Тера чийт дей

no name

22.10.17
20:04

Здравейте! Имам въпрос ,който след много мъка ще задам тук и ще потърся някакво логично обяснение за случващото се с мен и моя организъм. Успях да преборя булимията и все още работя с психолог за доизчистване на проблема ,сега имам хранителен режим изготвен от специалист като се храня с около 1400калории за деня (РБД) ,без зеленчуци и двете кафета с мляко. ~1500-1600. Имам зареждащ ден на всеки 9 дни. Тренирам 4 пъти седмично с тежести и 3дни правя кардио в седмицата. Тежа 69кг на ръст 163см (до преди три дни).Чувствам се прекрасно ,като изключим факта ,че по -миналия ден имах зареждащ ден с над 6000калории с онова неконтролируемо тъпчене на всевъзможен джънк и ако изключим психологическият аспект на ситуацията ,коя част от моята физиология аджеба ме кара да го правя това? И да виня ли психиката си ,имайки предвид всичко изписано? Лептин ,грелин? Хипоталамус? Какво става? Търся си научно обяснение. 😄

Темата беше редактирана от no name на 22.10.17 20:07.

23.10.17
06:06

Принципно подобни преяждания спомагат за преобразуване на Т4 в Т3, а също така спомагат за увеличаване на лептина. Според  мен 9 дни е адекватен период и 6000ккал. не са нещо притеснително, следващия път може би ще се контролираш повече и няма да преяждаш толкова. И все пак специалист ти е изготвил режима, можеш да се обърнеш към него за повече разяснения.

Carbohydrate

23.10.17
06:21

За да ти се отговори адекватно, трябва да си записваш ежедневието ( движение, храна, сън..) и чак тогава ще се види. Много хора пишет РБД, после, като си напишат какво ядат през седмицата, излиза, че освен семки и кафета, не употребяват друго))), не спят, ядат по 1 път и само вечер преди лягане)....и т.н.

no name

23.10.17
06:57

казано от Дени на 23.10.17, 06:06:

Принципно подобни преяждания спомагат за преобразуване на Т4 в Т3, а също така спомагат за увеличаване на лептина. Според  мен 9 дни е адекватен период и 6000ккал. не са нещо притеснително, следващия път може би ще се контролираш повече и няма да преяждаш толкова. И все пак специалист ти е изготвил режима, можеш да се обърнеш към него за повече разяснения.

Е ,щом е адекватно ,някак ми олекна щом го каза друго човешко същество. 😄 Още нещо мога да добавя -изглежда съм заредила на 12тия ден и все пак ,повечето хора като че ли не са толкова чувствителни на глад. Аз затова се изненадвам от себе си ,че изконсумирах такова количество. Чудя се още този калориен прием дали ще повлияе на свалянето напред? Има доста неща ,които ми е трудно да си изясня за нормалното хранене.

23.10.17
09:20

казано от no name на 23.10.17, 06:57:

[
Е ,щом е адекватно ,някак ми олекна щом го каза друго човешко същество.
...
Чудя се още този калориен прием дали ще повлияе на свалянето напред? Има доста неща ,които ми е трудно да си изясня за нормалното хранене.

Адекватно като период да включваш мръсен ден, между седмица и две е добре. Зависи какво е положението с хормоналния ти баланс, препоръчително е да има такова зареждане за да се нормализират нивата на хормоните.  Няма как да усвоиш 6000ккал и да ти се залепят, така че би трябвало да продължиш да сваляш. Дори с твоята активност имаш аванс да увеличиш калорииния прием и пак ще продължиш да сваляш. Зависи си обаче последните два-три месеца как се храниш, ако си приемала по-малко калории трябва да се адаптираш към сегашните и постепенно да вдигаш или сваляш в малко. В последствие обаче подобен ден е излишен, балансираното хранене е по-добър вариант.

Carbohydrate

23.10.17
09:25

казано от Дени на 23.10.17, 09:20:

[
...
Чудя се още този калориен прием дали ще повлияе на свалянето напред? Има доста неща ,които ми е трудно да си изясня за нормалното хранене.

Адекватно като период да включваш мръсен ден, между седмица и две е добре. Зависи какво е положението с хормоналния ти баланс, препоръчително е да има такова зареждане за да се нормализират нивата на хормоните.  Няма как да усвоиш 6000ккал и да ти се залепят, така че би трябвало да продължиш да сваляш. Дори с твоята активност имаш аванс да увеличиш калорииния прием и пак ще продължиш да сваляш. Зависи си обаче последните два-три месеца как се храниш, ако си приемала по-малко калории трябва да се адаптираш към сегашните и постепенно да вдигаш или сваляш в малко. В последствие обаче подобен ден е излишен, балансираното хранене е по-добър вариант.

подчертах с червено, което не е вярно....за съжаление може и още как...но в мастни депа))

23.10.17
09:47

казано от Carbohydrate на 23.10.17, 09:25:

[
...

подчертах с червено, което не е вярно....за съжаление може и още как...но в мастни депа))

На фона на 1500-600ккал. през останалото време на диетата и 6000ккал. на 12я ден все пак си мисля, че няма да и се лепнат. Следващите подобни дни ще се опитва да се контролира малко повече.

23.10.17
10:45

От един път нищо няма да стане. Единствената разлика е че няколко дни ще си с 2-3 кг отгоре заради водната задръжка.
Но ако ти стане редовен навик, ще започне да ти пречи на резултатите.
Вместо чийт, вкарай зареждащ ден. Хем не се тъпчеш с боклуци, ще вдигнеш нивата на лептина, ще поемеш нормално количество калории (едва ли можеш да се натъпчеш с 6000 ккал от ориз или овес), а и свалянето няма да е възпрепятствано.

Carbohydrate

23.10.17
13:05

казано от Дени на 23.10.17, 09:47:

[
...

На фона на 1500-600ккал. през останалото време на диетата и 6000ккал. на 12я ден все пак си мисля, че няма да и се лепнат. Следващите подобни дни ще се опитва да се контролира малко повече.

Човек на средна възраст има около 300-400 г гликоген в мускулите и до около 100-120 г в черният дроб, съвсем приблизително. Това прави, най-престъпно казано 500 г гликоген. Значи, в най-лошият случай, тя може да има недостиг от 2000 ккал и не повече 🙂....Сега, гликогена не се възстановява от едно изядено ядене, а му трябват поне 24-48 часа за да се възстанови. Какво ще стане при приети наведнъж 6000 ккал? Ами, досети се))....Ако човек има празни мастни клетки за запълване, то ще ги запълни....

no name

23.10.17
13:20

казано от Petya на 23.10.17, 10:45:

От един път нищо няма да стане. Единствената разлика е че няколко дни ще си с 2-3 кг отгоре заради водната задръжка.
Но ако ти стане редовен навик, ще започне да ти пречи на резултатите.
Вместо чийт, вкарай зареждащ ден. Хем не се тъпчеш с боклуци, ще вдигнеш нивата на лептина, ще поемеш нормално количество калории (едва ли можеш да се натъпчеш с 6000 ккал от ориз или овес), а и свалянето няма да е възпрепятствано.

При мен е проблем. Денят си беше зареждащ ,докато не се разстроих и не стана ..голям чийт. Не го ползвам като оправдания ,просто с разсъдък не бих имала нужда или желание да се тъпча без да чувствам какво ям дори. Въпроса беше повече на емоционална основа ,за жалост. В смисъл боря се с тези преяждания и слава богу от доста време не се беше случвало.Разбира се ,че ще внимавам повече и ще си зареждам на 9 дни ,няма да си правя експерименти. То при мен малко е..един ред шоколад е много ,ама ако се случи малко да прекаля и чипс,шоколад,понички и какво ли още не ,стават малко.. Работя по въпроса със самобичуването ,все още. С толкова изтезания през годините почти нямам затъкване като стане нещо подобно. И не го разбирам.

казано от Carbohydrate на 23.10.17, 13:05:

казано от Дени на 23.10.17, 09:47:

[
...

Човек на средна възраст има около 300-400 г гликоген в мускулите и до около 100-120 г в черният дроб, съвсем приблизително. Това прави, най-престъпно казано 500 г гликоген. Значи, в най-лошият случай, тя може да има недостиг от 2000 ккал и не повече ....Сега, гликогена не се възстановява от едно изядено ядене, а му трябват поне 24-48 часа за да се възстанови. Какво ще стане при приети наведнъж 6000 ккал? Ами, досети се))....Ако човек има празни мастни клетки за запълване, то ще ги запълни....

Или просто ще изсере излишъка, Карбо. Ползвай главата за мислене.

Carbohydrate

23.10.17
13:28

Добре, ти защо не оставаш слаб, а качваш килограми...защо не си ги изсрал калориите?)))
П.С. не говоря само за теб, да не се обидиш...пиша и за себе си и за други)))

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 23.10.17 13:29.

Bart Simpson

23.10.17
13:34

Еееееее, недейте така, тъкмо реших, че ще има буря и то само леко подухна.

no name

23.10.17
13:36

Тази седмица ще направя 4 кардио тренировки и ще кажа какво се е случило с мерките и килограмите след една седмица. 😄 Да кажем ,че за онзи ден имам излишък от 3900кал. Това са килограм и няколко грама. 😄 ..мазнини. Аз така си обяснявам нещата ,може би просто няма да свалям или ще съм качила килограм ,не знам. Ще проверим ,определно се чувствам подута и разплута и е напълно нормално. Аз се чудих главно какво ме кара да го правя самото тъпчене и дали е само психология.

Физиологично погледнато, в дългосрочен план лептинът има най-голяма заслуга за това колко гладна или сита се чувстваш. Тялото усеща с колко енергия разполага най-вече чрез количеството на мастна тъкан (излишните мазнини), но също така и чрез редица други контролни системи и хормончета, които докладват и за това колко постъпва чрез храната на дневна база.

Като усети спад в притока на енергия и особено като мине малко по-дълго време и започнат да намаляват и складираните мазнини, секрецията на лептин от мастните клетки значително намалява, което пък значително увеличава глада.

При теб нещата обаче са по-скоро на психична основа, тъй като все още разполагаш с доста излишни мазнини, а доколкото разбирам си сравнително отскоро в калориен дефицит. Та, освен ако дефицитът не е твърде краен, от сорта на >40%, то вероятно психиката има по-голяма заслуга за това преяждане.

Едно, че все още не си се преборила напълно с хранителното разстройство, но също голям психически натиск оказва и рестриктивността на режима. Ако не е добре изготвен, не е балансиран откъм хранителни вещества и не е достатъчно гъвкав (принудена си да ядеш едно и също всеки ден), то лесно и бързо се излиза от контрол.

Относно преяждането, от гледна точка на телесна композиция, просто си направила 1-2 крачки назад. Особено щом е било основно под формата на junk, то значи почти всичко си се е усвоило без проблем и това, което не е могло да се складира като гликоген или да се използва с друга градивна или транспортна цел, се е съхранило като излишни мазнини.

По-лошо е от психическа гледна точка, тъй като говори за липсата на добър контрол. За дългосрочен успех, трябва да се научиш да контролиш подобни изблици. Сега може да се е случило веднъж на 10 дни, но тялото ти тепърва ще се съпротивлява повече и ще става по-трудно, съответно и рискът от такива неконтролируеми преяждания ще се увеличава.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.10.17 14:10.

no name

23.10.17
14:45

казано от Тихомир Велев на 23.10.17, 14:08:

Физиологично погледнато, в дългосрочен план лептинът има най-голяма заслуга за това колко гладна или сита се чувстваш. Тялото усеща с колко енергия разполага най-вече чрез количеството на мастна тъкан (излишните мазнини), но също така и чрез редица други контролни системи и хормончета, които докладват и за това колко постъпва чрез храната на дневна база.

Като усети спад в притока на енергия и особено като мине малко по-дълго време и започнат да намаляват и складираните мазнини, секрецията на лептин от мастните клетки значително намалява, което пък значително увеличава глада.

При теб нещата обаче са по-скоро на психична основа, тъй като все още разполагаш с доста излишни мазнини, а доколкото разбирам си сравнително отскоро в калориен дефицит. Та, освен ако дефицитът не е твърде краен, от сорта на >40%, то вероятно психиката има по-голяма заслуга за това преяждане.

Едно, че все още не си се преборила напълно с хранителното разстройство, но също голям психически натиск оказва и рестриктивността на режима. Ако не е добре изготвен, не е балансиран откъм хранителни вещества и не е достатъчно гъвкав (принудена си да ядеш едно и също всеки ден), то лесно и бързо се излиза от контрол.

Относно преяждането, от гледна точка на телесна композиция, просто си направила 1-2 крачки назад. Особено щом е било основно под формата на junk, то значи почти всичко си се е усвоило без проблем и това, което не е могло да се складира като гликоген или да се използва с друга градивна или транспортна цел, се е съхранило като излишни мазнини.

По-лошо е от психическа гледна точка, тъй като говори за липсата на добър контрол. За дългосрочен успех, трябва да се научиш да контролиш подобни изблици. Сега може да се е случило веднъж на 10 дни, но тялото ти тепърва ще се съпротивлява повече и ще става по-трудно, съответно и рискът от такива неконтролируеми преяждания ще се увеличава.

Благодаря за изчерпателният отговор!

Месец и половина съм на този режим и резултатът е предимно в сантиметрите и - около два килограма.

Съответно това ме хвърли в силно нетърпение и недоволство ,че нищо не правя като хората ,вместо да подходя по -мъдро и спокойно се хвърлих в комфортната зона и съвсем забравих колко много постигнах за една година. Все пак продължавам и далеч не смятам да се отказвам ,това ми е лечението. Учим се. 🙂

Ще се заобичаме с това тяло, нямам избор. 😄
Още допускам и че на хормонална основа всичко е наопаки ,все още се справям и с липсата на цикъл и депресивните моменти. Сега ми е една идея по -лесно ,защото всичко започна да става навик и ми е приятно със спорта и храненето.

Остава да се справя с мислите преди да се превърнат в действия.
Не ,не си прося утвърждение ,просто си се радвам на успеха и може да се каже ,че се хваля за положителните неща ,с които се преборих. 😄

А от колко време тренираш с тежести? Пак ли месец и половина?

no name

23.10.17
14:58

казано от Тихомир Велев на 23.10.17, 14:50:

А от колко време тренираш с тежести? Пак ли месец и половина?

Да, до преди това също тренирах но с незначителни тежести и правих две- три тренировки в седмицата . (1-2кг гири)

Значи си на прав път, не се обезсърчавай.

Първите месеци тренировки се наблюдава сериозна положителна телесна рекомпозиция. Качва се мускулна маса и се горят мазнини едновременно. Понеже мускулната тъкан е по-тежка от мастната, теглото варира много слабо, но пък се забелязва видима промяна или както в твоя случай, промяна в обиколките на определени части от тялото.

Поздравления за постигнатото и успех занапред! 🙂

Carbohydrate

23.10.17
20:16

! просто подчертавам и се радвам, че има хора, които ме разбират 🙂 и не само мен, а и организма 🙂

no name

23.10.17
20:26

казано от Carbohydrate на 23.10.17, 20:16:

! просто подчертавам и се радвам, че има хора, които ме разбират  и не само мен, а и организма

И аз не оспорвам. И в миналото ми се е случвало и си се омазнявам след една такава случка.Не винаги е било само вода ,дори когато съм карала седмици на ябълки. Въпреки ,че допускам ,че и мозъка ми визуално си е бил размътен и не съм виждала реален образ.

no name

23.10.17
20:29

А вярно ли е ,че ако стомахът ти е разширен е нормално да се засищаш много по -трудно от обикновено ,защото информацията за ситост достига по -късно до рецепторите и съответно се забавя реакцията и усета?

Carbohydrate

23.10.17
21:46

казано от no name на 23.10.17, 20:29:

А вярно ли е ,че ако стомахът ти е разширен е нормално да се засищаш много по -трудно от обикновено ,защото информацията за ситост достига по -късно до рецепторите и съответно се забавя реакцията и усета?

Няма такова нещо, като разширен стомах. ако не се храниш здравословно, то нямаш в червата си добри бактерии. Ако нямаш здравословна храна в рациона си, то просто храниш лошите бактерии, които се размножават  и искат още да ядат))).....Истината е, че трябва да имаш в ежедневното си меню фибри. Това, може би е една от основните здравословни съставки на добрият хранителен рацион....

казано от no name на 23.10.17, 20:29:

Стомахът е мускулест, разтеглив орган и може да променя обема си в зависимост от това колко храна му се подава.

Ако преяждаш редовно и се тъпчеш до пръсване, както е лафа, стомахът ще се разшири, за да може да смогва с обема от храна.

Ако пък спреш да се храниш за известно време или просто намалиш храната до минимум, стомахът ще се свие.

Проблемът със засищането тук не идва от това, че самата храна стига по-бавно до рецепторите, а че самият стомах има рецептори и разтягането му подава сигнал до мозъка, че си се нахранил. Когато стомахът ти например може да поеме храна с обем 2 литра, а ти му подадеш 3 литра, разтягането на стените на стомаха дават сигнал тип “мамка му, не мога да поема повече, сит съм”. Съответно колкото повече обем храна побира стомахът, толкова повече храна ще трябва, за да се изпрати този сигнал.

Това е и една от основните причини (наред с още някои), поради която на хора с крайна степен затлъстяване се правят операции и се изрязва част от стомаха (или директно се заобикаля, както при стомашен байпас). Целта е да се намали обема, който може да поема и по този начин пациентът да започне да се засища от по-малко храна, да яде по-малко и да отслабне.

Преди да ядеш си почуствай тялото и се попитай дали наистина изпитваш глад или просто искаш да запълниш емоционални дупки с храна. И аз имам подобен проблем, много обичам да ям, не защото съм гладен, а заради вкуса на храната. Като се научиш да различаваш истинския глад от това да си угодиш на сетивата ще ти е по-лесно. Просто си кажи ‘’не съм наистина гладна! ще спра да мисля за храна.’’ След като наистина си гладна седни и се наяж умерено, бавно и дъвчи. Говоря от личен опит, надявам се да ти е полезно.

no name

26.10.17
09:48

казано от Кирил Миленов на 25.10.17, 21:56:

Преди да ядеш си почуствай тялото и се попитай дали наистина изпитваш глад или просто искаш да запълниш емоционални дупки с храна. И аз имам подобен проблем, много обичам да ям, не защото съм гладен, а заради вкуса на храната. Като се научиш да различаваш истинския глад от това да си угодиш на сетивата ще ти е по-лесно. Просто си кажи ‘’не съм наистина гладна! ще спра да мисля за храна.’’ След като наистина си гладна седни и се наяж умерено, бавно и дъвчи. Говоря от личен опит, надявам се да ти е полезно.

Организмът е както го научиш и на колкото храна свикне ,мисля. Затова съм на етап да се храня така, че да имам енергия и да съм свежа, всичко останало за мен в момента са емоции -гняв, тъга ,срам и т.н.т. ,които за щастие още по-добре започвам да различавам и да не бъркам с чувството за глад. 🙂

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1