26.02.17
16:46
Здравейте.
Тренирам 6-7 пъти в седмицата като времето за тренировка често е различно. Точно поради тази причина и се обърквам кога точно следва да бъде въглехидратното хранене ако спазвам НВД.
Понякога се случва да тренирам рано сутринта - между 06:00 и 09:00 като винаги започвам с около 20 минути кардио, 30мин след като съм приела Л-карнитин и фет бърнър.
Друг път тренировките ми започват към 14:30, не рядко се случва да влизам в зала и към 21.
При тези положения кога трябва да приемам въглехидратите спрямо часовия диапазон, в който тренирам?
П.П: След тренировка пия протеин и час след него ми се пада следващото ядене. Когато тренировките ми започват късно (към 21:00 обикновено свършват към 22:30) яденето ми след тренировка и след протеина се пада почти към полунощ. Какъв е оптималният начин, по който мога да процедирам откъм хранене в случая и какво бих могла да вечерям?
26.02.17
17:56
Чакай, чакай по спри малко :) НВД, 6,7 тренировки в седмица, л кърнетин+ фет бърнър заедно. Колко килограма си? Какви са целите ти :) Като чете човек изглежда, че имаш да сваляш 50 кг и трябва да го направиш до края на месеца :)
Чел съм, че много хора първо пият л кърнетин и след месец когато организмът привикне с него, сменят на фет бърнър, но без да съм голям капацитет мисля че не е добре да се пият и двете заедно защото и двете съдържат л кърнетин .Сигурен съм, че ще се включи някой който ще се аргументира по добре от мен и всички ще научим нещо :)
P.S. Сега прочетох, че хората с опит ги комбинират, но не препоръчват комбинацията за начинаещи , понеже от бърнъра може е да имаш странични ефекти. И аз очаквам м ението на някой по компетентен :)
Мнението беше редактирано от The Barber на 26.02.17 18:14.
Здравей :)
Не ги приемам заедно очаквайки ударно сваляне за отрицателно време. Няма проблем да се приемат заедно преди кардио конкретно, стига самият ти да се чувстваш добре и да не усещаш странични ефекти ( сърцебиене, виене на свят, отпадналост, кръвно и прочее) Целта ми е релеф и изгаряне на подкожните мазнини, които в областта на корема, ханша и бедрата (предразположена съм към образуване на бричове) си ги имам доволно.
Ако си запознат, би ли помогнал със съвет относно храненето? Уж не страдам от гладки мозъчни клетки, но точно НВД ми се опъва нещо. :)
Мнението беше редактирано от Антигона на 26.02.17 18:25.
26.02.17
18:32
казано от Антигона на 26.02.17, 18:25:
Здравей :)
Не ги приемам заедно очаквайки ударно сваляне за отрицателно време. Няма проблем да се приемат заедно преди кардио конкретно, стига самият ти да се чувстваш добре и да не усещаш странични ефекти ( сърцебиене, виене на свят, отпадналост, кръвно и прочее) Целта ми е релеф и изгаряне на подкожните мазнини, които в областта на корема, ханша и бедрата (предразположена съм към образуване на бричове) си ги имам доволно.
Ако си запознат, би ли помогнал със съвет относно храненето? Уж не страдам от гладки мозъчни клетки, но точно НВД ми се опъва нещо. :)
Опитах тази диета но на мен също ми е сложна. Свалих 13 кг основно с РБД и калориен дефицит . Точно затова се учудих , че си се спряла на по трудната диета при положение, че те затруднява и имаш малко мазнини , които можеш да изчистиш със всякаква диета. Относно въглехидратите се подготви за противоречиви мнения ;) кога и как да се приемат:) Аз избрах да вярвам на теорията , че ако спазваш всички пропорции на РБД няма значение кога и как ги приемаш а има значение деня и седмицата като цяло .
Аз също тренирам в различно време и РБД е много по подходяща за това според мен. При мен се получава с нея. Свалям си прилично :) Ако ти трябват съвети за РБД може да ти дам такива , но за НВД ще е несериозно . Почти не съм я ползвал като режим.
Мнението беше редактирано от The Barber на 26.02.17 18:38.
Л-карнити - дози под 2гр на ден според мен е безмислено да се пият. 3-4гр на ден, разделен на 2 приема, за 14-15 дни и после поне месец off. Говоря за l carnitine tartrate. При ацетила е малко по-различно.
От бърнар до бърнар, балкан разлика, то и фиат пунто и мазерати са все коли...адски зависи от състава и мг на активните вещества.
Ако бърнара е линотропен, а не термо, няма да и пречи никога на съня. Всъщност при липсата на стимуланти в състава, все тая кога ще го пие като цяло.
Не бих сложил каквито и да е въглехидрати час-два преди тренировка, след ДА, но преди това НЕ.
Оптимално - самата дума значи оптимално за теб, не за мен или колегата. Пробваш един втори, трети вариант и намираш собствения си оптимум, като гледаш просто да не са преди самата тренировка.
Принципно има значение кога и как приемаш макросите...Я изяжте всичките си въглехидрати точно преди лягане и да видите - има ли, няма ли. РБД - означава не само макросите да са равномернобалансирани, а и като цяло всяко едно ядене да е балансирано...
26.02.17
18:58
казано от Антигона на 26.02.17, 16:46:
Здравейте.
Тренирам 6-7 пъти в седмицата като времето за тренировка често е различно. Точно поради тази причина и се обърквам кога точно следва да бъде въглехидратното хранене ако спазвам НВД.
Понякога се случва да тренирам рано сутринта - между 06:00 и 09:00 като винаги започвам с около 20 минути кардио, 30мин след като съм приела Л-карнитин и фет бърнър.
Друг път тренировките ми започват към 14:30, не рядко се случва да влизам в зала и към 21.При тези положения кога трябва да приемам въглехидратите спрямо часовия диапазон, в който тренирам?
П.П: След тренировка пия протеин и час след него ми се пада следващото ядене. Когато тренировките ми започват късно (към 21:00 обикновено свършват към 22:30) яденето ми след тренировка и след протеина се пада почти към полунощ. Какъв е оптималният начин, по който мога да процедирам откъм хранене в случая и какво бих могла да вечерям?
1. Ако тренировката е сутрин, то нагладно ще е добре.
2. Ако тренировката е през деня, то преди и след тренировка поне 1 час не се приема нищо.
3. Ако тренировката ти е вечер, то след нея може белтъчна храна със зеленчуци и само това...
ако се случи, че тренираш вечер и си яла белтъчна храна и зеленчуци, то на следващият ден не се препоръчва сутрешна тренировка ;)
...и така...мисли
казано от Vlado89 на 26.02.17, 18:43:
РБД - означава не само макросите да са равномернобалансирани, а и като цяло всяко едно ядене да е балансирано...
Интересно...
А ако не са? Смисъл, ако макросите са ОК, но разпределението в храненията не е еднакво?
26.02.17
19:12
Л-карнити - дози под 2гр на ден според мен е безмислено да се пият. 3-4гр на ден, разделен на 2 приема, за 14-15 дни и после поне месец off. Говоря за l carnitine tartrate. При ацетила е малко по-различно.
От бърнар до бърнар, балкан разлика, то и фиат пунто и мазерати са все коли...адски зависи от състава и мг на активните вещества.
Ако бърнара е линотропен, а не термо, няма да и пречи никога на съня. Всъщност при липсата на стимуланти в състава, все тая кога ще го пие като цяло.
Не бих сложил каквито и да е въглехидрати час-два преди тренировка, след ДА, но преди това НЕ.
Оптимално - самата дума значи оптимално за теб, не за мен или колегата. Пробваш един втори, трети вариант и намираш собствения си оптимум, като гледаш просто да не са преди самата тренировка.
Принципно има значение кога и как приемаш макросите...Я изяжте всичките си въглехидрати точно преди лягане и да видите - има ли, няма ли. РБД - означава не само макросите да са равномернобалансирани, а и като цяло всяко едно ядене да е балансирано...
Аз гледам като цяло всичко да ми е балансирано, някак си най логично ми звучи:) Снощи четох статия на една мацка , която препоръчва въглехидрати само вечер :) Вчера ако не греша , някой беше писал , че ако тренировката ти е късно вечер , след нея може да си ядеш въглени .
26.02.17
19:26
казано от БПН на 26.02.17, 19:10:
РБД - означава не само макросите да са равномернобалансирани, а и като цяло всяко едно ядене да е балансирано...
Интересно...
А ако не са? Смисъл, ако макросите са ОК, но разпределението в храненията не е еднакво?
Аз специално не намерих разлика. Като цяло аз ядях въглехидрати до обяд. Сега ги слагам и след тренировка. Не виждам разлика ако гледаме само кантара. Но , като цяло се случи точно това което най- не обичам. Объркахме автора:) Да не говорим, че тя се интересува от НВД а ние обсъждаме РБД.
P.S. Аз като цяло нещата ги приемам тска: Имам определени количества макронутриенти които трябва да приема-приемам ги, в дефицит съм и кантара върви надолу - всичко е наред :) Ако кантара спре, започвам да чета и да търся проблема:)
Мнението беше редактирано от The Barber на 26.02.17 19:33.
Интересно...
Ами представи си го в контрастен аспект...сутрин се набухваш само с фибри, обяд само протеин, следобед мазнини, и вечер въглени...давам просто най-краен вариант за илюстрация. 100% дори без да съм задълбавал въпроса предполагам, че ще има проблеми с усвоемостта, ензимите, храносмилателната система и прочие.
Все едно да кажем - ми те макросите са ми ОК, какво значение има откъде идват, нали са си точно ?!
А пък и го има другия аспект, чисто социален и гастрономски...никои не обича да яде само едно, ами искаме и салатка и пържолка, и супичка, и цялото меню...не да дъвчем само една пържола с морков.
Не е нужно да е еднакво - а да е здравословно и има някакъв баланс. Аз се научих и свикнах така, че на основно ядене без зеленчуци/фибри - ми не мога да седна да ям, някак си ми липсва нещо...
Не съм разучавал въпроса при как различните режими влияят на ензимите, защото съм убеден че ще има флуктоация при резки промени на хранителните навици...
Мнението беше редактирано от Vlado89 на 26.02.17 19:31.
казано от Vlado89 на 26.02.17, 19:30:
Интересно...
В допълнение към думите на Владо искам да кажа, че балансираното хранене има отношение и към ситостта.
26.02.17
19:37
казано от Елена на 26.02.17, 19:32:
Интересно...
А ако не са? Смисъл, ако макросите са ОК, но разпределението в храненията не е еднакво?В допълнение към думите на Владо искам да кажа, че балансираното хранене има отношение и към ситостта.
Аз друго забелязах. Когато бях в дефицит не чувствах глад. Сега съм в баланс храня се по същия начин, но някак си съм.по гладен:( Може би защото малко по тежко тренирам .
Схващам идеята, но практическите аспекти ми убягват. За мен и моите хранителни навици най-оптимално е големия прием на въглехидрати да е сутрин.
Предишния ми инструктор настояваше второто въглехидратно хранене да е непосредствено след силова тренировка, без значение по кое време на деня е тя, но това практически не донесе търсения резултат.
За някой друг, може оптимума обаче да е друг.
Благодаря за пояснението.
казано от Barber на 26.02.17, 19:37:
казано от Елена на 26.02.17, 19:32:
Интересно...
А ако не са? Смисъл, ако макросите са ОК, но разпределението в храненията не е еднакво?В допълнение към думите на Владо искам да кажа, че балансираното хранене има отношение и към ситостта.
Аз друго забелязах. Когато бях в дефицит не чувствах глад. Сега съм в баланс храня се по същия начин, но някак си съм.по гладен:( Може би защото малко по тежко тренирам .
И защото апетитът идва с яденето. :))
26.02.17
19:50
И все пак към автора :) Моя съвет е да преминеш на РБД . НВД дава по добри и бързи резултати, но е доста по трудна. Отделно при РБД имаш по богато разнообразие на позволени храни. Ти имаш да сваляш малко мазнини, за 2 месеца си готова :)
Много фактори влияят точно на апетита...не само чиста химия и биология ами и много психология...сега мога да задълбая, но не мисля че има практическа полза от това, след като всеки организъм си е индивидуален. А и не тренираме за Олимпия, че да нагаждаме целия си живот за макс gains…
По скоро, си нагаждаме тренировките в живота някак, а не обратното...семейство, кариера, отношения с останалата част от социума и прочие са далеч по-важни от това дали си 1кг отгоре мускули или 1% по-малко body fat…
Универсални практически съвети в толкова индивидуален спорт/хоби няма как и да има...
ПС: Не мисля че НВД е по-трудно да се поддържа от РБД. По-скоро препоръката ми е всеки да се храни според това, кой тип режим му допада повече и да играе вече с kcal-ите, като спазва макросите и гледа по-скоро от къде идват, а не да тегли последния грам...
Мнението беше редактирано от Vlado89 на 26.02.17 19:54.
26.02.17
19:58
казано от Vlado89 на 26.02.17, 19:51:
Много фактори влияят точно на апетита...не само чиста химия и биология ами и много психология...сега мога да задълбая, но не мисля че има практическа полза от това, след като всеки организъм си е индивидуален. А и не тренираме за Олимпия, че да нагаждаме целия си живот за макс gains…
По скоро, си нагаждаме тренировките в живота някак, а не обратното...семейство, кариера, отношения с останалата част от социума и прочие са далеч по-важни от това дали си 1кг отгоре мускули или 1% по-малко body fat…Универсални практически съвети в толкова индивидуален спорт/хоби няма как и да има...
Абсолютно съм съгласен . Аз започнах нещо да се вманиачавам, но не към големи мускули , а към достигане на 10% мазнини. После се надявам, че ще успея малко да му отпусна края от към хранене и ще мога да компенсирам с тренифовки, като от време на време предполагам ще се налага да редуцирам. Ще видим до къде ще я докарам. В крайна сметка е по добре в това да съм вманиачен от колкото в някоя тъпотия :)
26.02.17
20:03
казано от Vlado89 на 26.02.17, 19:51:
ПС: Не мисля че НВД е по-трудно да се поддържа от РБД. По-скоро препоръката ми е всеки да се храни според това, кой тип режим му допада повече и да играе вече с kcal-ите, като спазва макросите и гледа по-скоро от къде идват, а не да тегли последния грам...
Много хора споделят това мнение , но при мен не се получи. Когато реших да променя храненето си, много хора ми казаха: Спри джънка не яж по късно от 18 и си готов. Спрях хляб, кола сладко всичко.Само месо зеленчуци, ориз картофи и тн. Резултат нямаше. Като започнах да смятам калориите разбрах защо :)
Владо, това е фет бърнара ( по указание трябва да се вземат по 3 таблетки 2пъти на ден, аз взимам 2пъти по 2), Л-карнитинът е този, взимам по 20мл.
Относно въгледхидратите, казваш, че не би приемал преди тренировка, а след. Това важи ли и в случая когато храненето ти се пада към полунощ?
Carbohydrate, кое е добре на гладно по 1-ва точка? По 2-ра точка знам че преди тренировка е желателно да не се яде, а след тренировка вече споменах, че пия протеин и час след него ми се пада яденето. В такъв случай щом е през деня тренировката кога трябва да е въглехидратното ядене?
Защо не се препоръчва сутрешна тренировка ако съм тренирала късно вечер и съм вечеряла белтъчна храна?
П.П: Линкът към Л-карнитинът не работи - марката е Biotech, концентрация 100.000, 500мл
Мнението беше редактирано от Антигона на 26.02.17 21:02.
Л - карнитина на 2 приема по 10мл е ОКЕЙ.
Бърнара - Ако го понасяш вече добре, го пий както си му е реда, като гледай последния ти прием да е преди 19:00 за да не ти пречи на съня.
Въглехидратното ядене - пиеш си протеина и след 1 час си ядеш както си му е реда - въглехидратите + протеин + някакви полезни мазнини.
27.02.17
07:06
казано от Антигона на 26.02.17, 20:59:
[
Carbohydrate, кое е добре на гладно по 1-ва точка? По 2-ра точка знам че преди тренировка е желателно да не се яде, а след тренировка вече споменах, че пия протеин и час след него ми се пада яденето. В такъв случай щом е през деня тренировката кога трябва да е въглехидратното ядене?
Защо не се препоръчва сутрешна тренировка ако съм тренирала късно вечер и съм вечеряла белтъчна храна?
1. Тренировката на гладно
2. след тренировката в остатъка от деня
...не се препоръчва, за да не се пренапряга организма от липса на достатъчно калории
27.02.17
09:31
Здравей, ще споделя какво бих направила аз в твоите случаи, а ти прецени дали може да ти е полезно.
- тренировка на гладно
Друг път тренировките ми започват към 14:30,
- (ако има) закуска без въглехидрати, следва тренировката, след нея храненето с въглехидрати (бих пропуснала протеина, ако си набавям достатъчно с храната).
не рядко се случва да влизам в зала и към 21.
- въглехидратите на обяд, следобед (ако има нужда) - протеин + мазнини + зеленчуци, следва тренировката. След нея бих пропуснала протеина и направо бих преминала към храненето.