25.01.17
01:13
Общо взето заглавието си говори само по себе си. То докато тренирате няма какво много да му слушате на текста, важна е ритмичната музка която повишава сърдечният ритъм и така ви мотивира. Както с тъпани са подготвяли войниците преди битка.. Според вас това зависимост ли е.? Вредно ли е.?Дали е нещо от което не трябва да сме зависими по време на тренировка защото понякога забравяме всякакви MP3-ки и телефони и трябва да се мотивираме със собственото си съзнание. Аз съм имал много случки когато съм отегчен не отивам с желание да тренирам, но след като чуя ритмична музика мотивацията се завръща.. и обратно ако си без музика понякога е трудно да тренираш дори и да изгелжда на пръв поглед смешно и безсмисленно мисля, че до някъде е проблем..
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 25.01.17 09:52.
Аз съм на “принципа на средата”. Не искам да си изолирам определени сетива (като слуха) от средата в която се намирам. Заради това и не нося слушалки. А и не понасям от мен да стърчат разни кабелаци и подобни джунджурии по време на тренировка. Повечето “мотивационни песни” са ми изчерпани от съдържание и хич не ме мотивират, а и за какво, сякаш е голямото геройство да се напънеш в залата. По- скоро бих слушал мотивираща музика, преди миенето на чинии, или нещо подобно което мразя. Бих тренирал на пълна тишина (само кънтенето на железа да се чува) но в залата се пуска музика. За съжаление в доста зали смятат Криско и компания чалгорапъри за мотивиращи изпълнители.
Има го проблема с тъпата и еднообразна музика от тонколоните в залите. Не съм маниак, който не може без музика, но за мен определено добрата музика е надъхваща в залата, а и извън нея.
А за бягането пък вече си е доста важна музиката. Може да ти прецака ритъма, както и да ти го оправи. Има си песни за едисиколко крачки на километър с едисикаква скорост. Даже съм абониран за цял сайт който само това прави - сортира песни по ритъм, плащаш си (аз го ползвам фрий и с ограничена функционалност) и ти казват кои парчета да слушаш като за твоето темпо :) Аз чак толкова не се вманиачавам всичката музика да ми е подбрана по този критерий, но има песни, които ми помагат в бягането. Приложението за телефон, което ползвам да ми засича бяганията има функция да си сложиш пауърплей песни. Не знам дали просто по- често ги пуска (както по радиата процедират с пауърплейовете), или е по- интелигентно - имам подозрения, че ми ги пуска когато засече спад в скоростта - може би преценява че имам нужда от надъхване :) Как да не се надъхаш да бягаш като ти пусне саундтрака от Роки 1 когато изкачва стълбите? ;) Почти моментален и гарантиран ранърс хай.
Иначе и аз не обичам слушалки и кабели - слушам музика на лаудспийкър и бягам по по- ненаселените пътечки.
Мнението беше редактирано от Димо на 25.01.17 09:45.
25.01.17
10:08
По време на силовите си тренировки не слушам музика - не нося собствена такава, не слагам слушалки, изолирам се и от шумовете в залата (музиката, която са пуснали там; разговорите на останалите трениращи и тн). За щастие досега не съм попадала на случай, в който да пуснат чалга за фон, защото тогава ще ми е малко по-трудно да се изолирам. :D
По време на кардио тренировки - или слушам каквото има за фон в залата, ако ми допада, или (по-често) си слагам слушалките и слушам различни аудио подкаст-и на спортна тематика.
Може да се каже, че не съм зависима от ритъма, но съм съгласна, че музиката в някои случаи може да допринесе за по-добрите външни стимули за тренировка.
Във форума вече има подобни теми, намери ги, за да прочетеш още мнения. :)
Слушам собствена по време на трениране, с изключение на тренировките на пилон, където има нещо за фон и трябва да чувам инструктора.
Тренирам основно вкъщи, но нося слушалки, защото иначе се съревновавам с Фифа-та от компютъра на приятеля ми. :D
Когато тренирах в зала пак носех слушалки, защото не съм фенка на поп класациите и защото моята музика ме поставя “в зоната” по-лесно.
По време на силови тренировки слушам различни неща - обикновено метълкор, хардкор, пънк, доста често и грайм или по агресивен хип хоп, от старите класики. За кардио (най-често тичам) обикновено избирам нещо електронно, със 160-180 БПМ, но ритмично - DnB, jungle, jump up. Често има цели сетове от партита, които са подходящи като времетраене и променливи като темпо.