08.04.14
23:42
Понеже навсякъде се пише - “Ограничете хляба ” , много ми е интересно да получа отговори от различни хора , за това защо избягват консумирането на една от най-важните храни за човечеството - хлябът и каква е причината за това ?
Да в собствени постове аз също съм казвал това , но наскоро се замислих и ми стана интересно - ЗАЩО ?
Ще си позволя да цитирам една поговорка:
“Да имаше сирене, щях да надробя попара, ама няма хляб! “
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 09.04.14 07:32.
Дробя си хляб в боб-чорбата.
Редовно топя залци хляб в сока от салатата.
Иначе има писано по темата. Фино смляното брашно има много негативи.
08.04.14
23:45
Не е най-важната храна за човечеството. Четеш грешна информация.
Най-вече заради манията да се избягват храни с висок гликемичен индекс и заради глутена в хляба.Може да се изкажат много специалисти по темата,но за мен хлябът(стига да не е голям ментак,пълен с боклуци) си влиза в категорията на невредните храни.А и не знам за другите,но мен от малък са ме учили,че никой не е по-голям от Хляба .
Мнението беше редактирано от Гената на 09.04.14 00:06.
09.04.14
01:09
Най-общо казано ,заради високия ГИ,но колегата по-горе ме е изпреварил.
В допълнение само бих казал,че прекомерната консумация на хляб и по-специално белия хлебец,води до увеличаване нивата на кръвната захар,респективно и нивата на инсулина,който от своя страна води до натрупването на мастна тъкан,което е неприемливо за нас трениращите.
Но това разбира се е неизбежно,пък и много относително заради типът тяло и прочие и прочие много други фактори.
Така,че и аз съм на мнение ,че хляба може да се вмести във някои диети,стига да се съобразят някой нещица. : ))
Слабо питателна храна с висок гликемичен индекс. Макронутриентите и в нея не са ценни поради факта, че бялото брашно е рафиниран продукт. Преминава толкова голяма обработка и се прави само от сърцевината на житния/зърнения продукт...общо взето празни калории. И все пак част от менюто ми (:
09.04.14
12:23
Четох в една книга ,че е с по висок ГИ от захарта
09.04.14
21:47
казано от Гената на 09.04.14, 00:05:
.А и не знам за другите,но мен от малък са ме учили,че никой не е по-голям от Хляба .
По таза логика сигурно на малките китайчета им казват същото за ориза,на италианчетата за макароните,на ирландчетата за картофите...Факт е,че въглехидратната храна е евтина,лесно преносима и лесна за съхранение в сурово състояние.С други думи хляба и изброените по-горе за перфектни за оцеляване и изхранване на населението при неблагоприятни времена,но за оптимално хранене,по-добре да са не повече от 10% от храната.Просто си разсъждавам и коментирам от гледна точка на цивилизован хищник ;)
Феновете на “трупам яко чиста мускулна маса на хляб с лютеница и пакет фафли ,с два литра кола, за десерт” съответно имат други обосновки :)
09.04.14
22:53
За мен единственият недостатък на хляба е, че не е много “питателна” храна, както се каза по горе и понякога се получава така, че хем си се заситил, хем не си си набавил достатъчно хранителни вещества.
Има и нещо, за което не съм попадал на мнение до сега. Навсякъде се говори, че рафинираното брашно е лош избор и че е по-добре да се яде гаден хляб. Защо? Коя част от процеса на рафиниране придава вредни качества на брашното? А слабопреработените хлябове с какво са по-полезни - със съдържанието си на повече витамини, белтъчини и фибри? Ако да, до колко е разумно и до колко въобще може да става въпрос за разчитането на хляба за набавянето на тези вещества, па ако ще катраненочерен и на цели житни класове ръж да е?
10.04.14
14:45
Аз лично намалих и почти спрях хляба още преди да реша да правя упражнения или да спазвам хранителен режим, защото ми влияе на апетита и не мога да контролирам количеството. Ако ям и хляб с манджа тип яхния, мога да си сипя втора и трета порция, а без хляб не ми върви и ям само една чиния. Ако си правя сандвичи на пресата, тоест 2 филии+плънка или пък принцеси с кайма, и си отива целия хляб. Като цяло на пръв поглед съм дребна и съм шашкала няколко човека със способността си да унищожа 8-10 филии с нещо отгоре им :) Без едно мога, с едно не мога в общи линии. Иначе мисля че препечена филийка е по-добрият вариант за закуска от мекици примерно...
И аз се чудя защо рафинираното брашно е вредно ? Препоръчва се черен пред бял хляб, а той не се ли прави също от такова брашно ?
10.04.14
15:04
казано от Пенев на 10.04.14, 14:54:
И аз се чудя защо рафинираното брашно е вредно ? Препоръчва се черен пред бял хляб, а той не се ли прави също от такова брашно ?
Потърси разликата между бялото и пълнозърнестото брашно. Тъкмо ще си припомниш устройството на пшеничното зърно. :) Бялото брашно е храна, която е произведена след значителна преработка и на практика не съществува в Природата.
Хлябът определено е напълно заменима храна и един хранителен режим може да бъде абсолютно пълноценен без наличието на хляб в менюто.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.04.14 15:05.
Ще му спестя търсенето. Ето в този текст е описано доста добре каква е разликата между бялото и пълнозърнестото брашна, а също и ръженото:
http://www.hera.bg/s.php?n=535
10.04.14
15:08
Ох... тук също видях маркирани основните неща.
Боби, съсипваш ми педагогическите напъни бре, човек! :P (giggle)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.04.14 15:29.
10.04.14
18:32
Тези статии въобще не ми дават отговори на въпросите.
И какво от това, че хлябът го нямало в природата - редица полезни храни ги няма “в природата”?
казано от Сгазен Помияр на 10.04.14, 18:32:
И какво от това, че хлябът го нямало в природата - редица полезни храни ги няма “в природата”?
Искаш някой да ти го сдъвче и изплюе? Хлябът сам по себе си не е вреден. Бялото брашно обаче е почти чисто нишесте, което не съдържа нищо друго, освен празни, бързо усвоими калории - няма нито витамини, нито минерали, нито влакинини. Отделно от това съдържа консерванти, набухватели, а в последно време - доста сол и захар.
Няма никаква вреда от пълнозърнест, пълноценен хляб, направен само или поне основно с брашно, получено след смилане на цялото пшеничко или ръжено зърно, включително триците и зародиша (особено се касае това за ръжения хляб). За съжаление такъв на нашия пазар практически няма. Днес например си купих доста скъп “пълнозърнест ръжен хляб” - на пръв поглед има пълнозърнесто ръжено брашно в него, но като се зачетеш в етиката и хоп - 30% брашно тип 500… Все пак заради 44-те процента брашно 1750 е по-добър избор от белия хлябо, но и това не е достатъчно.
14.04.14
01:03
Боби, благодаря за отговора, но то и аз това казвам още в първия си пост. Изразявам съмнения обаче, че разликата е незначителна. То и в новия маргарин Калиакра има повече витамини и омега-3 от колкото в стария, ама колко повече са и до колко бихме разчитали на маргарина да си ги набавяме? :)
Отделно от това съдържа консерванти, набухватели, а в последно време - доста сол и захар.
Не е проблем само на хляба. Най-обикновено фъстъчено масло - +сол/захар и/или консервант при по-евтините, сусамов тахан - същата история, въобще масово навсякъде се слагат какви ли не неща, само и само производствения процес да е по-евтин и продуктът по-траен. В София в големите вериги магазини съм виждал 2-3 марки хляб, в който няма консервант, но за сметка на това като изям 2-3 филии хляб и пия после 1 литър вода заради добавената сол, която не е опомената като количество, а просто, че я има. Проблемът не е в самия бял хляб, а в добавените съставки и проблемът не е само при хляба. Друг пример, щанд за топли храни в произволна верига магазини, не коментирам въобще надениците, кебапчета и подобни, ами пилешко филе, което излиза около 16лв за килограм или пилешко шишче пак за толкова - сигурно над 1гр сол. Дори най-скъпите храни по магазините имат какви ли не добавки - сол, захар, консерванти, подобрители, оцветители и т.н. Биощандовете, същата история само къде плащаш 30-40% отгоре. За по-неосведомените - в сладкарските изделия, вафли и други също се слага сол, колата. Солта и захарта се неутрализират по вкус, тоест колкото по-сладко е едно нещо, толкова по-голям шанс да има немалко количество сол в добавка (солта е мощен и евтин естествен консервант, антисептик и доста други неща). NaCl е първият и най-значим рисков фактор предразполагащ към артериална хипертония! Артериалната хипертония води до други приятни състояния като ИБС, ХБН, ИМ, инсулт и други не толкова често срещани.
казано от Boby_ на 13.04.14, 14:45:
казано от Сгазен Помияр на 10.04.14, 18:32:
Искаш някой да ти го сдъвче и изплюе? Хлябът сам по себе си не е вреден. Бялото брашно обаче е почти чисто нишесте, което не съдържа нищо друго, освен празни, бързо усвоими калории - няма нито витамини, нито минерали, нито влакинини. Отделно от това съдържа консерванти, набухватели, а в последно време - доста сол и захар.
Няма никаква вреда от пълнозърнест, пълноценен хляб, направен само или поне основно с брашно, получено след смилане на цялото пшеничко или ръжено зърно, включително триците и зародиша (особено се касае това за ръжения хляб). За съжаление такъв на нашия пазар практически няма. Днес например си купих доста скъп “пълнозърнест ръжен хляб” - на пръв поглед има пълнозърнесто ръжено брашно в него, но като се зачетеш в етиката и хоп - 30% брашно тип 500… Все пак заради 44-те процента брашно 1750 е по-добър избор от белия хлябо, но и това не е достатъчно.
Не че правя реклама но има хляб много качествен ‘’Вита’‘.
22.04.14
12:54
казано от tisho на 21.04.14, 22:17:
Не че правя реклама но има хляб много качествен ‘’Вита’‘.
Не,че правя анти реклама ама... http://www.bb-team.org/forums/viewthread/46593 ;) и http://www.dunavmost.bg/foto/item/841-100-palnozarnest-hlyab#!prettyPhoto ;)
Мнението беше редактирано от Светослав Тодоров на 22.04.14 14:19.
07.11.17
19:13
пълни, съвременни олигофрени!. Ядат кроасани, бисквити, всякакви модерни чайчета в красиви кутийки, НО ОГРАНИЧАВАТ ХЛЯБА, хахаха... спрете всичко от магазина в опаковки и тарелки, па си яжте ако искате и 1 хляб на ден, няма да ви навреди. Но ако ядете по 1-2 вафли и всякакви боклуци със сигурност ще си окаже ефект!