08.02.06
10:22
Колко тежат според вас 1 пил. гърди, това го питам понеже си купувам тарелка с 2 броя пил. гърди - оклоло 1кг и едни гърди си ги опатквам на едно ядене , но въпросът ми е ако 1 пил. гърди са 0,5 кг сурово тегло това значи ли че имат над 100гр протеин или след като се изпекат теглото им намалява и чак тогава се смята колко протеин съдържат , примерно печени 350 гр = 70гр протеин.
При всички случаи ми се струва много белт. на едно ядене , вие как мислите?
А и също не съм мерил с колко намалява точно теглото, ако сурови са 0,5кг колко стават след печене ( ако някой има ел. кантар да сподели)
По мои наблюдения при печене се губят около 40%, т.е. 0,5 кг сурови ще станат 300 гр. Процентното съдържание в таблиците е при суров продукт (тогава пил. гърди ще са с около 70-75% вода, останалото е белтъчини и малко мазнини.
Това значи, че в 300гр. пил гърди има 100-110гр белтък , което пък значи , че в 300гр гърди има 33-35% белтъчини ( това е важно защото все оак ние не ядем месото сурово нали ... :wink: )
Извода би трябва да е при едно ядене не по-вече от 100-150гр месо про положение , че хапваме и друго с месото, не ви ли се струва твърде малко това дали някой се е замислял над това :) ?
Сигурен ли си , че процентното съдържание на белт. на месото е в сурово състояние?
Тия гърди по половин кило трябва да са бая големи. По мои сметки (не съм мерил но така на око ;)) в едно нормално пиле от кило гърдите му едва ли са повече от 200 грама.
Това само месото ли е, или и костите? Аз лично по повече от 200, максимум 250 грама месо на ядене не приемам.
В таблиците всички продукти са в сурово състояние.
Съдържанието се изчислява в сурово състояние. Друго на ръка, е че месото се замръзява с доста марина покрай него, при което не плащаш за чисто месо, а и за малко вода. Като оставиш у вас месото да се похлади и отече ще разбереш колко е реалното му тегло.
[quote author=”Петко К”]Тия гърди по половин кило трябва да са бая големи. По мои сметки (не съм мерил но така на око ;)) в едно нормално пиле от кило гърдите му едва ли са повече от 200 грама.
Това само месото ли е, или и костите? Аз лично по повече от 200, максимум 250 грама месо на ядене не приемам.
В таблиците всички продукти са в сурово състояние.
Чисто месо без кости и кожа и няма никаква марината, а и вода почти няма.
Петко какво имаш в предвид под 200-250гр сурово или печено :roll: ?
И аз често съм се питал за това. Купувам си от Пикадили обикновено около 800г за два броя, охладени, а не замразени, т.е 400г за едни, които след като изпека = около 250г пържола. Струва ми се нереално в нея да има 80 и нагоре гр. белтък, но от друга страна в тях се съдържа доста вода, която се изпарява при печене, няма просто от какво друго да олекват.
храна вода ккал. белт
Пилешко месо от гърди 74,76 110 23,09
[quote author=“Neo”]И аз често съм се питал за това. Купувам си от Пикадили обикновено около 800г за два броя, охладени, а не замразени, т.е 400г за едни, които след като изпека = около 250г пържола. Струва ми се нереално в нея да има 80 и нагоре гр. белтък, но от друга страна в тях се съдържа доста вода, която се изпарява при печене, няма просто от какво друго да олекват.
храна вода ккал. белт
Пилешко месо от гърди 74,76 110 23,09
Абе то е ясно , че от изпарението на водата олекват, но въпросът е дали ако изядеш наведнъж 250гр пил. гърди приемаш към 90 гр белтъчини и отделно другото каквото ядеш стават около 100гр :shock: !!. Та значи 250гр месо всеки ще ги хапне на едно ядене това не е много като количество но да приемеш 100гр белтък на веднъж е твърде много и излишно.... Нека и други да го коментират това!
Чукундур е прав - като се размразят се оттича водица и някаква слуз. Ако се оставят на решетка и се изчака 1/2-1 ден, бая ще се изцедят, дори и тия които red си купува (нали пазаруваме от едно и също място).
Ами.. По принцип се говори, че на едно ядене не трябва да се приемат повече от 40-45 гр. белтък, защото не се усвоявал. Дали е истина не знам, но ми се струва абсолютно нелогично това да е вярно и за нетрениращи и трениращи индивиди. Според мен дали ще усвоиш 90 или 100 гр. белтък зависи от нуждите на организма. Все пак човека не е програмирана машина, а е една сложна система, която е подвластна на нуждите си и ако тялото изпитва протеинов глад в следствие на тежка тренировка, едва ли би изхвърлила останали те 55-60 гр. белтък (от 100-те). Естествено ако водиш заседнал :lol: и залегнал :lol: начин на живот и от леглото сядаш на ПЦ-то и обратно, то и 20 грама на 1 ядене може да се ти в повече.
08.02.06
16:48
Имаш ограничен синтез на ензими, който наведнъж не могат да обработят толкова много храна. Белтъчините са доста кофти хр. вещества за разграждане.
08.02.06
16:54
Какъв е изводът ? Минимална термична обработка ? Сигурни ли сте, че се губят въобще протеини при готвене ?
Нали за това казвам, че купувам от охладените и два дена да ги държиш на решетката, нищо няма да изтече. Излизат даже по-евтино от замразените, въпреки, че са с по-висока цена. Имам чувството, че ги киснат във вода и така ги замразяват. Все пак и водата тежи.. :wink:
Не знам цената на охладените и колко се оттичат, но аз си купувам замразени по 4,5 лв/кг без кожа и кости.
:!: Тук досега говорихме за загуба на ВОДА, не на протеини.
08.02.06
17:40
Грешно съм разбрал значи, извинявам се :?
а въобще някои засичал ли е колко остава след термичната обработка? щото на мен ми се струва пресилено от 400гр пържолка след пекане да стане 200
Чак толкова не естествено, ама от 400г на 300г става. Имам електронна везна и всичко минава през нея 8)
Това още не е доказано. Факт, е че ензимите не се унищожават при храносмилането (а с храната преминават в различните звена на хр. с-ма). Ензими се произжедат постоянно и точно такава ми беше мисълта, че при повишена нужда от протеини и повече храна като цяло или пък при хранене през 2 часа например, тялото би засилило това производство, за да задоволи нуждите си. Може и да греша, но ми се струва логично :lol: :lol: :lol: . Пък и няма единно мнение по въпроса и пиша каквото мисля :wink: .
09.02.06
01:50
Аз в това, което пиша никога не съм сигурен :wink: - то учените не са сигурни какво става....
Друго интересно нещо е и че тялото се нагажда към даден тип храна.
В зависимост от това каква храна приемаш тялото произвежда повече от този тип ензими. Примерно ако няколко седмици приемаш само хляб, с течение на времето организма започва да се нагажда към тази храна и отделя повече от съответния ензим(амилаза май беше).В края на тези седмици усвояването е по-качествено от началото. След като минат тези седмици - ако започнеш да ядеш само месо, организма трябва наново да се нагажда към храната и пак в началото е лощо усвояването и в течение на времето се подобрява, като започват да се отделят повече ензими(от тези които разграждат белтъците - пепсин)
Някъде бях чел подобни изследвания - правени са върху кучета.
Все още човешкото тяло е мъгла....има много за изучаване.
при готвене че се губи вода е ясно
че протеините не могат да се изпарят е ясно
само че въпроса е при термична обработка прецакват ли се белтъчините или не (според мен не), айде някой да даде некъя линк да прочетеме по обстойно всички :roll:
при готвене че се губи вода е ясно
че протеините не могат да се изпарят е ясно
само че въпроса е при термична обработка прецакват ли се белтъчините или не (според мен не), айде някой да даде некъя линк да прочетеме по обстойно всички :roll:
Някъде бях чел,че месото се усвоява по-добре примерно печено отколкото сурово , просто човек няма такива ензими , които да го разграждат добре сурово за разлика например от кучето. За кучетата и хищниците е по-полезно да се дава сурово месо. Но белтъка на яйцето се усвоявал по-добре суров, но не е препоръчително......
Преди време бяхме обсъждали този въпрос за яйчния белтък.Аз също мислех,че суров се усвоява по-добре,но Владо Недков (Image ) беше казал,че е точно обратното-а именно,че сварен се усвоявал по-добре .Не помня подробности и факти,които го доказваха ,има писано някъде в старите теми от преди 2 години...
15.02.06
10:51
Преди време бяхме обсъждали този въпрос за яйчния белтък.Аз също мислех,че суров се усвоява по-добре,но Владо Недков (Image ) беше казал,че е точно обратното-а именно,че сварен се усвоявал по-добре .Не помня подробности и факти,които го доказваха ,има писано някъде в старите теми от преди 2 години...
Интересно. Аз също съм чел, че суровото яйце би трябвало да се усвоява по-бързо. Предполагам, че варените яйца в нашия случай се усвояват по-добре, защото отделянето и вида на ензимите, които ги обработват са се нагодили към тях. Също предполагам, че ако даден човек започне малко по - малко да приема сурови яйца, в течение на времето ще се постигне по-добро усвояване отколкото преди с варените яйца.
Но разбира се, сурови яйца не е добре да се приемат и заради различните болести.