18.09.17
00:49
Проблем ли е да се яде junk food,ако се побира в колориите и макронутриентите за деня?
18.09.17
01:33
#1
не
18.09.17
09:32
#2
Зависи от много неща.
Би било проблем, ако в дългосрочен план заема по-голямата част от цялата приета храна.
Не е абсолютно никакъв проблем.
Нарича се IIFYM, за което може да прочетеш в интернет.
Все пак, не повече от 10-20% от дневния ти калоричен прием да е от junk
18.09.17
21:26
#4
казано от Мартин Огнянов на 18.09.17, 00:49:
Проблем ли е да се яде junk food,ако се побира в колориите и макронутриентите за деня?
разбира се, че е проблем!
20.09.17
22:43
#5
казано от Валери Гочев на 18.09.17, 21:06:
Нарича се IIFYM, за което може да прочетеш в интернет.
Поради тази причина IIFYM е една от най-криворазбраните концепции за хранене от широката публика.
Дали джънк ще попада в храненето ти, зависи от:
1. Какво визираш под “джънк”?
2. Колко често? В какви количества?
Да приемаш каквато и да е храна, стига да попада в планирания ти калориен прием - не бих се доверил на такава стратегия. От много по-голямо значение е каква е храната и какво приемаш наред с нея.
Например:
- 50 г протеин от месо / млечен продукт / бобови
- 50 г от протеинов бар
Да, има вероятност изкуствени подсладители / оцветители, преработеността на храната и прочие “дребни” детайли да не оказват влияние на организма ти ... сега, може би и занапред.
Въпреки това е от значение преобладаващата част от храненията да са ти с продукти, за които природата е чувала.
казано от Димитър Михайлов на 20.09.17, 22:43:
казано от Валери Гочев на 18.09.17, 21:06:
Нарича се IIFYM, за което може да прочетеш в интернет.
Поради тази причина IIFYM е една от най-криворазбраните концепции за хранене от широката публика.
Затова и казах:
Все пак, не повече от 10-20% от дневния ти калоричен прием да е от junk
21.09.17
21:25
#7
Валери, принципно, ако преди това имаме единодушие относно какво е това “джънк”, ще се съглася с процентите. По-горният ми коментар и не беше опит да те репликирам.
21.09.17
21:57
#8
Ако сравняваме горе-долу еднакви порции (б/м/в) джънк срещу да кажем порция органична мръвка няма разлика. Няма да има разлика като хормонален отговор - нито кръвна захар, нито инсулин, независимо дали се гледа като % разлика или отклонение от базова стойност. Няма разлика и в съотношението инсулин/глюкоза. Ще има малка разлика в нивата на мастните киселини - доколкото спада и връщането към нормалното им количество ще отнеме различно време с отклонение от час-два. Кръвните триглицериди ще имат по-високи нива при по-чиста храна. Няма да има значими разлики в нивата на лептина, а грелина ще бъде подтиснат по-продължително при чиста храна (т.е. след джънк се огладнява по-бързо). Единствената значима разлика ще е при LDL холестерола (по-ниски нива след консумация на чиста храна, непроменени след джънк), HDL и общия холестерол няма да се променят -
вероятно заради съдържането на мастни киселини (наситените мазнини дават по-значим негативен ефект на нивото на кръвните липиди в сравнение с други типове мазнини).
Всичко това се отнася до едно ядене. В дългосрочен план обаче нещата се влошават хормонално, но е дълго за обясняване.
Според мен ефектът е по-скоро психологически. Ако не можеш да ограничиш джънка, не се залъгвай, че ще пазиш диета. С броколи и пилешки гърди е трудно да преядеш, но с дюнери и пържени картофи лесно се губи баланса.
казано от Solomon Kane на 21.09.17, 21:57:
Ако сравняваме горе-долу еднакви порции (б/м/в)
Трудно ще докараш еднакво количество на макронутриентите при еднакъв размер на порциите. Ако пък вземеш за база равно количество белтъчини, то другите два ще ти избягат и ще нарушат съотношението.
казано от Solomon Kane на 21.09.17, 21:57:
Всичко това се отнася до едно ядене. В дългосрочен план обаче нещата се влошават хормонално, но е дълго за обясняване.
В добавка храната не е само източник на белтъчини, въглехидрати и мазнини, а на редица други хранителни вещества - минерали, витамини, ензими, моно- и полиненаситени мастни киселини и т. н., повечето от които липсват в джънка, а това води до системно недохранване и постоянен глад, въпреки изобилието от калории. За сметка на това в “джънка” има разни неща в излишък - трансмазнини, сол, фруктоза, нишесте...
Аз бих избягвал дори еднократна употреба на подобни боклуци, да не говорим за дългосрочна.
21.09.17
22:55
#10
казано от Boby_ на 21.09.17, 22:37:
казано от Solomon Kane на 21.09.17, 21:57:
Ако сравняваме горе-долу еднакви порции (б/м/в)
Трудно ще докараш еднакво количество на макронутриентите при еднакъв размер на порциите. Ако пък вземеш за база равно количество белтъчини, то другите два ще ти избягат и ще нарушат съотношението.
...
Прав си. Преразказвам експеримент при който се сравняват хормоналният отговор на 8 възрастни субекта (по две кръвни проби на час през първите 4 часа, по веднъж за следващите два) след ядене на три различни порции - биг мак с картофи срещу сандвич с органично телешко и сандвич с пуешко филе. Макросите са подбрани да са приблизително равни (между 1100-1200 кал.,28 до 32 г. белтъчини и т.н.). Не мога да намеря линка, затова така обяснявам...