10.10.17
21:55
На 15 съм 58кг 185см тренирал съм волейбол
и футбол след около месец
Ще започна лека атлетика
Сега от два месеца ходя на лостове Моята цел е да придобия
Макимална Сила при клек и тяга за да мога да тичам
Скачам по високо.Въпросът ми е дали тренирането за сила (90-95%RM) веднъж седмично Ще ДОВЕДЕ ДО ПРОБЛЕМИ СЪС СТАВИТЕ .мисля да тренирам само около половин година в фитнеса за основа.Наистина се тревожа за тях аз дърпам 94кг тяга и клякам
с 47кг око някой може да ми отговори как да предотвратя това и да даде съвети нека помогне
(Благодаря предварително)
Темата беше редактирана от Martin Vasilev на 10.10.17 21:57.
Ще имаш проблеми със стави при тези движения ако ги правиш неправилно. При клек задължително си слизай до паралела дори малко под него за да избегнеш такива натоварвания в стави и сухожилия, а при тягата само не дърпай с котешки гръб и не свивай ръцете. За гърба важи и за клека трябва да е неутрален. И също при клека гледай да не събираш коленете едно към друго защото и това паразитно движение може да доведе до болки след време, гледай да са в посоката която гледат стъпалата.
Мнението беше редактирано от Вандера на 10.10.17 22:10.
10.10.17
23:29
Братле, аз от година само силови тренировки като клекове и тяга правя всяка една тренировка и със ставите проблем нямам. Разбира се, за да си спокоен със ставите, вземи си хубави добавки с повече Клаций и Магнезий и ще си добре. Arthro Guard на Biotech Usa ти препоръчвам, ако усетиш болка в ставите.
Тренирай правилно клека, както и колегата е написал. Това е много важно.
За да качиш сила при клека ти препоръчвам моята програма дето я ползвам. 3 серии по 5 повторения.
Като при успешни 3 серии по 5 клека, качваш другия път с поне 2,5 - до 5 кг. Първоначално се качва по 5 в първите седмици, след това 2,5 кг и то ще си усетиш и бая като почнеш да вдигаш по 100 кг и нагоре. С тази тактика за 4 месеца от 55 кг клек го качих на 110 🙂 (3х5)
Успех!