....Ако искаш конкретни отговори, то трабва да си водиш дневник и след 5 дена записи, може да ти корегираме храненето ....

Има нещо друго, много важно. Ако тренировките ти са насочени за изгарянето на мазнини, то след време организма се адаптира и започва да ги трупа, защото това е инергията, която харчи! Тези тренировки, аеробните харчат доста мазнина и са добри за отслабване, но трябва диета. А СЛЕД като свалиш вече мазнините до степен, която търсиш, тогава почваш тренировки, в които енергията идва за сметка на гликогена в мускулите, не мазнината! Тогава организма ще се пренастрои до трупане на гликоген, а мазнината няма да го интересува повече и няма да я събираш в дългосрочен план!

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 28.09.16 17:05.

28.09.16
17:48

Здравей,
Колегите са ти дали доста конкретни отговори, но ми се щеше и аз да дам мнение по темата.

1. Това, че килограмите на кантара, не се променят, не значи автоматично, че не топиш мазнини!
2. Когато си на отрицателен калориен баланс, няма как да си в застой.
3. Потенето на тренировка не е показателно, за топене на мазнини.
4. Един час тренировки няма как да ти навакса 10 часа седене пред компютър.

Явно приемаш прекалено много калории. Колкото и да ти е неприятно, щом не си доволна от резултатите, ще ти се наложи да броиш калории. Купи си една кухненска везна, мери храната една седмица и  ще видиш, че не е толкова трудно. Много честа грешка при доста хора е  че изчисляват грешно калориите си, като например имат навика да забравят олиото в салатите си, бонбона с който ги е почерпил колега за рожден ден и т.н. Бих те посъветвал да си изтеглиш приложение за следене на калории - улеснява нещата в пъти, най-популярните имат база данни с храни на български.

Това което ще ти вдигне най-много разхода на калории е да направиш всичко възможно, за да водиш по-активен живот. Прибирай се пеша от работа, използвай почивните дни за разходки в паркове/планини и т.н...

Поздрави,
Григор

Carbohydrate

28.09.16
17:55

казано от Grigor Genev на 28.09.16, 17:48:

2. Когато си на отрицателен калориен баланс, няма как да си в застой.
Григор

Извинявам се за намесването, но това не е точно така. След време просто тялото се адаптира и спира да топи мазнини. Забавя се обмяната на веществата,: почваме по-бързо да се умаряме, да ни се спи, апатия, меланхолия, безразличие, депресия и т.н. Започва се да се горят мускули и тъкани, но не и мазнини....Каквото и се вижда от постовете непрекъснато. ИМА голямо значение режима на хранене, върху който никой не отделя нужното внимание. А той е: едноразово ядене вечерта, не замества нормално разпределените през деня хранения! Който се храни основно преди лягане, трупа мазнини!

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 28.09.16 17:56.

29.09.16
14:09

Благодаря за отговорите. Първо няколко въпроса относно тренировъчния ми процес. Както вече обясних много обичам определени спортове,. С напредване на физическата ми издържливост, все повече  ми се спортува. Организмът ми е привикнал да прави това и буквално не мога без него. Нужно ли е да правя определени почивки? Инструктори, които водят различни занимания ми казват, че няма проблем, както например някои от тях имат часове всеки ден по няколко пъти.Защо според Вас преди 3г не беше проблем да поддържам 70кг, а сега е проблем да сваля от 80?
Относно РБД -прочетох режима, но той не е ли по-скоро за покачване ? А аз имам за сваляне.
Искам да попитам също, как да си изчисля грамажа на определените  храни, които трябва да поемам? Как да разпределя порциите си? По колко грама месо, по колко белтъка и колко плодове да консумирам? Има много информация, но се обърквам.
И още 1 въпрос- тъй като доста се раздавам на тренировки, обикновено това е благодарение на приети плодове(обикновено сладки) през деня. Ако мина към почти изцяло протеиново хранене, енергията ми се губи. Като пример-пробвала съм Дюкан-съчетан със спорт-трагедия...Чела съм Зоната , но дотам. Съчетаването е много специфично.
А явно бъркам много..Тук на работа стоя по цял ден, почти нулево движение...Пия по около 2л вода на ден. Без изключение почти. Не консумирам кафета, цигари и алкохол.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1