17.05.17
11:18
Здравейте.Наскоро си направих изследвания и ми показа,че уреята и пикочната куселина са ми завишени.В граници са,но са много близко до горната граница и личният ми лекар каза,че конкретно пикочната киселина се увеличава от прекомерна консумация на месо и трябвало да го спра или огранича.Аз ям по 400гр.пилешко филе на ден от около 3 месеца.Някой имал ли е такъв проблем и как се е справил?Ако ям повече зеленчуци дали могат да намалят стойностите?
18.05.17
10:52
Привет,
Да, лекарят е прав и е напълно нормално, особено спортисти, приемащи повече богати на пурини храни. Месото и морските храни са сред най-богатите на пурини.
При моите изследвания от преди 2-3 години също нивата на пикочна киселина бяха завишени, тъй като и аз, като повечето фитнес ентусиасти, приемам доста протеин чрез месо.
Уточнявам, че нямам медицинско образование, но личното ми мнение е, че това не е никакъв проблем, когато става дума за спортуващ човек. Ако беше проблем, логиката подсказва, че всички спортисти щяха да имат подагра, което съвсем не е така. 🙂
Нямам информация дали друга определена храна може да неутрализира покачването на пикочна киселина, не мисля, че има такава, но да се повторя - не смятам, че е проблем, ако спортуваш редовно и нямаш здравословни проблеми с бъбреците.
Обикновено, прекомерният прием на протеини предизвиква високи нива.
В момента е по-вероятно да не е проблем (ако си под 30), но след години ще започне да се проявява като такъв и да носи доста негативни последствия.
Предполагам, че към този момент много лесно можеш да си решиш проблема, като намалиш драстично количеството на протеини и включиш обилно в менюто сихрани богати на вода и фибри.
19.05.17
10:21
Особено ако приемаш и протени , креатин като добавки. Ако приемаш ги намали