Пъпки по тялото от режим за качване?

Здравейте колеги,

наскоро реших да почна да трупам маса, но не знам по каква причина почнаха да ми излизат някакви пъпчици по седалището и по гърба. Възможно ли е да е нещо от храната?

Всеки ден се храня така:

- 1во ядене -> 1 кисело мляко + 100гр овес
- 2ро ядене -> 5 варени яйца + 100гр. сирене
- 3то ядене -> 200 гр. свинско + 300гр. кафяв ориз
- 4то ядене -> 200 гр. свинско + салата (настъргани моркови, червено цвекло, ленено масло)
- 5то ядене -> 2 ябълки/ 2 банана + 50 гр. бадеми
- 6то ядене -> салата (300гр. извара + домат + краставица + сирене + ленено масло)

чудя се дали проблема не е от свинското (най-често си взимам врат, че той по евтин в кауфланда) или като цяло от многото мазнини през деня. чувал съм, че омега-3 мазнините от лененото масло помагали да се оправи кожата, но търся второ мнение.

Някой съвет?

18.10.17
21:49

Една от причините може да е от фитнеса в който тренираш.
Защото на ден минават доста хора през уредите и ако не ползваш хавлия излизат доста пъпки, които ги забелязвам и при мен, НО може и да е от храната, но това няма как да го спреш всяко тяло приема храната различно, така че нее точно от свинското.

Честа причина за такива обриви фокусирани в определена област са следствие на непоносимост към някоя храна/напитка или пък лека алергична реакция.

Има ли някаква храна, която си включил наскоро, но не си ял особено често преди това?

Включвал ли си някоя нова хранителна добавка наскоро?

ДЕ

19.10.17
09:44

Такъв страничен ефект причиняват и анаболните стероиди, но предполагам, че не взимаш нищо такова, иначе щеше да го упоменеш.

19.10.17
14:00

Може да е от млечните, ядките или яйцата. Най-малко вероятно е, да е от свинското.
Нищо не си казал дали пиеш протеин. Аз бих заложила най-много на него.
Опитай да изключиш за няколко дни една група храни, после друга и тн и после да ги включиш отновот,  докато разбереш от кое е. Това е изпитан и много добре работещ вариант.

казано от Mara Croft на 19.10.17, 14:00:

Може да е от млечните, ядките или яйцата. Най-малко вероятно е, да е от свинското.
Нищо не си казал дали пиеш протеин. Аз бих заложила най-много на него.
Опитай да изключиш за няколко дни една група храни, после друга и тн и после да ги включиш отновот,  докато разбереш от кое е. Това е изпитан и много добре работещ вариант.

Цяло лято карах на яйца и кисело мляко + овес, а тогава го нямаше този проблем... Протеин или каквито и да е добавки никога не съм пил. Предположох, че може да е от свинското заради наситените мазнини в него (предимно св. врат си взимам). Забелязъл съм, че като комбинирам свинско с кашкавал работата става мазало, за това и се чудя дали проблема може да е наистина от наситените мастни киселини...

казано от Тихомир Велев на 19.10.17, 09:35:

Честа причина за такива обриви фокусирани в определена област са следствие на непоносимост към някоя храна/напитка или пък лека алергична реакция.

Има ли някаква храна, която си включил наскоро, но не си ял особено често преди това?

Включвал ли си някоя нова хранителна добавка наскоро?

Да, лятото карах по принципите на Палео/Праймал диетата (зеленчуци, пилешко, плодове, яйца, ядки и по рядко кисело мляко)

Сега реших, че е време пак да качвам и смених пилешкото със свинско, заради повечето калориите, почнах да ям пак яко ориз, също и всеки ден ям кисело мляко с овес.

Добавки за последно пих преди 7 години.

Според теб гликемичния индекс на храните дали оказва някакво влияние? Някъде в интернет бях чел, че бързите въглехидрати, които ти вдигат бързо инсулина могат да предизвикат акне, ама тогава не трябва ли да имам и по лицето?

казано от Deyan на 19.10.17, 09:44:

Такъв страничен ефект причиняват и анаболните стероиди, но предполагам, че не взимаш нищо такова, иначе щеше да го упоменеш.

Такива работи не барам, даже и добавки не пия...

Първият ти пост ме наведе на мисълта, че става дума за обрив, а не за пъпчици тип акне.

Ако са тип акне, такива с бяло връхче, вероятно е от повечето мазнини, да. Голяма част от мазнините в храната, не само наситените, могат да влияят и върху омазняването на кожата. Съответно ако някъде порите са запушени, може да се образува пъпчица. Не е задължително да е по лицето, зависи от състоянието на кожата по различните части на тялото.

Може и да бъркам, но това е моето обяснение на това, което наблюдаваш.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.10.17 16:34.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1