Тренировки за хипертоник на средна възраст

06.03.17
13:50

Привет,

Въпросът ми е какви тренировки може да започне хипертоник на средна възраст, с цел общо подобряване на здравето ( най-вече сърдечно-съдовото )?

Става дума за много близък човек, онзи ден беше мъкнал камъни в градината и след това си мерил кръвното и пулса- били 120/75, 62. Та понеже му обяснявам от доста време за ползотворното влияние на тренировките с тежести, сега се чудя какво да го карам да прави. С лекарства, кръвното редовно е 170/100. Не знам какви са лекарствата, но може да проуча. Лекарствата се пият от 7-8 години.

Това, което си мислех за начало е нещо супер просто:
4 дни в седмицата, по едно-две движения на ден, колкото да се натовари за 20-30 минути:

- клек 10х3
- раменна преса - гребане с дъмбел 10х3
- тяга 10х3
- суингове с пудовка 5х10-20

Човека няма спортен опит, не пуши, има ужасно напрегнато ежедневие. Иначе няма наднормено тегло, храни се (сравнително) прилично.

06.03.17
13:54

Само силови, доколкото ги може.
Тия без суинговете в кръг, плюс лег, плюс някакво набиране(ако може, ако не скрипец).
И тоя обем е голям, 4х3 му стигат, даже първата седмица 1х3, 2х3, 3х3 и от втората 4х3.

06.03.17
14:01

Набиранки едва ли ще може, значи скрипеца ще го карам да дърпа. Но ще пробваме дали все пак не може :)
А вместо лег, да го карам ли лицеви опори да прави или ще дойде зор?

Вярно, че се изсилих с тоя обем.

Благодаря, Адаш!

06.03.17
14:10

Нека да прави лег, по-лесно ще е да нагажда техника, тежест и безопасно изпълнение.

06.03.17
15:45

Според мен за начало да прави леки упражнения - лежанка, скрипец вертикален хоризонтален, сгъване с гирички, рамо с гирички. Може да съм в грешка, но клека и тягата дигат много пулса дори и с малко килограми. Кръгови е добра идея, но почивките трябва да са поне по 45секунди.

06.03.17
18:00

Леки тренировки с леки тежести за начало и почивка не повече от 2-3 мин така според мен е най-добре.

06.03.17
18:01

казано от Tony Leen на 06.03.17, 15:45:

Според мен за начало да прави леки упражнения - лежанка, скрипец вертикален хоризонтален, сгъване с гирички, рамо с гирички. Може да съм в грешка, но клека и тягата дигат много пулса дори и с малко килограми. Кръгови е добра идея, но почивките трябва да са поне по 45секунди.

Не си в грешка клека и тягата наистина вдигат пулса все пак говорим да тежки упражнения тук а,не за някакви си упражнения на машина. Макар,че и там не са леки.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1