Полезни и необходимо за всеки мъж.

Прескочи до:
MO

13.02.06
15:29

Знам че темата е обцъждана или поне така си мисля ,но според мен има какво още да се обсъди за Ударът.Говоря за удар с юмрук (как звучи само).Много ,ама стряшно много съм спорил с приятели за това кои упражнения тренират и усилват удара и кои го ускоряват.Стигали сме дори до Абсурдни моменти (един тварди че ръкоблудството демек ч.ки.та усилва удара :shock: ама според мен не е така )както и да е сега по същество тренирал съм 1година и нещо бокс и имам някаква представа кои са основните упражнения за усилване на удара а те са :
1 Повдигане на щанга от тилен лег -просто без това упражнение не минава -все пак участват предно рамо и гърди пък и трицепс абе много помага.
2 Силово повдигане на щанга от стоеж -ами то развива рамото -нормално е да се усилва и удара.
3 Повдигане не щанга от тилен лег с тесен хват -това е също много добро даже лично то е моя фаворит.
4 Мъртва тяга -какво може да направи  един мускул без силен антагонист?Точно затова и Гребането го влючвам -гърба е важен също баланс и тн.
5 Повдигане на дъмбели от 45 градусов наклон от сед или 60 градуса зависи ... те също развиват доста добре силата.
6 И разбира се полоувар-а (маи така се пише ) то според мен е едно от най-полезните упражнения изобщо но това си е лично мое мнение.
Сега сте вие :!:  Давайте идеи че живеем в трудни времена :wink: и без битки не може :arrow:

13.02.06
18:45

Еми да то общо взето като имаш сила имаш и силен удар,изброените упражнения са си такива базови за играждане на сила и маса.Аз също съм тренирал година и нещо кик-бокс и разбрах че техниката е много важна,тея хамалските крошета примерно са много по неефективни от един къс,перфектен удар сас стегнат юмрук и отпусната ръка(това е много важно за скоростта на удара и неговата сила)Също е мн важно къде попада удара,някакви удари по главата и челото за безсмислени освен ако не си мн силен и удряш веднъж :) ,един точен преценен удар точно под брадичката ще събори всеки :!: Мм колко до това кои мускули участват зависи от удара(ъперкът,кроше или прав) лесен начин да проверите е примерно да правиш многократни повторения от дадения удар с дъмбел в ръка и така по мускулната треска да се ориентираш.В бои много голяма част играе Психиката,вероятно всеки е виждал в даскалото едрите момченца които се страхуват от некви “тарикатчета” които са на 1 шамар живот.Също ако сте по силен не пренебрегваите кеч похватите,едно яко тръшване няма да остави голям шанс на противника :)

13.02.06
19:37

Ми незнам как точно но според мен и трапеца треа се тренира за силен удар.И приятели са ми казвали пък и забелязах в залата некви боксиорчета, дето ми се струват клиощави ,като ударат крушата и я прашат до тавана :) и праеха само трапец май и биеха крушата  и нищо друго.

14.02.06
01:58

от позицията на човек, занимавал съм се с бойни спортове по-дълго, отколкото с културизъм и мога кажа, че удар се тренира с удар. Знам, че звучи банално, но това е истината. При удара едно 70 % си е техника на изпълнение - т.е. скорост, намиране на най-бързия път до целта и най-вече способността да влагаш енергията на цялото си тяло в удара, както и правилното дишане, разбира се.  В източните бойни изкуства не случайно дишането заема централно място. Масата и големината на мускулите не играят никаква роля, освен да респектираш някой с това по кръчмята.
С правилна методика на тренировка може да се развие наистина впечатляваща сила на удар без да се бара щанга. Но ако въпросът е кое от бодибилдинга би помогнало  - общо взето всички базови упражнения за раменния пояс и трицепса. Тежестите не играят никаква роля, целта е развитие на взривна сила посредством енергично изпълнение на позитивната част на упражнението, т.е. работи се с малки тежести и повече повторения.

14.02.06
10:23

[quote author=“SGK”]от позицията на човек, занимавал съм се с бойни спортове по-дълго, отколкото с културизъм и мога кажа, че удар се тренира с удар. Знам, че звучи банално, но това е истината. При удара едно 70 % си е техника на изпълнение - т.е. скорост, намиране на най-бързия път до целта и най-вече способността да влагаш енергията на цялото си тяло в удара, както и правилното дишане, разбира се.  В източните бойни изкуства не случайно дишането заема централно място. Масата и големината на мускулите не играят никаква роля, освен да респектираш някой с това по кръчмята.
С правилна методика на тренировка може да се развие наистина впечатляваща сила на удар без да се бара щанга. Но ако въпросът е кое от бодибилдинга би помогнало  - общо взето всички базови упражнения за раменния пояс и трицепса. Тежестите не играят никаква роля, целта е развитие на взривна сила посредством енергично изпълнение на позитивната част на упражнението, т.е. работи се с малки тежести и повече повторения.

Тази тема вече е коментирана, но тука виждам , че вече се залита в другата крайност: “С правилна методика на тренировка може да се развие наистина впечатляваща сила на удар без да се бара щанга”  :lol:  Това е успокоение за мързеливите момченца.

14.02.06
13:42

[quote author=“red”][quote author=“SGK”]от позицията на човек, занимавал съм се с бойни спортове по-дълго, отколкото с културизъм и мога кажа, че удар се тренира с удар. Знам, че звучи банално, но това е истината. При удара едно 70 % си е техника на изпълнение - т.е. скорост, намиране на най-бързия път до целта и най-вече способността да влагаш енергията на цялото си тяло в удара, както и правилното дишане, разбира се.  В източните бойни изкуства не случайно дишането заема централно място. Масата и големината на мускулите не играят никаква роля, освен да респектираш някой с това по кръчмята.

Тази тема вече е коментирана, но тука виждам , че вече се залита в другата крайност: “С правилна методика на тренировка може да се развие наистина впечатляваща сила на удар без да се бара щанга”  :lol:  Това е успокоение за мързеливите момченца.

хм, зашо реши, че правилната методика има нещо общо с мързела. И защо реши, че щангите имат нещо общо с удара ?
Значи, преди да се захвана сериозно с бодибилдинг бях в нац.отбор по таекуон-до юноши, тогава тренирах ежедневно удари, трошах разни дъски и керемиди и т.н. По това време получих тежка контузия на коляното и ми се наложи да прекъсна тренировки и в крайна сметка с течение на времето се ориентирах към бодибилдинга. От както започнах с него съм качил 30 кг, 25 см гръдна обиколка и 14 см на ръцете. Въпреки това в момента ударът ми е по-слаб от преди, и като скорост, и като сила. Сега на лежака правя с 50 кила повече, отколкото в състезателните ми години преди,  а за рамо и трицепс - с 40 кила отгоре. Това обаче не ми помага да удрям по-силно

MO

14.02.06
14:58

SGK съгласен съм че техниката е много важна но според мен тя е около 50% от самият удар.Вярно е също че трябва да се набляга на повече повторения и с по-леки тежести но не си прав че се прави без щанги.Аз първите 6 месеца тренирах само бягане и бой със сянка после ни караха и лежанка и полоувар и даже повдигне на щанга от лежанка с тесен хват - за 3-4 месеца тия 50килограмовите круши (дето преди не можех да ги мръдна ) ги люлеех бая :) 
Zealot -да пропуснах да спомена и повдигането за трапеца и този мускул играе роля също.

14.02.06
15:18

След като търсите сила, защо наблягате на леки тежести и много повторения?! Напротив - малко повторения, силова тренировка, мощно и бързо изпълнение ви трябва. Този, който се оплаква, че му е намаляла скороста и силата на удара - всичко това е заради стандартната бодибилдинг тренировка. Не са виновни тежестите. Има си методи за тренировка, при които със щангите се развива и скорост и сила и т.н.
Не знам защо под тежести всички разбират бодибилдинг и стандартните за него методи на тренировка.

14.02.06
15:32

[quote author=”Петко К”]След като търсите сила, защо наблягате на леки тежести и много повторения?! Напротив - малко повторения, силова тренировка, мощно и бързо изпълнение ви трябва. Този, който се оплаква, че му е намаляла скороста и силата на удара - всичко това е заради стандартната бодибилдинг тренировка. Не са виновни тежестите. Има си методи за тренировка, при които със щангите се развива и скорост и сила и т.н.
Не знам защо под тежести всички разбират бодибилдинг и стандартните за него методи на тренировка.

Абсолютно вярно!
П.П. Петко май преди време си говорихме с теб на тази тема :wink: .

14.02.06
20:47

[quote author=“morphey”]SGK съгласен съм че техниката е много важна но според мен тя е около 50% от самият удар.Вярно е също че трябва да се набляга на повече повторения и с по-леки тежести но не си прав че се прави без щанги.Аз първите 6 месеца тренирах само бягане и бой със сянка после ни караха и лежанка и полоувар и даже повдигне на щанга от лежанка с тесен хват - за 3-4 месеца тия 50килограмовите круши (дето преди не можех да ги мръдна ) ги люлеех бая :) 
Zealot -да пропуснах да спомена и повдигането за трапеца и този мускул играе роля също.

по принцип бодибилдинга не е много на почит сред класическите школи по бойни изкуства, при тях се залага на различни методики, които са доказали ефективността си. Общо взето съм срещал и осъвременени варианти на тренировки по джу-джицу и у-шу, в които присъстват и фитнес упражнения. При тях се залага на кръгова тренировка за цялото тяло, комплексни движения, изпълнявани без почивка между упражненията. За крака се залага изключително на статична контракция и клекове (30-40 експлозивни повторения), за ръце се прави бицепс-трицепс с по 100-200 повторения, за гърди беше лег - 50-60 експлозивни повторения и комбинация м/у пулоувър и повдигане на ръцете напред на лежанка; изброявам всичко това  по памет. Като цяло философията на паралелните бб-тренировки беше  подобряване на издръжливостта, не на силата.

MO

14.02.06
21:35

Да всичко дето го казваш е вярно ама се отклоняваш -аз имам предвид не бойните изкуства а конкретни фитнес упрежнения и давам пример с бокс (какво се използват защото имам някакви познания -опитвам се да говоря от името на опита ми :wink:.Общо взето всичко казано до тук е вярно.
И все пак за мен Техника : Сила си остава 1:1 (изклучение прави професионалната реализация.Сила без техника=Контузия
Техника без сила= незадоволителни резултати.
( П.С. Аз реших проблема като си купих един бокс за 30 кинта алуминий много е лек и твърд -почти като реклама на вибратор го направих :wink: .

14.02.06
21:51

[quote author=“morphey”]Да всичко дето го казваш е вярно ама се отклоняваш -аз имам предвид не бойните изкуства а конкретни фитнес упрежнения и давам пример с бокс (какво се използват защото имам някакви познания -опитвам се да говоря от името на опита ми :wink:.Общо взето всичко казано до тук е вярно.
И все пак за мен Техника : Сила си остава 1:1 (изклучение прави професионалната реализация.Сила без техника=Контузия
Техника без сила= незадоволителни резултати.
( П.С. Аз реших проблема като си купих един бокс за 30 кинта алуминий много е лек и твърд -почти като реклама на вибратор го направих :wink: .

ако питането ти е за бокс - наблегни на гръб и гърди. Ако искаш да убиеш някой - има едни специални биксчета, пак от алуминий, но с шипове отпред, тогава не ти трябва ни сила, ни техника  :)

TI

14.02.06
23:33

ба4кането му е маиката,  също така и щангите

DM

15.02.06
02:35

Аz пак не мога да раzбера zа6то е толкова важно да нарани6 ниакого като го удриа6, примитивно е, мислиа 4е има доста по важни не6та zа един маж от да може да удриа
стан

MO

15.02.06
16:10

[quote author=“DJ MADMAN”]Аz пак не мога да раzбера zа6то е толкова важно да нарани6 ниакого като го удриа6, примитивно е, мислиа 4е има доста по важни не6та zа един маж от да може да удриа
стан

Не е така представи си че имаш семейство (ожениш се и имаш деца )но в някаква ситуация се налага да използваш физическа сила (не да биеш жената и децата де ,  а да ги защитиш)трябва да си готов за такова нещоДруг вариант е да званиш в полицията но да не се отплесвам.Ако не си забелязал света не е детска градина има много кофти хора и трябва да си готов да се изправиш срешу тях ако не искаш да те смачкат (говоря образно ).В някои случаи физическата саморазправа е единственият начин (или бягането  :roll: )Повтарям всичко зависи от ситуацията.

DM

15.02.06
18:10

Ами слу4аино сам от 6 години женен и имам семеиство, и не ми се е налагало досега да ги браниа от ниакави zаплахи, стига параноиа , живеем в 20 век, Побои6та и тем подобни са ве4е отживелица, аz например се срамувам страхотно от вси4ки побои дето сам ги имал като младеж
стан

15.02.06
18:24

[quote author=“DJ MADMAN”]Ами слу4аино сам от 6 години женен и имам семеиство, и не ми се е налагало досега да ги браниа от ниакави zаплахи, стига параноиа , живеем в 20 век, Побои6та и тем подобни са ве4е отживелица, аz например се срамувам страхотно от вси4ки побои дето сам ги имал като младеж
стан

Има МАДМАН има винаги има кухи лейки които си го търсят, те обикновенно нападат безащитните, не такива като мен да кажем

MO

15.02.06
18:25

[quote author=“DJ MADMAN”]Ами слу4аино сам от 6 години женен и имам семеиство, и не ми се е налагало досега да ги браниа от ниакави zаплахи, стига параноиа , живеем в 20 век, Побои6та и тем подобни са ве4е отживелица, аz например се срамувам страхотно от вси4ки побои дето сам ги имал като младеж
стан

Първо ще си позволя да те поправя че живеем в 21 век и това не значи нищо.Все пак живеем в държава където няма особена справедливост.Да кажеш че боят (респективно Насилието) е отжовелица това е все едно да кажеш че чалгата не е модерна :?Ти имаш мнение против насилието добре но това не променя действителността :wink:
(Какъв интелектуален спор  :lol: )

ZW

15.02.06
18:31

“Боят изгражда, той не да разгражда. Сега не ги бият, сега само мъмрят. Не можеш да мъмриш, брат, не можеш. Все едно да кажеш на Аспарух да мъмри... не.”

Важното е да не си агресор.  :)

15.02.06
18:43

така.За ударите с ръце(говоря за класическите боксови удари) е добре относно упражненията с щанга да се правят повторения за сила(2-4) с 90% макс тежест, отделно хубави упражнения са набиранията и кофичките, както и експлозивните лицеви опори.Аз лично удара си го засилих не с щанги, а научавайки се как да го правя правилно - на един 100кг чувал сам експериментирах, и се оказа че силата на удара е 60% техника 30 % телесна маса и 10 % сила.Номера е да вкараш чрез въртене от краката тежестта на цялото тяло , а за да го направиш достатъчно бързо трябва да тренираш и краката, основно прасците които участват при въртенето, което дава около 70 % от силата на удара, другите 30 са от замаха на ръката .Също за силата на удара е много важна гъвкавостта, която води до отпускане на масата - отпуснатата материя е по интертна от стегнатия мускул, който сам си създава съпротивление.Разтягането на участващите мускули е много важно - статично разтягане(например чрез висене от лост и подобни специфични упражнения) и динамично разтягане - правенето на удара във въздуха без тежест или круша.Един съвет:намерете компетентен инструктор който да ви обясни точно техниката на удара, правете го правилно докато го научите и после тренирайте специално тези групи, които натоварвате при изпълнение на удара.Пича дето е тренирал таекуондо и после му намаляла силата на удара - еми нормално, щом не си разтягал и не си правил специфични упражнения, както и самите удари - иначе при други равни условия като си по-тежък и силен е нормално да имаш по мощен удар

MO

15.02.06
21:14

Infernaloverkill Много правилно че спомена за въртенето на крака по време на удар това е основно нещо и е моя грешка че съм пропуснал да го напиша (но аз конкретизирах за усилване на удара чрез упражнения с утежнение ) Ако някой има желание да се обади ще се опитам да изброя и начините които съм чувал за усилване на удара посредством техниката (все пак имам поне малко теоритично познания)Но аз се интересувам от друго.Значи  ако някой знае и други упражнения да ги сподели с мен :lol: 
В този ред на мисли аз смятам да ви питам как намирате системата :
Понеделник-1 Сряда-3 Петък-2 Събота-4                                        
Тренировка 1
Гърди
Повдигане от лег с щанга 3Х6-8
Повдигане на дъмбели от полулег 3Х6-8
Флайс с дъмбели от лег 3Х8-12
Рамо
Повдигане на дъмбели от седеж 3Х6-8
Разтваряне ръце встрани от стоеж 3Х8-10
Трицепс
Изпомпване с щанга от лег 4X6-8
Френско от лег с щанга 3Х6-8
Тренировка 2
Гръб
Набиране с шрок надхват към брадичката 2Х6-8 (при повече от 10 слагам тежест)
Мъртва тяга  3X6-8
гребане с щанга 3Х6-8
Задно рамо
Разтваряне ръце встрани от водоравен наклон 3Х8-10
Бицепс Сгъване с щанга от стоеж 3Х6-8
Сгъване с дъмбели от сед на наклонена лежанка (45’) 3Х6-8
Тренировка 3     !!! 1.Започвам с бягане за маса 3-4 отсечки
Бедра
Клек с щанга 3-4Х6-8 една седмица и 3Х12-15 следващата седмица
Напади или разгъвания с щанга  3Х6-8
Прасец
Повдигане с щанга от стоеж (седеж) 4-5Х12-15
Трапец
Повдигане на рамената с щанга от стоеж 3Х6-8 (никакво въртене на рамената и други такива!)
Тренировка 4
Бягане 1-3 обиколки
Бокс Бой със сянка 2-3 серий по 25 повторения на ръка
Боксовата круша 2-3 серийй по 6-8 силни удари и 2-3 серий по 25-50 бързи удари (активни)  1 серия от 100 удара с акцент към силата и точността
Какво ще кажете за нея ще си направя и по-свесна хранителна програма и ще чистя с нея.препорачвам я на всеки който иска да съчетае фитнес и бокс.

PR

15.02.06
22:19

Бокса съм го тренирал точно 1 година и упражнението което ми даде най-много сила беше лицевата опора на 1 рака! Също така много ни караха да правиме кофички! Според мене тфа са упражненията за СИЛА на удара друг е въпроса за ЕФЕКТИВНОСТ защото силния удар не винаги има ефекта които би имал резкия удар  :wink:  Ето ви малко материял по темата! Да има добре обработен нокаутиращ удар е мечта на всеки практикуващ бойни изкуства.За съжаление далеч не всички го притежават, а и не всеки треньор владее арсенала от тренировъчни средства с които това се постига.Всеки акцентиран удар включва в себеси две фази. Първата,начална-така наречения (срив).Когато отработите тази фаза Вие ще можете да действате неочакванно, което се явява решаващ фактор за ефективноста на нокаутиращия удар. Това изисква напълно отпуснати мускули и съответна психологическа нагласа,като че изпитвате нежелание да ударите-удара се провежда на подсъзнателно ниво.За наработване на началната фаза се препоръчват следните упражнения.

1)Удар по сигнал допиране.Боеца стои в бойна стойка напълно отпуснат и нанася удари по чувал или във въздуха при докосване от партньора стоящ отзад. Задачата е да сведе до минимум времето между докосването и удара.

2)Удар нанасян по звуков сигнал. Стоящия извън видимоста на спортиста подава уговорения сигнал (например пляскане с ръце) при което трениращия нанася удар.За повишаване остротата на реакцията е полезно да се сменя характера на сигнала(например рязък вик) на който не трябва да се реагира.

3) работа по двойки. Нанася се удар в тялото на партньора който едновременно с това отскача на пълна дистанция за контактен удар. Задачата се състои в това, да бъде ударен преди да се е оказал на безопасно разстояние.Тук важна роля играе психологическото отпускане (същото това нежелание да удариш), което чрез поведението на обучаващия се ,се предава в немалка степен и на партньора.

4) Удари по боксьорска лапа, при което треньора ту рязко я дърпа назад (но без да излиза от обсега на удара) или нагоре или на долу.

5 Удар по закачен за горните ъгли (или държан за тях) вестник. Ако успеете не просто да го скъсате ,а да го пробиете  удряйки го с гол юмрук това означава че имате достатъчно остър удар с висока степен на точност.

Преди да говориме за втората фаза, трябва да обърнем внимание на една подробност.Външната страна на китката при нетренирания човек е много уязвима. Фалангите на пръстите са много крехки и не са защитени от мускули. Ако ръцете не са закалени вместо мечтаната бърза победа може да се получи травма.Начините за достигане на закалката са доста разнообразни. Най ефективен метод е лицевите опори на юмруци. В началото се правят на фалангите на пръстите, а после върху кокалчетата. Когато вече юмруците са ви достатъчно закалени може да преминете и на ходене на юмруци.

Втория метод е удряне на чувал, но тук ще направим едно уточнение. Фабричните чували са предназначени за работа с ръкавици и не са подходящи за закалка. За това е хубаво да се постараете и да си направите чувалите сами.От двоен бризент или дерматин ушиите цилиндър с диаметър 50-60см.Долу пришиите дъно по размерите на цилиндъра, от горе –два или четири ремъка може с металически пръстени за закачане към тавана.От вътре се поставя обикновен чувал пълен със зърно, най добре пшеница или ечемик.Вътрешния чувал се завързва за да не се разхожда житото. Такъв уред може да изкара 10-15 години. Главното му достойнство е че зърното създава плътност близка до човешкото тяло. Теглото му е между 60-80кг. Освен това ще ви излезе много по евтино от колкото ако го купите в магазина.

А  сега след като сте се оборудвали добре да преминем към следващите занятия .

Втората фаза на удара е (засилването) на юмрука. За това значение има скоростно силовата подготовка на боеца. Тренировката може да има различен характер.Някои треньори изключват упражненията със щанги за да не се намали скороста на удара. Това е погрешно мнение. Бързия удар без силов акцент далеч не винаги е нокаутиращ, особенно ако е насочен в тялото.По смисъла на събирането на точки в спортното карате или любителския бокс е ефективен, но с това свършва неговата практическа стойност. Що се отнася до мощния и бърз удар то в неговата основа освен скороста лежи и силата.За нейното развитие се препоръчват следните упражнения.

1 .Тласкане на щанга от лег.Тежеста трябва да позволява да се направят 12 повторения при средна скорост.

2.Тласкане на две гири 24-32 кг в бързо темпо.В работата участват гърба и краката.

3. Изхвърляне на гира с една ръка. Тегло 24-32 кг.Изпълнява се в бързо темпо.

4.Лицеви опори (вече ги споменахме)

а)в бързо темпо на юмруци и пръсти

б) със пляскане на дланите между повдиганията

в)в седнала опора опирайки се на неголеми възвишения сложени от зад.

Работа на чувал. Тук важна роля има въображението на спортиста.Целта на удара трябва да бъде не повърхноста на чувала а някаква точка намираща се вътре в него. Нужен е стремеж да се пробие чувала;

а) от бойна стойка нанасяте мощен единичен удар със стремеж да (пробиете) чувала на възможно най голяма дълбочина.

б) двоен удар с едната или с двете ръце, първия удар пробива на средна дълбочина, а втория на максимална;

в) мощен проникващ удар срещу приближаващия се чувал.

Работа на лапил Лапата си остава най-универсалния снаряд за боксьори- участници в ръкопашен бой и т.н.,тъй като нейните премествания най добре имитират движението на целта по време на бой. Итака;

а) удар по лапа по зрителен сигнал.Изпълнява се с напад от стойка с близко поставени крака.При това партньора трябва постоянно да променя ритъма на показване и да мести снаряда.

б) удар по лапа която партньора държи на едно ниво, като самия той постоянно се движи.Нападащия преследва лапата стремейки се да нанесе мощен удар от най изгодно положение;

в)удар с мигновенно отдръпване на юмрука назад. Партньора държи лапата неподвижно, но при това държи в другия край връв или пояс, с който удря атакуващата ръка в момента на нанасяне на удара.Задачата е да се нанесе удар и да се избегне ответния такъв.

Добро средство е и когато удряте да си представяте че биете не лапа или чувал, а нагорещен до червено котлон (допълнение от преводача)

Споменатите до тук методи разбира се не изчерпват всичките средства, но са достатъчни при редовно включване в тренировката да се придобие мощен атакуващ удар.

16.02.06
14:13

браво Протеин, много хубава и подробна статия.

16.02.06
19:07

За максимално силен удър с юмрук трябва да правиш цялостна силова тренировка.Примерно бедрото ако ти е слабо губиш засилка и стабилност при отпор.Основните си ги изброил,но тялото си е една система и всяко действие зависи от много други.Според мен най-важно е да биеш крушата,щото с изнежени ръчички,колкото и да си силен,най-много да се потрошиш.

17.02.06
12:37

ти хубаво казваш да бием крушата, ама тебе боляло ли те е глава след 1 час на чувала?Надявам се си наясно че ударът с юмрук по някаква маса с голяма тежест(чувал :wink: ) прави микроскопични сътресения на мозъка, както и ти умират доста клетки(абе все едно някой те бие по главата) и може да се затъпее дори?Затова на чувала се чисти техниката, като сам откриваш как точно да удряш за да хвърлиш чувала колкото се може повече, а силовата си е отделно.Пак казвам, правете повече повторения за сила(4-5) и разтягане.

17.02.06
20:01

[quote author=“Infernaloverkill”]ти хубаво казваш да бием крушата, ама тебе боляло ли те е глава след 1 час на чувала?Надявам се си наясно че ударът с юмрук по някаква маса с голяма тежест(чувал :wink: ) прави микроскопични сътресения на мозъка, както и ти умират доста клетки(абе все едно някой те бие по главата) и може да се затъпее дори?Затова на чувала се чисти техниката, като сам откриваш как точно да удряш за да хвърлиш чувала колкото се може повече, а силовата си е отделно.Пак казвам, правете повече повторения за сила(4-5) и разтягане.

Ми то по тая логика и като си бягам по улицата мога да затъпея.Пък и човекът не пита как да стане по-умен.Иска да раздава юмруци.

MO

17.02.06
22:32

Infernaloverkill Всяко нещо носи последствия! Съгласи се че е по-добре микро травми отколкото да ти счупят главата някаде(което например в моя любим град-Пазарджик е с жероятност 5-% от Събота до Четвъртък и 95% в Петък вечер  :shock: Пък и то се затъпява и от бездействие затова по-добре от бокс пък и става дума за 2-3 тренировки седмично.

NE

21.04.06
18:52

Темата е много добра и полезна.Затова реших да дам и моето некомпетентно мнение.Аз също съм привърженик на боксовата круша.От 1-2 седмици след тренировка минавам през крушата е така за релакс по 10-15 минути.И се чувсвам много добре.Незнам дали е правилно да се натоварвам допълнително след тренировка ама то вече си ми стана навик :)

IR

25.04.06
10:16

Аз залагам на превенцията на боя. Като изглеждаш як и боклуците избягват да се занимават. Външен вид от тип “празна кесия и тежки юмруци”... Що да си даваме парите за лекари като може да ги дадем в кръчмата?! :wink:

25.04.06
10:38

И аз доста време се занимавах с различни спортове и по-основно карате и джудо...
И при двете - силовата тренировка НЕ Е за предпочитане! Всичко се свежда до издържливост и кардио.

Тежките упражнения в зала, или с тежести забавят удара и като цяло те правят по-муден.

Преди състезания направо са ни забранявали да пипаме тежести.

Няколко неща:

Да - когато си “голям” - доста хора определено се замислят преди да си отворят устата да кажат нещо, или направят първата крачка в бой. Разбира се който удря пръв, удря два пъти нали? Има я и вероятността да не те “бутне” с първия удар, или въз основа на техника, или просто рефлекс да отклониш удара, точно колкото да не те събори. След това обаче си ти. А 100 кила като те ударят (където и да е)... 100 кила са си 100 кила.

Психиката - любимия ми спорт стана джудото! ТО именно беше това, което ме научи да преодолея тази... близост и дистанция между мен и противника. Малко, или много ВСЕКИ го е страх от това да удари и изобщо от самата БЛИЗОСТ, от това, че е навлязъл... да кажем в чуждо био поле! С джудото и доста тренировки успяваш да го преодолееш. Там всичко опира до близък “бой”, директен и близък контакт с човека срещу теб.
Ако се поколебаеш дори за миг, или се уплашиш - губиш!

Различнте хора... - НИКОГА не знаеш срещу какво и кого се изправяш! Никога не можеш да знаеш какво очакваш. Един 70 килограмов мъж с достатъчна практика в бокс, кик-бокс и т.н. може да ти нанесе няколко къси и бързи удари преди изобщо да се усетиш. А тогава и 100 кила да си - напълно достатъчно е да си седнеш на гъзюгата!
А може и да е 100 килограмов човек, който изобщо няма да се церемони, да се заяжда, да ти говори, да те чака да видиш какво ще направиш... Казваш му нещо на въпреки, секунда след това си отнесъл кроше. Да му мисли главата на потърпевшия - ще ти направят усмивката 3-D ;)

Подценяване на противника - НИКОГА! Започвайки една схватка с мисълта - “Той е лекичък, слаб... няма сила да ме удари”... или нещо от типа на - “Пфу - огромен е, но е бавен... няма и да ме стигне...” -> вече си загубил на половина...
Като го гледах Майк Тайсън... за килограмите си има завидна скорост - от къде може да знаеш “кой” е срещу теб?

Да си НеНормален - ми... пред лопатата всички сме равни, какво да ви кажа. Имаше семинар преди години с българската полиция, в който бе дошъл Японския... специалист - човека, който тренира цялата Японска полиция. Та... за 1 месец общо взето не е показъл почти никакви техники! Нищо, че е не знам ти кой дан, в не знам ти колко бойни изкуства...
цитирам:
“Хванал си му главата, гледаш стена... засилваш му главата в стената... още мърда? Блъскаш я пак...”

Бил си довел ученици... общо взето ревяли със сълзи - смачквал ги с всичко - ключове, запалки... Няма техника в цялата работа. Просто нанасяне на трайни щети с подръчни материали. Пък ти ако искаш и 150 кила бъди

Няма идеален вариант. Силата на удара не е всичко... но не е и нищо

27.04.06
20:04

Бокс Бой със сянка 2-3 серий по 25 повторения на ръка

25 удара на ръка е по-скоро загрявка. Стандартното е по 200 на ръка с гира.

За силен удар - тренирайте бокс. В боксовите зали се прави и ОФП - лицеви, коремни, гръбни преси, набирания, клекове.

А иначе най-много за силата на удара биха помогнали лег, клек и тяга.

02.05.06
19:36

значи една изпитана методика -когато требва да се биеш пиеш 50-100 гр алкохол ,за да ти доиде pawara , да паднат задръжките и глей к’во
меле става(а получаваш и бонус не те боли кат те бият) :lol:  :lol:  :lol:

02.05.06
21:04

[quote author=“immortal88”]значи една изпитана методика -когато требва да се биеш пиеш 50-100 гр алкохол ,за да ти доиде pawara , да паднат задръжките и глей к’во

Хахаха... Е тва за пръв път го чувам :D Доста тъпо.

MO

02.05.06
21:37

Човек като е пиян най-много да се счупи я ръка я крак но за бой и дума не може да става :?

02.05.06
21:41

и като си пил ти се затруднява кондицията и става страшно...
не само че удъра ше ти е по-слаб но и като те удрят по-малко ще издържиш така че според мен това с пиенето не е мн умесно

02.05.06
22:39

Eми ся и аз да ви кажа моя малък опит :)
Начи аз като по малък се ме маризеха ...
Е по 1 време спряха де :)
Преди около 1 година почнах да правя следното отначало само удари в обикновенна дъска (абе става всичко дървено ...стара врата и т.н.) отаначло доста ме боляха кокалчетата но ...
Според мене изграждането на добър юмрук е доста важна част от самия удар ...Та да се върна след около 3 месеца болките в кокълчетата спряха а сега вече спокойно мога да кажа ,че мога да си маам каквото си пойскам...А за сила на удара на мене много ми помогнаха тежестите и по точно ударите с тежести ...Аз имам 2 дъмблела от 3 и 2 5кг ...Отначало ръцете доста болят но после се свиква ...
Резултата еми резултата 1 дето яко ме нервеше преди след като ме издразни пак го свалих с 1 тупаница и човека изпадна в безъсзнание (това беше преди месец някаде...) :)
Еми това е за мене основното е практика с тежести ...

MO

03.05.06
15:10

Хубаво е човек да може да защити себе си или свой близък но не трябва да забравя една от любимите ми мисли:
“Никога не се взимай на прекалено сериозно”
Просто ВСЕКИ си намира майстора!
Lenks радвам се ,че са спряли да те закачат.
И не забравяйте това че сте силни не означава че трябва да тормозите някой,защото той(този някой)може да изперка и да ви застреля (тогава файда от мускулите :wink: )

03.05.06
18:50

[quote author=“morphey”]Хубаво е човек да може да защити себе си или свой близък но не трябва да забравя една от любимите ми мисли:
И не забравяйте това че сте силни не означава че трябва да тормозите някой,защото той(този някой)може да изперка и да ви застреля (тогава файда от мускулите :wink: )

малко офф: morphey особвено ако си в ПАЗАРДЖИК : :lol:

03.05.06
22:54

[quote author=”Борислав”][quote author=“immortal88”]значи една изпитана методика -когато требва да се биеш пиеш 50-100 гр алкохол ,за да ти доиде pawara , да паднат задръжките и глей к’во

Хахаха... Е тва за пръв път го чувам :D Доста тъпо.

Mного си прав в това , казах го за базик ,но в интерес на истината малкото повтарям малкото алкохол помага за  премахването на притеснението преди схватката поне при мене е така

MO

04.05.06
14:32

[quote author=“Don_Korleone”][quote author=“morphey”]Хубаво е човек да може да защити себе си или свой близък но не трябва да забравя една от любимите ми мисли:

малко офф: morphey особвено ако си в ПАЗАРДЖИК : :lol:

Don_Korleone-ОСОБЕНО В ПЕТЪК ВЕЧЕР :) и то в Ларго или във Валди
Всъшност шансът да се стигне до физическа саморазправа е най-голям в Събота в Ларго когато има певица :wink:

VA

04.07.06
09:57

Не съм чел темата но ще ви кажа че със каратиската техника напремер на Кьокошин Кай каратето удара идва 90% от трицепса и естесвено от завъртането на таза и други технити които са трудни за обясняване.

Така че основната сила е в трицепса другото е техника...никаф бицепс никви гърди никви рамене само трицепс ако искате опитайте в забавен каданс да ударите нещо ти вижте кой мускул се активира при сбъсъка.

Относно бързината само набирането тренира експлозивността на мускула колкото и да не ви се вярва.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1