Ниски нива на тестостерон

17.10.17
10:53

Здравейте! Направих си изследване на тестостерон (понеже ми поставиха диагноза варикоцеле и то води до намалени нива на тестостерон). Направих два теста. Първият беше 11 нмол/Л, второто беше след около месец (промених някой хранителни навици и взех цинк и магнезий) и нивото беше 15 нмол/Л. Доста чета по темата и въпреки, че нормалните граници в лабораторното изследване са от 9 нмол/Л до 29 нмол/Л, прочетох на доста места, че това е ниско. Би трябвало да е към горната граница. Говорих с двама лекари и те ми казаха “Щом е в границите значи няма проблем”. Може ли да ми кажете дали сте си правили изследвания и дали имате наблюдения относно нивата на тестостерона. Благодаря!

Това е сайт в който пишат по-темата и това което прочетох е досат притеснително.
http://www.artofmanliness.com/2013/01/16/normal-testosterone-levels/

Ами, да, 15 nmol/l определено не е от най-високите стойности, но пък е напълно окей според мен и подкрепям мнението на лекарите, с които си се консултирал.

Преди време (2012 година) и аз си пуснах редица изследвания чисто профилактично и също тестостеронът ми беше неособено висок - 16.71 nmol/l. Тогава и аз като теб се бях панирал, че това е ужасно малко, че не е здравословно, че не мога да правя мускули и какво ли още не.

След допълнително проучване обаче, а и с течение на времето и новонатрупаните знания разбрах, че изследването на тестостерона може да е доста объркващо. Първо, общият тестостерон като цяло е по-скоро ориентировъчен. Много по-важни са свободният и бионаличният, тъй като реално те се използват от организма. Тоест може да имаш нисък общ, но пък свободният и бионаличният да са много високи, съответно проблем няма.

От друга страна, нивата на тестостерон могат да варират значително. Днес си на едно ниво, другата седмица на друго, след месец на трето. Винаги е препоръчително да се правят поне 2 изследвания през 1-2 месеца. Ти така и си направил, което е добре.

Нивата на тестостерон се влияят от ужасно много фактори. Процент излишни мазнини, сън, стрес, хранене, нива на определени витамини и минерали (цинк, магнезий, витамин Д като най-важни) и още доста. При теб дори е наличен и здравословен проблем, пряко свързан с нивата на тестостерон.

Моят съвет е да не се панираш, понеже въпреки здравословния проблем, нивата ти са окей.  Отделно, явно вече работиш в посока по-добро и по-здравословно хранене и ежедневие, което явно дава резултат, така че си дай още време, продължавай да работиш в тази посока и вероятно резултатите ще се подобряват още.

За да водят ниските нива на тестостерон до влошено здравословно състояние трябва да си далеч под 15 nmol/l. Когато стигнеш долната граница, тогава има и по-висок риск. Като забележи - по-висок риск невинаги е гаранция за проблем.

И не на последно място, ако те притеснява връзката между тестостерона и възможността за покачване на мускулната маса, виж за пример нивата на Jeff Nippard. 12.2 nmol/l, а пичът има завидна фигура (и не употребява стероиди, което е и логично при такъв резултат 🙂 ).

Като стана дума за Джеф, прегледай и това негово видео за тестостерона.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 17.10.17 13:03.

Благодаря за отговора! Бях доста притеснен, малко се успокоих. Всичко добро!

MI

26.10.17
18:25

Да не пускам и аз тема. При мен пък излезе под долната граница - 1,8 ng/ml при минимални 2,8 ng/ml. Ходих на уролог, прегледа ме, каза, че ни били толкова ниски и ми изчете една лекция за протеините и АК, как всичко едва ли не идвало от тях. Нищо не ми изписа-храна, тренировки и бирена мая, това което общо взето правя години ....Та ако някой е имал подобни проблеми ще се радвам на мнение.
П.С. Реших да ги измеря, защото страдам от сънливост, демотивация  и апатия

На този уролог трябва директно да му вземат разрешителното... Чак се ядосах като го прочетох това. Как на 1.8 ng/ml (180 ng/dl) ще кажеш, че не е толкова ниско. Пълно безумие. Това директно отива в графа хипогонадизъм и въобще не подлежи на въпрос.

Моят съвет е, а и това, което е трябвало да те посъветва и лекаря, е задължително да повториш теста, не пречи даже и да го потретиш, зависи от финансовото ти състояние и възможности в момента. Ако ще го повтаряш, бих отишъл в друга клиника на твое място. Ако можеш да си позволиш още 2 теста, направи единия в същата лаборатория, а другия в същия ден, в друга лаборатория.

Изчакай 20-тина дни преди да повториш. Възможно е да е нещо временно. Също е възможно да е и грешка на клиниката при измерването.

Съветвам те да потърсиш такава клиника, където имат опция за тестване и на нивата на свободен тестостерон. Той е много по-важен от общия, който реално ти си изследвал.

Към изследването бих добавил и LH, TSH, SHBG, Естрадиол. Има и още важни, но тези са добър старт. Ако е необходимо да правиш последваща консултация с ендокринолог (дано да не е), тези маркери ще го насочат към вероятната причина за ниския Т и ще знае къде да търси.

Предполагам знаеш, но все пак да спомена, че е много важно взимането на кръвта да стане рано сутрин, преди 9 часа. След това нивата на Т спадат значително и не са достатъчно добри за диагноза.

Виждам, че си на 34 години според профила ти. Общият ти Т трябва да е минимум 400 ng/dl (4 ng/ml). Дори и тези биха били сметнати за ниски от много лекари, макар че числата не бива да се гледат самостоятелно, а трябва да се тълкуват заедно със споделеното от пациента - как се чувства, какви симптоми има и т.н.. Свободният би трябвало да е висок, към горна граница в зависимост от референтните стойности на лабораторията.

П.П. Протеините и аминокиселини като хранителни добавки нямат нииищо общо.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 26.10.17 19:00.

MI

26.10.17
19:00

Благодаря ти много, аз също останах изумен от това което той ми каза.Хвърли вината на протеини, аминокиселини и стрес без нтищо съществено като съвет, неща които и баба знае. Ще повторя изследването задължително. Като се има предвид и тази апатия и демотивация значи наистина са ниски...

Типичен пример за крайна некомпетентност, ама крайна.

Апатия, демотивация, липса на енергия са част от симптомите, така е, но тези симптоми могат да са следствие и от други работи. От много стрес например. А многото стрес също намалява нивата на Т, макар да се съмнявам да го смъкне чак толкова ниско, освен ако не говорим за много сериозен хроничен стрес.

Та, повтори теста и се консултирай при нужда с друг лекар, ендокринолог. Дори и да си се потвърди нисък, не се притеснявай. TRT-то (тестостерон заместващата терапия) е изключително ефективна и безопасна. 🙂

MI

26.10.17
19:14

Да, за стреса и той каза,че е голям фактор, но чак толкова стресиран не се чувствам 🙂

Колеги, моля да разтълкувате изследванията ми, защото не са ми много ясни:

SHBG 37.6 nmol/L
Свободен тестостерон 0.133 ng/ml
Общ тестостерон 6.72 ng/ml

В рамките на година и половина махнах около 40-45 кг. подкожни мазнини.

Поздрави,

Владо.

Мнението беше редактирано от Владимир Винев на 10.11.17 20:56.

Няма много за тълкуване така както си го написал.

Това са нормални, много добри и високи нива на общ и свободен тестостерон, общо взето за всякаква възраст.

казано от Тихомир Велев на 12.11.17, 06:55:

Няма много за тълкуване така както си го написал.

Това са нормални, много добри и високи нива на общ и свободен тестостерон, общо взето за всякаква възраст.

Да, просто исках да разбера по-скоро за свободния тестостерон дали е ОК. Всъщност това ме интересуваше, дали всичко е наред. Напоследък нямам много вяра на нашите лекари. Аз съм на 35 г.

Програмата ми е следната: тренирам през ден вече година и 5 месеца - не сън спирал. Програмата е тренировка за цялото тяло с дъмбели, която видях във Вашия сайт. Приемам двойна доза калмацин с витамин Д, Б комплекс, сминдух на таблетки и трибулус екстракт. Чувствам се добре, но имам кофти навика да си самовнушавам и за това реших да се допитам до Вас 🙂

Мнението беше редактирано от Владимир Винев на 12.11.17 07:58.

Като за 35 годишен, който е свалил 40 кила (предполагам наскоро), тестостеронът е перфектен. Свободният също - точно 2% от общия, което е стандартното количество при повечето мъже.

Няма от какво да се притесняваш според мен. Смело напред! 🙂

казано от Тихомир Велев на 12.11.17, 08:23:

Като за 35 годишен, който е свалил 40 кила (предполагам наскоро), тестостеронът е перфектен. Свободният също - точно 2% от общия, което е стандартното количество при повечето мъже.

Няма от какво да се притесняваш според мен. Смело напред!

Благодаря! Успехи и на Вас! 🙂

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1