За ефекта от черния чай

14.02.06
08:07

От известно време пия черен чай и се замислих какъв може да му е ефекта. Знам, че съдържа кофеин, което евентуално би помогнало за одобряване. Чувал съм обаче, че черният чай е ферментирал зелен, а зеленият разхлабва. Дали може да има такъв ефект и черния? В общи линии какво мислите за черния чай?

14.02.06
11:01

освен кофеин в черния чай има и МНОГО теин (алкалоид), който не е особено полезен в големи количества. имай предвид че черния чай (ако е наистина черен чай, не знам какъв пиеш) е по-силен от кафето, така че ако пиеш по няколко кафета на ден и черен чай очаквай проблеми със сърцето (не веднага разбира се, но след няколко години...) колкото до разхлабващото действие не съм забелязал да има такова (като пиех черен чай).

14.02.06
11:14

А между зеленият и черният чай, кой смяташ че е по-добре? Аз например като пия зелен и после сякакви нечисти помисли в задната част на главата изкарвам ;).
П.С. Не знам колко е по-силен черният чай от кафето, но го препоръчват като заместител на кафето.

14.02.06
11:24

[quote author=“d1sc0_c1t1z3n”]А между зеленият и черният чай, кой смяташ че е по-добре? Аз например като пия зелен и после сякакви нечисти помисли в задната част на главата изкарвам ;).
П.С. Не знам колко е по-силен черният чай от кафето, но го препоръчват като заместител на кафето.

зависи какво целиш, но освен съдържанието на кофеин (т.е. потенциално вреден за сърцето), черния чай образува минерали в бъбреците и именно затова не се препоръчва за хора с пясък или камъчета там. Ако пиеш някакви добавки които допълнително натоварват отделителната система (например креатин) по-добре недей.

15.02.06
10:32

определено ти препоръчвам зеления пред черния чай - антиоксидант е (трябва обаче да се пие редовно и дълго време за да има ефект!) аз всеки ден пия зелен чай (даже вместо вода) - НО има разлика между китайския и японския зелен чай обаче (от китайския може да се позадържиш по-дълго в “офиса”  :wink: )

П.С. мисля че по едно време имаше една тема спец.за зеления чай и там имаше някои интересни неща.

П.П.С. къде се препоръчва черния чай като заместител на кафето? не съм срещал такива препоръки до сега. ако си чел някъде кажи, че ми е интересно

15.02.06
10:45

Обикновенно в статии, които са против кафето или зачекват темата се споменава “намалете/изключете кафето, пиите например черен чай”. Според мен щом съдържа кофеин би свършил работа ;)

16.02.06
10:10

той кофеин че съдържа, съдържа - тука спор няма. само дето съдържа и доста теин който в комбинация с кофеина го прави по-силен от кафето (аз поне така разбрах от това, което съм чел - също статии, защото не съм успявал да намеря нещо спец. за чая)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1