Търся хранителен режим за вегани

МБ

15.10.16
23:56

Здравейте,
За първи път попадам на този сайт.
Интересува ме хранителен режим за вегани.
Ако някой има опит със съставянето на такива моля да сподели.

Модерация: Моля, формулирайте заглавията на темите си, както и съдържанието на постовете си, така че да са смислово ясни за потребителите, с оглед да ви бъде оказана търсената помощ.

Темата беше редактирана от karfi4ka на 16.10.16 15:20.

Dizzy

16.10.16
01:03

Много лоша идея.

МБ

16.10.16
01:38

И кое му е лошото?

Dizzy

16.10.16
02:59

Пълното изключване на животински продукти от менюто в дългосрочен план съсипва здравето. За справка потърси интервюта на Lierre Keith. Да си веган не просто е кофти мода, а си е чиста проба хранително разстройство. Има достатъчно информация в  интернет по темата за дефицитите и усложненията, които се получават.

МБ

16.10.16
03:05

Моля ви,веган съм от много години.
Жива и здрава съм.
Аз питам едно,вие ми отговаряте друго.
Въпроса ми е за хр.режим ,а не ползите и негативите от веган храненето.

16.10.16
05:52

Не е невъзможно веган да е жив и здрав, но някои проблеми е съвсем реалистично да се появят в дългосрочен план. Те засягат най-вече нервната и репродуктивната системи.
За да живее човек по този начин, е нужно много задълбочено познаване на храни билки и добавки. Малко са хората, които разполагат с подобни познания. Необходимо е най-вече самонаблюдение и анализ, което прави изготвянето на режим безсмислено и единствената полза от такъв би била единствено финансовата за този, който го изготвя. Можете да работите на принципа на консултации и адаптация в хранителните си навици с някой, но не съветвам следването на режим, състаен след една среща с вас.

16.10.16
11:16

А според мен точно тук пък е много по- голяма вероятността веганското хранене да не среща симпатии.

Поздрави,

16.10.16
12:51

Явно най-трудното нещо е да не коментираш когато не можеш да помогнеш с нещо.

16.10.16
14:19

Господа, учтиво моля да се придържате към заглавието на темата с цел да избегнем излишни, водени многократно дискусии. Мисля, че тук никой не е задал въпрос “Здравословно ли е да си веган?”. Всеки може и сам да прецени това за себе си без излишно да му се натрапва виждане, все пак разполагаме със свободен достъп до информация. Няма лошо да се сподели мнение, но не и във вид на размахване на пръст. Ако ще споделяте мнение, нека то е обосновано и в помощ. Ако някой може да помогне със съставяне на режим при посочените параметри или да даде насоки/съвети в тази връзка, дори това да е какво да не се прави, нека го направи, ако не - нека не раздаваме непотърсени съвети и не “размахваме пръст” излишно.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 16.10.16 14:28.

16.10.16
14:27

Ами всъщност, ако си веган от 3 години, и нямаш никакви здравословни проблеми, които да са вследствие на това, значи вече спазваш веган хранителен режим, който да е пълноценен за теб. Сподели какви да са целите на този хранителен режим и защо го търсиш.

казано от karfi4ka на 16.10.16, 14:19:

Господа, учтиво моля да се придържате към заглавието на темата с цел да избегнем излишни, водени многократно дискусии. Мисля, че тук никой не е задал въпрос “Здравословно ли е да си веган?”. Всеки може и сам да прецени това за себе си без излишно да му се натрапва виждане, все пак разполагаме със свободен достъп до информация. Няма лошо да се сподели мнение, но не и във вид на размахване на пръст. Ако ще споделяте мнение, нека то е обосновано и в помощ. Ако някой може да помогне със съставяне на режим при посочените параметри или да даде насоки/съвети в тази връзка, дори това да е какво да не се прави, нека го направи, ако не - нека не раздаваме непотърсени съвети и не “размахваме пръст” излишно.

Аз ли нещо не разбирам - от една страна, въпросната госпожа се интересува от хранителен режим за вегани. От друга страна твърди, че вече 3 години веганства щастливо, т.е. тя явно има някакъв вегански хранителен режим, от който е доволна. В противен случай не би веганствала цели 3 години.

Само аз ли виждам противоречие тук? Какво е конкретното питане, че нещо не разбрах? Авторката иска да се похвали, че е веганка или търси нещо конкретно за веганството ( което обаче не е дефинирано като въпрос в първия пост на темата )?

Какво значи режим за вегани ? Режим за какво? За тока? Какво по-точно трябва да съдържа един отговор в подобна тема, за да не се счита за офтопик?

16.10.16
15:15

казано от Alexander Krastev на 16.10.16, 14:42:

Какво по-точно трябва да съдържа един отговор в подобна тема, за да не се счита за офтопик?

казано от Dizzy на 16.10.16, 01:03:

Много лоша идея.

Това, например, със сигурност не е подходящ отговор ;)

Написаното от Маргарита, например, е подходящ отговор ;)

Надявам се, че стана ясно. Никой не казва, дори аз, да се придържате стриктно към заглавието (пояснила съм това по-надолу в първия си коментар), но “Търся режим за веган” - “Лоша идея”, не ми се връзва като “полезен офтопик”.

Ако намираш противоречия, питай за тях. Иначе си чешем клавиатурите, а мога д апокажа не една и две теми тип “Вегатарианци/вегани срещу всеядни”.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 16.10.16 15:28.

16.10.16
16:52

Доста трудно, а сигурно и невъзможно е да си набавяш пълноценно нужните полезни вещества без консумация на меса, яйца, мляко, сирена и тн. Доста вегани страдат от липса на желязо, Б12, калций и подобни.
Храненето ти трябва да съдържа доста зеленчуци, ама не само обичайните домати и краставици, а и доста често трябва да консумираш неща като спанак и броколи. Трябва да консумираш и доста варива- боб, леща, грах. Трябва да наблягаш и на ядките, овеса, орехите, тахана и подобни.
Ако бях веган, щях да разчитам и на суплементацията. Стак съдържащ Омега 3, аминокиселини, витамини и минерали.
Един “пълноценен” вегански режим би излезнал доста скъп за нашите стандарти.
Имам приятел, който около 2 години беше веган. През този период от време, той ходеше по ортопеди и доктори през няколко месеца. Постоянно се оплакваше от болки в ставите. Спря с веганството, започна отново да консумира месо и млечни продукти, и отново стана работоспособен.
В интернет има достатъчно “полезни” съвети относно какво трябва да съдържа веганското меню. Разгледай, и ако трябва коригирай, добавяй определени храни към менюто си и тн.
И за финал, един веган сниман от Карбовски...
Веганските борби

16.10.16
21:01

казано от avitohol на 16.10.16, 16:52:

Доста трудно, а сигурно и невъзможно е да си набавяш пълноценно нужните полезни вещества без консумация на меса, яйца, мляко, сирена и тн. Доста вегани страдат от липса на желязо, Б12, калций и подобни.
.....
Ако бях веган, щях да разчитам и на суплементацията. Стак съдържащ Омега 3, аминокиселини, витамини и минерали.
...
Имам приятел, който около 2 години беше веган. През този период от време, той ходеше по ортопеди и доктори през няколко месеца. Постоянно се оплакваше от болки в ставите.]

Изобщо не е трудно с такъв модел на хранене да се набавят микроелементите, които изброяваш. Предизвикателство е поддържането на холестерола и производството на полови хормони. Предизвикателство е и работата на мозъка и нервната система. Ако човек не есъвсем краен в убежденията си, бих препоръчала по първия проблем да се консумира гхи (не масло), а по втория - крилово масло, освен ако не е склонен да дава значителни суми за омега 3 от водорасли. Двета неща са с животински произход.
...
Ако беше веган и разчиташе на аминокиселини от добавки, нямаше да си веган, нито дори вегетарианец. ;)
...
Две години не са достатъчен период за да се прояват сериозни проблеми при мъж. Ставните болки съвсвм не са характерни оплаквания за веган. Често се появяват като има свръхтоксичнист в тялото, опитваща се да излезе. :)

Dizzy

16.10.16
21:02

казано от karfi4ka на 16.10.16, 15:15:

казано от Alexander Krastev на 16.10.16, 14:42:

Какво по-точно трябва да съдържа един отговор в подобна тема, за да не се счита за офтопик?

казано от Dizzy на 16.10.16, 01:03:

Много лоша идея.

Това, например, със сигурност не е подходящ отговор ;)

Много се извинявам и веднага се коригирам! Малко закъснях, защото бях на един рожден ден и преди да ме е отпуснала ракията бързам да напиша.

Понеже всички тук сме пълни аматьори на тема веганство, за компетентен отговор по темата препоръчвам консултация с Негово Светейшество 14-ия Далай Лама на адрес:

Office: ohhdl@dalailama.com
Website Feedback:  webmaster@dalailama.com

Mailing address:
The Office of His Holiness the Dalai Lama
Thekchen Choeling
P.O. McLeod Ganj
Dharamsala
Himachal Pradesh (H.P.) 176219
India

Telephone:
91 1892 221343    
91 1892 221879

Fax:
91 1892 221813

Не е зле преди консултацията с него и администрацията му, да се прочете това негово интервю.  В него пише, как след 20 години практика на вегетарианство развива хепатит В и за да се възстанови/оцелее започва да се храни два пъти седмично с месо. И това е един от най-състрадателните хора на планетата, ама папка месо за да оцелее.

Други компетентни източници на информация са книгите:
1. Skinny Bitch - книгата и поредицата с рецепти
2. The kind diet - на актрисата Алиша Силвърстоун, даже при Опра я каниха

Теорията е едно, но практиката е нещо съвсем друго. За това препоръчвам да се направят няколко посещения до Индия за директно попиване на хилядолетната мъдрост.
Още веднъж много се извинявам, че не бях полезна още от самото начало и обещавам да се включвам за в бъдеще по темите все така, конкретно.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1