В каква зала тренирате?

26.11.16
22:53

Добър вечер, попадна ми ето тази статия http://blogs.ironmanmagazine.com/eddieavakoff/2016/01/17/how-many-squat-racks-does-your-gym-have/ , на кратко описват метрофлекс в лонг биич, кали и как има по 20 squat rack-a, 15 лежанки и т.н., и че залите с по един squat rack или въобще без никакъв, наблягащи на машини и кардио уреди са несериозни за хората, които са сериозни спрямо вдигането на тежести. И така, преди да започна да тренирам вкъщи не съм обикалял много зали (тренирал съм само в две-три), но общото между тях беше, че имаха само по една стоика за клекове, която така или иначе служеше повече като място за трениране на бицепс и доста машини , от които не се ползваха често или въобще сигурно половината. Та ми е интересно съфорумци да споделите в какви зали тренирате, и ако имате избор какво бихте предпочели хардкор зала с повече свободни тежести или такава с повече машини.

Темата беше редактирана от DannyBoy на 26.11.16 22:57.

Свободни тежести

27.11.16
07:49

Изглежда супер, това в България ли е? Как смятате, кое е по-добре за един начинаещ, който тепърва се запознава със силовото трениране, работа със свободни тежести или машини.

Иван

27.11.16
08:08

казано от DannyBoy на 27.11.16, 07:49:

Изглежда супер, това в България ли е?

И по-точно - ж.к.Меден Рудник, гр.Бургас. Позволвявам си аз да отговоря, защото с Геша сме сглобявали това на снимката. Не много напред в бъдещето ще има лично мой, подобен, реалиризан проект. Еха, щом е написано, става официално хаха

Мнението беше редактирано от Иван на 27.11.16 08:10.

27.11.16
11:31

Пожелавам ти успех в това начинание. Винаги бих предпочел да тренирам в такъв тип зала отколкото в комерсиална. Маи този тип зали не са много популярни унас. Очаквах да се заформи по оживена дискусия...

Иван

27.11.16
12:18

казано от DannyBoy на 27.11.16, 11:31:

Пожелавам ти успех в това начинание. Винаги бих предпочел да тренирам в такъв тип зала отколкото в комерсиална. Маи този тип зали не са много популярни унас. Очаквах да се заформи по оживена дискусия...

Благодаря ти. Това е една от мечтите ми, по която не спирам да действам. Със сигурност от този ръкав не гоня печалба, а емоционално удовлетворение, от това да добавям стойност на хората, по отношение на здравето им, във всички аспекти.

Мнението беше редактирано от Иван на 27.11.16 12:27.

27.11.16
14:42

казано от DannyBoy на 27.11.16, 07:49:

Изглежда супер, това в България ли е? Как смятате, кое е по-добре за един начинаещ, който тепърва се запознава със силовото трениране, работа със свободни тежести или машини.

За начинаещ (а и не само) е добре да набляга на свободните тежести и на базовите упражнения. Не ми се обяснява защо, с 2-3 статии става ясно на човек кое е по- добре и кое не чак толкова.
В момента тренирам в доста добре оборудвана зала. Има три стойки за клек, както и лостове с различна дебелина, достатъчно място за мъртва тяга и дори няколко пудовки (които са били рядкост в повечето зали в които съм ходил).
Въпреки наличието на това яко оборудване, почти никой не го използва (повечето са по машините). Така че никога не ми се е случвало да чакам за клек, или да си търся място за мъртва тяга. Това ме устройва перфектно.
Аз самият не съм претенциозен, нуждая се само от няколко лоста и достатъчно пространство за да тренирам така както аз искам.

27.11.16
20:44

Мани тея машини, за какво са ти? Тренирай си със свободни тежести.  Незнам за другите градове, но във Варна не съм се натъквал все още на зала с 2 или повече стойки за клек.

28.11.16
09:44

И аз съм на мнение, че ако не си про билдър на игла няма много смисъл от машините, ама за всеки влак си има пътници...

Съвсем просто разсъждение - ако собственикът на залата е вложил X пари в нея и целта му е да си възвърне инвестицията, следва да избере каква клиентела му е необходима. Колкото по-широка, толкова по-голям шанс да се случи въпросната цел, особено ако не говорим за голям град (у нас е само един). Та, колкото по-широка аудитория, толкова повече машини и кардио уреди ще видите в залата. Защото въпросната аудитория няма знанията и най-вече интерес към тези знания, за да тренира със свободни тежести, така, както вероятно си представяте.

Затова няма и няма да виждаме такива зали в обозримо бъдеще. Освен ако няма хора, които искат да ги направят без ROI. С различни очаквания съм за фитнес студията, но те надали ще са със свободен достъп.

И вижте, фитнес уредите имат точно толкова смисъл, колкото и обикновеният лост - това са инструменти. Въпрос на личен избор е кой ще се използва за дадена цел, но никой от тях не е изначално лош.

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 29.11.16 10:38.

29.11.16
10:40

казано от DannyBoy на 27.11.16, 11:31:

Animal Gym a.k.a на бат Сашо залата в Плд е  за пример в това отношение - семпла, спартанска, никакви машини ...и никакви случайни електрони , бадки и прочие! Влизаш , за макс един час ти се разказва играта от упражнения и си заминаваш . Никакво чакане някой да благоволи да ти отстъпи уред  и е изключително евтина! В другите зали обикновено си плащаш да те изнервят ( поне в СФ е така ) .
...иии ..отвън има бира лятото :)

29.11.16
10:50

казано от Албаст на 29.11.16, 10:40:

Animal Gym a.k.a на бат Сашо залата в Плд е  за пример в това отношение - семпла, спартанска, никакви машини ...и никакви случайни електрони , бадки и прочие! Влизаш , за макс един час ти се разказва играта от упражнения и си заминаваш . Никакво чакане някой да благоволи да ти отстъпи уред  и е изключително евтина! В другите зали обикновено си плащаш да те изнервят ( поне в СФ е така ) .

Ако искаш такава зала:
Събирате се 20 човека сериозни, събирате по 1000 лева и си оборудвате едно помещение и си го ползвате. Нещо ваше, или с много нисък наем.
3-4 лоста
500 кила тежести
6-8 сглобяеми дъмбели
2 Стойки за клек
лежанка
пудовки

Ама а намери 20 човека, които да се навият на това.

29.11.16
19:55

Едно време “Лари Скот-а” в гр. Сливен. Стари щанги, стойки за клек и лежанки, никакво отопление и климатизация. Препълнено с престарели съмнителни мутри и рецидивисти, говорещи за 90-те. Навсякъде надраскани надписи от типа “Със ст***ба ставам бомба”, а в съседната стая, собственика- Пешо Мъглата е*е поредната престаряла лелка. В пиковият си момент, залата беше до болница Пенков, после се премести до зъболечението. Ей това беше яка, мъжкарска зала, но тогава бях 16 годишен келеш, и не оценявах това.

01.12.16
15:10

казано от CarnalK на 29.11.16, 10:50:

казано от Албаст на 29.11.16, 10:40:

Ако искаш такава зала:
Събирате се 20 човека сериозни, събирате по 1000 лева и си оборудвате едно помещение и си го ползвате. Нещо ваше, или с много нисък наем.
3-4 лоста
500 кила тежести
6-8 сглобяеми дъмбели
2 Стойки за клек
лежанка
пудовки

Ама а намери 20 човека, които да се навият на това.

Принципно е така, само че на 20 човека 500 кг тежести са за никъде. При нас само дисковете са един тон, отделно още 520 кг дъмбели и пудовки, 5 лоста и ако дойде цялата бригада наведнъж рязко става постно положието. А ако някой знае помещение с много нисък наем да свирка, веднага го наемам, стига да не е под 200 квадрата.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1