Техника при лег за гърди

16.07.04
11:05

По принцип тренирам гърди на лежанка така:
Пускам щангата до долу, задържам кратко, вдигам.
Днес един от по-напредналите пичове в залата ме “светна”, че ще ми е по-лесно ако не задържам долу, а пружинирам леко със щангата върху гърдите и изтласквам използвайки инерцията.

Това явно е чийтинг, но освен, че ми беше лесно, след това чувствах гърдите си по-тренирани обикновено. За сметка на това - ръцете по-малко.

Предполагам, че е индивидуално. На някой може да му действа по-добре чистото изпълнение. Кажете вие как го правите?

Поздрави!

16.07.04
11:10

.

Мнението беше редактирано от tigra на 10.04.09 10:03.

16.07.04
11:16

[quote author=“croc”] в цялата им амплитуда

Мисля, че това е причината да се чувствам по-добре след последната тренировка. Когато щангата трябва да достигне гърдите винаги амплитудата ще е пълна. Иначе се хващам понякога, че не пускам достатъчно ниско. А това, май е друг чийтинг, с много по-негативен ефект от малкото инерция в началото на вдигането...

... както и да е. Ще пробвам известно време и двата варианта и ще си избера на база на сравнението. Разбира се, ще съм благодарен за коментари и от другите във форума.

Батка, задържането долу е приоритет на силовите атлети - на тях им го искат на състезание. При теб няма нужда, пък и така си притискаш гръдните мускули. Седенето долу не развива мускула.
Използването на инерцията не е чак такъв читинг. Препоръчвам ти го в завършващите серии, ако правиш за маса. В противен случай - вместо 6-8 ще направиш примерно 2-3 повторения.
За движението Крок е права, но ти и в двата случая е добре да стигаш до долу, пък и  тъй или иначе лежанката с щанга не е упражнение за цялостно движение. Ако искаш пълен мах, трябва да работиш с дъмбели....

16.07.04
13:21

Лично аз започнах преди време да свалям щангата на около 5-10см от гьрдите и трябва да ти кажа че напомпването страхотно.Но това е добре за мен,за другите естествено че може да е различно :wink:

16.07.04
13:50

И аз свалям на около 5 см защото иначе според мен стават по-често травми.
Искам да питам CROC колко вдига от лежанка. :)

Тя беше писала някъде - 70 кг; ако не е стара информацията разбира се.
Ама какво значение има това ....
Тази техника, която вие приказвате, и аз я прилагам, ама не я харесвам много. Какво става примерно в един бъдещ момент, когато гръдният кош и гърдите ви нарастнат и сваляме над гърдите? Ще почнем да правим само четвъртито движение - т.е. упражнение само “за” ставите ....
Поне първите няколко серии ако сте в пирамида е майсторлъка да се правят абсолютно “чисто”.
А травмите според мен идват не от упражненията в случая, ами от его-то. Демек - дай ше сложа 150, нищо, че и 130 не мога да вдигам .... И като отпуснеш долу в един момент при смяната с натиска за обратното движение мускулът се отпуска и ...... Не е за него.

16.07.04
15:19

dolu NE se zadarja taka se e…. maikata na stavite dvijenieto e ravnomerno nadolu i barzo nagore vinagi se puska do dopir s gardite ako taka si zau4ite dvijenieto bez da se dopirate niakoi pat slu4aino ako doprete i niama da mojete da vdignete po pravilno e da ne se izpraviat laktite gore za6toto taka se vklu4va izli6no tricepsa no kato ne se izpraviat laktite gardite sa v postoianno naprejenie i 6te triabva da namalite kilogramite za rabotnata seria krakata sa na zemiata samo za upora ne da povdigate krasta ili taza s tiah

16.07.04
17:32

Ant-X ....razkaji ni neshto za sebe si ....ot koga trenirash ...rezultati i ako moje snimka ....vse pak moje da ni savetvash neshto pak da se okaje 4e nqma efekt ot nego. :shock:

16.07.04
18:51

Zdraveite,

Mislia che temata e podhodiashta da zadam sledniya vypros: a kakvo mislite za kachvaneto na krakata vyrhu lejankata dokato se praviat uprajneniyata?
Ot izvestno vreme az zapochnah da gi pravia taka, i chiitingyt s vdiganeto na krysta e pochti nevyzmojen, a i samiyat kryst ne se natovarva. Razbira se, tryabvashe da namalia malko kilogramite no mi se struva, che uprajneniyata izlizat mnogo chisto.

Pozdravi,
Nasko

16.07.04
20:56

Наско, аз преди няколко дена зададох абсолютно същия въпрос - виж темата “за и против чийтинга”

16.07.04
21:01

OK, mersi Pars.

16.07.04
22:18

[quote author=“MaXo”]Ant-X ....razkaji ni neshto za sebe si ....ot koga trenirash ...rezultati i ako moje snimka ....vse pak moje da ni savetvash neshto pak da se okaje 4e nqma efekt ot nego. :shock:

kvo mi se tarikati6 be ni6to nema da ti razkazvam za sebe si samo 6te kaja kolko mi e leg-a kato zapo4nah da vdigam ot lejanka vdigah 60 kg 10 pati sled tova za edna godina trenirovki nau4ih mnogo i dopriah 95 prez tova vreme bez da se staraia stignah do kam 70 kg na leg 10 povtorenia sled tova si prodaljih s tolkova o6te meseci dokato ne re6ih da vdigam pove4e gledah da vdigam kakto kazah vinagi se ma4eh do krai da si izbutam 6tangata i malko po malko za niakolko meseca stignah do 95kg 10 povtorenia ama tva ne e za 1 2 ili 3 meseca ami za dosta pove4e moje bi 6-7 de da znam sega rabotia za relef i pravia 2 serii X 12 povtorenia sas 85 kg i edna seria s 82.5 ->13povtorenia ob6to 3 seriii rabotni bez da broia zagriava6tite s losta i ednata zagriava6ta s 60 kg snimka si turi ti da te vidim ama gol do krasta ne oneia s fanelite rakata mi ve4e sam pisal kakto i gradnia ko6 tebe mai samo horata deto sa postignali mnogo ne6to im se doveriava6 e az sam postignal mnogo na mene mi imai viara i fani si turi snimka i razmerite da vidim dali si tolkova iak

16.07.04
22:22

[quote author=“Nasko”]Zdraveite,

Mislia che temata e podhodiashta da zadam sledniya vypros: a kakvo mislite za kachvaneto na krakata vyrhu lejankata dokato se praviat uprajneniyata?
Ot izvestno vreme az zapochnah da gi pravia taka, i chiitingyt s vdiganeto na krysta e pochti nevyzmojen, a i samiyat kryst ne se natovarva. Razbira se, tryabvashe da namalia malko kilogramite no mi se struva, che uprajneniyata izlizat mnogo chisto.

Pozdravi,
Nasko

s krakata na lejankata nai mnogo da si dokara6 glavobolie da zeme6 da se katurne6 ot lejankata i hop 6tangata na glavata tova e mnogo neuda4en metod niakoi hora go praktikuvat po zalite za da mogat da si povdignat taza pri povtoreniata ta da mogat i da vdignat pove4e no razsee6 li se moje da padne6 krakata triabva da sa na zemiata za da sa upora na tialoto ti chiitin moje da se starae6 da ne pravi6 ako vnimava6 nad izpalnenieto si a ne po na4ina po koito zastava6 chiiting e i kogato pribira6 laktite kam gradnia ko6 -> taka se tovari ramoto i gardite ne sa natrenirani efektnivno zamisli se nad izpalnenieto i ako si dostata4no na Ti s ne6tata 6te razbere6 kvo da pravi6

16.07.04
23:39

Задържането долу е безмислено, мускула почива.
Сваляне до долу или на 1-2 пръста от гърдите е правилното движение за мен. Бавно спускане и експлозивно вдигане.
И едно от най-важните неща е положението на лактите. Трябва да са на 90 градуса с торса и е добре в долно положение самите лакти да правят пак 90 градуса.

17.07.04
02:28

Ant-X ...mnogo si naprednal manqk takuv…....za edna godina ot 60 na 70 bravooooooooooo…sled kolko godini stigna fo 95?Az sam mnooo prost i ne razbiram kak trqbva da se pravqt uprajneniqta ama ot serii sus 70 sega sled 4 meseca i svaleni 5 kg sam na serii s 95 :D Prosto mi e interesno koi dava savetite ....sorry ako sam te obidil s tova pi4 :D Snimki koiito sam ka4il sa stari…goli do krusta nqmam shtoto nekvo poziorsko i smehsno :D ama ne e vaprosa az kakuv sum…..az ne se pravq na kompetenten…..iskam da vidq kompetentnite kakvo sa postignali ..........60 do 70 za 1 godina….mersi tova me interesuvashe. :lol: Az moga da se hvana s teb na bas ,4e ako resha sled 2 meseca shte pravq serii po 8 sus 110 kg ........i to bez nikvi himiii a samo s papkane…...taka kakto sam si prost i ne razbiram kato teb ot uprajneniq i pravilno izpalnenie. :D Prosto ste smeshni kato po4nete da se pravite na kompetentni ,ti si ot horata deto ne kazvat AZ MISLQ…..PREDPOLAGAM CHE…... i pro4ie ........ne ti si ot tipa RE4E I OTSE4E. :D

I ne si misli ,4e se pravq na IAK .....NE SAM IAK…..az ne treniram za da sam qk…..ot izvestno vreme sam dori na dieta….v nqkoii dni do 1000kcal…......nqmam meraci da stavam mnogo iak .........prosto iskam krasivo tqlo….....golqmi i dobre oformeni gardi..normalni kraka ...korem s plo4ki .........relefna raka okolo 38-40sm ne pove4e….......ne mnogo golqm grub no relefen ........na 177 viso4ina ako mi porasne garba she stana kato jaba ......shte izglejdam oshte po-nisak.Bez lo6i 4uvstva ama vuv foruma trqbva da si ima hora koiito da davat saveti za gardi…drugi za grub…..3ti za biceps i pro4ie ........koi kadeto ima napredak tam da dava saveti.

17.07.04
08:21

hahah ama ti ni6to ne si razbral be za niakolko meseca bez da se ma4a ka4ih do 70 sled niakolko meseca stanaha i 95 leleeee az li ne se izrazih pravilno ili ti ne 4ete6 za po-malko ot godina stignah do 95 za 11 meseca niakade ti nared li si da misli6 4e ot 60-70 ciala godina 6te stoia az treniram edva ot 14 meseca ve4e dva meseca se 4istia bati sme6nika si hem me razsmia hem me izdrazni s tapota s papkane 6te napravi6 maznini tarikat takav 6te ka4i6 10 kila maznini i 6te mi vdiga6 110kg haha ako stava tolkova lesno sega vsu4ki 6tiaha da sa taka be poziorsko bilo da slaga6 snimkata si emi to kato nema kvo da se pokaje 6to da se pokazva az kvo da ti turia moia snimka s dva pulovera pak ti da me uvajava6 ti triabva da si goliam tapak ako ne za4ita6 moiata tehnika za vdigane ot leg da znae6

17.07.04
08:29

[quote author=“MaXo”]Bez lo6i 4uvstva ama vuv foruma trqbva da si ima hora koiito da davat saveti za gardi…drugi za grub…..3ti za biceps i pro4ie ........koi kadeto ima napredak tam da dava saveti.

ti hi4 ni6to ne razbira6 mai haha tap 6te si ostane6 ia se zamisli ami horata deto imat gen primerno v rakata ili v gardite haha ot tiah li 6te vzima6 saveti be otvorko az imam raka 42 i graden ko6 106 ot mene 6te vzeme6 li savet za rakata sled kato imam gen za neia butam 300 kila na leg presa za 2 povtorenia e ot mene li 6te vzeme6 savet za krakata ( kato se ima v predvid 4e ne sam treniral seriozno za kraka ot 8-9 meseca ami samo ot vreme na vreme butam la leg pres kolkoto da se proveria )  e te takiva kato tebe NE razbira6ti mislia 4e triabva ve4e da zamal4at za6toto pre4at i posledno dai si merkite i kilogramite da vidim kolko si simetri4en i oformen dai si i procentnoto sadarjanie na maznini v tialoto az moje da imam graden ko6 106 ama taliata mi e 79 ne e perfektno no ne e i lo6o kato po4na da treniram za masa gr. ko6a 6te go napravia nad 110 toi tolkova i be6e predi

17.07.04
14:17

113 mi e gradnata obikolka smotlio ...ti shto sa iznervi taka…priznak na slabost v slovoto e da se iznervqsh i da obijdash na tup :D Rakata mi e 38…ama az ne iskam po-golqma :D 85kg sam ..........za sila v kraka ne mi se hvali shtoto mnoo zdravite kraka sa grozna rabota. :wink: Procentnoto sadarjanie na oriz v tqloto sled kato sam ql pulneni 4ushki ne iskash li da ti dam? :D

17.07.04
15:42

Айде престанете с тия спорове да не сте малки деца.Мисля че фактът че и 2мата посещавате този форум говори донякъде за едни интереси що не си говорите за тях а търсите разногласия.От друга страна не искам тази тема да е поредната заключена заради лични спорове не мисля че и вие го искате!

17.07.04
23:06

[quote author=“MaXo”]113 mi e gradnata obikolka smotlio ...ti shto sa iznervi taka…priznak na slabost v slovoto e da se iznervqsh i da obijdash na tup :D Rakata mi e 38…ama az ne iskam po-golqma :D 85kg sam ..........za sila v kraka ne mi se hvali shtoto mnoo zdravite kraka sa grozna rabota. :wink: Procentnoto sadarjanie na oriz v tqloto sled kato sam ql pulneni 4ushki ne iskash li da ti dam? :D

haha 113 ti e gr. obikolka 6toto si svinia brato svinia si debel mazen tlast
raka 38 smiah ti ni6to ne pravi6 moita gradna obikolka e bilo 90 i ne6to i s trenirane e stanala 110 sega 106 a ti vinagi si bil svinia hahahhahahhahhahahahhahahhahaahhahhahahha darvo takova sigurno i 120 ti e bila gradnata obikolka haha prase takova ma to si li4i ot snimkite be to sa edni mazni kraka tam 4ak na svetlina la6tiat ot maznotia moite kraka ne sa ogromni no pak sa mnogo silni haha pukni se ot iad az sam 77 kg ve4e i otivam na dolu no si zapazvam muskulite ia probvai i ti taka tlasto prasence haha sme6nik ebati tupana si bil ti 38 raka i ne iskal pove4e pa kato ne iska6 ne trenirai triceps biceps stoi si mazen tlastak ti i ne moje6 pove4e ot 38 da napravi6 za tva taka govori6 koi znae kvo uvisnalo 6kembe ima6 nekaf ujas ne6ta da vijdam toia ko6mar

Pove4e niama da pi6a v tazi tema kazah kakvoto kazah koito iska da mi viarva vajnoto e az da sam si iak i simetri4en s nisak procent maznini v tialoto puk puk drugite da si udriat glavite i da se 4udiat kade da si turiat krakata na glavata ili v nebeto koito 6te pak da opita i da podmiata 6tangata

17.07.04
23:32

[quote author=“Ant-X”]6toto si svinia brato, svinia si, debel mazen tlastak

Соленичко, както би казал Обеликс, хапвайки си банички с плънка от славееви езичета. :wink:
Какво ви става бе хора, само знаете да се карате за глупости. У-у-у моята ръка е 50, ама мозъкът ми липсва, също и възпитанието. Преди да пишете отново КАКВОТО и да било ви препоръчвам да прочетете това

17.07.04
23:37

Ant-X, ти направо се уля!
МаXо имаше проблеми с острия език, но излезе разбран човек, пооправи се. Ти обаче минаваш всички граници - забелязал съм, че ръсиш обиди, и то от доста време и явно не разбираш от дума. Форума си има правила, погледни ги, ако не знаеш къде са - ето.

Не се сърди, но от езика и мненията ти личи нивото ти на компетентност. Самия факт, че при твоя ренировъчен стаж казваш, че не можеш да постигнеш нищо без стероиди също говори доста. Адски дразнещо е, при това не само за мен, че слагаш и другите под своя знаменател.
Ще те помоля занапред да се въздържаш от лични нападки в постовете си и ако е възможно да ползваш кирилица.
Друго не икам да казвам, надявам се, че ще си вземеш бележка от думите ми.

Чао и Умната!

17.07.04
23:54

Момчето има тежки проблеми  :D ...аз мнооо се кефя като ме обиждат така елементарно.Сега само ще го помоля да качи негови снимки ...може да е ебахти красавицата :D

Махо, радвам се, че имаш последен думата, ама можеш ли да обясниш и защо почти всички теми с твое активно участие завършват със скандал ?

Най - добре не практикувайте задържането долу, действително, там мускулът почти не участва и тежестта се поема от ставите.
Техниката, спомената от Gotcha е правилна според мен за правещите мускулна маса.
Правещите релеф мисля, че могат да практикуват и като цяло по - бързо движение с повече повторения.
Пускането до долу на щангата е желателно, но не непременно задължително. Във всеки случай отдалеченост на повече от 10 сантиметра от гърдите убива ефекта от упражнението.

18.07.04
15:39

Разлика в техниката при трениране за релеф и маса няма :)
Даже тези термини за мен не са обосновани. Какво значи да тренираш за релеф и за маса? Вдигането си е вдигане :) Когато искаш да чистиш ще увеличиш интензитета с по-малки почивки и готово. Всичко става с храната и аеробните тренировки - чистене или качване.

ВН

19.07.04
03:38

Съществуват и по-крайни мнения. Според мнозина храненето и периодите на възстановяване са факторите определящи по-скоро катаболното или по-скоро анаболно състояние в тялото, от където следва съответно загубата или покачването на тегло. Дориан, ако не се лъжа бе споменал “...единствената ми кардио дейност е да измина сутрин 200 те метра до залата и да направя поредната си убииствена тренировка.”  Цитирам по памет от списание “Флекс”.

19.07.04
11:22

Вай, вай вай!.... Хубавата ми темичка.

Ще си сложа силикон, само не се карайте.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1