26.11.16
22:53
Добър вечер, попадна ми ето тази статия http://blogs.ironmanmagazine.com/eddieavakoff/2016/01/17/how-many-squat-racks-does-your-gym-have/ , на кратко описват метрофлекс в лонг биич, кали и как има по 20 squat rack-a, 15 лежанки и т.н., и че залите с по един squat rack или въобще без никакъв, наблягащи на машини и кардио уреди са несериозни за хората, които са сериозни спрямо вдигането на тежести. И така, преди да започна да тренирам вкъщи не съм обикалял много зали (тренирал съм само в две-три), но общото между тях беше, че имаха само по една стоика за клекове, която така или иначе служеше повече като място за трениране на бицепс и доста машини , от които не се ползваха често или въобще сигурно половината. Та ми е интересно съфорумци да споделите в какви зали тренирате, и ако имате избор какво бихте предпочели хардкор зала с повече свободни тежести или такава с повече машини.
Темата беше редактирана от DannyBoy на 26.11.16 22:57.
26.11.16
23:00
Свободни тежести
Изглежда супер, това в България ли е? Как смятате, кое е по-добре за един начинаещ, който тепърва се запознава със силовото трениране, работа със свободни тежести или машини.
27.11.16
08:08
казано от DannyBoy на 27.11.16, 07:49:
Изглежда супер, това в България ли е?
И по-точно - ж.к.Меден Рудник, гр.Бургас. Позволвявам си аз да отговоря, защото с Геша сме сглобявали това на снимката. Не много напред в бъдещето ще има лично мой, подобен, реалиризан проект. Еха, щом е написано, става официално хаха
Мнението беше редактирано от Иван на 27.11.16 08:10.
Пожелавам ти успех в това начинание. Винаги бих предпочел да тренирам в такъв тип зала отколкото в комерсиална. Маи този тип зали не са много популярни унас. Очаквах да се заформи по оживена дискусия...
27.11.16
12:18
казано от DannyBoy на 27.11.16, 11:31:
Пожелавам ти успех в това начинание. Винаги бих предпочел да тренирам в такъв тип зала отколкото в комерсиална. Маи този тип зали не са много популярни унас. Очаквах да се заформи по оживена дискусия...
Благодаря ти. Това е една от мечтите ми, по която не спирам да действам. Със сигурност от този ръкав не гоня печалба, а емоционално удовлетворение, от това да добавям стойност на хората, по отношение на здравето им, във всички аспекти.
Мнението беше редактирано от Иван на 27.11.16 12:27.
казано от DannyBoy на 27.11.16, 07:49:
Изглежда супер, това в България ли е? Как смятате, кое е по-добре за един начинаещ, който тепърва се запознава със силовото трениране, работа със свободни тежести или машини.
За начинаещ (а и не само) е добре да набляга на свободните тежести и на базовите упражнения. Не ми се обяснява защо, с 2-3 статии става ясно на човек кое е по- добре и кое не чак толкова.
В момента тренирам в доста добре оборудвана зала. Има три стойки за клек, както и лостове с различна дебелина, достатъчно място за мъртва тяга и дори няколко пудовки (които са били рядкост в повечето зали в които съм ходил).
Въпреки наличието на това яко оборудване, почти никой не го използва (повечето са по машините). Така че никога не ми се е случвало да чакам за клек, или да си търся място за мъртва тяга. Това ме устройва перфектно.
Аз самият не съм претенциозен, нуждая се само от няколко лоста и достатъчно пространство за да тренирам така както аз искам.
Мани тея машини, за какво са ти? Тренирай си със свободни тежести. Незнам за другите градове, но във Варна не съм се натъквал все още на зала с 2 или повече стойки за клек.
И аз съм на мнение, че ако не си про билдър на игла няма много смисъл от машините, ама за всеки влак си има пътници...
29.11.16
10:35
Съвсем просто разсъждение - ако собственикът на залата е вложил X пари в нея и целта му е да си възвърне инвестицията, следва да избере каква клиентела му е необходима. Колкото по-широка, толкова по-голям шанс да се случи въпросната цел, особено ако не говорим за голям град (у нас е само един). Та, колкото по-широка аудитория, толкова повече машини и кардио уреди ще видите в залата. Защото въпросната аудитория няма знанията и най-вече интерес към тези знания, за да тренира със свободни тежести, така, както вероятно си представяте.
Затова няма и няма да виждаме такива зали в обозримо бъдеще. Освен ако няма хора, които искат да ги направят без ROI. С различни очаквания съм за фитнес студията, но те надали ще са със свободен достъп.
И вижте, фитнес уредите имат точно толкова смисъл, колкото и обикновеният лост - това са инструменти. Въпрос на личен избор е кой ще се използва за дадена цел, но никой от тях не е изначално лош.
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 29.11.16 10:38.
казано от DannyBoy на 27.11.16, 11:31:
Animal Gym a.k.a на бат Сашо залата в Плд е за пример в това отношение - семпла, спартанска, никакви машини ...и никакви случайни електрони , бадки и прочие! Влизаш , за макс един час ти се разказва играта от упражнения и си заминаваш . Никакво чакане някой да благоволи да ти отстъпи уред и е изключително евтина! В другите зали обикновено си плащаш да те изнервят ( поне в СФ е така ) .
...иии ..отвън има бира лятото :)
казано от Албаст на 29.11.16, 10:40:
Animal Gym a.k.a на бат Сашо залата в Плд е за пример в това отношение - семпла, спартанска, никакви машини ...и никакви случайни електрони , бадки и прочие! Влизаш , за макс един час ти се разказва играта от упражнения и си заминаваш . Никакво чакане някой да благоволи да ти отстъпи уред и е изключително евтина! В другите зали обикновено си плащаш да те изнервят ( поне в СФ е така ) .
...иии ..отвън има бира лятото :)
Ако искаш такава зала:
Събирате се 20 човека сериозни, събирате по 1000 лева и си оборудвате едно помещение и си го ползвате. Нещо ваше, или с много нисък наем.
3-4 лоста
500 кила тежести
6-8 сглобяеми дъмбели
2 Стойки за клек
лежанка
пудовки
Ама а намери 20 човека, които да се навият на това.
Едно време “Лари Скот-а” в гр. Сливен. Стари щанги, стойки за клек и лежанки, никакво отопление и климатизация. Препълнено с престарели съмнителни мутри и рецидивисти, говорещи за 90-те. Навсякъде надраскани надписи от типа “Със ст***ба ставам бомба”, а в съседната стая, собственика- Пешо Мъглата е*е поредната престаряла лелка. В пиковият си момент, залата беше до болница Пенков, после се премести до зъболечението. Ей това беше яка, мъжкарска зала, но тогава бях 16 годишен келеш, и не оценявах това.
01.12.16
15:10
казано от CarnalK на 29.11.16, 10:50:
казано от Албаст на 29.11.16, 10:40:
...иии ..отвън има бира лятото :)Ако искаш такава зала:
Събирате се 20 човека сериозни, събирате по 1000 лева и си оборудвате едно помещение и си го ползвате. Нещо ваше, или с много нисък наем.
3-4 лоста
500 кила тежести
6-8 сглобяеми дъмбели
2 Стойки за клек
лежанка
пудовкиАма а намери 20 човека, които да се навият на това.
Принципно е така, само че на 20 човека 500 кг тежести са за никъде. При нас само дисковете са един тон, отделно още 520 кг дъмбели и пудовки, 5 лоста и ако дойде цялата бригада наведнъж рязко става постно положието. А ако някой знае помещение с много нисък наем да свирка, веднага го наемам, стига да не е под 200 квадрата.