Как се изчисляват белтъчините в месото?

08.02.06
10:22

Колко тежат според вас 1 пил. гърди, това го питам понеже си купувам тарелка с 2 броя пил. гърди - оклоло 1кг  и едни гърди си ги опатквам на едно ядене , но въпросът ми е ако 1 пил. гърди са 0,5 кг сурово тегло това значи ли че имат над 100гр протеин или след като се изпекат теглото им намалява и чак тогава се смята колко протеин съдържат , примерно печени 350 гр = 70гр протеин.
При всички случаи ми се струва много белт. на едно ядене , вие как мислите?
А и също не съм мерил с колко намалява точно теглото, ако сурови са 0,5кг колко стават след печене ( ако някой има ел. кантар да сподели)

08.02.06
10:44

По мои наблюдения при печене се губят около 40%, т.е. 0,5 кг сурови ще станат 300 гр. Процентното съдържание в таблиците е при суров продукт (тогава пил. гърди ще са с около 70-75% вода, останалото е белтъчини и малко мазнини.

08.02.06
11:04

[quote author=“AC/DC”]По мои наблюдения при печене се губят около 40%, т.е. 0,5 кг сурови ще станат 300 гр. Процентното съдържание в таблиците е при суров продукт (тогава пил. гърди ще са с около 70-75% вода, останалото е белтъчини и малко мазнини.

Това значи, че в 300гр. пил гърди  има 100-110гр белтък , което пък значи , че в 300гр гърди  има  33-35% белтъчини ( това е важно защото все оак ние не ядем месото сурово нали ... :wink: )
Извода би трябва да е при едно ядене не по-вече от 100-150гр месо про положение , че хапваме и друго с месото, не ви ли се струва твърде малко това дали някой се е замислял над това :) ?
Сигурен ли си , че процентното съдържание на белт. на месото е в сурово състояние?

08.02.06
11:37

Тия гърди по половин кило трябва да са бая големи. По мои сметки (не съм мерил но така на око ;)) в едно нормално пиле от кило гърдите му едва ли са повече от 200 грама.
Това само месото ли е, или и костите? Аз лично по повече от 200, максимум 250 грама месо на ядене не приемам.
В таблиците всички продукти са в сурово състояние.

08.02.06
12:14

Съдържанието се изчислява в сурово състояние. Друго на ръка, е че месото се замръзява с доста марина покрай него, при което не плащаш за чисто месо, а и за малко вода. Като оставиш у вас месото да се похлади и отече ще разбереш колко е реалното му тегло.

08.02.06
14:31

[quote author=”Петко К”]Тия гърди по половин кило трябва да са бая големи. По мои сметки (не съм мерил но така на око ;)) в едно нормално пиле от кило гърдите му едва ли са повече от 200 грама.
Това само месото ли е, или и костите? Аз лично по повече от 200, максимум 250 грама месо на ядене не приемам.
В таблиците всички продукти са в сурово състояние.

Чисто месо без кости и кожа и няма никаква марината, а и вода почти няма.
Петко какво имаш в предвид под 200-250гр сурово или печено :roll: ?

08.02.06
15:39

И аз често съм се питал за това. Купувам си от Пикадили обикновено около 800г за два броя, охладени, а не замразени, т.е 400г за едни, които след като изпека = около 250г пържола. Струва ми се нереално в нея да има 80 и нагоре гр. белтък, но от друга страна в тях се съдържа доста вода, която се изпарява при печене, няма просто от какво друго да олекват.

храна                          вода    ккал.    белт
Пилешко месо от гърди        74,76   110     23,09

08.02.06
15:54

[quote author=“Neo”]И аз често съм се питал за това. Купувам си от Пикадили обикновено около 800г за два броя, охладени, а не замразени, т.е 400г за едни, които след като изпека = около 250г пържола. Струва ми се нереално в нея да има 80 и нагоре гр. белтък, но от друга страна в тях се съдържа доста вода, която се изпарява при печене, няма просто от какво друго да олекват.

храна                          вода    ккал.    белт
Пилешко месо от гърди        74,76   110     23,09

Абе то е ясно , че от изпарението на водата олекват, но въпросът е дали ако изядеш наведнъж 250гр пил. гърди приемаш към 90 гр белтъчини и отделно другото каквото ядеш стават около 100гр :shock: !!. Та значи 250гр месо всеки ще ги хапне на едно ядене това не е много като количество но да приемеш 100гр белтък на веднъж е твърде много и излишно....  Нека и други да го коментират това!

08.02.06
16:21

Чукундур е прав - като се размразят се оттича водица и някаква слуз. Ако се оставят на решетка и се изчака 1/2-1 ден, бая ще се изцедят, дори и тия които red си купува (нали пазаруваме от едно и също място).

08.02.06
16:43

[quote author=“red”]Та значи 250гр месо всеки ще ги хапне на едно ядене това не е много като количество но да приемеш 100гр белтък на веднъж е твърде много и излишно....  Нека и други да го коментират това!

Ами.. По принцип се говори, че на едно ядене не трябва да се приемат повече от 40-45 гр. белтък, защото не се усвоявал. Дали е истина не знам, но ми се струва абсолютно нелогично това да е вярно и за нетрениращи и трениращи индивиди. Според мен дали ще усвоиш 90 или 100 гр. белтък зависи от нуждите на организма. Все пак човека не е програмирана машина, а е една сложна система, която е подвластна на нуждите си и ако тялото изпитва протеинов глад в следствие на тежка тренировка, едва ли би изхвърлила останали те 55-60 гр. белтък (от 100-те). Естествено ако водиш заседнал :lol:  и залегнал :lol: начин на живот и от леглото сядаш на ПЦ-то и обратно, то и 20 грама на 1 ядене може да се ти в повече.

08.02.06
16:48

Имаш ограничен синтез на ензими, който наведнъж не могат да обработят толкова много храна. Белтъчините са доста кофти хр. вещества за разграждане.

ZW

08.02.06
16:54

Какъв е изводът ? Минимална термична обработка ? Сигурни ли сте, че се губят въобще протеини при готвене ?

08.02.06
16:55

[quote author=“AC/DC”]Чукундур е прав - като се размразят се оттича водица и някаква слуз. Ако се оставят на решетка и се изчака 1/2-1 ден, бая ще се изцедят, дори и тия които red си купува (нали пазаруваме от едно и също място).

Нали за това казвам, че купувам от охладените и два дена да ги държиш на решетката, нищо няма да изтече. Излизат даже по-евтино от замразените, въпреки, че са с по-висока цена. Имам чувството, че ги киснат във вода и така ги замразяват. Все пак и водата тежи.. :wink:

08.02.06
17:11

Не знам цената на охладените и колко се оттичат, но аз си купувам замразени по 4,5 лв/кг без кожа и кости.

08.02.06
17:13

[quote author=“zwei0”]Какъв е изводът ? Минимална термична обработка ? Сигурни ли сте, че се губят въобще протеини при готвене ?

:!:  Тук досега говорихме за загуба на ВОДА, не на протеини.

ZW

08.02.06
17:40

Грешно съм разбрал значи, извинявам се  :?

08.02.06
18:17

а въобще някои засичал ли е колко остава след термичната обработка? щото на мен ми се струва пресилено от 400гр  пържолка след пекане да стане 200

08.02.06
19:20

Чак толкова не естествено, ама от 400г на 300г става. Имам електронна везна и всичко минава през нея 8)

08.02.06
20:32

[quote author=”Палпатин”]Имаш ограничен синтез на ензими, който наведнъж не могат да обработят толкова много храна. Белтъчините са доста кофти хр. вещества за разграждане.

Това още не е доказано. Факт, е че ензимите не се унищожават при храносмилането (а с храната преминават в различните звена на хр. с-ма). Ензими се произжедат постоянно и точно такава ми беше мисълта, че при повишена нужда от протеини и повече храна като цяло или пък при хранене през 2 часа например, тялото би засилило това производство, за да задоволи нуждите си. Може и да греша, но ми се струва логично :lol:  :lol:  :lol: . Пък и няма единно мнение по въпроса и пиша каквото мисля :wink:  .

09.02.06
01:50

Аз в това, което пиша никога не съм сигурен  :wink: - то учените не са сигурни какво става....
Друго интересно нещо е и че тялото се нагажда към даден тип храна.
В зависимост от това каква храна приемаш тялото произвежда повече от този тип ензими. Примерно ако няколко седмици приемаш само хляб, с течение на времето организма започва да се нагажда към тази храна и отделя повече от съответния ензим(амилаза май беше).В края на тези седмици усвояването е по-качествено от началото. След като минат тези седмици - ако започнеш да ядеш само месо, организма трябва наново да се нагажда към храната и пак в началото е лощо усвояването и в течение на времето се подобрява, като започват да се отделят повече ензими(от тези които разграждат белтъците - пепсин)
Някъде бях чел подобни изследвания - правени са върху кучета.
Все още човешкото тяло е мъгла....има много за изучаване.

15.02.06
09:02

[quote author=”Петко К”][quote author=“zwei0”]Какъв е изводът ? Минимална термична обработка ? Сигурни ли сте, че се губят въобще протеини при готвене ?

при готвене че се губи вода е ясно
че протеините не могат да се изпарят е ясно
само че въпроса е при термична обработка прецакват ли се белтъчините или не (според мен не), айде някой да даде некъя линк да прочетеме по обстойно всички  :roll:

15.02.06
10:13

[quote author=“ILIA”][quote author=”Петко К”][quote author=“zwei0”]Какъв е изводът ? Минимална термична обработка ? Сигурни ли сте, че се губят въобще протеини при готвене ?

при готвене че се губи вода е ясно
че протеините не могат да се изпарят е ясно
само че въпроса е при термична обработка прецакват ли се белтъчините или не (според мен не), айде някой да даде некъя линк да прочетеме по обстойно всички  :roll:

Някъде бях чел,че месото се усвоява по-добре  примерно печено отколкото сурово , просто човек няма такива ензими , които да го разграждат добре сурово за разлика например от кучето. За кучетата и хищниците е по-полезно да се дава сурово месо. Но белтъка на яйцето се усвоявал по-добре суров, но не е препоръчително......

15.02.06
10:23

[quote author=“red”]Но белтъка на яйцето се усвоявал по-добре суров, но не е препоръчително......

Преди време бяхме обсъждали този въпрос за яйчния белтък.Аз също мислех,че суров се усвоява по-добре,но Владо Недков (Image ) беше казал,че е точно обратното-а именно,че сварен се усвоявал по-добре .Не помня подробности и факти,които го доказваха ,има писано някъде в старите теми от преди 2 години...

15.02.06
10:51

[quote author=“tigra”][quote author=“red”]Но белтъка на яйцето се усвоявал по-добре суров, но не е препоръчително......

Преди време бяхме обсъждали този въпрос за яйчния белтък.Аз също мислех,че суров се усвоява по-добре,но Владо Недков (Image ) беше казал,че е точно обратното-а именно,че сварен се усвоявал по-добре .Не помня подробности и факти,които го доказваха ,има писано някъде в старите теми от преди 2 години...

Интересно. Аз също съм чел, че суровото яйце би трябвало да се усвоява по-бързо. Предполагам, че варените яйца в нашия случай се усвояват по-добре, защото отделянето и вида на ензимите, които ги обработват са се нагодили към тях. Също предполагам, че ако даден човек започне малко по - малко да приема сурови яйца, в течение на времето ще се постигне по-добро усвояване отколкото преди с варените яйца.
Но разбира се, сурови яйца не е добре да се приемат и заради различните болести.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1