Спагети и ориз - преди или след варене се мерят?

Хора спагетите и оризът преди или след варенето се измерват

Bart Simpson

23.09.17
18:34

Преди защото след варенето увеченото тегло е само вода или бульон.
Калорииното съдържание е изчислено на база суров продукт, ако това имаш предвид.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 23.09.17 18:35.

23.09.17
19:11

А верният отоговор е зависи с какво ги сравняваш.
Варните спагети имат около 160 ккал за 100 грама, а суровите - 370.
Вариш ги във вода и те поемат горе-долу еднакво количество, независимо от марката, така че и двате сравнения вършат работа.

Bart Simpson

23.09.17
19:41

Боби, не съм съгласен с теб, много зависи от процента твърда пшеница в спагетите, която поема много по малко вода.Сравни, например De checco или Barrila с да речем някои лидълски спагети.
На пакета е обозначено калорийно съдържание за сто грама сурово тегло.
Или зависи също какво количество вода ще поеме от типа паста, ако е с яйца-талиателе ще поеме по-малко отколкото ако е без яйца-спагето,папарделе,пенне,фисили,фарфале и прочие.
Същото е и с оризът, дивите сортове поемат много малко вода в сравнение с култивираните такива.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 23.09.17 19:48.

23.09.17
19:48

казано от Bart Simpson на 23.09.17, 19:41:

Боби, не съм съгласен с теб, много зависи от процента твърда пшеница в спагетите, която поема много по малко вода.Сравни, например De checco или Barrila с да речем някои лидълски спагети.
На пакета е обозначено калорийно съдържание за сто грама сурово тегло.
Или зависи също какво количество вода ще поеме от типа паста, ако е с яйца-талиателе ще поеме по-малко отколкото ако е без яйца-спагето,папарделе,пенне,фисили,фарфале и прочие.

Да, прицнипно си прав.
Каквато и паста да ползваш, разликата в поетата вода няма как да е повече от 10%. При 160 калории на 100 грама краен продукт това са 16 калории. Да, ако ядеш паста всеки ден и плющиш по половин кило, ще се натрупа разлика, така е. От друга страна обаче смятането на калории по подразбиране е грешно - етикетите на храните не са верни. Важно е сравнението с предишен/следващ период, както и ориентировъчното съотношение на макронутриентите.

Bart Simpson

23.09.17
19:59

Докато при оризът може да е поетата вода до 300% и да запази сравнително плътна структура.

ДЕ

23.09.17
20:54

Ха, баш по темата. Отдавна не бях ял спагети......налЕ отслабвам, ама точно тая вечер и по желание на децата, жената спретна едни, та взех и аз хапнах. Та сосове, та това онова-обаче аз винаги допълнително си ги поливам с кетчуп.

23.09.17
21:33

Всичко в сурово състояние се тегли

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1