Прекалено малко калории?

Момиче на 18 години.
1.65 висока.
Килограмите ми винаги са варирали от 55 до 65 килограма. В момента съм 60.

През последния месец записвах всички храни, които ям, защото реших да пробвам нещо като режим с изготвяне на предварителни планове за хранения за през дните, за да нямам моменти, в които да се питам “Ами сега какво да ям?!”
Супи, картофи, бели меса, понякога ориз, обикновени бисквити, сандвичи (с ръжен хляб, защото другите ми правят проблеми на стомаха), смутита, всяка вечер някаква салата, а всяка сутрин кисело мляко с плод, някои дни си позволявах по нещо сладко, защото ми прилошава, ако не ям няколко дена (не, не съм диабетичка, правила съм изследвания) - та, да, общо взето такива неща ядох и това пише по бележките ми.
Днес реших да пресметна калориите на всичко и да видя горе-долу колко калории на ден приемам. Тук ще отбележа, че никога през живота си не съм се хранела по по-различен начин. А от скоро искам да отслабна и даже планувах диета (която отпадна като вариант в последствие).
В крайна сметка, останах крайно шокирана да разбера, че на ден ям по около 900 калории и по-малко и само един ден (вчера) съм стигнала до 1100. Проверих в Интернет колко калории трябва да приемам, за да отслабна (”консултирах” се с няколко калкулатора за подобни неща) и видях, че всичките показват стойности между 1200 и 1300.
Никога не съм била слаба. От известно време тренирам, за да променя този факт, донякъде съм се стегнала, но не съм отслабнала...

Та, въпросът ми е - защо не отслабвам с тренировки (правя и кардио, и такива за стягане), при положение, че нито се храня нездравословно (не ям чипсове, пържено, пикантно, панирано, мазно, не прекалявам със солта, през живота си дори не съм опитвала газирани напитки, само на вода и направени вкъщи смутита съм...), нито прекалявам с калориите (даже ям, според мен, притеснително малко)? Просто, когато видях на калкулатора тези 900 калории първата ми мисъл беше - “Защо тогава не съм слаба?” И, ако тялото ми е свикнало, защото цял живот съм яла толкова малко, това значи ли, че трябва да намаля дори повече калориите, за да отслабна?

Съжалявам, ако информацията е някак объркана, но аз самата съм такава, защото тепърва имам да се запознавам по-подробно с темите за фитнеса и здравословното хранене и някои неща са ми доста неясни...

05.05.17
15:26

Защо тогава не съм слаба?

Простия отговор е:
Защото не ядеш 900 калории всеки ден 🙂

Здравей!

Абсолютно възможна причина е това, че приемаш малко калории.
Опитай се да опишеш подробно менюто си за последните 3 дни, за да добием по-ясна представа. Дай повече яснота и за тренировките си. 🙂

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 05.05.17 15:27.

05.05.17
17:46

В интерес на истината много хора нямат реална представа за количеството калории, които приемат/ в това число слагам и себе си./ Ще дам един прост пример. Вкъщи се храня с домашно приготвен ръжен хляб. Две филии от този хляб са между 150-200 гр., което грубо е между 400-500кк., като сложа една пържолка между тези две филии, малко сирене, кашкавал, масло и кетчуп, отивам на около 1000кк.- а уж е един относително здравословен сандвич. Преди да започна да си тегля по -прецизно храната и да правя някакви елемнтарни сметки, винаги съм си мислил,че съм изял един” малък” сандвич, който ще изразходя с малко ходене. 900 калории се правят много бързо и от много малко количество храна.

Колкото, че приемаш прекалено малко калории - Според може да доведе до забавяне на метаболизма и да ти попречи да сваляш оптимално, но все пак трябва да сваляш, дори и значително по-малко от по -балансиран режим.

Мнението беше редактирано от I`M на 05.05.17 17:48.

04.05
1 чаша (побира 150 милитра) кисело мляко сутринта (0.1% на Вереа)
100 грама печено пиле на обяд (с подправки сол и пипер)
1 вафла със стевия, на гърба на която пише, че е 100 калории
Вечеря – салата от авокадо (1), яйца (2), една ч. л. горчица, една ч.л. лимонов сок, 2 стръка зелен лук, сол, пипер и целина като подправка. Това сметнах, че излиза около 250 калории за порция (аз го ям на три пъти).
2 литра вода

05.05
Сутринта – Отново същото количество кисело мляко
На обяд – Крем супа от картофи (2), тиквичка (половин) и морков (1), не съм използвала мляко, а вода – излязоха две купички, аз изядох само едната
Следобедна закуска – половин пакетче corn cakes. Сметнах го 230 калории, гледайки информацията за хранителната стойност отзад.
Вечеря – втората порция от салатата на 04.05
2.5 литра вода

05.06
Сутрин – Тук, всъщност, ще поясня, че всяка сутрин от месец насам съм на кисело мляко, защото ми изписаха HUSK и трябва да го добавям към нещо (щях и към вода, но просто има ужасен вкус)
На обяд – Сандвич. Две филии пълнозърнест хляб, между които пуешко филе, кашкавал и от сезонната салата на Живкови (мисля, че това е фирмата, но не съм сигурна)
Нямах следобедна закуска, защото излизах и дори не осъзнах, че съм гладна, докато не се прибрах.
Вечеря – третата порция от салатата, заедно с печено пиле, но не знам колко грама е било, сигурно пак около 100
2.5 литра вода

В крайна сметка, напълно е възможно аз самата да не смятам нещо като хората и затова да няма ефект.
Тренировките – правя ги във вкъщи. 10-20 минути HIIT. И после ето това видео- https://www.youtube.com/watch?v=ijNdZZ4hgw4
И трите дена правих само тези неща + ходене, защото половината път до училище и обратно го карам пеша и защото излизах на разходки с приятели.

Третият ден трябва да е 06.05. Извинявам се за грешката, ако някой се е объркал.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1