26.07.17
14:32
Здравейте приятели! Рових навсякъде в интернет и не открих проблем подобен на моя и рехиш да се допитам до вас преди консултация с лекар. Тренирам кросфит от около 6 месеца. Преди около 4 месеца си ударих дясното коляно много силно в ръба на масата. Болката, която изпитах беше толкова силна, че ми се зави свят и се проснах на земята. Веднага се поду. Мина вечерта и на другия ден коляното беше увеличило размера си значително. Не можех да стъпвам, изобщо не можех да го сгъвам. Не отидох на лекар защото не ми се видя толкова сериозен проблема. След 7,8 дни вече беле спаднало, но все още не можех да го сгъвам. Масажирах се сама с какаово масло и го осводих. Вече можех да го сгъвам на 90 градуса и се върнах в залата. От тогава насам не мога да свивам коляното си напълно. 3,4 сантиметра по малко от другото се сгъва, но усещането е много неприятно. Не усещам болка, но все едно има нещо там, което не му позволява да се сгъне. Когато сгъна колената си близо до тялото дясното стъпало си остава с 3,4 сантиметра пред лявото. Имал ли е някой подобен проблем и според вас ще отшуми ли? Ще мога ли някога пак да си сгъвам коляното напълно? Ходя и на йога и повечето асани са непосилни за мен заради тази травма. Не смея да отида на доктор защото съм сигурна, че ще ми кажат да не тренирам. А аз не искам това. Ще се радвам ако някой с подобен проблем сподели опит и мнение. 🙂
Здравей, единственият разумен съвет е - трябва да отидеш на лекар (може би ще се наложи и ямр).
За съжаление - от информацията, която си дала - най-вероятно ще ти забрани да тренираш известно време.
4 месеца... кросфитърите винаги са ме поразявали с издръжливост, всякакъв вид..
Отивай на ортопед. После може да минеш на някоя друга процедура при човек, които прави миопунктура. Щом не си се контузила на тренировка, знам ли - удар в маса.. би трябвало да мине бързо, абе я иди на докче 😄
Мнението беше редактирано от Блажка на 26.07.17 16:16.
27.07.17
08:27
Здравей Блажка!! И аз мисля, че след като не е травма от тренировки би следвало да мине от само себе си.. А и щом си тренирам и не усещам болка. Мисля да пробвам при рехабилитатор първо пък ако е толкова зле положението... :(
27.07.17
09:15
Трябва да отидеш на лекар! 🙂
От удар в масата да си парализираш коляното и в последствие да не можеш да го сгъваш напълно с месеци, не говори нищо добро. Такива неща не изчезват ей така.
Не намирам причина да чакаш месеци, за да отидеш на лекар. Трябва най-малкото да се направи снимка на областта, за да се види какъв е проблемът. По форуми никога, никой няма да може да ти отговори на въпроса “Защо не мога да си сгъвам коляното?”.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 27.07.17 09:16.
27.07.17
10:08
Не търся отговор на въпроса защо не мога да си свивам коляното, просто се надявах някой да ме успокои с думите “и на мен ми се е случвало и ми мина”. Нали това са форумите. Но явно нямам късмет :( Ще си направя снимка, но лекарите обикновено казват ” спирай със спорта и натоварването” :( никой не иска това
27.07.17
10:26
Проблемът е, че дори и някой друг да е имал подобна контузия и да му е минала, това не значи непременно, че и при теб ще мине по същия начин. Много зависи какъв точно е проблемът.
Не се страхувай толкова от посещението при лекар. Ще може да ти се каже каква е причината и как да се отстрани, за да може да продължиш да спортуваш и да се движиш нормално.
От друга страна, да чакаш да мине само толкова дълго време, може да влоши нещата и проблемът да стане хроничен. Затова колкото по-бързо намериш решение, толкова по-добре.
казано от Симона Попова на 27.07.17, 10:08:
Не търся отговор на въпроса защо не мога да си свивам коляното, просто се надявах някой да ме успокои с думите “и на мен ми се е случвало и ми мина”. Нали това са форумите. Но явно нямам късмет :( Ще си направя снимка, но лекарите обикновено казват ” спирай със спорта и натоварването” :( никой не иска това
Аз съм вадила рамо при изхвърляне, пукали са ми колената до положение, в което искам да кача стъпало и кракът ми отива на другата посока, тазобедрената става ме е боляла до полоежние да не мога да седя на стол, нощно време ръцете ми са изтръпвали до болка, от която се събуждам заради прищипани нерви. И други неща. Сега по-спокойна ли си? 🙂
27.07.17
10:33
Благодаря ви за отзивите 🙂 Съпричастността ви наистина ме успокоява до някъде, различните мнения също са ми от полза 🙂 Ще посетя лекар и ще ви споделя резултатите ! Усмихнат ден ви пожелавам.
29.07.17
00:02
Какво се случва с коляното какво е положението , посетихте ли лекар вече.Със тези неща определено шега не бива , и аз преди време подцених една уж лека травма която мина от себе си ,но със времето се беше влошило положението и както не исках да тренирам се наложи около 6 месеца да бъда извън корта.Така че ако все още не сте посетили лекар го направете и дано всичко е наред..
13.08.17
17:45
Задължително трябва да потърсите помощ от лекар.