Фитнес и безсъние

06.03.08
22:58

Знаи напоследък съм забелязал че в дните в които ходя на фитнес ми е много трудно да заспивам.Възможно ли е тва да е от фитнеса,и ако да какво да правя? :S

07.03.08
06:08

не никви такива

07.03.08
07:59

казано от Jorix на 06.03.08, 22:58:

Знаи напоследък съм забелязал че в дните в които ходя на фитнес ми е много трудно да заспивам.Възможно ли е тва да е от фитнеса,и ако да какво да правя? :S

Здравей!
Знам за какво говориш, и на мен ми се случва понякога.
Когато тренираш, нервната ти система се пренатоварва и ти трябва нещо, което да отпуска невроните. Вземи витамини от групата на Б. Има едни много добри - Милгама, но са малко скъпички. Алтернатива е Неуробекс.
Може преди лягане да изпиеш чаша топло мляко и да избягваш яденето на сладки неща, изобщо на прости въглехидрати в късната част на деня. Аз не мога да пия мляко, но ако се почувствам пренапрегната гълтам по 2 валериана преди лягане.  И това помага ;-P
Сладки същища!

07.03.08
08:44

За витамин Б няма смисъл да си взимаш неуробекс - не е пълния комплекс, а и са малки дозите в него, пък и ще ти излезе по-скъпо. Аз си взех B-50 от now foods(100 хапа са 18 лв), количестовото е добро, а ако искаш да пиеш по по-малко можеш да пиеш по половинка. А иначе може да заспиваш трудно ако тренираш вечер, защото си забърваш цялта обмяна, качваш си темперетурата на тялото и докато не падне не можеш да заспиш.
Winnie, това с валерианите май не е много далавера преди лягане(не че съм против хапчетата - много им се кефя :) ). Точно за съня прочетох една малка книжка дето беше много яка и са описани стадийте на съня, различни методи за заспиване(за такива дето имат проблеми) и общо взето как да се спи по-малко да се чувстваш по-енергичен :) . Мисля че се казваше Powerful Sleeping Package и беше качена в  Arena. Ако някой го интересува да я сваля(ако няма акаунт мога и да му я пратя :) ). Аре й приятно спане.

07.03.08
09:29

Може да има различни причини.Прекалено голямо натоварване за начинаещ,изтощаване.И обратното много лека тренировка.Раздвижва се кръвообръщението,тонизира те.Обаче нямаш истинско изчерпващо силите натоварване.Действа ти като няколко чаши кафе.Тежката работа е стрес за тялото,може да ти качва адреналина прекалено.Също зависи от начина на живот.Ако се връщаш късно вечер в неотоплената стая,не чакай лесно да заспиш.Чувстваш тялото стегнато,не можеш да се отпуснеш.Както става през лятото например.За витамините опитай с българския “Б-комплекс”,ако го намериш в аптеките.Има меко стимулиращо действие,подобрява и съня.Тия западни витамини са в конски дози.Ще те тонизират много и ще задълбочат проблема.На мен лично,когато съм имал безсъние ми помага идеално чай от лайка.Продава се в кутийки по 20 пликчета,филтърна хартия.Пиеш го вечер,ако се събудиш-още.След чаша топъл чай много често съм изпускал най-интересните филми по телевизията заради неудържимо заспиване.Трябва да знаеш че кафето,какаото,шоколада пречат на добрия сън.Опитай с билковия чай.Много ще ти помогне.

07.03.08
10:06

казано от Jorix на 06.03.08, 22:58:

просто се отпусни, всичко е в главата ти, не мисля, че е от фитнеса. никакви хапчета и други неща няма да ти помогнат, ако сам не го поискаш. контролирай мозака си и така се настрой, че да си сигурен, че ти предстои най-сладкия сън. това с млякото преди лягане е перфектно и наистина действа. успех ;-)

07.03.08
10:14

Да не би да претренираш?
Понякога ми се случва в някоя тренировка да се увлека малко.Ноща след нея спя трудно,събуждам се често,въртя се,заспивам трудно.На другия ден имам треска на тренираната МГ.Следващата нощ спя нормално,но на другия ден имам по-силна треска.Случвало ми се е 2-3 пъти.Един приятел ми обясни,че е от претрениране.Не е готино.

07.03.08
12:50

Кога тренираш?

07.03.08
13:30

И според мен е нервната система - подкрепям Winnie за прясното мляко и неуробекса и Cherniq_Konan за Б-50. Но принципно опитай първо с топло прясно мляко преди лягане и неуробекс 3х1 тбл. (мизерно количествое). Друг съвет е да си купиш качествени витамини, адаптирани за спортисти, а не суправит и др.

07.03.08
15:47

Във едни и същи часови поеси ли си лягаш винаги? Ако има големи разлики не се чуди от какво е.

Иначе не трябва да се тренира много късно, нито да се яде преди лягане, нито да се гледат тежки филни/съвет на психолози / :)
Взмай някакви качествени мултивитамини. И не прекалявай с вит. Ц, че някои казват, че води до трудности със спането/аз не мисля така/

07.03.08
16:56

Към 3 следобед някъде тренирам принципно.До преди 1 месец някъде (от когато ми започнаха проблемите) взимах креатин и протеин на оптимум нутришън.Мислех си че от тях не мога да спя,ама от няколко седмици не съм пил и още продължават проблемите...

07.03.08
21:27

Точно това исках да питам.Вземаш ли креатин?Това е енергетично вещество,може силно да те тонизира.Пренастройва метаболизма в клетките, биохимичните процеси.Ти го спираш,обаче има продължителен ефект.Преди десетина години прекалявах с кафето,наливах се с кока-кола и известно време имах проблеми.Докато се ориентирам каква е причината.Както писах може да опиташ тоя лайков чай.Приготвяш го в 1/2 л вода.Освен това е идеален за стомаха.Имал си подуване и подобни оплаквания.Може много да ти помогне.Мултивитамините ще те тонизират много.Витамин Ц-също. Б-комплекс съдържа витамини в малки дози.Точно това ти трябва за тая цел.Ще подобри метаболизма без много да те тонизира.

Общо взето си превъзбуден от нещо, но е трудно да ти кажем оттук. Може да си твърде надъхан и да си мислиш за разни неща. Може да пиеш нещо, з акоето да не се сещаш и да не казваш - например напитки като изотон имат бая кофеин вътре, някои видове чай също възбуждат, а може и да е просто временно явление . Някои хора, включително и аз понякога имат безсъние при пълнолуние - няколко дни. Причината неясна. Проблем с кръвното/сърцето също може да доведе до безсъние, фитнесът може да ги активира.
Така че по скоро защо не спиш - ти ни кажи. Не е само заради фитнеса, той те измаря и даже води до здрав сън - аз винаги съм тренирал късно вечер. От него ми се е случвало нощни болки и схващания, но никога безсъние, защото тренировката е била тежка.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 07.03.08 21:36.

15.06.17
02:36

и аз имам същият проблем и съм сигорен че е от бцаа.Иначе 1-2 бири преди лягане или малко трева ще те преспят.За жалост аз не мога да си го позволя на стероиден цикъл съм

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1