24.02.17
15:41
Здравейте :)
Попаднах на едно приложение за Андроид - Fitplan, в което има тренировъчни планове, представени от различни известни атлети. Приложението има 7-дневен тестов период, а след това си е платено. Та изтеглих си го и си харесах програмата на Jen Heward (тъй като става и за извън фитнес зала). Изтеглих си видеата и си записах програмата (все пак след изтичането на 7-те дни всичко се заключва), но сега имам леки чуденки.. ;)
Като цяло програмата е за 8 седмици и е разделена на две части - първите 4 седмици се правят едни упражнения, а останалите 4 седмици - други упражнения. Използват се най-вече дъмбели. Има едно упражнение на машина (но предполагам може да се замести с някое друго) и няколко упражнения с щанга (но тя може да се замести с дъмбели).
В първата част упражненията са най-вече изолирани. Тренировките са изградени от серии с даден брой повторения от дадено упражнение. Ето разпределението на дните от първата част:
Day 01 Shoulders-Triceps-Core
Day 02 Hamstring-Glutes-Calves
Day 03 Back-Biceps
Day 04 Chest-Core-Arms Touch Up
Day 05 Quads-Glutes-Calves
Във втората част упражненията се водят полиметрични (ако не се бъркам нещо). Тренировките са изградени от серии за време (повторенията не са конкретна бройка, а в рамките на времето). Ето разпределението на дните от втората част:
Day 01 Shoulders-Back-Plyo
Day 02 Chest-Core-Plyo
Day 03 Triceps-Core-Plyo
Day 04 Legs-Plyo
Day 05 Legs-Plyo-Arms
Day 06 Full Body
Мога да дам и упражненията по дни, ако някой има желание да ги види :)
Та чуденката ми е следната: целя изгаряне на мазнини и “стягане” ;) та с коя част от двете е по-добре да започна според вас? Чудя се, защото хем ми се струва логична така както е дадена програмата.. хем имам чувството, че трябва да сe разменят двете част. Малко ми е трудно да обясня защо мисля така :)
Да уточня, че най-тежките ми дъмбели са по 9,6 кг (за сега) + имам тежести за крака (по 5 кг), които съм си ги слагала и на ръцете преди време (не знам дали не е било грешка де, но това е друга тема) :)
Това ми е питането за сега :)
Упражненията точно и ротацията им като цяло ще са ирелевантни, ако се спазва висок интензитет и калориен дефицит. Не се отслабва, орелефява и прочие с определени упражнения, повторения и прочие, а от негативен калориен баланс + средно/висока двигателна активност/дейност.
На вкус и цвет товариш нет, така че както си харесаш така ги завърти.
А да и още нещо...следването на програми и методики на трениране от някакви известни личности и атлети рядко дава желания резултат...
Мдааа.. трябваше да спомена, че съм наясно с това, че трябва да съм в калориен дефицит :) В момента съм на режим, който ми беше изготвен преди време от фитнес инструктор. Изчислих си наново базовия метаболизъм, чистото тегло, процент мазнини и прочие :) При храненето нещата са ми по-ясни (поне откъм изчисленията де) ;)
За тренировките - имам две програми съставени ми от същия фитнес инструктор (дори в момента съм на първата), но като цяло искам да разнообразя. Ясно ми е, че най-добрият вариант е да се обърна отново към фитнес инстр., но имам няколко причини, заради които не го правя за в момента :)
26.02.17
01:14
Подкрепям Владо :) Ако си в калориен дефицит ще ослабваш ако ще и да въртиш обръч :) Аз като започнах моя режим, който тогава не беше режим:) бях в дефицит и всяка тренировка си я мислех от г.за:) сега като си припомня как съм тренирал ми става смешно, а беше само преди 3-4 месеца:) Когато влязох в така нареченото “плато” просто увеличих още дефицита и продължих да свалям. С две думи: Всичко е в дефицита :)
Мнението беше редактирано от The Barber на 26.02.17 01:15.
Мдам.. дефицита е почти най-важното :)
Моята чуденка беше по-скоро друга, но май не мога да я обясня :) За това ще си карам както си е по програма и ще видим какъв ще е резултата ;)
В крайна сметка не бързам за никъде :)