06.10.11
16:06
От около две седмица усещам тежест в черният дроб, която се усилва, в началото дори не го сварзвах с черният дроб но сега е все по-усезаемо. Преди две седмици си правих изследвания и всичко ми е в норми, не съм имал проблеми с дроба храня се правилно и много се учудвам от какво може да се е причинила тази тежест, предполагам че е увеличен. Въпросите ми са възможно ли е да се получава от тежките тренировки, защото не виждам друга причина ?
06.10.11
16:25
Сигурен ли си че е дробчето а не бъбреците. Остра болка отстрани има вероятност да е камъче.
06.10.11
17:08
Употребяваш ли някакви орални медикаменти ?
06.10.11
18:21
Не усещам болка, по скоро тежест точно където свършват ребрата отдясно.
Ползвах допел херц за стави, комбинирано с рибено масло, но преди 2 седмици приключих приема им, сега приемам само витамини а-я на допел херц но ги спрях от 3 дни.Друго което съм приемал е едни таблетки за гърло, тантум верде май бяха преди 5-6 дни, това е всичко.
В профила ти няма инфо колко си тежък. Може би си натрупал мазнини в черния дроб,нарича се стеатоза и той се увеличава и разширява. Ако си направил само изследвания на кръв и урина,можеш да се прегледаш и на видеозон(ехограф). Там ще огледат и жлъчния мехур за някакви проблеми и отклонения от нормата. Тези изследвания,които си правил специално за черен дроб ли бяха или само кръвна картина и подобни по-общи? Ако не изчезне проблема,може да се консултираш с гастроентеролог.
06.10.11
21:39
Не изследванията бяха общи, тогава още не бях съзрял проблема. На болница ще се ходи но няма кка преди понеделник, утре мисля да пропусна тренировката. Иначе съм тежък към 90-93 килограма 184см. но преди година и половина бях 115, видях че екстремното сваляне товари здраво дроба, но от половин година съм във фаза качваня не знам защо сега се появявя :( лошото е, че само пречки ми се явяват тъкмо отшумя много сериозна траяма в рамото сега и това :/
Аз също имам тежест в областта на черния дроб с неустановен засега произход. За първи път я усетих през април. По това време съм приемал само мултивитамини и минарали (100% RDA), рибено/ленено масло. Стремя се да се храня здравословно, приемам доста течности (вода, мляко). Не съм пушил никога, алкохол рядко. Тренировки в домашни условия по 30-40 мин. 3-4 пъти в седмицата. В останалите дни тичане/качване на стълби.
След като тежестта не премина за 9-10 дена отидох при гастроентеролог, прескачайки личния лекар. Питаха ме за хранителния режим, дали приемам течностти, проблеми при ходене по голяма нужда и т.н., прегледаха ме с ехограф и заключението беше, че няма нищо нередно. По моя инициатива ми направиха изследвания ASAT и ALAT и бяха перфектни. Докторката каза, че са вероятно газове и щяло до седмица две да мине. Изписа ми ензими и още нещо не го помня в момента. След като изгълтах ензимите и онова другото ефекта беше нулев. Два месеца по-късно друг гастроентеролог също не откри нищо нередно при преглед на ехограф. “Ииии те така” (dull). Обаче след 4-5 месеца усетих тежестта и отляво, което според мен изключва неподвижните вътрешни органи. Тежестта си остава, не я усещам постоянно, най-вече когато съм седнал пред компютъра или когато шофирам по-продължително и по-често вечер. Не я усещам когато съм в движение. Скоро ходих и при личния и според него причината била в мускулатурата на корема или някакви нейни нервни окончания и било нормално да се усеща като вътрешна тежест/лека болка. На 31 години съм, 190 см, 88 кг (никога не съм бил повече).
Ще следя с интерес развитието на проблема. Дано при теб отшуми от самосебе си. Аз лично съм леко отчаян от ефективността на докторите. Извинявам се, че нахълтах в темата ти.
Мнението беше редактирано от Помпеску на 07.10.11 14:31.
07.10.11
14:21
Твоят случай по-скоро отива към проблем на психическа основа.Има доста такива.Едни ги стяга сърцето,друг го стяга черния дроб,трети стомаха,всички са с постоянни болки,неповлияващи се от медикаменти,без отклонения в нормалната анатомия и физиология на съответния орган.Затова те съветвам да посетиш психиатър като за начало,паралелно с което може да си правиш и други изследвания.Имай предвид,че черен дроб не боли,така че не е коректно да говорим за болка.Тежест,да.Ако изпитваш болка в дясно подребрие,то там има други анатомични структури,които са по-вероятни като евентуален болков дразнител,така че може да наблегнеш на ехгограф и кръвни изследвания,като от тях за твое успокоение да добавят амилаза,билирубин,триглицериди,лдл,лдх и други по преценка на лекаря.
07.10.11
14:55
Tака е, аз не усещам болка, а тежест и дискомфорт.
07.10.11
14:58
АЛАТ и АСАТ са белези на цитолиза. Трябват и ГГТ, АФ и билирубин (белези за холестаза), албумин, протромбин (маркери за производство на белтъци) и вирусни маркери за изключване на хроничен хепатит.
За изключване на повече болести- повторна абдоминална ехография и КАТ!
07.10.11
19:06
Асат и Алат са били в норма.КАТ по каква причина,кой е показателя според теб,който го налага ? Като подхвърли хроничен хепатит,пита ли дали е прекарал остър хепатит преди това,защото първичните хронични хепатит са много рядко срещано явление.Лицето също така не вярвам системно да употребява алкохол.Както каза,правена е ехография,така че холостаза трудно ще се пропусне,особено екстрахепатална,докато интрахепаталната е малко вероятна.Един иктер е видим и с просто око.
Както ти казах,прочети пак съвета ми за консултацията със съответните специалисти.
Мнението беше редактирано от Георги Димитров на 07.10.11 19:15.
09.10.11
10:03
Днес си направих изследвания, оказа се че кръвния билирубин е завишен - 25.6, утре ще се ходи на болница :(
11.10.11
20:07
Вчера ходих до болницата, от всички изследвания само общия билирубин ми е завишен, гледаха ме на ехограф - всичко е нормално. Казаха ми, да спря яйцата можело да е от тях. Напоследък ям по 6 белтъка сутрин, за сега ги спрях както и тренировките тази седмица. Тежестта под ребрата от дясно все още си я има, казаха ми да не пия нищо, но си взех карзил и пия мед със лимон на гладно. Общо взето личната лекарка гледаше как да ме изгони по-бързо със голям зор ми даде направление за ехографа, абе не ми се говори за здравната ни система.
ппс: извинявам се, че темата не беше в правилният раздел.
Мнението беше редактирано от Dimitar_ivanov на 11.10.11 20:09.
Да,неприятна история. Щом не са открили нищо,още по-неприятно. Изследванията на урината също ли са в норма? Билирубин,уробилиноген в урината? А хемоглобина ти нормален ли е? Добре щеше да е,ако ти изследваха холестерола и липидите в кръвта.
Как точно се появи при теб тежестта? Усети ли момента от когато я имаш или нямаше точно определен начален момент?
При мен много ясно го усетих началния момент, а самото усещане след това - като че ли голям камък застана под ребрата. Както си седя пред компютъра късно вечер гледайки филм.
12.10.11
12:39
Ами не зная какви точно изследвания ми направиха, пише някакви съкращения който няма как да разчета, изследванията ги правих в една частна лаборатория на познат, само ми казаха, че всичко друго е в норма. Билирубина в урината е в норми.
Болката се появи постепенно, за първи път осетих като легнах на една страна и първо помислих, че ме болят ребрата но след това се усили. (wasntme)
11.08.16
16:37
Здравейте, от 20на дена чувствам някъв дискомфорт в дясното подребие, понякога чувствам подутост в горния десен край на корема. Отидох на лекар и ми казаха че не е разширен черен дроб резултатите от чернодробните изследвания са добри Знаете ли от какво може да е така?
15.08.16
11:43
Не прегледаха ме и казаха че не е от прган а от мускул ходих и на рентген
27.04.17
08:49
Подуването на стомаха / в това число черва и корем/ се получава от мускулни крампи и не само. това е причина доста често да се усещат болки в дясно,където е черния дроб и в ляво. Затова се бърка много и хората смятат, че имат проблем с черния дроб, а всъщност имат много въздух в корема или червата, което води точно до тежест и тъпа болка. Това разбира се може да е една от причините.