18.07.17
00:17
Здравейте, нова съм тук, не съм особено запозната с всичко , може би има подобна тема,(ако е така съжелявам), но имам нужда от мнение... дори от няколко мнения.
Надявам се ако някой види темата да коментира и да изрази мнението си.
Казвам се....Телина.
На 15 години. 162см,вече 63-4кг.
След некраткотрайно лечение аз доста се застоях , не изпълнявах активна физическа дейност, не се трогвах и не се натоварвах по никакъв начин. Общо взето- от дивана до хладилника.. За което сега адски много съжелявам. От доста дълго време исках да променя тялото си, а и не само, самия начин на живот. Постоянно започвах някакви диета и ги развалях на същия ден. Доста съм чела преди да се осмеля да направя каквото и да било. И в един момент просто започнах да ограничавам количеството и вида на храната която консумирам . Мой приятел ми помогна ,.въпреки че знаеше колко трудно ще бъде и малко по малко започнах да правя различни упражнения в домашни условия с негова помощ и да тичам на стадион. Сллед не дълго време видях ,че съм отслабнала с 4 килограма, после 5,6 и стигнах до 8кг. В последствие започнах да тренираам и във фитнес залата. Вече тренираам може би около 3 месеца, но не съм свалила нито килограм повече. За сметка на това бедрата и пръсците ми станаха изключително стегнати ако мога да ги нарека. Доста оформени, дори бих казала малко груби и корави 😄
А за храненето- храня се 3-4 пъти дневно, предимно яйца,зеленчуци, и пилешко месо. Пия минимум 3 литра вода на ден. Тренирам 5-6 пъти седмично. В началото приемах ел-карнетин под формата на малки дози преди тренировки. Нямам представа дали ще продължа да свалям килограми за напред. Някак си не се получава. Моля , ако някоѝ знае къде греша и кое трябва да променя да ми каже. Ще му бъда адски благодарна. Това е единственото нещо което искам. И колко килограма трябва да тежа при този ръст. Благодаря Ви предварително. Бързах, може би съм пропуснала нещо. Надявам се да изразите мнение. 🙂
Темата беше редактирана от Liina Dimo на 18.07.17 00:27.
Само ти можеш да знаеш дали се харесваш на килограмите, на които си и на композицията на тялото, която си постигнала. Няма универсална формула. Ако искаш странични мнения, качи снимки, килограмите стоят различно на различните хора.
Със свалянето нещата са малко по- сложни. Като си имала повече за сваляне е било достатъчно да започнеш да се храниш по- нормално и някаква активност и нещата са се получили. Сега като имаш по- малко за сваляне ще е по- трудно и ще изисква повече усилия, може би трябва да си намериш BMR и да започнеш да си броиш калориите за да си със сигурност в дефицит. А може и в момента да продължаваш да сваляш мазнинки, но да трупаш мускул след като си тръгнала на фитнес и казваш че, мускулите ти са видимо оформени. Мускула тежи повече от мазното.
18.07.17
08:17
Това, което си написала, е художествена литератера, а тук трябва конкретни неща да се пишат, за да се случи това, което искаш:
1. Данни за теб - написала си
2. Поне 2 седмици хранителен режим, който спазваш
3. И толкова описание на тренировките си
4. От какво си била болна толкова продължително време
Тогава, ще може да ти се отговори с точност, ще може да ти се даде някаква насока, да се корегира режима ти.....За целта, направи си дневник тук и описвай 🙂
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 18.07.17 08:18.
18.07.17
09:57
Като вземем за ориентир ИТМ теглото ти в момента е нормално.
По-добре разнообрази храната, защото си подрастваща. Само пилешко, яйца и зеленчуци не е добре. Продължи да спортуваш, като нека не е задължение, а да е нещо приятно, което ти носи удоволствие. Това, че си в горната граница на нормалното тегло да не те притеснява, защото спортуваш и това предполага да имаш малко повече мускулна маса, която е по-тежка от мазнините, които от своя страна са по-обемни. Две жени с едно и също тегло, но различна композиция на тялото (разбирай съотношение на телесни мазнини към мускулна маса) могат да изглеждат по много различен начин. Познай коя изглежда по-добре 🙂
Личното ми мнение е, че ти е прекалено рано за сметки, калории и задълбаване, както са ти предложили двамата съфорумци по-горе.
18.07.17
11:01
Ти си на 15 г. На тази възраст нивата на хормоните играят ръченица), метаболизма се променя...Отслабването не винаги се свежда до намаляването на личното тегло. Виждаш промяната в орледалото, нали (ставаш по стегната и мускулеста). Мазнината се гори лесно до едно положение, после започва да се затормозява и обикновено, методи, които си ги използвала до сега, стават не ефективни. Трябва корекция на хранителния и тренировъчен режим, ако искаш да сваляш....За това обаче, ако искаш конкретен съвет, трябва история....поне 2 седмици информация за минали тренировки и менюто ти, както и дневния режим....Иначе, може да се гадае и дадените ти съвети да не са ти в полза, а наобратно 🙂
18.07.17
11:03
Благодаря ви за бързите отзиви, като се замислих наистина това си е цял разказ, и съм описала точно тези неща, които не ви трябват. Мисля да опитам да направя този дневник. Да публикувам снимки и тн. А относно храненето: Последните няколко дни например: Закуска- омплет с фреш портокал/лимон (всяка сутрин)пия и кафе
В началото ,когато започнах да спортувам закусвах активия.
Обяд- пилешка пържола без кожа(150гр)/руло стефани +салата
Следобед: Диня- когато съм гладна ям диня, незнам дали е правилно 😄
Вечеря: Пилешка пържола (150-200гр.) + салата
Опитвам да се храня най-късно до 20:00ч.
Храната ми е еднообразна почти винаги,храня се в един и същи ресторант и сутрин и обед. Всеки ден едно и също. 🙂
Тренировките.. правя едно и също всеки път ,.но установих че това е неправилно, трябва да има разнообразие. Малко е сммешно ,защото не знам всички имена на уредите 😄д
Започвам със загряване с леки гирички и разтягане.Малко на пътеката-10-15 минути.
После започвам с уредите за крака, за вътрешната част на бедрата , за външната, за задната част на краката под дупето и т.н. всички останали, знаете ги. Единствено не правя нищо за пръсците,защото те в последствие са.станали много груби. После преминавам на уредите за гръб , за гърди. После за ръце. След това преминавам на коремни преси в няколко разновидности. После клекове без лост , а после с лост 20кг.
Абсолютно всичко правя 4серии с 20 повторения , с колкото килограми мога. В зависимост от уреда,от 15 до 30. След това велоаргометър и пътека. (С наклон и скоростта на макс) около 15-20мин.
Може би всичко е описано ужасно и нищо не разбрахте, съжелявам ако е така, наистина. 😄
Мнението беше редактирано от Liina Dimo на 18.07.17 11:17.
18.07.17
11:10
Още веднага бих ти препоръчал да махнеш фреша от закуската, НО...без да знам каква и кога ти е тренировката, както и дневната активност, ще се въздържа за сега. Фреш - това са най-малко 3 плода, а това са много захар...като добавим към мазнината в едно ядене, то става ясно, че попълването на мастните депа ти е в кърпа вързано.....Това е на пръв поглед...Сега давай още информация, за да нареждаме пъзела заедно 🙂
18.07.17
11:19
Добавих нещичко в горния си пост при храненето.
18.07.17
11:25
казано от Liina Dimo на 18.07.17, 11:19:
Добавих нещичко в горния си пост при храненето.
вече е по добре))...сега разпиши си активността през деня: ставане, закуска, тренировка, обяд, междинно хранене, вечеря, лягане, сън ))...виждаш, че има доста неща
прикачи снимки от преди и сега...
18.07.17
11:28
Ставам около9:30-10. оправям се и отивам във въпросния ресторант. Там ме чака гадния омлет с фреша. 😄 Закусвам. Пия кафе и се.прибирам. Към 12 отивам в залата до 2. Живея до фитнес. Прибирам се да се оправя и отивам в ресторанта да обядвам. После се прибирам. ПАК. Около 5 часа съм гладна и ям диня. Към 7 вечерям. И излизам. Лягам си около 12-1.Сега закусих омлет от 3 яйца с краставичка и кафе
Мнението беше редактирано от Liina Dimo на 18.07.17 11:37.
18.07.17
11:41
казано от Liina Dimo на 18.07.17, 11:28:
Ставам около9:30-10. оправям се и отивам във въпросния ресторант. Там ме чака гадния омлет с фреша. Закусвам. Пия кафе и се.прибирам. Към 12 отивам в залата до 2. Живея до фитнес. Прибирам се да се оправя и отивам в ресторанта да обядвам. После се прибирам. ПАК. Около 5 часа съм гладна и ям диня. Към 7 вечерям. И излизам. Лягам си около 12-1.Сега закусих омлет от 3 яйца с краставичка и кафе
почти добре, за режим за поддържане и качване на тегло) ....
18.07.17
11:41
казано от Carbohydrate на 18.07.17, 11:41:
казано от Liina Dimo на 18.07.17, 11:28:
Ставам около9:30-10. оправям се и отивам във въпросния ресторант. Там ме чака гадния омлет с фреша. Закусвам. Пия кафе и се.прибирам. Към 12 отивам в залата до 2. Живея до фитнес. Прибирам се да се оправя и отивам в ресторанта да обядвам. После се прибирам. ПАК. Около 5 часа съм гладна и ям диня. Към 7 вечерям. И излизам. Лягам си около 12-1.Сега закусих омлет от 3 яйца с краставичка и кафе
почти добре, за режим за поддържане и качване на тегло) ....
плачаа, но наистина.
Мнението беше редактирано от Liina Dimo на 18.07.17 11:43.
18.07.17
11:47
сега да те видим как изглеждаш, преди и сега, ако имаш снимки ( можеш да не показваш лицето, не е важно)
18.07.17
11:51
казано от Carbohydrate на 18.07.17, 11:47:
сега да те видим как изглеждаш, преди и сега, ако имаш снимки ( можеш да не показваш лицето, не е важно)
при всички.положения не изглеждам добре , в момента стари снимки нямам но ще се опитам да намеря. Ще кача ед.а снимка сега 🙂
Мнението беше редактирано от Liina Dimo на 18.07.17 11:52.
18.07.17
11:53
Защо се храниш в ресторант всеки ден?
18.07.17
11:55
казано от Bart Simpson на 18.07.17, 11:53:
Защото е по-лесно 😄
18.07.17
11:55
казано от Bart Simpson на 18.07.17, 11:53:
няма нищо общо с темата, остави това...лични неща са....че то тук ще започне форумна завист и нравоучения
18.07.17
12:04
Имаш право,просто ми стана любопитно.
18.07.17
12:09
Защо пък форумна завист?
18.07.17
12:10
казано от Martina Simeonova на 18.07.17, 12:09:
Защо пък форумна завист?
не разводнявай темата...това няма общо с теб и целите ти
18.07.17
12:13
Авторке ще ти дам малък съвет научи се да готвиш,ще имаш много повече полза, и ще ти е по вкусно.
Колкото до тренировките ти, единствено клека с лост ли е движението със свободна тежест?
Вс друго на машини ли е?
18.07.17
12:20
казано от Martina Simeonova на 18.07.17, 12:13:
Авторке ще ти дам малък съвет научи се да готвиш,ще имаш много повече полза, и ще ти е по вкусно.
Колкото до тренировките ти, единствено клека с лост ли е движението със свободна тежест?
Вс друго на машини ли е?
Не , правяя и други упражения но без уред , без тежести.Те са от типа на тези ,които можем да ги правим вкъщи . (За корем)
Мнението беше редактирано от Liina Dimo на 18.07.17 12:23.
18.07.17
12:31
Научи се да тренираш със тежести,иначе така обикалянето по машини и упражненията със собствено тегло нямат смисъл.
18.07.17
12:38
казано от Martina Simeonova на 18.07.17, 12:31:
Научи се да тренираш със тежести,иначе така обикалянето по машини и упражненията със собствено тегло нямат смисъл.
Например легнала по гръб , трябва да вдигам крааката едновременно нагоре да се оолучи така наречения прав ъгъл, и при свалянето им да не докосвам земята. Как да стане това с тжести?
18.07.17
12:44
Аз говоря да тренираш цялото си тяло с тежест т. е Гърди гръб,крака а не само на машини.Аз затова те питах дали тренираш само на машина и единствено упражнение в което използваш тежест е клека с лост?
Корема си го тренирай и със собствено тегло, в упражненията със собствено тегло няма лошо но комбинирани с такива с тежест резултата ще е много по хубав.
18.07.17
12:50
казано от Martina Simeonova на 18.07.17, 12:44:
Аз говоря да тренираш цялото си тяло с тежест т. е Гърди гръб,крака а не само на машини.Аз затова те питах дали тренираш само на машина и единствено упражнение в което използваш тежест е клека с лост?
Корема си го тренирай и със собствено тегло, в упражненията със собствено тегло няма лошо но комбинирани с такива с тежест резултата ще е много по хубав.
Честно казано си нямам и идея как да тренирам гърди и гръб без уред .. набирания гледам че правят, ама аз не мога 😄 Или може би пак не съм те разбрала ?
18.07.17
12:52
Какви упражнения правиш за гърди и гръб?
18.07.17
12:58
казано от Martina Simeonova на 18.07.17, 12:52:
Какви упражнения правиш за гърди и гръб?
незнам как се казват .. един лост закачен за тежести е над мен , а аз съм седнала и го придърпвам към гърдите си докато гърба ми трябва да е изправен .. леле колко е нелепо .. може би трябва даа ги науча днес 😄дд даа днес щще ги научаа
Не ми се смейте много 😄д
Мнението беше редактирано от Liina Dimo на 18.07.17 13:01.
18.07.17
13:11
https://www.bb-team.org/exercise/3772_pridarpvane-na-vertikalen-skripets-s-ramenen-i-shirok-hvat
Това ли е?
18.07.17
13:15
казано от Martina Simeonova на 18.07.17, 13:11:
https://www.bb-team.org/exercise/3772_pridarpvane-na-vertikalen-skripets-s-ramenen-i-shirok-hvat
Това ли е?
да да това го правя
18.07.17
13:15
Само това?
18.07.17
13:20
казано от Martina Simeonova на 18.07.17, 13:15:
Само това?
и още други , но не зная как се казват. Вървя към залата ,.по късно.ще.напиша кои са 😄
18.07.17
14:47
Останових, че съм правила вертикален скрипец , придърпване на долен скрипец, и трицепсово придърпване на скрипец. Дано не бъркам.
18.07.17
16:51
Някой има ли представа защо може по няколко пъти на ден да ми се вие свят, не ям малко? Преди не ми се е случвало.
18.07.17
18:01
Причините може да са най-различни.
Кога се случва виенето на свят? След тренировка, на гладно, след хранене, по време на кардиото в края на тренировката....?
Може някаква анемия да си направила или да е в резултат от еднообразната храна и съответно дефицит на някои витамини, минерали/електролити.
18.07.17
18:20
Към авторката на темата: махни фреша от закуската и я разнообразявай с млека+ зърнени каши
Включи междинни хранения с ябълка или ядки
Премахни динята. По-добре ябълка с трици и вода.
Като чувстваш глад и ти се яде сладко, можеш да ядеш по 1 малък бонбон, но не повече от 2,3 за ден 🙂
За сега толкова. Като направиш дневник, ще корегираме още ...Обърни внимание на горния коментар. Еднообразната храна не е полезна и те лишава от някои витамини и минерали. В такъв случай си вземи от аптеката такъв комплекс, но по-хубаво е да разнообразяваш храненето си
забравих най-важното: лягай си рано...към 22 ч)
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 18.07.17 19:51.
18.07.17
22:59
казано от Dizzy на 18.07.17, 18:01:
Причините може да са най-различни.
Кога се случва виенето на свят? След тренировка, на гладно, след хранене, по време на кардиото в края на тренировката....?
Може някаква анемия да си направила или да е в резултат от еднообразната храна и съответно дефицит на някои витамини, минерали/електролити.
По различно време се случва винаги. Понякога , когато ходя и изведнъж имам чувството, че ще падна дори. По всяко време, дори понякога докато тренирам
18.07.17
23:02
казано от Carbohydrate на 18.07.17, 18:20:
Към авторката на темата: махни фреша от закуската и я разнообразявай с млека+ зърнени каши
Включи междинни хранения с ябълка или ядки
Премахни динята. По-добре ябълка с трици и вода.
Като чувстваш глад и ти се яде сладко, можеш да ядеш по 1 малък бонбон, но не повече от 2,3 за ден
За сега толкова. Като направиш дневник, ще корегираме още ...Обърни внимание на горния коментар. Еднообразната храна не е полезна и те лишава от някои витамини и минерали. В такъв случай си вземи от аптеката такъв комплекс, но по-хубаво е да разнообразяваш храненето си
забравих най-важното: лягай си рано...към 22 ч)
Благодаря ти.
Обяда да остане ли същия ?
Например за вечеря пилешкото и зеленчуците с какво мога да ги заменям от време на време ? 🙂 А относно витамините.. приемам, поне когато не забравя сутрин и вечер зелена енергия. Това са капсули. От водорасли (от езерото Кламат) 😄 оказват благоприятно въздействие върху имунната система и сие.
Да продължавам ли да пия Л-карнетин преди тренировка?
Препоръчаха ми да пия черен чай? Какво мислите за него?
Мнението беше редактирано от Liina Dimo на 18.07.17 23:14.
19.07.17
08:02
месо и зеленчук за вечеря. това може да са пилишко, риба, телешко, свинско (не мазно). Пий си елкарнитина преди и след тренировка. Обяда е нормален....
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 19.07.17 08:04.
19.07.17
09:44
казано от Carbohydrate на 19.07.17, 08:02:
месо и зеленчук за вечеря. това може да са пилишко, риба, телешко, свинско (не мазно). Пий си елкарнитина преди и след тренировка. Обяда е нормален....
Благодаря
19.07.17
22:50
Благодаря на всички за изразените мнения по темата. 🙂
Мнението беше редактирано от Liina Dimo на 19.07.17 23:07.