06.06.17
15:15
Този екземпляр е типичен представител на днешните пълни с оправдания дървени философи - мекотели. От 100 кладенеца вода ще извади, но неговата малоумна и некомпетентна гледна точка няма да промени, напротив, в крайна сметка излиза, че всичко друго е грешно. Пуснал тема нашия и предварително благодари за ценните съвети с които начетените и компетентни по-негови думи обитатели на форума ще го напътстват. До тук добре, но след тази стъпка започва едно оправдателно оспорване на всичките тези съвети като за аргумент от негова страна послужва както казах малоумната гледна точка. И се питам защо по дяволите пускаш тема очаквайки съвет и след като го получиш, включваш огромния си арсенал от простотия и неправилно запаметени грешни неща и в крайна сметка не само оспорваш, а и отхвърляш това което ти се казва от хора, които разбират от това за което питаш.
Мнението беше редактирано от Vlad Stoyanov на 06.06.17 15:20.
06.06.17
15:31
10 човека, ще дадат 10 различни определения за начинаещ, но ако приемем, че начинаещ е: Човек с няколко месеца стаж във фитнеса , който е объркан и се чуди, дали свободни тежести, Сплит, кросфит и тн. и никога не е правил клек и тяга- то според мен 5х5 не е за начинаещи. Програмата подвежда, че не е много тежка защото е само 3 дни в седмицата , но всъщност е тежка- особено за начинаещ. Какво се случва в действителност: Начинаещия влиза в непознати води, незнае как да възстановява, следва съветите и покачва тежестите защото има силата, но няма техниката, започва тежки за него клек и тяга с лоша техника и не след дълго се появяват болките и умората. Може би ако се следва програмата без да се покачва тежеста за следващата тренировка и се кара по- леко ще се получи, но как един начинаещ да прецени колко леко?
Ето ти нагледен пример:дневник
П.п. Аз също направих тази грешка, и въпреки, че имах техниката на клек и тяга и мен не ме пожали🙂
Мнението беше редактирано от Barberian на 06.06.17 15:38.
Кое точно е нагледния пример ? Точно като е начинаещ може доста бързо да напредне със силата. Ще ми се и аз да знаех за 5х5 като почнах...
06.06.17
15:43
Ами вече пропуска тренировки защото е преуморен. Чест му прави, че се бори, но само той си знае какво му е. Пак казвам 5х5 е супер програма, но нещата се случват прекалено бързо за един начинаещ. Аз бих я приложил, без правилото да се вдига тежеста за следващата трениривка или да е през тренировка. То всичко те притиска много бързо. Следя дневника на това момче и всичко което му се случва се случи и на мен. Претренира определени мускули и тн. Все едно гледам мен. Дано накрая не пие добавки за стави като мен 🙂
Мнението беше редактирано от Barberian на 06.06.17 16:03.
06.06.17
16:28
казано от nervak на 06.06.17, 16:06:
Какво означава “претренира”?
Не искам да обсъждам момчето затова ще говоря за себе си. Аз като започнах 5х5 още първата седмица трицепса ми стана на камък защото правех и допълнителните упражнения. Ако имах опит щях първо да започна без тях, защото трицепса и корема така или иначе се товарят достатъчно и ако не ми стига това натоварване щях да добавя и допълнителните. Тъй като не исках да спирам програмата заради това, всеки ден си масажирах трицепса по един час, дори бях махнал лежанката две тренировки. Постепенно се отпусна и успях да си изкарам цялата програма, като вече имах едно на ум. Аз дори му го написах и на него да си има едно на ум и го бях по- внимателен с него, правех му повече масажи и и тн. Естественно при всеки е разлипно. Ако това мое състояние на трицепса не е претрениране, а има друго име се извинявам.
Мнението беше редактирано от Barberian на 06.06.17 17:06.
06.06.17
18:00
Липса на тренираност му се вика. И няма общо с претренирането.
06.06.17
19:10
казано от SimplySatisfying на 06.06.17, 18:00:
Което е с връзка с мнението ми, че 5х5 не е за начинаещи🙂
06.06.17
19:15
казано от Iwan на 06.06.17, 15:38:
Кое точно е нагледния пример ? Точно като е начинаещ може доста бързо да напредне със силата. Ще ми се и аз да знаех за 5х5 като почнах...
Споделих мнение което се базира на опита ми на начинаещ който е минал 5х5. Не съм давал съвети, препоръки, не съм се обръщал към никой. Споделих това което на мен ми се случи и дадох пример с още един човек при който се получава същото. Ти едва ли погледна в дневника , затова ще ти цитирам няколко изречения:
“Трявмите ми отшумяха след редакции в изпълнението на упражненията, влизам пак в режим - време е за резултати! Стискам зъби и напред !
Изпълнението на гребането беше ново за мен на база на този
Клек 5х5 - 90кг. Качих с 10 кг - трудно ми беше, изпълненията ми не бяга идеални и има върху какво да работя като техника ...
Клек - 5х5 - 80кг. - тегава работа. Нещо не съм доволен от тея клекове. Стопирах се на тея 80-90кг и не мърдам. Трудно ми е изпълнението, а уж килограмите не са нещо голямо...
Клек - 5х5 - 80кг. - изпълних ги, но застоя си е на лице. Сякаш не възстановявам достатъчно добре от понеделника.
Не ми се ще да слагам фитили. Осъзнавам, че при изпълнението ми не бутам с краката, а дърпам с кръста, което предразполага за прекрасна травма. Трябва да се поправи това ...
Другото е, че коленете започнага сериозно да ме наболяват.
Да си починат малко колената ми от тези клекове. В понеделник ще се концентрирам в правилното изпълнение, с цел да съм на цяло стъпало, като се надявам, че това ще спаси коленете.
Днес пропускам с тренировката ... Няколко причини:
От работа съм пребит, недоспал съм от два дена (проблеми със съня), разболявам се яко и съм с яко мускулна от понеделник.
Евентуално петък...
Последните две тренировки ги прескочих. Прекалена умора от работа и реших да почивам.”
Ти ми отговаряш с 2 изречения, в едно от които разбираме, че ти не си правил 5х5 като начинаещ - защото не си знаел за нея.
В крайна сметка , на какво базират двете ти изречения?
06.06.17
19:19
казано от Никой на 06.06.17, 19:10:
казано от SimplySatisfying на 06.06.17, 18:00:
Което е с връзка с мнението ми, че 5х5 не е за начинаещи
Това не е вярно.
06.06.17
19:32
Споделих мнение , че 5х5 е тежка за начинаещи. Не казвам, че е вярно, дори не защитавам тезата си- просто я споделих🙂 Всеки си преценя как да подходи. Това е хубавото на този форум- всеки споделя мнение и опит и читателите си преценят кое е правилно и подходящо за тях. Аз не съм казал: “Това не е правилно, не го правете.” Споделих моето мнение, като човек който мина 5х5 като начинаещ и му беше тежко🙂 Това е.
Мнението беше редактирано от Barberian на 07.06.17 10:23.
06.06.17
20:15
По същия начин хващаш програмата, която ти е направена от Сашо, но я правиш с 20кг по-малко на всяко упражнение и казваш “ебаси леката програма”. Или слагаш 20кг отгоре и окапваш на половината и казваш “това е невъзможно”. Та това, че не си преценил правилно как да започнеш 5х5 не значи, че програмата не става. Целта не е от 1ва тренировка да нацелиш точно килограмите, с които правиш точно 5х5 и последните ти повторения са борба. Също като 5/3/1, при която почваш ПО-ЛЕКО, за да може да прогресираш в дългосрочен план. Не е оптимална, но е лесна и подходяща точно за начинаещи - осигурява лесно програмиране, разбираема и ясна, целта е силова прогресия на основните упражнения.
06.06.17
21:08
Ами това което ти го пишеш, не го пише никъде, поне аз не съм го срещал. Аз също сега ако започна 5х5 ще подходя по друг начин - точно защото съм си изпатил. После съм си взел поуки, ти си дал ценен съвет, прочел съм и тн. и съм натрупал някакъв опит. Точно това писах по напред, че програмата е ок, просто това постоянно покачване на тежестите доста затруднява начинаещите. Аз я взех от тук и никъде не пише подхода който ти препоръчваш. Абсолютно съм съгласен с теб, но как начинаещия да го разбере как да подходи. В сайта пише: Вдигайте тежеста за следващата тренировка- и ние си вдигаме🙂 Ще ме разберете само ако сте правили 5х5 като начинаещи 🙂 ( без опит, нужното инфо и тн.)
После в случая имаме 14 годишно дете, което му препоръчваме 5х5 и го пращаме да кляка и да прави тяги. То товари щангите и тренира без никой да го надблюдава. Днес в една група във Фейсбук качиха клип на едно дете което кляка със 100 и се клати като ... вързан с един мек колан, който нищо не му пази и едно друго дете го пази, ама не знае изобщо какво прави там.
Относно програмата на Сашо- това може да се случи само ако друг я копира, както и всяка друга програма която е правена конкретно за някой. Аз нямам нужния опит и информация и се обърнах към него, което беше най- доброто ми решение от както се занимавам с този “спорт” 🙂
Мнението беше редактирано от Barberian на 07.06.17 10:27.
06.06.17
21:30
Предлагам да си стиснем ръцете по средата: Програмата е подходяща за начинаещи ако се консултират с треньор или човек с голям опит как да подходят и научат правилно изпълнение на тяга и клек 🙂
Мнението беше редактирано от Barberian на 07.06.17 10:28.
06.06.17
21:47
Наистина, от както се регистрирах в тоя форум се чувствам крайно объркан. Кое правилно, кое не. Всяка програма която намеря, или се добера до нея излиза неправилна. Сега последно какво? Оная дето си харесах (https://www.bb-team.org/workout/5021_ofp-dostoina-za-rimski-legioner), или 5х5? Няма ли някоя лека, която да не ме натоварва много? Или в краен случай да спра фитнеса и да правя упражнения вкъщи и на лостове, а след 2-3 години пак да почна :( ?
06.06.17
21:48
С лека програма няма да постигнеш нищо. По-добре си следвай избора, James ти е написал какво да правиш и как.
06.06.17
21:58
Добре- значи вече съм сигурен, че ще правя тази римската програма. От другия Понеделник почвам!
07.06.17
23:08
Майка ми ми забрани да ходя на фитнес цяло лято повече от 1 път седмично, защото зъболекаря и казал, че било вредно за костите и за цялото тяло :( А и тате като малък е тренирал и казва, че цяла година блъскал, а лятото само на коремни и лицеви. Цял следобед викове, караници, ама няма. И двамата нещо са се уговорили и не ми разрешават. Ще си правя вкъщи някакви коремни, лицеви и лостове. Есента ще се върна и мятам.
Мнението беше редактирано от Здравко Иванов на 07.06.17 23:09.
07.06.17
23:25
Прави набирания, кофи, спринтове срещу наклон и на равно, скокове от място на височина и дължина, опори от стойка на ръце ( ХСПУ), заучи силово възлизане, ходене на ръце, везна и т.н.
Има какво да правиш
08.06.17
00:34
Да, наистина днес помислих и осъзнах, че тяло, мускули, издържливост, не се правят само във фитнеса, може и на лостове, може и вкъщи. Хич няма да разчитам на тоз и ония да ми прави програми, хващам книгата и чета здраво, както ми бяха казали по-нагоре. Биологията ми е интересна, върви ми. Какво мислите за блога на Белчо Христов? Мисля да чета от там основно. И разбира се от форума 🙂
Мнението беше редактирано от Здравко Иванов на 08.06.17 00:34.
08.06.17
00:36
Не чети Белчо, ще си изгубиш времето.
17.06.17
15:41
Прочетох двете статии за лостове в сайта и ми бяха от огромна полза. Вече започнах да тренирам. Това лято целта ми е да направя издържливост, да се науча да ходя на ръце, да се набирам, кофи. А мускулната маса да я запазя на нивото което е. Между другото, май е добре да дам снимка, за да имате ясна представа. Догодина пак започвам да трупам мускули в залата 😄. Знам, че когато тренирам трябва да наблягам на храните богати на протеини. Ок ама така като гледам то най-много протеин се съдържа в месните продукти. А месото производителите го тъпчат с хормони. А от месото отива и в млякото, и в яйцата. Не знам как някои във форума спокойно си ядат по 5 яйца на ден и по едно пиле. Ще гледам да наблегна повече на растителните източници на протеин (нпр леща, боб, тахан) но за жалост няма как да изключа яйцата.
Мнението беше редактирано от Здравко Иванов на 17.06.17 15:50.