Калории в Пъстърва и има ли разлика между готвена и на скара

25.10.17
19:34

В сайта пише, че готвената/печена пъстърва има 190 калории https://www.bb-team.org/hrani/id/193413_pastarva-gotvena-pechena
Какво означава ‘’готвена/печена’‘? Смятат ли олиото и други подобни глупости или смятат
просто една пъстърва изпечена вътре в печката? Гледах в един друг не български сайт за пъстърва на грил и пише, че има 138 калории. Та кое от двете да гледам? (мойта пъстърва беше на грил/скара, от тия дето работят с електричество)

И между другото в този чуждия сайт пишеше rainbow trout демек дъгова пъстърва. Това обикновена пъстърва ли е.

Темата беше редактирана от Кирил Миленов на 25.10.17 19:37.

25.10.17
19:56

Това са стойности за 100 гр. изпечена пъстърва, без допълнителни калории от мазнина. Няма как да ти се сметне заедно с олиото, тъй като аз може да изсипвам цяло шише, а ти да слагаш 1 с.л., примерно.

25.10.17
21:14

Просто тегли месото/рибата в сурово състояние 🙂

Е защо в сурово? След термична обработка месата стават по леки. После пак ли да си пресмятам калориите като за сурово месо? Макросите се променят след термична обработка, а и калориите. Много съм стриктен относно пресмятането на калории и макроси, затова и питам.

25.10.17
21:54

казано от Кирил Миленов на 25.10.17, 21:37:

Е защо в сурово? След термична обработка месата стават по леки. После пак ли да си пресмятам калориите като за сурово месо? Макросите се променят след термична обработка, а и калориите. Много съм стриктен относно пресмятането на калории и макроси, затова и питам.

Стават по-леки, защото се губи количеството вода, не калории.

Знам го това. Сметките биха ми излезнали леко неточни ако тегля преди термична обработка, защото все пак гледам калориите на месото след термична обработка.

25.10.17
22:00

казано от Кирил Миленов на 25.10.17, 21:59:

Знам го това. Сметките биха ми излезнали леко неточни ако тегля преди термична обработка, защото все пак гледам калориите на месото след термична обработка.

Като гледам, май сега ти излизат неточни.

25.10.17
22:08

Един път 200 грама сурово месо ще ти излезе 120 грама, друг път 160 грама.

Най-правилно е да се тегли в сурово състояние

25.10.17
22:18

Това, което те обърква, е че трябва да смяташ калориите на количествтото сурово месо със стойностите за сурово месо.
Т.е. 100г. сурово дъгова пъстърва са 114 калории.
На скара, на фурна, на чушкопек, все тая.
Въпросът е, че 100г. като станат 70г. ще станат 114калории на 70г. примерно, което увеличава калорийната стойност на 100г. за месо минало термична обработка.
Проста математика, калориите са обратнопропорционални на водното съдържание в продукта. Колкото повече си пекъл нещо, толкова по-малко вода има и толкова повече калории НА 100Г!! има, но иначе калорийната му стойност не се променя.

защо има една храна сготвена по 50 начина на сайта само да ме объркват
баси ташака, от 3 месеца си мисля, че съм на 1400 калории, а съм на повече
и се чудя как може да трябва да ям толкова малко, за да свалям... важното, е че постигнах резултати

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1