13.05.17
17:30
Здравейте, на кратко ще опитам да бъда максимално изчерпателна и все пак не прекалено многословна.
Аз съм момиче на 20 години, висока съм 167, преди 3 години ми откриха здравословен проблем, в следствие на който качих 30 килограма за период от година и малко, бях достигнала 87 кг., но преди половин година реших че не мога да оставя нещата така и започнах да опитвам да свалям. Като цяло храненето ми е основно зеленчуци и плодове, разбира се, включвам и друг тип храна, но не докосвам няколко основни групи - сладко, газирани напитки, тестени изделия и т.н. Два, три пъти в седмицата карам колело, например, и тичам сутрин или вечер. Изпитвам затруднение в по-натоварващи тренировки, тъй като работата ми не позволява друго, освен да бъда права по 7-12 часа на ден и на моменти, не че се изморявам, просто ми изтръпват краката и все едно са ми завързали камък за тях. За половин година свалих близо 20 килограма, проблема обаче, според мен е, че се случва нещо нормално с кожата ми, която някак стои, леко увиснала, заради по-рязкото сваляне, може би...
Целта ми е да достигна нормалните килограми, за моя ръст, и да ги поддържам след това. В момента съм 67 кг. и има още път да извървя до този момент.
Бих искала да се обърна към вас, ако вие, разбира се, имате желание да ме насочите, да ме посъветвате, защото най-вероятно бъркам в начина си на сваляне.
Бих се радвала на всяко мнение или съвет.
15.05.17
09:17
Здравей!
Ако не е проблем да обясниш, какъв е бил здравословният казус? Ако не искаш да кажеш, то поне сподели дали вече всичко е наред.
Можеш ли да опишеш храненето си от последните 3-4 дни (вид и приблизителни количества на продуктите). Да добием по-ясна представа какво точно правиш.
Здравословният проблем беше с хормоните, които бяха разбъркани, по-точно женският хормон беше в завишени нива, което даде голямо отражение не само върху телесното ми тегло, но и върху някои други неща. Като обяснение никой не успя да ми каже ясна причина за това, защо е завишен, но сега уж всичко е наред.
Та, храната ми последните дни:
1-ви ден:
Сутрин: Ябълка, кафе (чисто); (Сутрин не мога да ям много, никога не съм можела.)
Обяд: Салата - домати, краставици, моркови, маруля, например + порция тиквички с ориз; (около 200-400гр. общо)
Късен следобед (до 18-19ч. най-късно): Салата или плод.
2-ри ден:
Сутрин: Портокал, кафе (чисто);
Обяд: Салата - домати, краставици, моркови, маруля, например + порция печени патладжани; (около 300-500гр. общо)
3-ти ден:
Сутрин: Киви, кафе (чисто);
Обяд: Салата - домати, краставици, моркови, маруля, например + супа - зеленчукова; (около 200-400гр. общо)
Всъщност грамажа е малко относителен, не съм си правила труда да ги измервам, по-скоро на око преценявам.
Има един ден в седмицата, в който си позволявам да ям повече, но след него на следващият ден не изпитвам никакъв глад и в повечето случаи цял ден ям една салата.
Тук е моментът да отбележа, че месо не докосвам, така прецених, когато започнах.
Мисля, че е това?
Мнението беше редактирано от Т. М. на 15.05.17 13:08.
15.05.17
14:30
Храненето ти е пълна трагедия.
казано от SvetoslavS на 15.05.17, 14:30:
Храненето ти е пълна трагедия.
По същата причина пиша тук, за да получа адекватен съвет и за да изчистя грешките си в начина на хранене и тренировки.
Би ли ми предложил, според теб по-правилен начин на хранене?
15.05.17
16:10
Би ли ми предложил, според теб по-правилен начин на хранене?
Правилния начин е всяко хранене да ти е балансирано. Да съдържа и трите макронутриента - белтъчини, мазнини и въглехидрати. Пропорциите могат да варират в зависимост от целите. Това което си описала като храна са само въглехидрати - макронутриента, от който имаш най-малко нужда (ти специално).
Не знам защо си решила да не ядеш месо, но това не означава че трябва да спреш белтъчините напълно - има яйца, млечни продукти, суроватъчен протеин на прах и т.н.
Мазнините са жизненоважни за здрава ендокринна система.
Общо взето всичко е с главата надолу при тебе.
По принцип се храня и с млечни продукти - кисело мляко, сирене, кашкавал и т.н.
Но да, има нужда от повече присъствие на бълтъчини и мазнини, освен въпросните въглехидрати.
Благодаря за изчерпателният отговор, забележката се приема.
15.05.17
22:36
Мислех, че не си имала предвид буквално, че ядеш само плодове и зеленчуци, но всъщност е точно така.
Основното, което на първо време да добавиш: източници на протеин и полезни мазнини. Не е задължително да закусваш, след като си ок да не го правиш.
При обяда и вечерята добави протеин (не знам дали ядеш риба и яйца, освен млечните; комбинирай и растителни източници на протеин); салатите да не са ти основната храна, а добавка към нея - яж колкото ти се яде от тях, но слагай полезни мазнини (краве, кокосово масло, зехтин и т.н.).
Ще започна постепенно да включвам така наречените полезни мазнини, за да може и организма ми постепенно да привиква, понеже в момента съм свикнала с доста неправилен начин на хранене. Смятам да увелича тренировките, основно силови, в последствие и приема на храна, предполагам, че така ще е много по-добре.
Колкото до месото, това е личен избор, не е до храненето. Според мен могат да се набяват полезните свойства от него и по друг начин, под хормата на друг вид храна.
Благодаря и на двамата за отговорите, сега смятам да прочета малко повече. Видях една книга в магазина на сайта “В търсене на истината за храната и здравето”, която ми се искаше да поръчам, че ми стана интересно, но за съжаление, явно я няма налична.
След три месеца...
Към момента съм 63 кг., след дълга борба с нехранене и привикване да приемам по-големи количества, ефекта е различен, разбира се, съчетано със силови упражнения основно.
Чувствам се енергична и с всяка секунда по-мотивирана да тренирам и да се храня правилно. Със сигурност този период в който гладувах ми даде урок, може би в началото има ефект, но с времето започва да пада косата, да се чупят ноктите, да болят костите... не е решение за повече от месец, два.
Кожата, която бе поувиснала се прибра много бързо, може би има значение и самата й структура, винаги ми е била прекалено дръпната, освен в момента, когато свалих рязко.
Беше ми трудно, но с много усилия и мотивация всичко се оправи.
С това си изказване, исках да направя препратка, към хората които гладуват, за да са слаби: хора, не е нужно да сте вечно гладни, намръщени и изморени - борете се!