Има ли смисъл да "се горят" мазнините?

Здравейте! Не ми е ясно защо толкова се говори за намаляване процента телесни мазнини в определени среди извън случая на затлъстяване? За мене всичко това е ирационално, защото освен в случая на нездравословен излишък загубата на част от мазнините ще намали количеството на нещо, от което организмът се нуждае, и ще влоши функционирането му - най-очевидно ще бъде намаляването на студоустойчивостта и по-малкият енергиен резерв за други непредвидени ситуации. Специалистите вероятно ще посочат и други. Защо тогава толкова се говори за “горене” на мазнините? Благодаря ви!

08.04.17
10:20

Като човек, който определено страда от този “ефект” на загубата на мазнини, не бих си кътала мазно, ‘щото да пестя от дрехи.

Суета. Поне според мен до това опира всичко.

08.04.17
10:28

казано от Орлин Атанасов на 08.04.17, 09:31:

Здравейте! Не ми е ясно защо толкова се говори за намаляване процента телесни мазнини в определени среди извън случая на затлъстяване? За мене всичко това е ирационално, защото освен в случая на нездравословен излишък загубата на част от мазнините ще намали количеството на нещо, от което организмът се нуждае, и ще влоши функционирането му - най-очевидно ще бъде намаляването на студоустойчивостта и по-малкият енергиен резерв за други непредвидени ситуации. Специалистите вероятно ще посочат и други. Защо тогава толкова се говори за “горене” на мазнините? Благодаря ви!

Под непредвидени случаи да нямаш напредвид изгубване в гората без храна за повече от 1 седмица?  Или да излезеш на -30 градуса само по тениска? В нашето съвремие храната е лесно достъпна, топлината също. Едно време е имало смисъл от по-висок процент подкожни мазнини за регулиране на температурата на тялото, снабдяване с енергия при нужда, но в съвремието храната се продава в магазина и няма нужда да търсиш да убиеш някое животно и да го изядеш, температурата на тялото се контролира чрез дрехите, които обличаме и различни топлообменни апарати. Основната роля която остава на мазнините е участието им в различни биохимични процеси в организма, за което те са изключително важни, особено за женският организъм. 10% са ни напълно достатъчни за тази функция даже имаме излишък, но организмът не е свикнал с толкова ниски нива и иска да възстановява тези мазнини колкото се може повече за да има за запас и терморегулация (които на нас не са ни необходими вече) и там идваме ние и се опитваме да го препрограмираме да не задържа повече от необходимите мазнини, чрез различни хранителни режими и тренировъчни планове.

казано от K0m3r на 08.04.17, 10:28:

казано от Орлин Атанасов на 08.04.17, 09:31:

Под непредвидени случаи да нямаш напредвид изгубване в гората без храна за повече от 1 седмица?  Или да излезеш на -30 градуса само по тениска? В нашето съвремие храната е лесно достъпна, топлината също. Едно време е имало смисъл от по-висок процент подкожни мазнини за регулиране на температурата на тялото, снабдяване с енергия при нужда, но в съвремието храната се продава в магазина и няма нужда да търсиш да убиеш някое животно и да го изядеш, температурата на тялото се контролира чрез дрехите, които обличаме и различни топлообменни апарати. Основната роля която остава на мазнините е участието им в различни биохимични процеси в организма, за което те са изключително важни, особено за женският организъм. 10% са ни напълно достатъчни за тази функция даже имаме излишък, но организмът не е свикнал с толкова ниски нива и иска да възстановява тези мазнини колкото се може повече за да има за запас и терморегулация (които на нас не са ни необходими вече) и там идваме ние и се опитваме да го препрограмираме да не задържа повече от необходимите мазнини, чрез различни хранителни режими и тренировъчни планове.

Прав си, че има добри възможности за компенсация на отрицателните станични ефекти от ограничаване на мазнините, но въпреки всичко според мене подобна стратегия има смисъл само по важни медицински причини; в противен случай това е суета в противоречие с някои общоприети принципи:
1. Не променяй без нужда нещо, което работи. Защо например да искаме 10 % мазнини, ако  в момента имаме например 15 или дори 20 % (не ми е известно действителното ми състояние, но би могло да е точно така в моя случай, а и да не говорим доколко такива норми няма как да бъдат универсални) и всичко работи добре в сегашната ситуация? Какво може да оправдае усилията и риска, ако се решим на подобна промяна?
2. Защо да отслабваме или влошаваме някои свои възможности само поради това, че при съвременния начин на живот можем да компенсираме това намаление във всяка нормална ситуация? (Разбира се, и това компенсиране има една или друга цена - в случая това ще са завишени разходи за дрехи и отопление.) Винаги са възможни извънредни ситуации в живота (например войни, природни бедствия, аварии, катастрофи и др.), при които нашата стратегия да да намали съществено шансовете за оцеляване. Не намирам за рационално създаване на допълнителни рискове без необходимост.

08.04.17
11:51

казано от Орлин Атанасов на 08.04.17, 11:23:

. Не намирам за рационално създаване на допълнителни рискове без необходимост.

‘ми не го прави тогава.

казано от БПН на 08.04.17, 11:51:

казано от Орлин Атанасов на 08.04.17, 11:23:

. Не намирам за рационално създаване на допълнителни рискове без необходимост.

‘ми не го прави тогава.

Да, аз съм против, въпросът в темата ми бе по-скоро какви са мотивите на останалите, защото не ми изглежда да почиват на рационална основа.

казано от Орлин Атанасов на 08.04.17, 11:58:

Да, аз съм против, въпросът в темата ми бе по-скоро какви са мотивите на останалите, защото не ми изглежда да почиват на рационална основа.

Изключително много неща във фитнес индустрията не почиват на рационална основа.

Просто не всички хора са рационални, но имат своите стремежи, ценности и виждания. Затова от особено значение са личното себепознаване и умения, за да разбереш кое е добре за теб и да не се подлъгваш от чужди шаблони.

08.04.17
12:15

Лично при мен, по ниския процент подкожни мазнини води до повече тонус и енергия в ежедневието, по лесно справяне със стреса. Това е пряко свързано и с % активно тегло - колкото повече, толкова по-добре. Но това е в контекста на здравето.
Фитнес и бодибилдинг понятията за кожа на вестник и едноцифрени проценти мазнини и то поддържани изкуствено и за дълго време са нещо съвсем различно. Ако визираш тях, съм съгласен с теб.

Мнението беше редактирано от Splash на 08.04.17 12:28.

BBD

08.04.17
12:19

Стъпването на Луната е ирационално,преплуването на Ламанша също,изкачването на Еверест също.Знаеш ли какво е алпинист-човек,който избира възможно най-трудния начин да стигне до място,на което няма абсолютно никаква работа,това е човешката природа,приятелю,така сме устроени,това е заложено в естествения подбор.Най-добрите гени се предават,това е част от еволюцията.......
Мъжете се перчим на плажа показвайки резултата от неуморен труд във спортната зала за да спечелим вниманието на най-добрия приемник на гените ни,всеки животински вид го прави.Това е причината за съществуването на суетата.
Мазното няма да те спаси нито от катастрофа нито от бедствие,защото аз имам по-голям шанс да се кача на палма на безлюден остров и да си откъсна орех от някой друг,мога да плувам по-дълго за да си хвана риба,в катастрофа мускулатурата ми ще предпази скелета и вътрешните ми органи по-добре от евентуална сланина.А относно студа,на кой би заложил на кльощав финландец или на дебел суданец......хм?

Мнението беше редактирано от BBD на 08.04.17 12:38.

Barberian

08.04.17
15:05

Регистрира се тук да потърсиш съвет, какво би се случило ако продължаваш в същия дух. Ами то е ясно , от 66кг. си станал 83. Любопитно ми е да чуя теорията ти, защо след като през по голямата част от живота ти си бил 66, тялото ти е решило да натрупа мазнини,които според теб са нормални и е здравословно. Преместил си се в Норвегия ли?
След седмица във форума , стигна до там да се чудиш, колко са заблудени хората с нисък процент мазнини и да искаш от тях обяснение ако може🙂
Моят съвет: Намери си жена, която да ти готви, за да не ядеш само от топлата витрина. Относно мазнините, тя ще ти обясни кога си по добър вечер, с 25-30 % или с 10-15🙂 Успех.

BBD

08.04.17
15:12

казано от Никой на 08.04.17, 15:05:

Регистрира се тук да потърсиш съвет, какво би се случило ако продължаваш в същия дух. Ами то е ясно , от 66кг. си станал 83. Любопитно ми е да чуя теорията ти, защо след като през по голямата част от живота ти си бил 66, тялото ти е решило да натрупа мазнини,които според теб са нормални и е здравословно. Преместил си се в Норвегия ли?
След седмица във форума , стигна до там да се чудиш, колко са заблудени хората с нисък процент мазнини и да искаш от тях обяснение ако може
Моят съвет: Намери си жена, която да ти готви, за да не ядеш само от топлата витрина. Относно мазнините, тя ще ти обясни кога си по добър вечер, с 25-30 % или с 10-15 Успех.

малко сексистко,но дам

Barberian

08.04.17
16:53

Сексистко, е само ако искаш така да го прочетеш🙂 Той сподели, че не може и няма желание да готви. Няма нищо по- нормално от това да си намери половинка която може и иска да готви🙂

Мнението беше редактирано от Barberian на 08.04.17 16:54.

BBD

08.04.17
18:22

Да,така казано носи приемлив смисъл,но-намери си жена да ти готви.......
Както и да е, не е това темата на разговора.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1