04.06.17
13:09
Здравейте приятели,
от седмици чета мнения във форума, десетки статии за НВД, РБД, НВД-ВМ и какво ли още не, накрая реших да се регистрирам, понеже виждам ефекта на статиите и че се отзовават добри хора и че този форум е полезен на страшно много хора, защото е пълен със страшно ценна и много добра и точна информация, та реших и аз да пусна една тема, за да се успокоя, дали правя нещата и аз както трябва. Бих се радвал някой с опит и вече минал през това да се отзове, понеже не знам дали правя правилно нещата. Нуждая се от мнения и насоки дали да продължа с НВД-то, защото искам едновременно да топя мазнини и да качвам маса. Бях 83кг преди НВД-то, сега съм 77/78. Вече близо месец и нещо съм на НВД като менюто ми е както следва:
Кcal: 2138, мазнини: 104,1, въглен: 72, белтъчини: 226
Салатите си ги овкусявам средно с 20гр зехтин за деня като съответно го разпределям. Правя зареждащ ден (или чеат, зависи ако ми се хапва пица или някой шоколад) на 5,6 дни. Препоръчителните ми дневни калории за поддържане на тегло варират 2800-3000, зависи кой от хилядите калкулатори в нета ползвам.
Закуска: 50гр овес + половин доза суроватка (добавям я за вкус) + 100гр кисело мляко (1,5%) и 3 яйца.
Втора закуска: 50гр ядки
Обяд: 100гр пилешко + краставици, домати + 70,80гр маслини
Хранене преди тренировка 100гр пилешко + краставици домати
Преди трен. пия Л-Карнитин с доза суроватка, след тренировка 1 доза суроватка, по време на трен 10гр разтворенo BCAAs.
След тренировка хранане 200гр пилешко+краставици, домати
Вечеря 100гр пилешко +краставици, домати и 50гр сирене
Преди лягане 20гр фъстъчено масло и 150гр извара и Л-Карнитин 2 хапа. Има дни, в които качвам фъстъченото масло на 50гр, ако не съм хапнал ядки през деня.
Искам да се съветвам с вас, дали идеята да мина вече на РБД е удачна, като искам и да понатрупам някаква маса и съответно дали тази НВД е добра. За РБД си смятах с този калкулатор, че Kcal трябва да се вдигнат на 2550, протеин 195, мазнини 140(+-10), въглехидрат 310(+-15). Тренирам 5 до 6 пъти в седмицата, като след всяка тренировка 40мин кардио, 6км/ч ходене или 30мин 4,5км/ч 15 наклон, зависи от настроението
Темата беше редактирана от Zheynov на 04.06.17 13:18.
05.06.17
22:55
Аз едно нещо не разбирам... тоя сайт, който си постнал, как изкарва от тези макроси тези калории. Набързо изчислих, че 195 протеин, 140 мазнини и 310 въглехидрати са 3,280 калории, а според сайта са 2,550?
Съгласен съм с това, че протеина можеш да си позволиш да го намалиш, особено ако досега си карал на 220+. Дори 180 ти е предостатъчно да запазиш мускул. Това да покачваш мускулна маса и да чистиш едновременно ще ти е малко трудничко, фокусирай се върху едно нещо засега. За диета с балансирани макроси 140гр. мазнини си е доста, обаче тези числа и без това са получени от тоя шашав калкулатор. Аз ли нещо не разбирам, или просто който го е правил си има свои схемички...
Щом от известно време си на 2138 калории и сваляш, защо не останеш на горе-долу същите калории и просто да си разпределиш макросите както ще ти е по-удобно и вкусно? Освен това, cheat day на 5-6 дни ми се вижда малко непродуктивно.... Колко калории изяждащ горе-долу на този ден? Аз лично предпочитам някое хранене през деня да не ми е супер стриктно, но да компенсирам за него чрез останалите хранения и така да се сдържам в калориите и да си нацелвам протеина, но ако удряш едни 5000 калории на всеки 5-6 дни, не знам докога ще продължава прогреса.
Последното нещо е, евала за това 30 минутно ходене на 15% наклон с 4.5км/ч. Упражнението много ми харесва, браво за издръжливостта!
06.06.17
10:23
казано от Beast Mode на 05.06.17, 22:55:
Аз едно нещо не разбирам... тоя сайт, който си постнал, как изкарва от тези макроси тези калории. Набързо изчислих, че 195 протеин, 140 мазнини и 310 въглехидрати са 3,280 калории, а според сайта са 2,550?
Да, калкулаторчето е малко шантаво, но причината е, че изписаните калории не се смятат само чрез макротата, а крайното число зависи от това каква физическа активност отбележиш и каква цел. Как точно са преценили какво да добавят/изваждат си остава загадка. 🙂
Сега към автора... 🙂
Ако си с тренировъчен стаж под 6-12 месеца и си с умерен към висок процент подкожни мазнини, можеш да качваш мускули и да сваляш мазнини и резултатът да е практически значим и видим.
Ако обаче вече тренираш известно време, подобна цел е леко непрактична. Не че не може да стане, но ако се фокусираш определен период върху едното и друг период върху другото, резултатите ще са много по-добри.
НВД, РБД, ВВД, кето... няма значение. Гледай да приемаш достатъчно протеин (около 2 грама на телесен килограм), а останалото разпредели както ти е най-вкусно, лесно и удобно. Това е дребен детайл, на който не следва да се обръща много внимание, освен ако няма някаква специфична здравословна причина или пък тренировките изискват нещо определено.
Но за отслабване и намаляване на процента мазнини, няма особено значение. 🙂
Наистина от месец и нещо вече следя въглехидрата имало е дни под 80гр и дни с по 120. Чувствам и виждам в огледалото резултат, но лекото коремче си стои, нищо не съм изкарал преса. Идеята да мина на РБД ми се струва добра поради две причини. Първата е, че карам вече месец и десетина дни на дневен прием на въглехидрат под 120. Втората е, че искам да натрупам малко маса, да кача въглехидрата на 200+, да намаля мазнините и да пордължа по същата система на тренировки. Тренирам силова тренировка 45-60 минути, по 3,4 упражнения на мускулна група с по 3 до 4 серии на упражнение, като за гърди и гръб правя минимум 5 упражнения. Имаше дни с по 6 пъти кардио, след всяка тренировка, но на моменти не се издържаше особенно след крака. Сега след като сменям тактиката, идеята от 2 до 3 каридо упражнения по 30 минути след тренировка или в отделен ден, добра ли е и кой от двата варианта бихте използвали вие за изгаряне на мазнини и запазване на мускулната тъкан: 40 минути, 6км/ч или 30 мин. 15 наклон 4,5км/ч.
Другото, което е, дали организма би привикнал веднага към увеличен прием на въглехидрати и освен да запълни лиспващия гликоген, да се натрупа и под фомата на мазнини.
казано от Beast Mode на 05.06.17, 22:55:
Освен това, cheat day на 5-6 дни ми се вижда малко непродуктивно.... Колко калории изяждащ горе-долу на този ден? Аз лично предпочитам някое хранене през деня да не ми е супер стриктно, но да компенсирам за него чрез останалите хранения и така да се сдържам в калориите и да си нацелвам протеина, но ако удряш едни 5000 калории на всеки 5-6 дни, не знам докога ще продължава прогреса.
Ами правя именно чеат ден на едно 5-7 дни, като калориите са над 3500 със сигурност и въглехидрата тройно, с нисък прием на мазнини.
Здравейте, минавам на РБД и си съставих едно меню със следните макронутриенти: 195 въглехидрат, 215 протеин, 100 мазнини. Искам мнения какво да коригирам и какво би било по-добре от това което съм избрал вечер. Целта ми е продължаване на горенето на мазнини като си смятах, че са ми нужни 2400/2500 калории за сваляне на 0,5кг на седмица.
Закуска:
100гр овес
200гр кисело мляко 1,5%
Доза протеин
Междинна закуска:
1 Ябълка
Обяд:
100р пиле
200гр варени картофи/ориз
100гр домати и 100гр краставици
+1 ябълка
Преди трен:
100 гр пилешко
100гр крастваица и 50 гр домати + 80гр маслини
След трен: 20гр мед + протеин
Храннене след трен:
100гр пиле
салата
Вечеря:
Омлят от 3 яйца с 36гр кашкавал
Преди лягане:
150гр извара
70гр фъстъчено масло
Мнението беше редактирано от Zheynov на 09.06.17 09:16.