Казвам “ЕВАЛА” на жените, които спортуват и се хранят здравословно, когато са бременни. БРАВО!
Масово бременните жени приемат този период като карт бланш да се тъпчат с каквото им падне, да лежат и да се оплакват. Поздравлния и успех :) (sun)
Благодаря ви, хора! :) Да си кажа честно 30те някак не ме плашат толкова. Мисля, че е защото главата ми е заета сега с бебеланка и някак нямам време и сили да седна да се тюхкам, че ставам на 30 ;) Иначе ако не ми личат ще е много добре. Принципно никога не са ми давали годините и се надявам да се съхраня така и за по-дълго (makeup) ;)
Колкото до балансираното хранене и движението през бременността - задължителни, а даже и не само през нея, много ясно :) Веси знае, че ми е вдъхновение и пример за това, че големият корем само превръща движението в предизвикателство, но не е и пречка, когато желанието е налице. Аз лично, както свикнах да тичам и тренирам редовно, ми се струваше по-скоро абсурд да спра да се движа. Е, сега накрая вече наистина си е трудничко, но пак има начини :)
Неделя, 2.10.2016
Храна:
- ябълка със сусамов тахан* и малко канела
- ред тъмен шоколад* с лешници
- 3 филийки ръжено-пшеничен хляб* с орехи, намазани с пастети от крема сирене и тиква и крема сирене и разни зелении; доста сирене (различни видове - берг, бри и т.н.) с грозде
- 5-6 сини сливи
- няколко шепи пуканки
- къри* от тиква и домати с Басмати; грозде; хапка мъфин* от кокосово брашно с мед и ябълка
Движение:
- Сутринта: 5А + 3Б; упражнения от йогата за бременни
- През деня: Ми не съм си седнала на Дто от разни домашни задачи
- Днес времето беше облачно и ветровито, но ставаше за разходка. Не се възползвах, обаче, защото имах да отметна доста неща вкъщи като например гладене на огромна купчина пелени и бебешки дрехи. После ме чакаше пък готвене, а ми дойде и музата и реших да правя нещо с кокосово брашно, защото имам, а отдавна не съм го ползвала. Намерих някаква лесна рецепта за мъфини с ябълка и ги врътнах. Станаха много ароматни и мекички и мисля, че ще са идеални за закуска :)
- На обяд се скъсах да ям сирене с грозде. А ако знаете как ми се пийва и червено винце (wasntme) Мога да се храня само с това.
- Снощи пак не спах добре нещо. Само съм се въртяла и по-скоро дремвах, но не и да спя дълбоко. Преди да си легна бях заспала на дивана и то супер сладко и после като да се преместя се разсъних и няма заспиване. Ужас!
Понеделник, 3.10.2016
Храна:
- топъл шейк* от тиква, бадемово мляко*, лешников тахан*, мед, канела; 1 мъфин* от кокосово брашно
- грозде
- голяма зелена салата с 1 филе панирана бяла риба
- 2 мъфина* от горните; 4-5 сини сливи
- 2 плочки черен шоколад*
- къри* от тиква и домати с басмати; чаша портокалов сок; 4-5 сини сливи
Движение:
- Сутринта: Трен вкъщи
- Следобяд: Разходка 5.6км. С почивки и костенурско темпо, разбира се.
Домашен трен:
15 кръга:
- 5 лицеви опори
- 5 напада СТ на крак
Последвани от:
- кик-бек - 3х10@5кг на ръка
- странично повдигане на крак от легнало положение - 3х15@2кг на крак
- Днес е почивен ден тук и беше много лежерно :) Исках да стана по-рано, но нещо ми се спеше и затова откарах до 10.00. След ставане се раздвижих, после закуска с тиквен шейк по рецепта от миналата есен, а следобяд с половинката си направихме една приятна разходка :)
Роси, много ти се радвам, страхотна си! Ще ми се и аз да бях открила спорта преди бременността ми.
Любопитно ми е как правиш лицеви опори с тумбачето? Подпираш се на нещо ли? :)
Здравей. Светле (wave) Лицевите ми не са истински :) Не се подпирам никъде, но слизам само докато коремът ми не опре земята, което вече е доста малко разстояние :) Бях ги зарязала до миналата седмица, защото мислех, че вече няма смисъл, но като възобнових и в този вариант с повече повторения имах лека мускулна - предимно беше в предната част на раменете. Иначе съм се пробвала на диван и на една пейка вкъщи, но ми е много неудобно. От колене пък ми е много лесно.
Мнението беше редактирано от Роси на 04.10.16 12:30.
Вторник, 4.10.2016
Храна:
- 2 мъфина* от кокосово брашно; круша; чаша портокалов сок
- 3 филийки пълнозърнест спелтов хляб* с двата пастета с тиква и с подправки; сирене; маслини; 5-6 сини сливи; 2 плочки шоколад* 70%
- къри* от тиква и домати с басмати (последна порция най-накрая)
Движение:
- Сутринта: 5А + 5Б; упражнения от йогата за бременни
- По обяд: Разходка 7.40км
- Днес пак станах към 10.00. Не че се оплаквам, но по принцип обичам денят ми да започва по-рано, а последните дни го карам доста мързеливо (wasntme) Времето вече си е чисто есенно - 16 градуса, но пък беше слънчево и се разходих до любимата си пекарна в центъра. Правят 4-5 вида хляб все с квас и равни нямат. Следобяд бях на акупунктура за втори път. Днес ми забиха една игла в кратуната :D
- Не съм споменавала, но от 2-3 седмици имам един странен проблем, който май се дължи на бременността. Днес питах и акушерката. Сутрин се будя с подути ръце. Даже са болезнени при сгъване. С много мърдане на пръстите спадат лека полека, но като цяло ставите им са леко подути. Не мога да си измъкна халката, която по принцип леко хлопа. Затова днес питах и ми казаха, че най-вероятно е водна задръжка. Посъветваха ме да си направя вана с много морска сол, да продължавам да си мърдам пръстите интензивно, евнтуално масаж на гърба и може следващия път да получа и няколко игли за тази водна задръжка в ръцете. Много странно ми се струва, но четох по някакви форуми, че и други жени имат същия проблем.
Сряда, 5.10.2016
Храна:
- палачинка* от 2 яйца* М, банан, спелтови ядки, кокос*’; круша
- сини сливи
- киноа* с манго чатни, стафиди и мандарини; парче желирано пуешко* със зеленчуци; 2 плочки шоколад* 70%
- 3-4 царевични вафли*; 2 резена сирене и няколко маслини
- пуешки шницел* на фурна; зелена салата със зехтин; грозде
Движение:
- Сутринта: Трен вкъщи
- Вечерта: Йога за бременни
Домашен трен:
10 кръга:
- 10 кофички на пейка
- 10 клека СТ
- 10 сгъвания за бицепс с редуване с дъмбели по 5кг
- 10 глутеус ритник на крак
- Сутринта се събудих и ми се стори, че коремът е станал още по-голям. Тежеше ми и на упражненията и затова темпото беше като на охлюв.
- Гледам, че се храня доста въглехидратно напоследък и днес реших да понаблегна на протеините. Взех си и малко месо от пазара. Не трябва, обаче, да прекалявам, че не съм му голяма фенка и бързо ми омръзва, а яйца все още не ми се ядат (dull) Желязото го спирам до понеделник, когато съм на преглед. Появи ми се някакъв много ситен обрив, който започна горе-долу, от когато започнах да го пия, а и го има в списъка със странични ефекти.
Ти ще родиш, а аз чак сега разбрах , че ще имаме още едно форумно бебе. Честито и леко раждане. Дневникът и режимът ти на бременна са за пример. Браво!
Благодаря, Дива! (F)
Четвъртък, 6.10.2016
Храна:
- ябълка със сусамов тахан* и канела
- 5-6 сини сливи; 2 плочки шоколад* 70%
- пуешки шницел* на фурна (доста мъничък); топка моцарела; маслини; десерт от овесени ядки и семена
- чепка грозде
- парче тарт* със сирена и чери домати; 2 рожкови сладки* с лешници; сини сливи
+ малко лешници
Движение:
- Нищо особено освен разни домашни задължения като пазар, перални и прахосмукачка
- Имам мускулна от кофичките.
- От вчера нещо са ми потънали гемиите и ми е едно такова тъпо. Тази нощ не успях и да спя добре. Събудих се към 5 без нещо и се въртях до 8.00. На няколко пъти обмислях варианта да стана, но все си казвах, че ще успея да заспя и така заспах към 8.00 и станах към 10.00. Това не значи, че съм се наспала. Цял ден съм парцал и всичко ми върви бавно. Чак преди малко вечерях. За разсейване от лощите мисли правих малко вкусотийки - киш с пармезан, фета и чери домати. Пармезан се слага и в самия блат и става приятно хрупкав. Има и нигела, която придава малко по-различен вкус. Отделно и едни сладки с рожков и лешници, които си бях харесала. Много ми допаднаха, но аз обожавам всичко с лешници.
- Днес зарязах всички подготовки за раждане. И чай от малинови листа не пих, че ми втръсна. Утре пак почвам. Взех си и морска сол за вана.
Петък, 7.10.2016
Храна:
- банан; 3 рожкови сладки*
- пуешко филе*; крема сирене*; филия спелтов пълнозърнест хляб
- обядът и вечерята бяха навън и не ми се описват
+ сини сливи; 1-2 рожкови сладки*
Движение:
- Преди обяд: Малко колело (Карам много бавно и на баирите слизам, защото става сложно. И все пак ми е по-бързо отколкото пеш)
- През деня: малко чистене
- Вечерта: 5А + 3Б; упражнения от йогата за бременни
- Вчера беше странен ден. Трябваше да започне с домашна тренировка, после малко пазар и чистене и да завърши с вана, но се получи почти обратното. Сутринта се събудих рано, но имах някаква тъпа болка в кръста и ниско в корема както по време на цикъл. Не непоносима, но неприятна. Половинката ми прави някакъв масаж на кръста, после станах и се разхождах и усетих ужасен глад. И тогава ми беше първата закуска. Отделно малката така силно се разрита, че си мислех, че скоро ще стърчи някое краче или ръчичка от мен :x Пак легнах, но пак си ме болеше и това, което си помислих, че ще ме облекчи беше вана. Затова се набухах във ваната в 7.30 сутринта. Сложих морската сол и етерични масла за отпускане. Е, много ме облекчи. После бях размазана. Легнах малко пак и след това бях адски свежа и отпочинала ииии...гладна. Затова последва втора закуска (wasntme) И така си бях целия ден - отпочинала и гладна ;) Ноооо...ясно е, че си изкарах ангелите, защото на много места пише как малко преди раждане се усещат болки в кръста като при цикъл. Както нещата ми за болницата седят приготвени в стаята, така набързо реших, че ще ги сложа най-накрая в сака, за да е готово всичко. Аз си карам лежерно така и после като ми се случи нещо странно съм все едно са ми забили силен шамар. Вечерта пък бяхме на заведение с приятели и всичко си беше ок, но два пъти имах много силна прорязваща, но пък кратка болка пак ниско долу и буквално си събрахме нещата и се изнесохме. Добре, че беше към края. Ох, голямо съм шубе, но знам, че не са контракции. Просто моментът наближава и лека полека си се филмирам, колкото и да се старая да не се (dull) Затова вчера реших само с леко раздвижване да остана. Днес, обаче, тренирах малко сутринта. Доста ентусиазирано и се надявам да не ми излезе през носа (giggle)
Мнението беше редактирано от Роси на 08.10.16 13:11.
Събота, 8.10.2016
Храна:
- малко йогурт + 2 парчета от следното: бутер тесто с козе сирене, смокини, мед, балсамико и мащерка.
- 5-6 сини сливи
- мляко с какао и бита сметана
- банан; 3 рожкови сладки*
- 3 резена сирене; тарт* със сирена и чери домати; зелена салата със зехтин; 2 плочки шоколад* 70%
Движение:
- Сутринта: домашен трен
- Следобед: Разкодка около 5км (на око)
Домашен трен:
12 кръга:
- 5 лицеви за бременни ;)
- 5 напада СТ на крак
След това:
- 3х10 кик-бек на ръка с 5кг
- 3х15 странично повдигане на крак с 2кг
- Днес се събудих към 6 и нещо и станах след около час. Направих си малкото тренче, което ми подейства супер освежаващо (sun) Принос има и това, че си сложих слушалките и имаше малко чупки в кръста между сериите (wasntme) Някои музики така ми действат ;) Следобед бяхме на разходка, въпреки че времето вече е гадничко - 12 градуса. Не си пуснах тракера, но предполагам, че са около 5км.
- Днес нямам за какво да мрънкам :) Чувствам се добре, но все пак си приготвих окончателно чантата и бебешките неща :)
- Не съм доволна от храната си. Не ми се яде толкова въглехидратно, но имам това засега. Сутринта правих една закуска по рецепта на брат ми и приятелката му. Целта беше да опукам едно козе сирене, което имах. Не съм му фен и затова трябваше да го комбинирам с нещо. Вкусно е, но си е тестяна калорийна бомба. Вечерта трябваше да доядем киша.
Неделя, 9.10.2016
Храна:
- пълнозърнесто хлебче* от спелта с ленено семе; пуешко филе*; грозде
- 1/2 хлебче като горното с 2-3 хапки чеснов сос; няколко парченца испански салам; маслини; сини сливи
+ малко банан с карамелен сос и шоколад
Движение:
- Днес цял ден си бях вкъщи, защото времето е кофти, а и пак правих кулинарен маратон - хлебчета, супа, сладки картофи, торта...От всичко това съм опитала само хлебчетата и някои части от тортата, както се вижда (wasntme) Останаха ми и трябваше да ги направя допълнително на някакъв друг десерт. Вечерта пък отворихме едни испански тапас, които получих преди два дена като подарък по пощата :) Утре за обяд - ББ-тийм кюфтенца, направени от половинката. Много приятно ухаят :) Въпреки всичкото готвене и домашни задължения ми остана време и за вана - пак морска сол и масла. Ръцете ми се отпуснаха и не боляха известно време, но сега пак са на път да се подуят.
Понеделник, 10.10.2016
Храна:
- круша с лешников тахан*; парче торта*
- капучино + пралин
- 4 телешки кюфтенца по рецептата в ББ-тийм (много вкусни!); сладък картоф на фурна; хлебче* от пълнозърнеста спелта с ленено семе
- парче торта*
- едамаме с морска сол; суши (вегетарианско); десерт със сиропирани дюли
Движение:
- През деня: колело - малко разходка
Домашен трен:
12 кръга:
- 10 клека СТ
- 10 кофички на пейка
Последвани от:
- 4х16 сгъване за бицепс с редуване с дъмбели 5кг
- 4х15 глтеус ритник на крак
- Вчера беше много хубав ден (sun) Събудих се в едно много хубаво настроение, после се раздвижих и ходих на лекар. Малката е наддала с 300г и вече е 2800г. Тоновете са й добре, както и мерките. Аз все пак се притеснявам, че е малко мъничка, но лекарката казва, че е добре и няма как да очаквам аз с моите размери да имам голямо бебе. Вече имам и някакви контракции, но аз не ги усещам. Така показа апаратът. Следващият ми преглед и другата седмица, ако стигна до него, както каза докторката. На мен все пак ми се иска да си я износя до термина. Не я пускам :)
- Като цяло храната ми съдържа много сладко. Бях направила малка тортичка за юбилея и уж нямаше да я опитвам сутринта след закуската, но така се получи, че я опитах (wasntme) Следобяд пък една съседка ми беше на гости и с нея пак изядох едно парче. А пък вечерта бяхме на зведение и там опитах един страхотен десерт с дюли. Ако има ад, знам че ще съм там заради чревоугодничеството си :) Тук е мястото да благодаря на ББ-тийм за ваучера за намаление. За съжаление няма как да го използвам от тук и затова мисля да го подаря на друг потребител :)
Вторник, 11.10.2016
Храна:
- банан; йогурт* със спелтови ядки, лешници*, какао*, чиа и малко мед
- супа* от круши и моркови; 1 и 1/2 хлебче* от пълнозърнеста спелта; малко испански колбас; ементал; парче торта*
- шепа лешници
- 1/2 порция пълнеж за торта (калорийна бомба - банан, дулсе де лече, шоколадов ганаш и бита сметана)
- гратен* от праз; малко сладък картоф на фурна; маслини
Движение:
- Сутринта: 5А + 1Б; упражнения от йогата за бременни
- След обяд: Разходка 6.5км
- Мускулна от кофички.
- Предната нощ не се наспах. Събудих се към 3 и нещо и будувах и после чак на сутринта заспах. Станах към 10 и нещо и цял ден бях като пияна. Дори на разходката се прозявах през две минути. Вечерта пък подготвителни контракции ме мъчиха. Мога още да си мрънкам, но няма :)
Сряда, 12.10.2016
Храна:
- круша с лешников тахан*
- гратен* от праз; около 100г пуешко*; 3 царевични вафли* с крема сирене с авокадо; грозде
- сини сливи
- ябълка
- 2 тортили с крема сирене и пушена сьомга; маслини; 1/3 десерт* от пълнежа на тортата; грозде
Движение:
- През деня: малко домакински истории
- Вечерта: йога за бременни
– Вчера имах по-малко движение. Беше умишлено заради контракциите предната вечер. Не съжалявам :) Денят беше много приятен и имах досег с няколко позитивни човека, което много ме освежи. Вечерта бях и на йога, където този път успях отново да се отпусна тотално и беше много приятно :) Преди йогата - акупунктура. Този път ме направиха на решето. Освен редовните игли за подготовка за раждане, към които добавиха още две на малките пръстчета на краката (giggle), ми сложиха и още 6 за ръцете - нали ми се подуват и реших да пробвам. Та имах две на раменете и по още две на всяка китка. Да си кажа честно след това чувствах доста облекчение в ръцете, основно в лявата. При дясната се чудя дали не са ми сложили едната игла грешно или неточно, защото ме понаболяваше. Днес сутринта пак лявата беше доста по-добре от обикновено, но дясната - плондир.
- Забравила съм да отбележа, че от една седмица спрях магнезия. Така трябвало от 38ма седмица нататък, за да се усещат контракциите. Отделно питах лекараката за желязото и ми каза по-добре да не го пия щом получвам обрив. Препоръча ми един сироп на билкова основа. Сега взимам него по три пъти на ден. На мирис и първоначален вкус е приятен, но после послевкусът е на кръв (puke) Добре че бързо минава.
Ей, тук се споменава юбилей, има снимки на торти и никой нищо... та се върнах до миналия 10.10.2015, да видя какво става :)
И така, отново прибягвам до патериците (както и миналата година :Д, щото все още не знам къде показва рожденните дни, ако въобще ги показва вече) да ти пожелая разни работи :)
И така, Роси, да си жива и здрава и да родиш прекрасно момиченце, което да ви прави много, много щастливи :)
Честитка и от мен със закъснение! Пожелавам ти много здраве - на теб и цялото семейство - много скоро да ви радва едно прекрасно мъниче, да ви слуша, а и още много да си направите :P
Винаги усмихната, обичана и щастлива! (sun)
Мнението беше редактирано от RogueOne на 13.10.16 17:36.
Благодаря! Много обичам закъснели пожелания, защото все едно още не съм стигнала новата възраст (sun)
Четвъртък, 13.10.2016
Храна:
- ябълка със сусамов тахан* и малко канела
- доматена супа с маслини и ориз; малко пълнозърнесто хлебче; капучино
- грозде; няколко гумени мечета (това беше подарък и бяха от “здравословните” ;))
- 2 царевични вафли*; банан
- сирене; грозде; шоколад 80%
- леща*; салата от червено цвекло, ябълка и морков с лимон и зехтин; резен ементал; грозде
Движение:
- През деня: малко колело и ходене
Домашен трен:
12 кръга:
- 5 напада на крак
- 5 лицеви
След това:
4х12 повдигане на дъмбел напред за рамо @5кг
4х15 странично повдигане на крак @2кг
- Сутринта успях да стана по-рано и се пораздвижих колкото мога. После имах среща с една приятелка и обядвахме заедно и затова цял ден си дояждах (giggle) Вкусна беше супата, но след час и нещо пак исках да ям. Опитах с малко, но после пак огладнях и трябваше нещо по-така ;) Иначе имах планове и за малко задачи вкъщи, но се оказа, че живея с един час назад (не ми се обяснява подробно защо, но се дължи на един ъпдейт от вчера) и го осъзнах твърде късно след като цял следобед си карах лежерно. Затова трябваше да скоча направо на готвенето и да оставя някои неща за утре.
14.10.16
21:31
Хей Роси, ама как тихичко мина към групата на 30 годишните, ааа! Честит рожден ден! Пожелавам ти здраве, щастие и здраво бебче (F)
Мерси, Алекс (F)
Петък, 14.10.2016
Храна:
- палачинка* от 2 яйца* М, спелтови ядки, банан; сини сливи
- ред тъмен шоколад* с лешници; банан
- гратен* от праз; около 100г пуешко*; сирене; ред тъмен шоколад* с лешници; грозде
- банан; чаша ябълков сок
- ябълка
- леща; сирене; маслини; 3 филийки ръжен пълнозърнест хляб* с крема сирене; грозде; ред тъмен шоколад* с лешници
Движение:
- През деня: малко колело и разходка; чистене
- Днес пак по-малко движение, защото не бях в кондиция. Будих се през нощта и не бях наспана. Всичко ми тежеше :( И храната е една...не че е лоша, но ядох на много пъти. Все нещо си ръфах днес. Гони ме някакъв глад. Даже и през нощта си бях гладна. След обяд поспах около час, а пък вечерта си правих пак вана. Много добре ми действат :)
Събота, 15.10.2016
Храна:
- банан със сусамов тахан* и какао*; чаша ябълков сок*
- 1 авокадо; 3-4 царевични вафли с крема сирене*; 4-5 резена сирене; грозде; ред черен шоколад* с лешници
- мляко с какао; парче сладкиш със сини сливи
- винен кебап* с телешко* и малко варено-запържени картофи; сини сливи
Движение:
- През деня: колело + разходка 3-4км
Домашен трен:
12 кръга:
- 10 клека СТ
- 10 кофички на пейка
Последвани от:
- 4х20 глтеус ритник на крак
- 4х20 сгъване за бицепс с редуване с дъмбели 5кг
- Пак се будих предната нощ, но какво да се прави. Все пак сутринта се раздвижих малко вкъщи, че само със седене и лежане не става. Времето до към 15.00-16.00 беше ужасно - само облаци, тъмно, депресиращо. После изгря малко слънце и излязохме. Вечерта пък половинката прави винен кебап :) Много вкусен стана, но ето че аз снимам само моите си буламачи и сега няма как да покажа как хубаво беше наредил чиниите :)
- Предния път забравих да спомена, че вече съм в 39та седмица. Както една съседка казва, коремът ми расте само напред (giggle)
Мнението беше редактирано от Роси на 18.10.16 12:58.
:) Коремът и бицепсът имат почти същата дъга. :)
Още малко.... После идва трудното. ;)
Да, май добре съм се постарала с упражненията за горна част като компенсация за по-леките за долна ;) Иначе се надявам колкото и трудно да е да си от другата страна като родител, толкова и хубаво да е :)
Неделя, 16.10.2016
Храна:
- шейк* от бадемово мляко*, банан, лешников тахан*, чиа
- ябълка; 2 плочки шоколад* 85%
- винен кебап* с телешко*; малко картофи; 2 филии ръжен пълнозърнест хляб*; 3 сини сливи
- супа* от тиква и ябълки; филия ръжен пълнозърнест хляб*;
Движение:
- След обяд: Разходка 4.15км
- За втора поредна неделя си разбърквам режима на хранене. Обядът ми беше в 16.00, а на вечеря почти не бях гладна и затова изядох една гола супа. Обядвах след разходката навън, която доста ме измори. Бях гладна като вълк - все едно предния ден съм правила клек и тяга. Само тогава такъв глад изпитвах :) После пък легнах да почета и съм заспала за час и нещо, поради което тази нощ пак не спах добре (dull) Хич не обичам така да си обърквам нещата ама айде...случва се.
- И това, което искам да отбележа е, че колкото и кофти да е времето пак е по-добре да се излезне навън за глътка въздух. Вчера тук пак беше облачно и гадно. Много се чудих да излизам ли, но накрая се реших и после се чувствах толкова освежена. Супер приятна есенна разходка се получи и хич не съжалявам :) Вкъщи само се мухлясва. Иначе не мога да отрека, че напоследък ми се струва все по-комфортно да се излежавам ;)
Понеделник, 17.10.2016
Храна:
- палачинка* от 2 яйца* М, спелтови ядки, тиквено пюре; чаша портокалов сок
- 2 плочки шоколад* 85%
- супа* от тиква и ябълки; филия ръжен пълнозърнест хляб*; сирене; круша; чаша портокалов сок
- банан; чаша лешниково мляко (не става)
- 2 сушени смокини*
- супа* от тиква и ябълки; филия спелтов пълнозърнест хляб*; сирене; круша; филия от същия хляб, но с мед; 2 плочки шоколад* 85%
Движение:
- През деня: малко ходене
Домашен трен:
- 12х10 напада на крак
- 4х15 странично повдигане на крак @2кг
- 4х12 дъмбел зад глава@5кг
- 4х12 повдигане на дъмбел напред за рамо @5кг
- Както по-горе писах, снощи не спах спокойно и затова денят ми пак започна късно - към 10.00. Не че имам кой знае какви ангажименти в момента, но по принцип не ми харесва така да си пилея времето. Та станах и малко се раздвижих. Лицеви вече наистина няма смисъл да се правят. Няма накъде (giggle) Другото - символични упражненийца, но от сърце ;) Не знам дали заради кофти съня, но съм много разсеяна, отвеяна и бавна. Напоследък така или иначе съм си бавна, но понякога просто се случва да не мога да навържа две-три прости задачки за деня. И това малко ме изнервя. Но айде да не мрънкам толкова ;)
- Не знам дали скоро ще ям тиква или нещо с тиква. Вчера се борих с около 2-3кг и направих супа, палачинки и едни изварени кремчета. Отделно остана и няколко лъжици пюре. Днес ядох все тиквени неща. За утре пак имам. Обичам, но този път май прекалих (wasntme)
Мнението беше редактирано от Роси на 18.10.16 22:41.
Вторник, 18.10.2016
Храна:
- банан; 2 плочки шоколад* 85%
- сладък картоф на фурна със зехтин и подправки; 2 варени яйца* М с крема сирене; грозде
- 1/2 кремче* от тиква и извара с кленов сироп; 2 плочки шоколад*
- супа* от тиква и ябълки; филия и 1/2 спелтово-ръжен хляб*’; 3-4 резена сирене; грозде
Движение:
- През деня: Малко ходене на пазар, колело и домакински истории из вкъщи
- Имам мускулна от нападите вчера (giggle) Явно, защото ги правих този път по десет наведнъж :)
- Пак не спах, но това май не е нищо ново (dull) Събират ми се три часа сън горе-долу. Пак към три и нещо се събудих. Въртях се, търсих рецепти за крем от манго и бисквитена торта, чудех се дали с малката всичко ще е наред, пях си разни мантри на ум. Каквото си пожелаете ми мина през главата.
Сряда, 19.10.2016
Храна:
- грозде
- 1 авокадо; пуешки вурст*; маслини; банан; 4 плочки шоколад* (тъмен)
- (предстои) пуешки шницел*; зелена салата със зехтин; маслини; някакъв плод
+ 3 чаши портокалов сок (за вчера също)
Движение:
- Сутринта: 12 пъти: 12 клека СТ + 8 кофички на пейка
- През деня: чистене
- Вечерта: йога за бременни
- Днес малко по-леко раздвижване сутринта, защото си бях планирала прахосмукиране, а и йога имах вечерта. Преди нея бях на акупунктура и пак съм решето. Мога да кажа, обаче, че има благоприятно влияние върху ръцете. Пак са подути сутрин, но не и болезнени и спадат много по-бързо като си стават абсолютно нормални, а не остават леко подути.
- Сокът от портокал ще присъства още малко време в това количесвто, защото си слагам в него сиропа за желязо. Така не му се усеща гадния вкус на кръв.
Четвъртък, 20.10.2016
Храна:
- крем* от извара и тиква с кленов сироп
- 2 кюфтета от тофу, няколко печени картофа, малко салата от зеле и морков; шоколадов мус
- мляко с какао + голямо парче сладкиш
- банан; маслини
- пуешки шницел* на фурна; зелена салата* със зехтин; маслини; 3-4 резена сирене; грозде
+ 3 чаши портокалов сок (за вчера също)
Движение:
- Разходка около 4-5км + доста колело
- Днес почти цял ден бях навън, макар и времето да не беше от най-приятните - слънце, но придружено със студен вятър. Сутринта бях на преглед. Всичко като миналата седмица с разликата, че бебеланка е качила 300г и вече е 3100г. Лекарката каза, че вече е трудно с голяма точност да се определи теглото, но ще е някъде около 3кг. Каза, че имам още време, пък ще видим. То май и лекарите не могат да кажат кога точно ще реши да излиза :) После обядвах с половинката и се разхождах доста време. Навъртях само около 4км из града (охлювено темпо, разбира се), а след това бях толкова изморена, че като се прибрах се пльокнах на дивана и два часа нямаше мърдане. Бях като залепена, даже поспах. И като стана въпрос за спане, да споделя, че последните две вечери спя като пор и съм много доволна :)
- Много сладко ми се събра днес, но ми се ядеше (wasntme) Като се разхождам навън и после ме гони някакъв ужасен глад.
- На мен ми е засега спокойно, но забелязвам, че разни хора едва ли не са в паника от предстоящото раждане. Все едно те ще раждат, а не аз. Първо, днес сутринта получих съобщение от свекър ми “”Какво правиш? Как сте? Толкова съм притеснен...”. Изобщо на паника звучеше и трябваше да пращам виртуални успокоителни. Преди малко, пък, съседката отгоре звъни на вратата и ние й отваряме. “О, добре че сте тук. От 2-3 дена следобед чукам на вратата и никой не отваря и аз реших, че сте в болницата вече...”. Казах й, че аз всеки ден ходя навън насам-натам и тя каза как всъщност трябвало да лежа (dull) Лежа като ми е изморено и ми се лежи. Ако тръгна да лежа по цял ден изпадам в депресии. Както и да е. Не е нужно да обяснявам и за родителите, а преди малко имах и съобщение от приятелка. Ако можеше всички заедно да родим това бебе (giggle)
Петък, 21.10.2016
Храна:
- 2 круши със сусамов тахан*
- 2 реда тъмен шоколад* с бадеми
- тика масала с пиле; фреш от портокал
- банан; 4 резена сирене
- лазаня* с доматен сос, маскарпоне и моцарела; грозде
+ 2 чаши портокалов сок
Движение:
- През деня: малко колело и разходка
- Днес някакво много кофти време - студено и дъждовно. Затова имах кратко излизане с колелото до центъра на пазар и малко да се разтъпча. Но от снощи ми е едно криво настроението нещо и се мъча да се взимам в ръце. Отделно цял ден имам някакви болки, но си мисля, че са от вчерашната активност - наистина бях много скапана след цял ден навън :( Следобяд пак спах един час и после още един се излежавах с книга :) Иначе влизам в четиридесета седмица. Да видим какво ме очаква ;)
Събота, 22.10.2016
Храна:
- йогурт* с банан, чиа, какао* и спелтови ядки
- зелена салата със свинско филе, варено яйце и малко картофена салата; филия типов хляб
- парче торта
- лазаня*; щрудел (домашен от съседката); грозде
+ 2 чаши сок от портокал
Движение:
- През деня: малко ходене
Домашен трен:
- 5х10 напада СТ на крак
- 5х8 БГ клек на крак
- 5х15 странично повдигане на крак @2кг
- 5х15 сгъване за бицепс с редуване@5кг
- 3х12 раменна преса от седеж@2х5кг
- Хубаво тренче се получи днес, въпреки че станах малко късно и бях леко заспала. Спах добре, но си легнах много късно.
- Не съм особено доволна от храната. Факт е, че ми се е отворил някакъв апетит, но мога да си спестя сладките неща или вмсето с тях да го запълвам с нещо по-добро.
- Днес времето беше много приятно - цял ден гря слънце. Затова ходихме с колата до една местност наблизо, където ядохме и се разходихме за кратко, а после до едно друго градче пак за кратка разходка. Като цяло ходенето не е много, Истината е, че последните 2-3 дни се чувствам още по-тежка и тромава от преди и се изморявам адски лесно. На моменти ми е даже изнервящо, но да не мрънкам толкова ;)
- От разходките се прибрахме чак към 20.00, защото и късно тръгнахме. На вратата ни засече съседката отгоре. Била направила пък днес щрудел и ни звъняла да й ходим на гости, но нас пак ни нямало. Мислела, че в моето състояние едва ли ще сме някъде за дълго и надалече, но какво се оказало ;) Затова получихме щрудел в чиния да си го ядем сами (giggle) Жената е много мила, както и всичките ни останали съседи, но имат един недостатък - всичко знаят. Биг Брадър ряпа да яде. Знаят кога излизам да се разхождам, кога половинката отива и се прибира от работа, кога пера и си простирам дрехите (tmi) Няма какво да остане скрито ;)
Мнението беше редактирано от Роси на 23.10.16 00:43.
Неделя, 23.10.2016
Храна:
- ред черен шоколад* с марципан
- лазаня*
- 3 царевични вафли* с крема сирене; ябълка
- филе от пъстърва на фурна; зелена салата с кашу, фурми и зехтин (не особено добра комбинация); варен картоф; грозде
+ 3 чаши портокалов сок + 2 парченца протеинов кекс
Движение:
- През деня: Опит за разходка - 1км
- Днес основно вкъщи се ззнимавах а разни дейности. Пробвах да направя сладкиша на LeSourire, но ми се залепи за формата, въпреки че добре я намазах преди това. Иначе на вкус е много приятен и ще се изяде идните дни за закуска :) Следобед пък исках да се разходя, но не се получи. Коремът ми беше постоянно твърд, кръстът ме заболя и изобщо....прибрах се. То и заваля де, но не силно и не беше това причината за прибирането. Мисля, че идната седмица и разходките ми ще се скъсят или изчезнат, ако така продължават нещата. Колело също май няма да се кара, защото от 2-3 дни вече не ми е особено удобно - все едно коремът ми е още по-надолу и като карам бедрата ми опират в него (giggle) Само като правя някакви леки упражнения или тези от йогата се чувствам ок. Ясно е, че скоро ще се ражда, но да не се заседяваме накрая ;)
Понеделник, 24.10.2016
Храна:
- круша със сусамов тахан*
- ред черен шоколад* с марципан
- 2 варени яйца* М с крема сирене; няколко вида сирена; 3 царевични вафли*; грозде
- парче протеинов кекс*; ябълка; ред черен шоколад* с марципан
- ориз с праз, домати и маслини*; 2 резена сирене; ананас; банан
+ 3 чаши сок от портокал
Движение:
- През деня: разходка 3.25км
Домашен трен:
- 8х15 клек СТ
- 5х10 кофички на пейка
- 8х15 глутеус ритник
- 5х15 повдигане на дъмбел напред за рамо@5кг
- Днес се чувствах доста по-добре от вчера, а май спах по-малко. Събудих се към 6.00, но станах към 7 и нещо. Веднага раздвижване, но малко по-късно - към 11.00 така ми се доспа, че легнах за час. Следобяда пък се показа слънце и излязох на разходка. Много приятно време, а и днес нямах и проблеми с контракции и твърди кореми и затова разходката беше много приятна (sun). Не мога да предвидя кога ще съм ок и кога не.
Здравей, Роси ! :) Малко късно се включвам, но да кажа относно кекса, че използвах формичка с незалепващо покритие и я намазах за всеки случай с кокосово масло.
Все пак да се възползвам от поста си, като споделя, че ти се възхищавам ! (F)
Пожелавам ти успешно и леко раждане ! (sun)
Блaгодаря за милите думи, LeSourire! Аз намазах формичката доста обилно с олио от рапица, но не помогна. Подозирам, че причината може и да е самата форма, защото е наистина много стара - на около 40 години (giggle)
Вторник, 25.10.2016
Храна:
- круша с лешников тахан тахан*
- 2 плочки шоколад* 85%
- салата* от спелтови макарони, пушена сьомга, сушени домати, тиквени семки; банан; 2 плочки шоколад* 85%
- грозде
- ориз с праз, домати и маслини*; 2-3 резена сирене; ананас; грозде
+ 3 чаши сок от портокал
Движение:
- Днес пак съм зле и не съм мърдала много (dull) Ходих само да напазарувам като на два пъти сериозно се чудех дали да не се върна и да предам задачата на половинката, защото едвам ходех - или твърд корем, или пак придърпването долу. Жалка история. Чудя се дали вчера пак не съм се престарала с движението колкото и малко да е. Май в следващите дни ще съм само с йога упражненията, че ме е страх да не родя на средата на улицата (giggle) Знам, че няма как да стане, но усещането е сякаш бебето ще изпадне всеки момент.
Мнението беше редактирано от Роси на 26.10.16 11:50.
Сряда, 26.10.2016
Храна:
- 2 плочки черен шоколад*
- салата* от спелтови макарони, пушена сьомга, тиквени семки и сушени домати; 3-4 резена сирене; грозде
- банан
- пилешко бутче* на фурна с картофи; грозде
+ 3 чаши сок от портокал
Движение:
- Сутринта: 5А; упражнения от йогата за бременни
- През деня: Малко ходене и чистене
- Вечерта: Йога за бременни
- Днес уж по-леко я карам, но пак щях да се изсиля, този път с чистенето. Да свърша това, да свърша онова и накрая пак бях изморена. Все пак си оставих и няколко неща за утре. Иначе ходих и до близкия пазар да взема пилешко, че нали на Димитровден се ядяло пиле, а аз имам именник :) Вечерта ми беше последната (поне така се предполага) йога за бременни. Следващата седмица няма, а до по-следващата все си мисля, че е хубаво да съм вече от “другата страна” ;) Изпратиха ме останалите бременни с хубави пожелания и така :)
Мнението беше редактирано от Роси на 27.10.16 22:17.
Сещам се за едно мнение на Боби в моя дневник, отпреди точно две години, когато аз бях на твоето място.
казано от Boby_ на 24.10.14, 19:38:
Тебе пък те чакам всеки път, като напишеш нещо, да е НОВИНАТА. ;)
И аз с тази мисъл все ти отварям дневника :D
Айде, да знаеш, че ти стискам палци! (sun)
Както казах одеве на Санчо и Вероника, две са ми любимите мами в тоз форум - Веси и ти, ама ти още не си се смамичосала! Айде, че чакам следващия период :D
Мерси, karfi4ka :) Между другото, преди няколко дни се рових из твоя дневник във връзка с храните, подходящи по време на кърмене, и видях, че и на теб терминът ти е бил горе-долу по това време :)
Четвъртък, 27.10.2016
Храна:
- банан със сусамов тахан* и какао*
- грилована тортила с червена леща и Камамбер; парче спелтов сладкиш с ябълки и бадеми
- грозде
- банан
- пилешко бутче* на фурна с картофи; малко маслини и сирене; 2 плочки черен шоколад*; грозде
+ 2 чаши сок от портокал
Движение:
- Сутринта: 5А + 1Б; упражнения от йогата за бременни
- През деня: Малко разходка
- Все още карам с леко движение. Нали така реших. Не че нямам желание и сила за малко по-така ;) Може утре да се пробвам :)
- Сутринта бях на преглед. Посрещнаха ме с репликата “Ама Вие пак сте тук”. Ми тук съм, къде да съм ;) Тоновете ок, няма контракции. Околоплодната течност малко е понамаляла. Скоро щяло да е. Можело и на термина да е, т.е. утре. Ако изчезна за няколко дни значи е това ;) До тогава ще досаждам тук :)
- Днес беше и последната акупунктура. Дано помогне.
Мнението беше редактирано от Роси на 27.10.16 22:37.
Да, терминът ми беше на 31 октомври :D Родих нашия Дамян на 02 ноември. (inlove) За храните по време на кърмене имах едно виждане в началото на кърменето и тотално различно 3-4 месеца по-късно, то е отразено и в дневника ми, предполагам си прочела. Но, ако имаш въпроси, живот и здраве да дойде бебето, знаеш, че винаги съм готова да откликна като споделя опит :* Ноооо първите 7 дена (в болницата постояхме малко по-дългичко) ядях ябълки, бадеми, бадемов тахан, пържоли и закуските в болницата :D :D :D Боже, какви щастливи дни бяха това :D
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 28.10.16 09:21.
Петък, 28.10.2016
Храна:
- ябълка със сусамов тахан* и канела; плочка черен шоколад*
- 2 варени яйца* М с крема сирене*; няколко резена сирене; маслини; 3-4 царевични вафли*; грозде
- мляко* с какао + суров бонбон*
- грозде
- патладжани на фурна* с доматен сос, моцарела и пармезан; 2 мандарини
+ 3 чаши сок от портокал
Движение:
- През деня: разходка 4.25км
Домашен трен:
- 5х12 напади СТ на крак
- 5х12 повдигане на дъмбел напред за рамо@5кг
- 5х15 глутеус ритник на крак
- Днес сутринта много леко и внимателно раздвижване с малко танци-манци (wasntme) Приличала съм на кокошчица (giggle) Следобед вече трябваше да се размърдам още, защото видях слънце, а и цял ден съм или на компа, или на дивана. Затова излязох уж малко да се разходя, но пак се поувлякох. Е, с почивки, но все пак. Сега вечерта пак съм с това дърпане долу както всеки път след малко повече движение. И все пак толкова седях и лежах (dull)
-
Росиии, с теб сме !! :Д
Само да не тръгнеш пеша до болницата, след като ти изтекат водите :Д